Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 12:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 160 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 22, 2015 15:51 

sara je napisao/la:
...
Zašto preskačeš da Isus slavi Pashalnu večeru i da je vino obvezno na toj večeri?

Ma šta pričaš, za koga je "obavezno"......? Misliš da je Krist poštovao Židovsku "obavezu"?
Da je poštovao stare običaje nebi uveo lomljenje kruha, i poučavao Učenike da u buduće to isto čine Njemu na spomen.

Citat:
I koju to vodu od trsa pije pa da neće piti više od toga trsa do Kraljevstva?...

Nigdje nisam rekao da pije "vodu od trsa", - opet pročitaj što sam napisao.

Citat:
... Kad i gdje to Isus pokušava jesti smokvu, itd itd.
S ovakvim tezama je tvoje katoličanstvo vrlo upitno.

Ti ćeš mene sa svojim pitanjima istrat ispameti, pa, ti ni Bibliju nisi čitala. Da si čitala znala bi gdje Isus pokušava jesti smokvu!!!

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 16:33 

Jeremija je napisao/la:
sara je napisao/la:
...
Zašto preskačeš da Isus slavi Pashalnu večeru i da je vino obvezno na toj večeri?

Ma šta pričaš, za koga je "obavezno"......? Misliš da je Krist poštovao Židovsku "obavezu"?
Da je poštovao stare običaje nebi uveo lomljenje kruha, i poučavao Učenike da u buduće to isto čine Njemu na spomen.

Citat:
I koju to vodu od trsa pije pa da neće piti više od toga trsa do Kraljevstva?...

Nigdje nisam rekao da pije "vodu od trsa", - opet pročitaj što sam napisao.

Citat:
... Kad i gdje to Isus pokušava jesti smokvu, itd itd.
S ovakvim tezama je tvoje katoličanstvo vrlo upitno.

Ti ćeš mene sa svojim pitanjima istrat ispameti, pa, ti ni Bibliju nisi čitala. Da si čitala znala bi gdje Isus pokušava jesti smokvu!!!

Daj, ne piši koješta, molim te! Nego što je nego poštivao Objavu - Nisam došao ukinuti Zakon (Toru), nego ispuniti ga!

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 16:47 

sara je napisao/la:
...
Daj, ne piši koješta, ...

Vrati se gore pa pročitaj što sam pisao ja a što ti?
Malo prije govoriš da je poštovao "obavezu", a sad preskačeš na "Objavu":

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 17:03 

Jeremija je napisao/la:
EDIT: Prebačeno sa teme "Kako se pričešćivati"

Ponašate se ko kakva djeca, prepirete se o nebitnim stvarima!
Zašto ne pokušate shvatiti i iskusiti onu bit Posljednje Kristove Večere?
Krist tada prvi put otkriva svojim učenicima važnost posta o kruhu i vodi, poziva ih da ga i oni slijede u tome.
Zar im nije doslovno rekao,dok je lomio kruh; "Ovo činite meni na spomen!!"
Dakle, poziva ih da iskuse moć posta o kruhu i vodi, i da ga u tome sljede.
Zar im nije pokazao kako treba Bogu zahvaliti i na ono malo vode, prije nego je vodu ispio iz kaleža!?
..... Znam da odmah prigovarate kako u kaležu nije voda već ima i vina.
E, vidite to nije točno. Nigdje u Bibliji ne stoji pisano da je Krist za Posljednom večerom pio vino iz kaleža, ili vino pomješano sa vodom.
Pažljivije čitajte Bibliju pa će vam biti jasno; ..Ako u živim slikama čitate Bibliju, Krist nikada ne pije vino. Istina je da govori kako više neće piti od ovoga trsa do novoga u Kraljevstvu Nebeskom. Nadalje, Krist u Bibliji samo pokušava jesti smokvu, ali je ne jede..... Pred učenicima jede ribu, ito tražio je da mu donesu onu koju su tek sad uhvatili(dakle frišku ribu).....
Poanta je u svemu ovome da nas Krist želi poučiti o postu, postu o kruhu i vodi ..ali mi sjedimo na ušima i ne čujemo, zar ne??

Evo ja je čitam "živim slikama" i hm zaključujem da je Isus pio vino,i ne samo to nego ga je znao jako dobro napraviti

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 17:52 

teo je napisao/la:
...
Evo ja je čitam "živim slikama" i hm zaključujem da je Isus pio vino,i ne samo to nego ga je znao jako dobro napraviti

Nećemo se stalno nadmudrivat, pređimo na dokazivanje, - naravno po Bibliji.
Ostajem pri svome:
- Nikada nije pio vino (po živim slikama Biblije), ali je ipak rekao da više neće piti od ovog trsa do novoga u Kraljevstvu Nebeskom. Isus stalno govori učenicima u prispodobama. Tako i ovo možemo tumačiti da im želi reći kako odlazi Ocu Nebeskom prije nego trs loze dođe na rod i berbu za vino.
- Pokušava jesti smokvu, mada je bio gladan ipak je nije jeo. (pitanje za Saru, Zašto nije?)
- Jede ribu pred svojim učenicima (ito ribu koju su tek ulovili) ..Haha, u ovome najčešće slijedim Isusa, citiram ga i tražim izgovor za svježu ribu.

P.S.
I danas je Krista spreman izdati svaki pojedinac koji nije sposoban jedan dan čisto postiti o kruhu i vodi.
Lako je takve prepoznati, započmu postiti pa ih u grlu žulja suv kruh, traže izgovor da ga u nešto umoče..... (sjetite se Kristovih riječi pa ćete shvatiti o čemu govorim i iz čega zaključujem)

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 19:04 

Jeremija je napisao/la:
sara je napisao/la:
...
Daj, ne piši koješta, ...

Vrati se gore pa pročitaj što sam pisao ja a što ti?
Malo prije govoriš da je poštovao "obavezu", a sad preskačeš na "Objavu":

Daj, o čemu ti uopće govoriš i imaš li ikakvoga pojma o Svetom pismu? Kakva te obveza spopala. Isus je bio sin svoga naroda koji je poštovao Toru i s radošću slavio velika djela Gospodnja učinjena izabranom narodu. Među njima se ističe Pasha, slavlje oslobođenja iz ropstva koja se slavila propisanom večerom čiji je nezaobilazni dio bila čaša s vinom koja je išla među sustolnicima.
A Objava je sve ono što je zapisano u Pismu. (ajde sad pitaj kakvo pismo!)

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 20:30 

Jeremija je napisao/la:
teo je napisao/la:
...

Ostajem pri svome:
- Nikada nije pio vino (po živim slikama Biblije), ali je ipak rekao da više neće piti od ovog trsa do novoga u Kraljevstvu Nebeskom. Isus stalno govori učenicima u prispodobama. Tako i ovo možemo tumačiti da im želi reći kako odlazi Ocu Nebeskom prije nego trs loze dođe na rod i berbu za vino.
- Pokušava jesti smokvu, mada je bio gladan ipak je nije jeo. (pitanje za Saru, Zašto nije?)
- Jede ribu pred svojim učenicima (ito ribu koju su tek ulovili) ..Haha, u ovome najčešće slijedim Isusa, citiram ga i tražim izgovor za svježu ribu.

P.S.
I danas je Krista spreman izdati svaki pojedinac koji nije sposoban jedan dan čisto postiti o kruhu i vodi.
Lako je takve prepoznati, započmu postiti pa ih u grlu žulja suv kruh, traže izgovor da ga u nešto umoče..... (sjetite se Kristovih riječi pa ćete shvatiti o čemu govorim i iz čega zaključujem)

u redu pređimo na dokazivanje pa te lijepo molim da mi dokažeš da Isus nikada nije pio vino ups.zaboravih na ribu nije mi jasno zašto si zapeo na svježu ribu kad ju je Isus jeo i pečenu (nakon uskrsnuća) a čisto sumnjam da je bila svježa

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 21:26 

teo je napisao/la:
......zašto si zapeo na svježu ribu kad ju je Isus jeo i pečenu (nakon uskrsnuća) a čisto sumnjam da je bila svježa

Netko Sveto Pismo čita između redova, a ti preskačeš cijele redove!!
Između ostalog tu je negdje u jednom retku pisalo; "..Donesite ribu koju ste tek sad ulovili."
Pa onda, je li to svježa riba?

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 21:35 

Jeremija je napisao/la:
teo je napisao/la:
......zašto si zapeo na svježu ribu kad ju je Isus jeo i pečenu (nakon uskrsnuća) a čisto sumnjam da je bila svježa

Netko Sveto Pismo čita između redova, a ti preskačeš cijele redove!!
Između ostalog tu je negdje u jednom retku pisalo; "..Donesite ribu koju ste tek sad ulovili."
Pa onda, je li to svježa riba?

jel je ili nije ja neznam to ti tvrdiš kao što i tvrdiš da Isus nikada nije pio vino a ja još uvijek čekam dokaze.i ne zamaraj se mojim preskakanjem redova radije podastri dokaze da Isus nikada nije pio vino inače ću pomisliti da su ti se "žive slike Biblije" malo zamutile (možda od vina)

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 21:50 

Jeremija je napisao/la:
Ostajem pri svome:

Doista, dođe Ivan. Nije jeo ni pio, a govori se: 'Đavla ima. Dođe Sin Čovječji koji jede i pije, a govori se: 'Gle, izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika!' Ali opravda se Mudrost djelima svojim."

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 21:52 

sara je napisao/la:
.. (ajde sad pitaj kakvo pismo!)

A, kakvo pismo?
......................................................
Daj malo oživi slike Biblije pred očima:
- Krist posti o kruhu i vodi, 40 dana na osamljenim i pustim mjestima.
- sotona ga nastoji kušati kad mu je ponestalo hrane, a Isus mu govori da čovjek ne živi samo o kruhu i vodi, već mu život daje svaka Božja riječ.
- Isus slavi Pashu zbog svojih učenika, slavi je prvi put sa njima.
- Prvi put Isus svojiom učenicima želi primjerom posta o kruhu i vodi pokazati vrhunac slavlja. Slavljem o kruhu i vodi, može se više osjetiti veselje i radost jedne Svetkovine. Daleko više nego kad se ispeče na ražnju nekoliko janjaca. (..ovo odgovorno tvrdim jer sam iskusio dosta Božića o kruhu i vodi, koji su padali srijedom ili petkom. To je posebna radost koja ispunjava cijelu obitelj. Nekoliko Božića je to iskusila moja cijela obitelj. Naravno da to nismo nikome pričali, neću da se netko sablažnjava, netko ko misli da se na Božić mora pojesti i popiti što je na stolu)
- Isus je tu večer pokaziva posebnu radost jer su njegovi učenici taj dan prvi put postili.
- Samo jedan od učenika nije osjetio radost i dar posta, nije mogao gutati suh kruh, stalno ga potapao u vodu.

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 21:58 
Administrator

Iako je osudio opijanje kao i svaki grijeh, Isus je pio vino i družio se sa grešnicima, i mnogi su se sablažnjavali nad time:
"Doista, došao je Ivan Krstitelj. Nije kruha jeo ni vina pio, a velite: 'Đavla ima!' Došao je Sin Čovječji koji jede i pije, a govorite: 'Evo izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika." (Lk 7, 33-34)
Isus je kod posljednje večere upotrijebio kruh i vino, izabrao je te supstancije koje i danas imaju istu simboliku i stvarnost duhovne hrane, kruh koji nam vraća snagu i vino što "razvedruje srce čovječje" (Ps 104,15). U smislu posljednje večere nema govora o nekakvom postu o kruhu i vodi.

Jeremija, ujedno te upozoravam da pišeš o onome što je vezano uz katolički nauk. Kako sam ti već napisao, na ovom forumu nije cilj širenje tvojeg privatnog nauka, već su teme vezane uz katolički nauk, dakle zanimljivo je ono što uči Katolička Crkva, za naše spasenje, i o tome se može pisati.

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 22:00 

toni1 je napisao/la:
...

Doista, dođe Ivan. Nije jeo ni pio, ..

Opet moram skrenuti pozornost na čitanje između redova, kako to tako doslovno prihvaćaš?
Kako nije jeo, a tko je onda jeo onaj divlji med i skakavce''

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 22:00 

Jeremija je napisao/la:
sara je napisao/la:
.. (ajde sad pitaj kakvo pismo!)

A, kakvo pismo?
......................................................
Daj malo oživi slike Biblije pred očima:
- Krist posti o kruhu i vodi, 40 dana na osamljenim i pustim mjestima.
- sotona ga nastoji kušati kad mu je ponestalo hrane, a Isus mu govori da čovjek ne živi samo o kruhu i vodi, već mu život daje svaka Božja riječ.
- Isus slavi Pashu zbog svojih učenika, slavi je prvi put sa njima.
- Prvi put Isus svojiom učenicima želi primjerom posta o kruhu i vodi pokazati vrhunac slavlja. Slavljem o kruhu i vodi, može se više osjetiti veselje i radost jedne Svetkovine. Daleko više nego kad se ispeče na ražnju nekoliko janjaca. (..ovo odgovorno tvrdim jer sam iskusio dosta Božića o kruhu i vodi, koji su padali srijedom ili petkom. To je posebna radost koja ispunjava cijelu obitelj. Nekoliko Božića je to iskusila moja cijela obitelj. Naravno da to nismo nikome pričali, neću da se netko sablažnjava, netko ko misli da se na Božić mora pojesti i popiti što je na stolu)
- Isus je tu večer pokaziva posebnu radost jer su njegovi učenici taj dan prvi put postili.
- Samo jedan od učenika nije osjetio radost i dar posta, nije mogao gutati suh kruh, stalno ga potapao u vodu.

Odustajem, ovu količinu bezvezarija davno nisam pročitala!

Vrh

PostPostano: Čet sij 22, 2015 22:10 

Jeremija je napisao/la:
toni1 je napisao/la:
...

Doista, dođe Ivan. Nije jeo ni pio, ..

Opet moram skrenuti pozornost na čitanje između redova, kako to tako doslovno prihvaćaš?
Kako nije jeo, a tko je onda jeo onaj divlji med i skakavce''

ovo da Ivan nije jeo ni pio se odnosi na to da nije jeo meso niti pio vino a Isusu prigovaraju da on jede vjerovatno meso i da pije vino i zato ga nazivaju izjelicom i vinopijom

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 160 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata