Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 16:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 77 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon svi 18, 2009 21:02 

Danas san tako malo čitala i u poslanici Rimljanima naišla i na ovaj tekst koji bi se više ticao teme o Židovima, ali ipak evo ja citiram taj tekst, jer mislim da je i tu prigodan:

Rim11,11 „Pitam dakle: jesu li posrnuli da propadnu? Nipošto! Naprotiv: po njihovu posrtaju spasenje poganima da se tako oni, Židovi, izazovu na ljubomor. 12 Pa ako je njihov posrtaj bogatstvo za svijet, i njihovo smanjenje bogatstvo za pogane, koliko li će više to biti njihov puni broj? 13 Vama pak, poganima, velim: ja kao apostol pogana službu svoju proslavljam 14 ne bih li na ljubomor izazvao njih, tijelo svoje, i spasio neke od njih. 15 Jer ako je njihovo odbačenje izmirenje svijeta, što li će biti njihovo prihvaćanje ako ne oživljenje od mrtvih? Izrael i nevjeran ostaje izabrani narod.“

A, biti tamo ovih dana i gledati našega papu kako skrušeno propovijeda ljubav i mir je doista milost. Bog je stvarno jedan, velik i daleko iznad svih naših pametovanja i svih naših razloga za podjelu.

Vrh

PostPostano: Sri svi 20, 2009 09:22 

Tirsa je napisao/la:
Danas san tako malo čitala i u poslanici Rimljanima naišla i na ovaj tekst koji bi se više ticao teme o Židovima, ali ipak evo ja citiram taj tekst, jer mislim da je i tu prigodan:

Rim11,11 „Pitam dakle: jesu li posrnuli da propadnu? Nipošto! Naprotiv: po njihovu posrtaju spasenje poganima da se tako oni, Židovi, izazovu na ljubomor. 12 Pa ako je njihov posrtaj bogatstvo za svijet, i njihovo smanjenje bogatstvo za pogane, koliko li će više to biti njihov puni broj? 13 Vama pak, poganima, velim: ja kao apostol pogana službu svoju proslavljam 14 ne bih li na ljubomor izazvao njih, tijelo svoje, i spasio neke od njih. 15 Jer ako je njihovo odbačenje izmirenje svijeta, što li će biti njihovo prihvaćanje ako ne oživljenje od mrtvih? Izrael i nevjeran ostaje izabrani narod.“

A, biti tamo ovih dana i gledati našega papu kako skrušeno propovijeda ljubav i mir je doista milost. Bog je stvarno jedan, velik i daleko iznad svih naših pametovanja i svih naših razloga za podjelu.

Tirsa, kao što i sama kažeš, ovaj post je za ovu temu gdje sam ga prebacio, i citat pokazuje kako je Gospodin došao prvenstveno Židovima a naravno od njih i nama ostalima. To je i Mata prije napisao te se oko toga slažemo. Ta stvarnost je i danas aktualna, dakle sve nas Gospodin poziva na obraćenje bez obzira na naciju. Nerazumno je tu stvarnost opterećivati politikom i pogreškama iz prošlosti (prvenstveno umanjivanjem greški i njihovim opravdavanjem). Evo par činjenica o situaciji na koju nailaze Židovi koji se obrate.
U izraelu postoje katoličke zajednice židovskoga podrijetla. Koje su objedinjene u Vikarijatu na čijem je čelu isusovac njemačkoga podrijetla, otac David Neuhaus, koji se obratio sa židovstva. Ovo je službena stranica vikarijata:
http://www.catholic.co.il/index.php?opt ... =1&lang=en
Te malobrojne katoličke zajednice koje govori hebrejski, nastoje dati svjedočanstvo jednoga Isusova Tijela, jedinoga i sjedinjenoga zajedno s većinom katolika koji jesu Arapi. S obzirom na političku situaciju to je odista teško.
Međutim poteškoće imaju i Židovi koji se obrate na Katoličanstvo u drugim dijelovima svijeta. Zato što ih konzervativni katolici gledaju s nepovjerenjem u istinitost obraćenja. Sva sreća što ti konzervativci, iako vrlo glasni, nisu tako brojni pa ti ljudi mogu osjetiti i bratsku ljubav i podršku od iskrenih katolika dobre volje.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 11:26 

Kako javlja Radio Vatikan Papa Benedikt XVI. će na jesen posjetiti rimsku sinagogu, a očekuje da radosno mogne obaviti taj posjet – ustvrdio je Sveti Otac glavnom rimskom rabinu Riccardu Di Segniju u brzojavu za židovske blagdane: Novu Godinu, Dan pomirenja i Blagdan sjenica. Papa je, u poruci koju je objavila rimska židovska zajednica, poželio da ti blagdani budu poticaj zajedničke svete radosti. Od Boga za sve Židove moli obilje blagoslova u stalnome bodrenju zauzimanja u promicanju pravde, sloge i mira. Benedikt XVI. je glavnome rabinu posvjedočio svoje srdačno prijateljstvo, u očekivanju posjeta sinagogi, potaknut živom željom da rimskoj židovskoj zajednici očituje svoju osobnu blizinu i čitave Crkve.

Ovo je treći, Papin posjet nekoj sinagogi, kako su prva dva posjeta uvijek izazvala bijes u katoličkim konzervativnim krugovima sigurno će i ovaj izazvati isto takve reakcije. Uvjek sam se čudio tom posve neopravdanom ponašanju prema sasvim normalnim gestama Pape Benedikta XVI.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 14:17 

Poanta je samo u tome da je Spasitelj ljudskoga roda - Isus Krist - već odavno došao, donio čovječanstvu puninu istinitog nauka i sredstva spasenja, te ustanovio svoju Crkvu kao instrument koji će tu istinu i ta sredstva spasenja činiti dostupnima po svemu svijetu i u svim vremenima, do svršetka svijeta.

Oni koji odbacuju ove jednostavne činjenice - kako god da se zvali - sami sebe dovode u loš položaj i sami sebe lišavaju spasenja koje im taj Krist, po svome nauku, svojim sakramentima i svojoj Crkvi nudi. "Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se; tko ne uzvjeruje, osudit će se." (Mk 16,16) Jedan, tri, ili dvjesto i pet papinih kurtoaznih posjeta sinagogi, ne mijenjaju ovu jednostavnu činjenicu. Stoga je primjereno ovako moliti Gospodina:

"Za Izraelski narod, da mu otvoriš oči i omekšaš srce, te prihvate Isusa Spasitelja."

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 15:29 

T.H. je napisao/la:
Stoga je primjereno ovako moliti Gospodina:

"Za Izraelski narod, da mu otvoriš oči i omekšaš srce, te prihvate Isusa Spasitelja."

Amen, ako su nam sv. Stjepan i Pavao uzori.

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 11:29 

Barnaba je napisao/la:
mata je napisao/la:
govor kojeg je održao u petak 15.05. u Bazilici Svetog groba u Jeruzalemu, je ono čemu sam se nadao. :)

Istog dana se Papa u oratoriju bazilike Navještenja susreo s vjerskim predstavnicima iz Galileje: kršćanskim, židovskim, muslimanskim te duhovnim vođom Druza. Na završetku susreta nazočni su se primili za ruke i podižući ih zapjevali “Shalom, Salam, Peace“. :lol: I tome si se nadao :wink: :lol:

Sasvim slučajno mi je došao "pod ruku" video s ovog događaja pa pošto mislim da je to važno vidjeti dajem link od
Papine molitve u sv. zemlji http://www.kathtube.com/player.php?id=10084

Vrh

PostPostano: Sri lis 21, 2009 09:21 

T.H. je napisao/la:
Što se tiče Židova, prikrivenih Židova i slično, nadodao bih samo jednu stvar koja mislim da je dosta značajna.

Riječ "Židov" ima dva značenja; ona označava: (1) nacionalnu pripadnost i (2) vjersku pripadnost.

Isus Krist, Blažena djevica Marija, te apostoli bili su Židovi u prvom smislu (dakle po nacionalnoj pripadnosti). No u drugom smislu (po vjerskoj pripadnosti) nisu bili Židovi nego kršćani.

Stoga, ako se pitamo je li nešto loše biti Židov (odnosno prikriveni Židov), to ovisi u kom smislu rabimo pojam "Židov": da li u nacionalnom ili vjerskom? U nacionalnom smislu naravno da nije ništa loše, no u vjerskom, nakon Kristova utjelovljenja, jest, jer židovska vjera ne priznaje Krista, a to je svakako loše.

