Tirsa je napisao/la:
Danas san tako malo čitala i u poslanici Rimljanima naišla i na ovaj tekst koji bi se više ticao teme o Židovima, ali ipak evo ja citiram taj tekst, jer mislim da je i tu prigodan:
Rim11,11 „Pitam dakle: jesu li posrnuli da propadnu? Nipošto! Naprotiv: po njihovu posrtaju spasenje poganima da se tako oni, Židovi, izazovu na ljubomor. 12 Pa ako je njihov posrtaj bogatstvo za svijet, i njihovo smanjenje bogatstvo za pogane, koliko li će više to biti njihov puni broj? 13 Vama pak, poganima, velim: ja kao apostol pogana službu svoju proslavljam 14 ne bih li na ljubomor izazvao njih, tijelo svoje, i spasio neke od njih. 15 Jer ako je njihovo odbačenje izmirenje svijeta, što li će biti njihovo prihvaćanje ako ne oživljenje od mrtvih? Izrael i nevjeran ostaje izabrani narod.“
A, biti tamo ovih dana i gledati našega papu kako skrušeno propovijeda ljubav i mir je doista milost. Bog je stvarno jedan, velik i daleko iznad svih naših pametovanja i svih naših razloga za podjelu.
Tirsa, kao što i sama kažeš, ovaj post je za ovu temu gdje sam ga prebacio, i citat pokazuje kako je Gospodin došao prvenstveno Židovima a naravno od njih i nama ostalima. To je i Mata prije napisao te se oko toga slažemo. Ta stvarnost je i danas aktualna, dakle sve nas Gospodin poziva na obraćenje bez obzira na naciju. Nerazumno je tu stvarnost opterećivati politikom i pogreškama iz prošlosti (prvenstveno umanjivanjem greški i njihovim opravdavanjem). Evo par činjenica o situaciji na koju nailaze Židovi koji se obrate.
U izraelu postoje katoličke zajednice židovskoga podrijetla. Koje su objedinjene u Vikarijatu na čijem je čelu isusovac njemačkoga podrijetla, otac David Neuhaus, koji se obratio sa židovstva. Ovo je službena stranica vikarijata:
http://www.catholic.co.il/index.php?opt ... =1&lang=en Te malobrojne katoličke zajednice koje govori hebrejski, nastoje dati svjedočanstvo jednoga Isusova Tijela, jedinoga i sjedinjenoga zajedno s većinom katolika koji jesu Arapi. S obzirom na političku situaciju to je odista teško.
Međutim poteškoće imaju i Židovi koji se obrate na Katoličanstvo u drugim dijelovima svijeta. Zato što ih konzervativni katolici gledaju s nepovjerenjem u istinitost obraćenja. Sva sreća što ti konzervativci, iako vrlo glasni, nisu tako brojni pa ti ljudi mogu osjetiti i bratsku ljubav i podršku od iskrenih katolika dobre volje.