Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto vel 10, 2026 04:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autor Poruka
PostPostano: Ned stu 02, 2025 11:53 

Prvo mi odgovori na moje ranije pitanje pa ću ja na tvoje.
Budi korektna
sada idem na svetu misu, pa me nema barem do 14 h
bb

Pa ja sam dala odgovor što znači da su i danas židovi izabrani narod te kako njihovo izabranje nije stanje automatskog spasenja viewtopic.php?f=3&t=2895&start=15#p54023 samo ti valjda ne razumiješ odgovor utemeljen na tradicionalnom nauku katoličkih crkvenih otaca pa ti opet pitaš ono što je već odgovoreno.

Vrh

PostPostano: Ned stu 02, 2025 13:40 

Htio sam da potvrdiš samo

Ovo je tema da li su izbarani narod, a ne o spasenju...ali kad si već pitala:
Židovi se ( naravno samo neki) mogu spasiti, oni koji su u nezabludivom neznanju o Isusu Kristu
Nisam nikada ni tvrdio da su time što su izabrani automatski spašeni!

Vrh

PostPostano: Ned stu 02, 2025 20:25 

Htio sam da potvrdiš samo

Ovo je tema da li su izbarani narod, a ne o spasenju...ali kad si već pitala:
Židovi se ( naravno samo neki) mogu spasiti, oni koji su u nezabludivom neznanju o Isusu Kristu
Nisam nikada ni tvrdio da su time što su izabrani automatski spašeni!

Pitala sam te jasno je li se ikad ijedan židov spasio obdržavajući samo Stari zavjet? Ovo što pišeš nije jasan odgovor već izmotavanje. Spašavanje zbog nezabludivog neznanja nije spašavanje samo zbog obdržavanja Starog zavjeta. Zapamti Hrki, nitko se nikada pa ni Mojsije, starozavjetni proroci i sudci nisu spasili samo zbog obdržavanja Starog Zavjeta nego zato što je Krist sišao nad Pakao i spasio ih.
Jasno je kako se pokušavaš izmotavati jer ne znaš odgovor i ne razumiješ dinamiku izabranog naroda u Novom Zavjetu. To ne mora biti strašno, ali strašna je tvoja umišljenost velike učenosti. Nije mudro pokušavati se iživljavati na Totus ako je nešto krivo rekla kad i ti ne razumiješ katoličko učenje o izabranom narodu.

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2025 15:34 

hrki je napisao/la:
Pa iz moga odgovora si mogla vidjeti da sam te shvatio da pitaš za Židove iza dolaska IK na zemlju...nisi ni ti bila precizna u definiranu pitanja na koje razdoblje misliš!, pa sam te shvatio da misliš na period iza Isusa na zemlji.
To se jasno da zaključiti iza mog odgovora.

Pitanje koje sadrži "je li se ikad ijedan" jasno definira cijeli vremenski okvir i prije i poslije dolaska Krista. Dakle to je infantilan pokušaj opravdanja.
Treba razumjeti i shvatiti što znači neka tvrdnja. U ovom slučaju što znači da su židovi i dalje izabrani narod. Tražiti od nekog samo da ti to potvrdi nema smisla. Nažalost ti i dalje ne razumiješ što to defakto znači iako ti je to prije objašnjeno. Mogu samo ponoviti kako spašavanje zbog nesavladivog neznanja ne znači spašavanje samo zbog obdržavanja Starog Zavjeta. Isto tako treba naglasiti kako smo mi katolici izabrani narod po Novom Zavjetu. Što se ostalig tiče nemoj pisati izvan teme da ne bi postovi završili u smeću. U svakom slučaju ja neću nasjedati na takvo trolanje niti odgovarati na to.

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2025 15:22 

Veleposlanik države Izrael Gary Koren je jučer bio u Vukovaru i izjavio: "Danas sam u Vukovaru sudjelovao u Koloni sjećanja kako bih odao počast i poštovanje herojstvu vukovarskih branitelja i sjećanju na žrtve." Što se mene tiče on zaslužuje poštovanje, a oni antisemitski ispadi u riječkom kazalištu su mi odvratni!

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2025 16:29 

Koje licemjerje...
Da ja odlučujem, ne bi taj smio doći ovdje dok ubijaju djecu u Gazi. Jedina stvar u kojoj se slažem s Milanovićem.

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2025 22:05 

Milanović ne može biti uzor. To kako bi on tretirao Židove, to ne bi radili, niti rade u susjedstvu Gaze tj. u Egiptu, Jordanu, Siriji i Saudijskoj Arabiji zajedno.

Vrh

PostPostano: Čet sij 29, 2026 15:04 

Biblijsko proročanstvo o raspršenju Židova širom svijeta (dijaspora) i njihovom kasnijem povratku u Izrael pred kraj povijesti (eshatološko doba) nalazi se na više mjesta u Starom i Novom zavjetu. Ovo se proročanstvo često naziva "sakupljanje Izraela" u posljednjim danima.

Evo ključnih biblijskih referenci:

1. Raspršenje (Dijaspra) - Stari zavjet

Ponovljeni zakon 4,27-31: Mojsije proriče da će ih Gospodin raspršiti među narode i da će ih preostati malo, ali da će ga tražiti u "posljednje dane" i naći ga.
Ponovljeni zakon 28,64: "Gospodin će te raspršiti po svim narodima, od jednog kraja zemlje do drugog...".
Levitski zakonik 26,33: "Vas ću raspršiti po narodima, mač ću za vama sukati; zemlja će vaša opustjeti, a gradovi vaši postati ruševine".
Ezekiel 22,15: "Raspršit ću te među narode i rasuti te po zemljama...".

2. Povratak u Izrael (Sakupljanje) - Stari zavjet

Ezekiel 36,24: "Izvest ću vas iz naroda, sabrat ću vas iz svih zemalja i odvesti vas u vašu zemlju".
Ezekiel 37,1-14: Viđenje suhih kostiju koje oživljavaju, što simbolizira povratak cijelog doma Izraelova u njihovu zemlju.
Jeremija 30,3-11: Bog obećava da će vratiti svoj narod iz zarobljeništva i dovesti ih natrag u zemlju koju je dao njihovim očevima.
Izaija 11,11-12: Prorok govori o "drugom" sakupljanju ostatka njegova naroda iz svih krajeva zemlje.
Amos 9,14-15: Bog obećava da će ih posaditi u njihovoj zemlji i da se više nikada neće iskorijeniti.

3. Povratak i duhovna obnova - Novi zavjet

Rimljanima 11,25-26: Apostol Pavao govori o misteriju da je otvrdnuće snašlo Izrael samo "dok ne uđe puni broj pogana" te da će se nakon toga "sav Izrael spasiti".
Luka 21,24: Isus kaže da će Jeruzalem gaziti pogani "dok se ne navrše vremena pogana" (što podrazumijeva kraj tog razdoblja i promjenu statusa).

Kontekst:
Ova proročanstva se u teologiji često povezuju s ponovnim uspostavljanjem države Izrael (1948.) i događajima koji vode prema "kraju vremena" ili "vremenu Jakovljeve nevolje" (Jeremija 30,7), te se tumače kao znak Božje vjernosti Savezu.

Vrh

PostPostano: Sub vel 07, 2026 23:53 

Čitam jednu odličnu knjigu od Borisa HAVELA: IZRAEL, NAROD U DANU ROĐEN, Povijest Izraela od Abrahama do Bar Kohbe, ( oko 2000 . prije Krista do 135.).

https://www.skolskiportal.hr/sadrzaj/sk ... ga-naroda/

https://hr.wikipedia.org/wiki/Boris_Havel

Čuo se sa jednim dobrim prijateljem i pričam mu o ovoj odličnoj knjizi ( ima preko 900 strana)
Hvalim ja Havela ( čitao sam ranije još jednu njegovu knjigu) i ovu njegovu kolosalnu knjigu, odličan stil pisanja itd.
Meni prijatelj opet protiv Židova, njihovog materijalizma, Soroša ...da SZ nije skroz istinit, da je to njihovo pisanje koje ne mora biti točno isl.
Braći i sestre...čuvajmo se toga...nisu svi židovi Soroš, Rotčaildovi,milijarderi bez vjere...imamo i mi Hrvati svoje soroše, tajkune koji proganjaju vjeru...

Tko je bio onaj koji je visio na križu..propeti na križu, Božji Sin?...bio je to svi znamo Židov
tko je bila ona pod križem?...koja je u ćenakolu u kući Ivana Marka tješila apostole i iščekivala dolazak Duha Svetoga...tko je žena koja je rodila Isusa?...i Marija je bila Židovka 1/1...
Tko je bio onaj učenik Ivan koga je Isus ljubio...za kojega je Isus na križu rekao: Majko evo ti sina...pa isto Židov 1/1
i svi apostoli koji su pratili Isusa su bili Židovi 1/1...tko je bio sveti Pavao?...pa Židov
prvi kršćani na svijetu su bili Židovi (judeokršćani)...Židovi su naša starija braća...od njih nam je potekla naša katolička vjera

Židovi su od Boga suverenom božjom odlukom izabrani narod...Bog ni nakon Krista nije s njima prekinuo savez...ranije smo dali masu citata iz Svetog pisma koji dokazuju da je savez još na djelu i da su Židovi i dalje izabrani narod

Mi sa židovima dijelimo Sveto pismo- stari zavjet...SZ smo preuzeli od židova...imamo dosta knjiga u SZ više od hebrejskog kanona, jer mi priznajemo i drugokanonske hebrejske spise

Zato , nemojmo generlizirati sve Židove, generalno ih mrziti jer to sigurno nije Bogu drago...ne treba mrziti nijedan narod...posebice ne Židove našu po vjeri stariju braću ...

Vrh

PostPostano: Pon vel 09, 2026 13:57 

Čitam jednu odličnu knjigu od Borisa HAVELA: IZRAEL, NAROD U DANU ROĐEN, Povijest Izraela od Abrahama do Bar Kohbe, ( oko 2000 . prije Krista do 135.).

https://www.skolskiportal.hr/sadrzaj/sk ... ga-naroda/

https://hr.wikipedia.org/wiki/Boris_Havel

Čuo se sa jednim dobrim prijateljem i pričam mu o ovoj odličnoj knjizi ( ima preko 900 strana)
Hvalim ja Havela ( čitao sam ranije još jednu njegovu knjigu) i ovu njegovu kolosalnu knjigu, odličan stil pisanja itd.
Meni prijatelj opet protiv Židova, njihovog materijalizma, Soroša ...da SZ nije skroz istinit, da je to njihovo pisanje koje ne mora biti točno isl.
Braći i sestre...čuvajmo se toga...nisu svi židovi Soroš, Rotčaildovi,milijarderi bez vjere...imamo i mi Hrvati svoje soroše, tajkune koji proganjaju vjeru...

.

Što je ovo? Tko su ti :DD
Da malo pridiodam, Jeffrey Epstein, Giselle Maxwell...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Vrijeme na UTC + 01:00 sata