Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned lip 12, 2022 16:33 

Mene zanima, koji su od ovih Adam i Eva? Od habilisa, s mozgom kao u čimpanze, preko erectusa, pa neandertalca, kako se tu ulapaju Adam i Eva?

Kako se ne uklapaju?
Po biolozima, i opcenito teoriji, covjek je postao covjek tek kad je dobio mogucnost imaginarne zbilje. Ne zna se kako ni u kojem trenu je covjek dobio tu mogucnost, no savrseno se uklapa u pricu o adamu i evi..

Vrh

PostPostano: Ned lip 12, 2022 22:28 

Kako se ne uklapaju?
Po biolozima, i opcenito teoriji, covjek je postao covjek tek kad je dobio mogucnost imaginarne zbilje. Ne zna se kako ni u kojem trenu je covjek dobio tu mogucnost, no savrseno se uklapa u pricu o adamu i evi..

kako se uklapa smrt?piše da je smrt grijehom ušla u svijet,znači prije grijeha nije bilo smrti?

Vrh

PostPostano: Pon lip 13, 2022 05:41 

Smrt apsolutno ne postoji, tj. ne postoji za one koji vjeruju u Boga.
To je samo prijelaz, kao i rođenje, iz jednog stana u drugi. Iz jedne prostorno-vremenske dimenzije u neku drugu. Život ne nestaje. Život je vječan.

Iv 6,63
"Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa.
Riječi koje sam vam govorio duh su i život su."

Za one kojima je osnova vjere nešto drugo osim Boga, smrt je strašna.
Tko vjeruje u Boga ne pita što je bilo i što će biti prije ili poslije, već zna što je.

Dosta je ovo žestoko, no i nije. Samo treba ponovno odabrati. Treba se davati prihvaćanjem drugoga.

Iv 3, 3-21
Odgovori mu Isus: "Zaista, zaista, kažem ti: tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!"
Kaže mu Nikodem: "Kako se čovjek može roditi kad je star? Zar može po drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se?"
Odgovori Isus: "Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje.
Što je od tijela rođeno, tijelo je; i što je od Duha rođeno, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh: 'Treba da se rodite nanovo, odozgor.'
Vjetar puše gdje hoće; čuješ mu šum, a ne znaš odakle dolazi i kamo ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha."
Upita ga Nikodem: "Kako se to može zbiti?"
Odgovori mu Isus: "Ti si učitelj u Izraelu pa to da ne razumiješ?
Zaista, zaista, kažem ti: govorimo što znamo, svjedočimo za ono što vidjesmo, ali svjedočanstva našega ne primate.
Ako vam rekoh zemaljsko pa ne vjerujete, kako ćete vjerovati kad vam budem govorio nebesko?
Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba, Sin Čovječji.
I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji tako ima biti podignut Sin Čovječji
da svaki koji vjeruje u njemu ima život vječni.
Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.
Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.
A ovo je taj sud: Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla.
Uistinu, tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova;
a tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena."

Vjetar je slobodan. Bira u slobodi putove svoje.
Zanimljivo je da Isus govori o odabiru činjenja zla (mržnji, skrivanju i strahu) i činjenja istine (pokazivanju bez straha - u ljubavi).
Ne govori kako se često ističe: dobro i zlo (drvo spoznaje dobra i zla), već zlo i istina.

Mk 10, 17-18
I dok je izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?"
Isus mu reče: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini!

Imamo moć biranja osnove nas: drvo života i drvo spoznaje dobra i zla.
Istina je život. Istina je sloboda. Istina je ljubav.
Put je to koji proslavlja Boga za život vječni :))

Vrh

PostPostano: Pon lip 13, 2022 18:45 

kako se uklapa smrt?piše da je smrt grijehom ušla u svijet,znači prije grijeha nije bilo smrti?

Naravno da je bilo smrti jer i Adam i Eva bi umrli na kraju svoga života kao što bi i Isus umro od starosti da ga nisu ubili.

Vrh

PostPostano: Uto lip 14, 2022 14:52 

Kako Isus tvrdi da daje zivot Vjecni kad je ocigledno da cemo svi umrit?

Vrh

PostPostano: Uto lip 14, 2022 18:44 

Očigledno je pogled - perspektiva iz jedne točke.
No imaš i drugu opciju koja daje drugu perspektivu.
Možeš povjerovati Isusu i ponovnim odabirom odabrati istinu. Slobodan si odabrati.

Iv 8, 51
Zaista, zaista, kažem vam: ako tko očuva moju riječ, neće vidjeti smrti dovijeka."

Današnje čitanje daje govor Isusa (kao i mnoga druga) i imamo mogućnost da odaberemo zadržati Kristovu riječ:

Mt 5, 44-48
A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone
da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.
Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici?
I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?"
"Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"

Imamo mogućnost odabrati da smo apsolutno jedno u Kristu ljubeći prihvaćajući različito, a imamo mogućnost spoznati zle i dobre, pravednike i nepravednike tj. imamo mogućnost suditi.
Imam mogućnost prihvatiti razumijevanjem ili mogućnost spoznati osudom.
Sve prema vlastitoj vjeri.

Isus poziva da odaberemo istinu - da budemo djeca Božja savršeni kao što je savršen naš Otac Bog.
Mogu u slobodi odabrati.
Vjerujem da i ti možeš :))

Vrh

PostPostano: Pet lip 17, 2022 11:21 

Kako se ne uklapaju?

Ne razumijem kako se uklapa?
Možeš li pojasniti?

Vrh

PostPostano: Sri lip 22, 2022 09:51 

Šta je sad sa ovim Zdrave;

zdrave je napisao/la:
Prije nego je Stvoritelj odlučio stvoriti svemir POJMA NIJE IMAO da će Kopitar uopće ikada postojati...

zdrave je napisao/la:
Samo sam napisao da Bog, dok nije odlučio stvoriti svemir NIJE znao ništa o nikomu, jer On nije projektant za crtaćom tablom s trokutom i šestarom, ali kad je odlučio - pošto je On posvuda i POSVAGDA (i ovdje sada i u prošlosti...istodobno - TADA je vidio, ZNAO sve o svakome.

zdrave je napisao/la:
Krštenje je posebna Milost koju Židovi nisu imali, i mada su kršteniku grijesi oprošteni on SLOBODNOM voljom izabire put Bez Boga. Da! I to je Bog znao, ali dok ga nije odlučio stvoriti NIJE znao kakav će put odabrati!

God's knowledge is infinite. (De fide.)

God's knowledge is comprehensive.

God's knowledge is independent of extra-divine things.

God knows all that is merely possible by the knowledge of simple intelligence (scientia simplicis intelligentiae). (De fide.)

God knows all real things in the past, the present and the future (Scientia visionis). (De fide.)

By knowledge of vision (scientia visionis) God also foresees the free acts of the rational creatures with infallible certainty. (De fide.)

God also knows the conditioned future free actions with infallible certainty (Scientia futuribilium). (Sent. communis.)

Vrh

PostPostano: Sri pro 21, 2022 15:14 

Kako je Bog svugdje? Kako ga toliki ne vide? U cemu je to?

Bog dakle stoji po strani, pusta nas same da sve radimo? Jer si napisao "ne mijesa se".

Pokušati ću ti ja malo pojasniti, koliko se uspijem izraziti jer je tvoje pitanje u neku ruku misterij/otajstvo
Bog je zbilja svugdje...on je širi i veći od materijalnog svijeta....znači naša stvarnost je samo puno manji podskup cjelokupne stvarnosti i Boga
Bog je stvorio cijeli svemir, nebo i zemlju i upravlja njime...drži sve te nužne sile koje su potrebne da svemira i svijeta uopće bude!

Bog nekad stoji po strani, a nekada djeluje ako gledaš sa svoga ograničenog stajališta...ali u ukupnosti svijeta, u biti Bog cijelo vrijeme radi...mislim da u Ivanovom evanđelju Isus koji je Božanska osoba reče da Bog Otac cijelo vrijeme radi! Znači imao za to napisanu potvrdu u samom Svetom Pismu!

Stoji postrani jer dopušta naše slobodno djelovanje, naš slobodan izbo , našu slobodnu volju...takve nas je stvorio, inače bi bili puki ispogramirani roboti
Nekada djeluje po našim molitvama koje mu upućujemo...ako ga nešto molimo što je dobro Bog kao dobar Otac će nam uslišiti dobre molbe...prije ili poslije
Znači, Bog može djelovati i biti milosrdan prema nama, našim željama, molbama, molitvama
On je svemoguć i na sve može utjecati kada poželi

O tome, Božjoj svemogućnosti , Božjoj milosti i milosrđu isl. možeš jako puno otkriti iz izvanredne objave koju je imala časna sestra Gertruda
O tome kako i kada Bog djeluje vidjeti ćeš nešto više u tom odličnom djelu...mislim da se posebno puno može vidjeti u 2.Knjizi djela!"
evo ti link za knjigu...mislim svima , ne samo tebi!

https://www.monfortanci.com/sites/defau ... rtrude.pdf

Vrh

PostPostano: Sri pro 21, 2022 16:23 

Pokušati ću ti malo na materijalan našin dočarati koliko je Bog moćan-svemoguć

Svi znamo kolko su naši laptopi, tableti , mobiteli isl. tehnika jako mali a šta sve mogu uraditi i koliko jako brzo
Sve to iz malo plastike, stakla, metala, pijeska...jedan bolji kalkulator ili kompjuter može izračunati jako kompliciran matematički zadatak za sekundu, nešto što bi matematičar,ili đak trebao dane ili čak tjedne
Zamislite samo ove digitalne novotarije zadnjih 20 godina, internet, razni sajtovi, programi, igre , aplikacije...moćni gugl, moćni provbajderi, moćni serveri itd
Zamislite da google može pratiti sve na svijetu koji imaju instalirane programe vezane za google...recimo da je 2 milijarde ljudi vezano za google , onda njihovi serveri mogu pratiti razgovore, prepisku, emailove čak 2 ,ilijarde ljudi !! sve oni to imaju zabilježeno i mogu iskopati iz memorije ako nekome to zatreba....kako to...kao se to sve memorira,,,gdje to stane
Zamislte npr, vaš mobitel koji ima npr .128 Gb memorije i u njemu možete pohraniti na tisuče videa ili na milijune slika!! Gdje to stane, kao se to naljepi na tvrde dijelove u mobitelu??( pojednostavimo poluvodiče, čipopve i recimo da je glavni sastojak silicij- od koga se proizvodi-od jeftinog pijeska!...i da sve to izvodi neživi, mrtvi svijet , stoj...sve počiva navodno na binarnom sustavu- 1 i 0!

Zamislite sada masu svih tih spojenih komjutera, laptopa, tableta , mobitela itd od 2,3 milijarde ljudi koji ih imaju i koji su međusobno umreženi i mogu komunicirati, slati mejlove, ili preko wocapa ili vibera besplatno pričati itd...u jednoj sekundi u svijetu se izvodi milijarde oparacija , komunikacija itd...sve to omiućuju neki metalni, plastični serveri i USA koji zauzimaju relativno mali prostor.
Serveri,žice koje zauzimaju veličinu 2, 3 školske učionice izvode sve te operacije, nadziru svu komunikaciju , sav internet itd!
I to sve izvodi neživi stvor, neživi metal, plastika,silicij- pijesak u konačnici!
Vidite, sve je to uspio dizajnirati i proizvesti jako ograničeni čovjek...ali čovjek kao intiligentni dizajner, koji prvo nešto zamisli, onda to pokušava dizajnirati ( nacrti i dizajni kako nešto treba izgledati), onda to pokušava tehnički, materijalno prevestiu djelo, proizvesti neki stroj, aparat, uređaj, tehnološku napravu koja će nam nešto raditi, proizvoditi, pertvarati jedan vid energije u drugi, proizvoditi slike, fotografije, video, audio snimke , filmove itd,itd!

I sve to uspijeva čovjek nekako izmisliti, dizajnirati, pretočiti u neki uređaj, tehnološki izum, aparat! Jer ima stvaralačku intiligenciju za smisliti, dizajnirati nešto i na kraju dizajn-nacrt pretvoriti u uređaj!

E sada, skočimo s tog mikrosvijeta na makro svijet...svi znamo kolko je Zemlja ili Sunce veća od ovih stvari koje sam maloprije spominjao...koliko je tek veći svemir od našeg sunca!!
Ljudi još naravno ne mogu točno odrediti koliko je ogroman svemir i dokle on seže!...ali tvrde da se tu radi o milijardama svjetlosnih godina!...a jedna svjet.sekunda ( ne godina ) iznosi 300 000km!

I to ogromno prostranstvo zvijezda, galaksija i cijeli svemir NIJE ništa prema apsolutnom Bogu koji je puno veći, moćniji, zagonetniji itd od tog cijelog ogromnog svemira!
I ta obrada milijardi informacija u minuti koji obavlja neki moćni server u USA nije ništa prema mogućnosti obrade podataka i sviju duša svih ljudi na svijetu koju može u istoj sekundi obaviti Bog ( Isus, Otac, Duh sveti)!!

Vrh

PostPostano: Uto lip 13, 2023 18:15 

Bog je svemoguć, ne možemo reći da on nešto ne zna. Ali za nas ostaje misterij kako i na koji način On sve zna, to ne možemo potpuno shvatiti jer smo ljudi koji živimo u ograničenom vremenu.
U tom smislu Bog, kao bezvremenski vječni Bog zna za čovjeka oduvijek, On nas je oduvijek imao u svojoj namisli.
"Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih" (Jer 1,5)
To je konkretna ljepota te poruke za mene i za svakog čovjeka, Bog želi svakog od nas.

A ovo je tema o Marijinoj slobodnoj volji, zašto bi nas uopće to trebalo zanimati, osim možda zato jer jednako tako i mi imamo mogućnost odgovora na Božji poziv, ili prihvatiti ili odbiti, jednako kao i Marija, imamo slobodu izbora. I svatko od nas, baš svaki čovjek, je dobio od Boga dovoljno ponuđene milosti da se može spasiti. Svi smo pozvani, ali Bog nam je odlučio dati slobodu izabrati i slobodno se odlučiti za Njega. To što nam je dao je s jedne strane rizično jer se možemo i okrenuti od Boga, ali sloboda je nužna da bi Ga mogli ljubiti, da ne budemo poput robota koji rade sve točno kako su programirani, ali ne mogu se odlučiti ljubiti. Nitko nije izuzet od te slobode, pa tako ni Marija.

Ovo bi trebalo pojasniti jer u ovom obliku ima elemenata pelagijanizma:

Cit.
" I svatko od nas, baš svaki čovjek, je dobio od Boga dovoljno ponuđene milosti da se može spasiti. Svi smo pozvani, ali Bog nam je odlučio dati slobodu izabrati i slobodno se odlučiti za Njega. "

Ovdje se nužno mora dodati još nešto u vezi milosti, jer ovako je slično tvrdio i Pelagije u smislu da je svaki čovjek primio dovoljno milosti odnosno da njegovo spasenje isključivo ovisi o njegovom izboru te da se tu ni Bog ne miješa jer bi to bilo protiv slobodne volje.

Vrh

PostPostano: Pet lip 16, 2023 05:31 

Izbor je vođen našom vjerom. Mrvica vjere i već se izbor promijeni i događaju se ogromne promjene...
Obrati su mogući!
Bog se daje. Mnogi misle da uzima. Ja vjerujem da se daje :))
I to daje svega koliko nam treba - sada:

Mt 6,8
Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.

U vjeri sve imam/imamo što mi/nam treba :))

Ovo nije razlog da se ne moli (jer sve imam), već naprotiv: ovo je razlog molitve (u vjeri) da se izrazim kao jedinstveno božje dijete (kao i svatko od nas).
Molitve koja uvijek daje odgovor.
Bog Otac se daje uvijek kad sam u molitvi (u odnosu) mijenjajući me djelovanjem Duha Svetoga po Isusovoj molitvi koja slijedi nakon gornje Isusove izjave.

Pokušajte moliti sa zahvalnošću (sve imam), sa radošću u srcu, sa vjerom u Boga (bez osuda, uz prihvaćanje).
Odgovori su fenomenalni :DD

Želim se nekako pokazati kako želim tj. imam viziju sebe i tad u molitvi zahvalim za to sa radošću u srcu, u vjeri da to već imam, sa osjećajem ispunjenosti.
Planine se mogu pomoicati... Slobodni smo moliti :))

Vrh

PostPostano: Pet lip 16, 2023 14:59 

Što znači bez osuda, uz prihvaćanje?

Vrh

PostPostano: Sub lip 17, 2023 05:25 

To je stanje vjere, vlastite vjere pretočene na konkretnu životnu situaciju.

Isusova prispodoba to lijepo dočarava o udovima tijela:
U vjeri da su jedno tijelo kad moja desna ruka nastrada, lijeva ne prigovara već znajući da su isto tijelo, pomaže dajući se još i više bez kritika, prigovora, optužbi. Kad mi u jedno oko uleti nešto i ne mogu gledati na nj, drugo oko ne prigovara i ne opminje drugo oko. Sigurno zdravo oko ne misli kako kazniti povrijeđeno oko što je takvo. Sigurno ne misli kako ga treba iskopati...

Imam li vjere kod konkretne situacije da je drugi dio istog Tijela, barem mrvicu vjere, ja ću tada biti radostan davajući se, pomažući, prihvaćajući, surađujući, razumijevajući, odobravajući, u zahvalnosti dajući slobodu drugome drugačijemu :))

Kako odlučim u vlastitoj vjeri, tako je!
Smatram li da nismo dio istog Tijela, ja živim isprazno.
Sa mrvicom vjere veličam radošću Boga :DD

Vrh

PostPostano: Sub lip 17, 2023 06:56 

To je stanje vjere, vlastite vjere pretočene na konkretnu životnu situaciju.

Isusova prispodoba to lijepo dočarava o udovima tijela:
U vjeri da su jedno tijelo kad moja desna ruka nastrada, lijeva ne prigovara već znajući da su isto tijelo, pomaže dajući se još i više bez kritika, prigovora, optužbi. Kad mi u jedno oko uleti nešto i ne mogu gledati na nj, drugo oko ne prigovara i ne opminje drugo oko. Sigurno zdravo oko ne misli kako kazniti povrijeđeno oko što je takvo. Sigurno ne misli kako ga treba iskopati...

Imam li vjere kod konkretne situacije da je drugi dio istog Tijela, barem mrvicu vjere, ja ću tada biti radostan davajući se, pomažući, prihvaćajući, surađujući, razumijevajući, odobravajući, u zahvalnosti dajući slobodu drugome drugačijemu :))

Kako odlučim u vlastitoj vjeri, tako je!
Smatram li da nismo dio istog Tijela, ja živim isprazno.
Sa mrvicom vjere veličam radošću Boga :DD

Nema tu za sada ništa konkretno, ali pružila bi ti šansu za konkretiziranje. Što ćeš ti napravo osobi koja ti dolazi u kuću i neprestano pred tvojom djecom govori da je život u grijehu prije brak normalna stvar? Ističe kako je njenoj kćerki lijepo koja tako živi itd.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata