Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 18, 2026 15:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autor Poruka
PostPostano: Ned lip 16, 2013 20:51 

sara je napisao/la:
Molim te s koje si ti planete upravo aterirao?

Sara, e...pa sad...tko je taj "marsovac", pavlo443 ili Zdrave? :)
,
Zar je tako teško napisati NIK, kome se obraćamo?

Vrh

PostPostano: Pon lip 17, 2013 14:07 

zdrave je napisao/la:
sara je napisao/la:
Molim te s koje si ti planete upravo aterirao?

Sara, e...pa sad...tko je taj "marsovac", pavlo443 ili Zdrave? :)
,
Zar je tako teško napisati NIK, kome se obraćamo?

Oprosti, mislila sam da izgleda logično, pavlo443.

Vrh

PostPostano: Pet lip 21, 2013 07:52 

sneni je napisao/la:
S obzirom da sam umoran (cijeli dan trčao po klinici, razne pretrage, jer me u župi očekuju prilično teški trenuci) neću ti dugo razglabati.
Ti imaš pravo s matematičkog stanovišta. (ja sam u matematici u gimnaziji bio vrlo slab - profesor mi govorio "Evo ti dovoljan i onako nećeš imati milostinju više od 1000 dinara" (recimo danas 1000 kuna) i pogodio je!

No područje vjere i crkvenosti je tako isprepleteno da baš i nije jednostavno odgovoriti.
A s druge strane javno se religija tjera u privatne sfere (zbog toga je i sukob u župi!) pa se ljudi ne snalaze.
Nasljeđena situacija sa posljedicama života u komunizmu s jedne strane, lagodnosti i uzivanjima svakovrsnim s druge strane a zahtjevnost života po evanđelju sve skupa čini situaciju vrlo kompliciranom.
A Isusova izreka je tako živa danas: "A kad sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?"

Ovo je zanimljivo,"tjeranje religije u privatne sfere".Imam svoje mišljenje o toma ali bi htio malo da mi netko pojasni u čemu se očituje privatizacija religije.Da li u osobnom mišljenju o religiji,čovjeka lajka ili o nečem drugom.

Hvaljen Isus i Marija

URIEL

Vrh

PostPostano: Čet lip 27, 2013 13:47 

To bi značilo da si vjernik samo u svojoj kući ili u svojim razmišljanjima, ali u javnom životu živiš i postupaš kao da nisi vjernik.
Ili još bolje ovako: privatno si protivnik abortusa, ali u javnom životu postaneš član političke stranke koja dopušta abortus, ili kao liječnik vršiš abortuse pravdajući to time da posao ili politički angažman nemaju nikakve veze s tvojom osobnom ili privatnom vjerom.
Stari Marx je takav tip čovjeka zvao "homo duplex".

Vrh

PostPostano: Pet srp 12, 2013 09:09 

Lucijan Antun je napisao/la:
To bi značilo da si vjernik samo u svojoj kući ili u svojim razmišljanjima, ali u javnom životu živiš i postupaš kao da nisi vjernik.
Ili još bolje ovako: privatno si protivnik abortusa, ali u javnom životu postaneš član političke stranke koja dopušta abortus, ili kao liječnik vršiš abortuse pravdajući to time da posao ili politički angažman nemaju nikakve veze s tvojom osobnom ili privatnom vjerom.
Stari Marx je takav tip čovjeka zvao "homo duplex".

Dobro Luciane Antone sad mi je stvar malo jasnija,međutim ovdje ste postavili dualizam između deklarativne i živuće vjere.Mislim da onaj tko promatra djela i prema djelima spoznaje,da je za takvog čovjeka stvar jasna u pogledu definiranja vjere.Ako čovjek tvrdi da je vjernik a dljala mu govore drugačije,prema definicji pragme on je definiran kao nevjernik,jer to on i je.
A nitko nikome nemože odrediti kako će se deklarirati.

Dakle po meni je bitano prihvaćanje izvorišta o definiranju vjerovanja.

Zahvaljujem se na kvalitetnoj smjernici u razmišljanju na ovu temu.

Hvaljen Isus i Marija

URIEL

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Vrijeme na UTC + 01:00 sata