Jel smijem primjetiti kako su ovakvi napisi prilično kontroverzni i kako je čudno da je ovaj post uopće opstao?

Vrh

PostPostano: Sri lis 21, 2009 10:20 

Uh, ne znam u vezi čega ovoliki sporovi vezano uz baš židovsku vjeru? Istina, kao nacija su odbacili Isusa koji im je poslan, ali ja osobno ne volim, i nikada nisam volio, pristup tom problemu sa stajališta nadmoći. Pavao je vrlo oštar kad govori da se ne zanašamo s našim spoznajama, na kraju krajeva, Židovima je lakše doći do spoznaje nego nama koji smo "pricjepljena mladica".

Da li treba moliti Boga da omekša srca Židovima? Ovo možemo gledati s dvije strane. Prvo:naša vjera govori da su u zabludi, i da mogu toj zabludi izbjeći ukoliko upoznaju našu vjeru. Drugo, ne osjećamo li se i mi "napadnuto" kad Židovi mole Boga da Katolicima omekša srce, ne bismo li odbacili Isusa kao Mesiju?

U takvom načinu razgovora, ja jedino vidim naglasak na sukobu, koji zadire u evanđeosku poruku. Ovo ne znači da ne treba moliti da Židovi prihvate Krista, ali treba biti ponizan pred Bogom i moliti ga za napredak u vlastitoj vjeri.

Vrh

PostPostano: Sri lis 21, 2009 13:21 

modus vivendi je napisao/la:
T.H. je napisao/la:
Što se tiče Židova, prikrivenih Židova i slično, nadodao bih samo jednu stvar koja mislim da je dosta značajna.

Riječ "Židov" ima dva značenja; ona označava: (1) nacionalnu pripadnost i (2) vjersku pripadnost.

Isus Krist, Blažena djevica Marija, te apostoli bili su Židovi u prvom smislu (dakle po nacionalnoj pripadnosti). No u drugom smislu (po vjerskoj pripadnosti) nisu bili Židovi nego kršćani.

Stoga, ako se pitamo je li nešto loše biti Židov (odnosno prikriveni Židov), to ovisi u kom smislu rabimo pojam "Židov": da li u nacionalnom ili vjerskom? U nacionalnom smislu naravno da nije ništa loše, no u vjerskom, nakon Kristova utjelovljenja, jest, jer židovska vjera ne priznaje Krista, a to je svakako loše.

Jel smijem primjetiti kako su ovakvi napisi prilično kontroverzni i kako je čudno da je ovaj post uopće opstao?

Argumentiraj što je točno kontroverzno. Nikoga ne omalovažavam; ne govorim o pojedincima niti narodima, govorim samo o jednom nauku vjere koji počiva na zabludi da Isus nije Bog.

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 13:07 

Papin posjet rimskoj sinagogi, 17. siječnja, veoma je bitan za dijalog – ustvrdio je Di Segni, glavni rimski rabin, u razgovoru za Radio Vatikan: Židovi se pripremaju za Papin posjet
Na primjedbu kako Papa posjećuje sinagogu na važnu obljetnicu za rimsku židovsku zajednicu, rekao je kako je riječ o obljetnici napada na geto 1793. godine. Naime, smatralo se da je židovska zajednica podupirala prava proglašena u Francuskoj revoluciji. Naravno, zajednica s ograničenim slobodama nije mogla više izdržati u getu stoga je podržavala Francusku revoluciju. Narod je napao geto. Tada su olovni oblaci prekrili nebo, a veliki se pljusak obrušio na grad, ugasio je podmetnuti požar u sinagogi i gnjev napadača. Sada se nalazimo u posve različitom povijesnome razdoblju, nema više geta s ograničenim slobodama, a na odnos između židovstva i kršćanstva moramo gledati na sasvim različiti način – ustvrdio je Di Segni.

Ovaj događaj koji opisuje glavni rimski rabin, je stvarno zastršujući s naše točke gledišta. Raduje me da se u natoč tome dijalog vrlo dobro odvija što je ujedno i najveći poraz ideje da se napadom na geto i spaljivanjem sinagoga može nešto dobro napraviti.

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 18:24 

T.H. je napisao/la:
Argumentiraj što je točno kontroverzno. Nikoga ne omalovažavam; ne govorim o pojedincima niti narodima, govorim samo o jednom nauku vjere koji počiva na zabludi da Isus nije Bog.

