Prvo što se teme tiče:
Odjeća mora imati svrhu inače ide u devijaciju a to je najviše vidljivo u svjetovnom djelu ljudskog društva gdje se svrha odjeće odavno izgubila a sve je prtvoreno u modne detalje i marke. Na žalost, u prošlosti je toga bilo više pa i kod službenika Crkve što je vidljivo iz prijašnjih prikaza nesvrhovite odjeće za kler koju, neki viši službenici Crkve, znaju i u današnje vrijeme nositi.
Dakle, ako je osnovna svrha svećeničke odjeće da ga se prepozna u svakodnevnom životu onda to svakako ne treba zanemariti. Naravno da reverenda ima svoju nepraktičnu stranu, koja je na ovoj temi isto bila spomenuta, koju treba uvažiti no za nenošenje košulje s kolarom po mom mišljenju nema nekog objektivnog razloga, pogotovo ako se uzme u obzir da košulja može biti i bijela ako su velike vrućine.
Nakon toga odgovori koji nemaju usko veze s temom:
alberik je napisao/la:
3.) Nisam odmah primijetio, ali o misnoj odjeći ima posebna tema (
viewtopic.php?f=1&t=927)- učinilo mi se da je tema ovdje išla najprije u smjeru prepoznatljivosti svećenika u svakodnevnom životu.
Ta teme je na dijelu foruma "Odgovori" i sukladno pravilima koja tamo vrijede, nije za raspravu već za konkretno pitanje i odgovor koji je tamo i dan.
Posebno me čudi sto se sasvim opravdano primjećuje kako je intencija teme prepoznatljivost klerika u odjeći a da se prije toga ni manje ni više uvlačila arhitektura kao neki argument
alberik je napisao/la:
Evo jednog primjera svrhovitosti: Zašto bi oltar bio izrađen od jednog komada ili imao četiri noge kad može stajati na jednoj? U Njemačkoj su to shvatili pa su stavili neki kao iz fast food restorana
http://www.kreuz.net/article.10552.html, što će im onaj kičasti u pozadini?
a zapravo totalno promašena poanta.
alberik je napisao/la:
2.) Smijenjeni, Rode?!!! Dob za mirovinu je 75, a on je prešao 76.-u, a novi predstojnik je imenovan prije nekoliko dana. Nisam još čuo da netko spominje smijenjenog kardinala Kuharića! S jedne strane: Nemojte govoriti za ecstasy-misnice da su odvratne, ali zato smijemo poniziti osobe.
Ovo je gotovo pa namjerno podmetanje jer nikakvog poniženja zbog upotrebe riječ smijenjen koja zapravo znači da je razriješen dužnosti. Kardinal Rode je smijenjen redovnim putem jer je navršio dob za mirovinu. Riječ "smijenjen" je dodana samo iz razloga što na priloženom linku činjenica o razrješenju nije bila navedena.
Međutim iz nastavka i paralele s misnicama se može naslutiti otkuda potreba za ovim iskrivljavanjem činjenica i "pravljenjem slona iz mušice". No ako i kojim slučajem moja slutnja nije točna ja bih naglasio da ova tema ni u kom slučaju nije tipa onih s jednog razvikanog vjerskog portala, na kojoj se vrli "tradicionalisti" iživljavaju nad novije izgrađenim crkvama, aludirajući "zašto ju četnici nisu razrušili" ili "kad ovo vidim preći ću u pravoslavce" itd. nego je ovo tema na kojoj se pokušava argumentirano raspravljati o svrhovitosti odjeće za kler ali pri tome ni u jednom trenutku ne dovodeći u pitanje kanonsko pravo prvenstveno naše ali i drugih biskupskih konferencija da donesu propise o prikladnom odijevanju svećenika.