Da li namjerno podvaljuješ ili se radi smo o neznaju? Reci koju su antisemitsku knjigu pročitao, pa te nadahnula za ove švrljotine?

Judaizam ne počiva na zabludi da Isus nije Bog, judaizam počiva na SAVEZU ABRAHAMA i BOGA! Neraskidivom savezu! Na vjeri otaca Izaka i Jakova, na vjeri Josipovoj i Mojsijevoj, na izlasku iz Egipta i objavi Sinajskoj! Na riječi proroka Božjih, na Tori, na prorocima i spisima!

Poznajem ortodoksne Židove koji ne priznaju Isusa, ali žive puno moralnije nego mnogi "kršćani".

Nitko ne može reći da priznaje Isusa, a da neprestano griješi, živi nemoralno, nema sluha za probleme bližnjih, ne podiže glas pred opačinom. A onaj koji živi moralno, ljubi Boga i bližnjega, već svojm životom priznaje Isusa!

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 09:45 

T.H. je napisao/la:
modus vivendi je napisao/la:
T.H. je napisao/la:

Kada se govori o ''prikrivenim'' Židovima potiče se mržnja prema istima, slično je se 90-ih govorilo i o ''lojalnim Srbima'' i ''prikrivenim Srbima'' u velikim Hr. gradovima, nijedno nije imalo pozitivne konotacije već je bilo značajno začinjeno mržnjom.

Makar ti je Silas već dobro odgovorio, ponovit ću njegove riječi, netočno je da Judaizma počiva na zabludi da Isus nije Bog.

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 21:20 

Po enciklopediji-Judaizam je religija koja propovijeda vjeru u jednog, bestjelesnog i samo duhovnog Boga, oca svih ljudi. Ovaj Bog predstavlja sveukupnost moralnih savršenstava i od ljudi zahtijeva ljubav i pravednost.
Dakle,JUDEIZAM negira Božju trojedinost tj dvije Bžanske osobe što govori o nesavršenstvu vjere u Boga i to u njezinoj funadmentalnoj dogmi.Nemaju puta spasenja jer su odbacili Krista.Vjerski obredi su im osakaćeni jer ne blaguju tijelo i krv Kristovu.Prema tome s obziom da su Božji narod neminovno ih čeka prosvjetljenje i nadopuna vjere jer Bog nikada ne napušta svoje narod.

Vrh

PostPostano: Sri sij 06, 2010 23:44 

Da li netko nešto zna o Mesijanskim židovima?
Ja znam da su najbrže rastuća vjerska zajednica u Izraelu
i da su to Židovi koji su prihvatili Isusa kao Mesiju i Boga.

Vrh

PostPostano: Pet sij 08, 2010 01:18 

PUTO je napisao/la:
Da li netko nešto zna o Mesijanskim židovima?
Ja znam da su najbrže rastuća vjerska zajednica u Izraelu
i da su to Židovi koji su prihvatili Isusa kao Mesiju i Boga.

Prema Bibliji, a i nekim predajama, u posljednja vremena Izrael bi trebao prihvatiti Isusa. Moje je mišljenje da to treba biti veliki događaj i da se tu radi o većini Židova.

Što se tiče ovih današnjih Mesijanita ili Mesijanskih Židova njih ima između 150 i 200 tisuća. Riječ je o pokretu koji je pod utjecajem protestantizma, evanđeoskih i penetehostalnih pokreta. Postoje također grupe Mesijanita koje ne prihvaćaju trojstvo već je za njih Mesija običan čovjek ili nekakav anđeo. Ipak, većina Mesijanskih Židova ima protestanska vjerovanja osim što slave Biblijske praznike (Pashu, sjenice...).

Nama su možda zanimljiviji i svakako bliži Židovi koji prelaze na pravoslavlje (uglavnom Židovi iz Rusije koji su poslije pada SSSR-a došli u Izrael i tamo prihvatili pravoslavnu vjeru). Radi se o nekoliko desetaka tisuća Židova.

Procjenjuje se da danas između 300 i 400 tisuća Židova prepoznaje Isusa kao Mesiju, od onih koji su se priključili raznim kršćanskim crkvama i zajednicama, do onih koji su u mesijanskom pokretu, što je nešto manje od 3 posto od ukupnog broja Židova, odnosno nešto manje od 10 posto religioznih Židova.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 77 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata