Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet ožu 20, 2026 21:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 151 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 13, 2014 20:18 

Miroslav je napisao/la:
Romančiću, naši biskupi nisu bili Niški specijalci, za razliku od pakračkog "episkopa", najgoreg smeća što postoji.

Stoga više i ti i ovaj Interesantgradijent lagano otkantajte s svojom herezom i odbijanjem poslušnosti, a što je najznačajnija odlika SOTONE!

Pa možda i hoćemo, u skoroj budućnosti. A ti ostani poslušan i onda kad ti dečki iz "Iskoraka" i cure iz "kontre" uđu u župno vijeće.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon lis 13, 2014 20:48 

Miroslav je napisao/la:
Ignisardent je napisao/la:
Nije ni kod njih sve samo crnilo. A i mi smo njima napravili puno zla.

Koji si ti bijednik... Odi lijepo pa se ljubi sa četničkim vojvodom Nikolićem, a nas "koljače srpske dece" ostavi na miru.

A tvoje odbacivanje dijaloga sa svima, pa i sa mnom, u skladu s 2. vatikanskim saborom, nije "hereza i odbacivanje poslušnosti"?

Pitam se, s obzirom na tvoje osjećaje prema Srbima (koji su sigurno opravdani, to znam po sebi i svojoj obitelji), hoćeš li moći prihvatiti širinu i otvorenost prema protestantima, pentekostalcima, ateistima, liberalima, feminističkoj teologiji, homoseksualcima, prema kojima se okreće naša Crkva?

Činjenica je da među nama ima i bilo je koljača srpske djece, i židovske. Ti pokolji nedužnih civila iz vremena 2. svjetskog rata su na našoj savjesti i naš grijeh protiv Boga. Zar nije Stepinac govorio o Jasenovcu kao o "sramotnoj ljagi NDH"? Zar nije u božićnoj propovijedi 1942. govorio o rasnim zakonima kao o zločinu protiv Boga? Zar mu nisu ustaše ubili brata, ne zato jer je navodno bio partizan, nego zato da mu pokažu što misle o njemu?

Radi istine treba reći i uvijek ponavljati, sukob između nas i Srba je sukob oko hrvatske zemlje, ne srpske. I prilično sam siguran da ćemo s njima još ratovati, jer njihove institucije, uključujući nažalost i njihovu crkvu, i dalje imaju iste apetite. I sigurno je da je naša obrana od njih bila opravdana i pravedna. Ali u toj su obrani počinjene neke stvari koje se ne mogu opravdati, i ne smiju. Ne zaboravi, istinu dugujemo Bogu.

Ne čudi me nimalo što ljudi mrze Srbe, ali tu mržnju treba ugasiti jer nas mržnja uništava. Ne smijemo nikada zaboraviti zlo koje su nam učinili i oni, i Turci, uostalom, ali moramo dopustiti Bogu da neke stvari u nama zacijeli, a to ne možemo bez priznanja čitave istine.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon lis 13, 2014 21:12 

Domenika je napisao/la:
Pa ako su tako i toliko dobri, zašto su nas napali..?

Mislim na Pravoslavnu crkvu općenito, ne na Srpsku filijalu. Evo, gore ti i Barnaba kaže da mi "tradicionalisti" imamo sklonosti prema pravoslavlju, navodno zato jer i mi "klizimo iz punog jedinstva s Crkvom", onako kako to "puno jedinstvo" zamišlja Barnaba.

U stvari, tradicionalni katolici njeguju stanovitu sklonost prema pravoslavlju iz sljedećih razloga: nemaju izvanredne djelitelje pričesti, nemaju ženske ministrante, na misama nemaju pjevanje prikladno za birtiju ili noćni klub, misa im nije usredotočena na svećenika niti ovisna o njegovom raspoloženju i karakteru, njeguju određenu sklonost mističnom i kontemplativnom što se reflektira i u njihovoj liturgiji (valjda zato što nisu uveli bubnjeve, el. gitare i sl.), njihovo poimanje vjere je u puno manjoj mjeri juridičko nego kod Katolika, i neusporedivo manje nego kod protestanata - a protestantizam danas razara katoličku vjeru.

U svakom slučaju, pogrešno bi bilo poistovjetiti pravoslavlje sa srpskom crkvom. U biti, ja mislim da je njihova crkva više plemenska kultna organizacija. Imaju npr te krsne slave na kojima svećenik blagoslivlja kruh u nekoj vrsti oponašanja Euharistije, da ne spominjem običaj da jedu na grobu pokojnika itd.

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2014 07:49 

Domenika je napisao/la:

Mislim na Pravoslavnu crkvu općenito, ne na Srpsku filijalu. Evo, gore ti i Barnaba kaže da mi "tradicionalisti" imamo sklonosti prema pravoslavlju, navodno zato jer i mi "klizimo iz punog jedinstva s Crkvom", onako kako to "puno jedinstvo" zamišlja Barnaba.

U stvari, tradicionalni katolici njeguju stanovitu sklonost prema pravoslavlju iz sljedećih razloga: nemaju izvanredne djelitelje pričesti, nemaju ženske ministrante, na misama nemaju pjevanje prikladno za birtiju ili noćni klub, misa im nije usredotočena na svećenika niti ovisna o njegovom raspoloženju i karakteru, njeguju određenu sklonost mističnom i kontemplativnom što se reflektira i u njihovoj liturgiji (valjda zato što nisu uveli bubnjeve, el. gitare i sl.), njihovo poimanje vjere je u puno manjoj mjeri juridičko nego kod Katolika, i neusporedivo manje nego kod protestanata - a protestantizam danas razara katoličku vjeru.

U svakom slučaju, pogrešno bi bilo poistovjetiti pravoslavlje sa srpskom crkvom. U biti, ja mislim da je njihova crkva više plemenska kultna organizacija. Imaju npr te krsne slave na kojima svećenik blagoslivlja kruh u nekoj vrsti oponašanja Euharistije, da ne spominjem običaj da jedu na grobu pokojnika itd.

Ma tako si mi to lijepo objasnio, pa mi postane žao, što i ja nisam u Pravoslavlju :?
A tko zna...jednoga dana..???

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2014 09:54 

Buduci da smo bezgrijeha mozemo si priustiti ovo kritiziranje brace :?:

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2014 14:16 

Domenika je napisao/la:

Kolega Ignisardent, molim te, objasni da li tradicionalni katolici njeguju sklonost i prema grkokatolicima?

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2014 15:15 

pelegrin je napisao/la:
Domenika je napisao/la:

Kolega Ignisardent, molim te, objasni da li tradicionalni katolici njeguju sklonost i prema grkokatolicima?

Tradicionalni katolici njeguju sklonost u prvom redu prema pretkoncilskoj misi i tradicionalnom katolicizmu. I cijene grkokatolike i njihovu liturgijsku baštinu. Svakako sklonost prema grkokatolicima je uzrokovana i time što taj dio Katoličke Crkve nije zahvaćen promjenama koje su uslijedile nakon 2. vatikanskog sabora.

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2014 15:17 

kopitar je napisao/la:
Buduci da smo bezgrijeha mozemo si priustiti ovo kritiziranje brace :?:

Kad prestanu bacati oko na naše nekretnine, posebno uz more, možda i postanemo braća.

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2014 16:50 

Domenika je napisao/la:
Domenika je napisao/la:

Ma tako si mi to lijepo objasnio, pa mi postane žao, što i ja nisam u Pravoslavlju :?
A tko zna...jednoga dana..???

Pardon, nisam bio dovoljno jasan, sve ono što sam rekao za pravoslavce imali smo i mi do 2. vatikanskog, i imat ćemo opet, sigurno... jednog dana. A do tada, nemoj prelaziti na pravoslavlje, jer će i oni jednog dana, sigurno, postati dio Katoličke Crkve. Uostalom, svi kršćani, pa i nekršćani su potencijalno "anonimni" katolici, tj. nisu toga svjesni. I tko god ulazi u raj, ulazi kao katolik. Žalosno je to što su u ovom trenutku neki aspekti izvornog katolicizma bolje zastupljeni u nekim nekatoličkim crkvama nego u našoj Ckrvi.

I da ne bi bilo zabune, "sklonost" prema pravoslavlju, tj prema nekim aspektima pravoslavne prakse, u prvom redu liturgijske, možeš naći i kod katolika koje bismo teško mogli ubrojiti u tradicionalne katolike. Npr. jedan zagrebački pomoćni biskup u svojoj propovijedi u dva je navrata (na misama u katedrali, kojima sam slučajno prisustvovao) citirao tekst istočne liturgije, rekavši, nakon citata, da tako "pjeva istočna liturgija" (nije rekao pravoslavna, jer iste molitve ima i grkokatolička Misa). Ne znam zašto mu treba "pjevanje istočne liturgije", uz sve naše današnje sentiše i dvokorake, posebno na tzv. misama za mlade. I nije to jedini slučaj da se svećenici referiraju na famoznu "istočnu liturgiju" u svojim propovijedima. Vjerojatno za to postoji razlog.

I da, ako za nekog kažemo da nije sve crno u njemu, to ne znači da je automatski "dobar". Niti znači da ti sugeriram da pređeš u pravoslavlje, ako sam naveo neke pozitivne aspekte, koji i nisu isključivo pravoslavni kad uzmemo u obzir našu katoličku prošlost (i budućnost).

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2014 19:44 

Ovo je milina za moje osjetilne organe a najviše za uši. Kod njih su žene pokrivene u crkvi a dečki ljepo pjevaju. U društvu je kružio jedan ortodox kalendar s rumunjskim pravoslavnim svećenicima i bio je jako dobar!

Vrh

PostPostano: Čet lis 16, 2014 19:38 

Pardon, nisam bio dovoljno jasan, sve ono što sam rekao za pravoslavce imali smo i mi do 2. vatikanskog, i imat ćemo opet, sigurno... jednog dana.

Tako je a do tada divimo se ljepoti pravoslavne liturgije http://www.youtube.com/watch?v=-o4uGVrwr6k

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2014 07:55 

Nastavak iz knjige:"Mitovi i zatajena povijest"
Autorica:LJubica Štefan
Nakladnik:K. Krešimir / Slovo M,
Zagreb, 1999.

strana 33,34,35
"Sveti" Nikolaj ovako podučava svoj pravoslavni narod: "Savin nacionalizam obuhvata narodnu crkvu, narodnu dinastiju, narodnu državu, narodnu prosvetu, narodnu kulturu i narodnu obranu.
Osnovu i centar svega Svetosavskog nacionalizma čini narodna crkva. Ona je kao Duh koji oživljava ceo narodni organizam, osvetljujući, zagrejavajući i sjedinjujući jednom verom, jednom nadom
i jednom ljubavlju. Što označava narodna crkva? Označava jednu samostalnu crkvenu organizaciju, sa svojom centralnom vlašću... Nasuprot takvoj narodnoj crkvi stoji nenarodna ili internacionalna
crkva, sa centralom izvan naroda..."
I ona Pavlova izjava da "kao Patrijarh SPC u oblastima Pećke patrijaršije" ima dužnost brinuti se "za jedinstvo naroda u matičnim zemljama i krajinama" ima korijene u stoljetnoj ideologiji svetosavlja
o jedinstvu crkve i države, koju episkop Nikolaj, glavni ideolog srpskoga pravoslavlja, ovako vješto sažima u svom predavanju: "Narodna država za Svetog Savu značila je otadžbinu, zemlju otaca naših,
u kojoj živi jedan i isti narod. Ne ide narodna država dokle mač može ići, nego mač sme ići samo do granica jedne narodne države, to jest otadžbine. Ako se dozvoli da se država prostre dokle mač može
dosegnuti, onda država prestaje biti narodna, prestaje biti otadžbinom i postaje imperijom. U tom slučaju država dobija teritorijalno, ali gubi moralno".
Zvuči nevjerojatno lijepo i pošteno! Ali... "Narodna država" je ono gdje živi "jedan i isti narod", a to su kako kaže Pavle, "matična zemlja i krajine", za čije jedinstvo uvijek mora biti "srpski patrijarh
u oblastima Pećke patrijaršije". Zapadne granice te fantomske Pećke patrijaršije sa zemljovida u Beogradskoj patrijaršiji vrlo su daleko od Srbije, istina je, ali srpski mač ima pravo ići čak do njih,
nekažnjeno, jer "domovina je to Srbina", Pjesnikovim jezikom rečeno.
Zato su opravdana i srpska osvajanja kroz svu povijest do danas, uvijek nazivana "oslobođenjem porobljene i ugnjetene braće". Čak i onaj teritorij, gdje, možda više i ne žive Srbi, ipak je Srbija, jer
tamo ima srpskih grobova i srpskih hramova. Zato Pavle i vladike mirne savjesti prate "besnu srpsku soldatesku", blagoslivljajući temelje srpskih crkvava na zemlji natopljenoj krvlju poklanih nesrba,
koja je ucrtana u granice Pećke patrijaršije...
U takve "svetosavski" odgojene srpske nacionaliste spada očito i krvoločni četnički pjevač i "pjesnik" Bora Čorba (Đorđević) koji objašnjava svojim obožavateljima, ali i ostalima da bi "pregovori sa ustašama bili mnogo uspješniji kada bi se vodili u srpskom Zagrebu".
Dimitrije Tucović, jedna od najsvjetlijih ličnosti srpske povijesti, savjest Srbije, davno, još u balkanskom ratu, gledajući užasnut i bespomoćan - genocid
koji u osvajačkom pohodu vrše nad nedužnim albancima srpske vojne i građanske vlasti, napisao je..."Zar je zločinačka komitska (četnička) psihologija ovladala
celom hijerarhijom: od prvog ministra do poslednjeg žandarma?" i zavapio iz dna stidom ranjene duše: "A ti Srbijo, kuda ćeš s njima i gde ćeš se zaustaviti?"
Više od osamdeset godina njegov vapaj lebdi kao ukleti duh, nad Srbijom, ne nalazeći odjeka u razumu i srcu njegovih potomaka.

Završetak.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2014 09:22 

Slika

Kameleonski san Srpske pravoslavne crkve.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2014 13:08 

pelegrin je napisao/la:
Slika

Kameleonski san Srpske pravoslavne crkve.

Izabrao si krivu kartu. Ova karta prikazuje teritorijalnu jurisdikciju Pećke patrijaršije nakon 1557. i prema njoj neki dijelovi današnje Srbije (npr. Pirot) uopće nisu u sastavu te jurisdikcije. Inače, granice koje su na ovoj karti su bile fiksno određene samo u onom dijelu koji je pod vlašću Turaka, tj. granice prema teritoriju pod jurisdikcijom Carigradske crkve. Zapadni dio granica je zacrtan otprilike do one linije do koje je dosezala srpska dijaspora na habsburškom području. Sve u svemu, karta ne prikazuje stvarne ambicije SPC (ili bar dijela iste Crkve) koje ta organizacija danas ima - sigurno nemaju namjeru predati Pirot i Timočku krajinu Bugarskoj a anektirati čitavu Mađarsku. Kad plasiraš takvu fantastičnu kartu, čiju je vezanost uz današnji srpski ekspanzionizam lako demantirati (baš zbog granica s Mađarskom i Bugarskom), zapravo demantiraš sam sebe i zamagljuješ pravu opasnost - san o liniji Virovitica - Karlobag. Tako paradoksalno sam prikrivaš pretenzije koje su manje nego na ovoj karti, i zato puno opasnije.

Ilustrativan primjer za sve one koji, u opravdanoj obrani od neprijatelja, pretjeruju u optužbama i tako umanjuju vjerodostojnost informacija koje daju. Jer uvijek se pojave neki koji kažu, recimo u ovom slučaju, "ma da, baš bi Srbija htjela pripojiti Budimpeštu", i onda to kao dokazuje da je sve što si ti napisao krivo, i da kao Srbi više ne žele ni pedalj naše zemlje itd. Zato, oprez. Istina je dovoljno gadna takva kakva je, ne treba je dotjerivati.

Inače,karta je netočna u onom dijelu koji prikazuje dalmatinsku obalu kao područje pod Pećima - Mlečani su svoje teritorije na našoj obali podredili Carigradu. Osim toga i prikaz biskupskih sjedišta je anakron i nepotpun.

Btw, uvijek mi je bilo smiješno da neka crkva za svoje sjedište odredi mjesto koje se zove "peć" - a možda nije slučajnost.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2014 13:21 

...U srpskom invazionom planu, u posljednjoj deceniji 20. vijeka, aktivno je sudjelovala i Srpska pravoslavna crkva, posebno jedan dio njenih prelata. Za tu Crkvu je radila, 1992. godine, i ekipa arheologa iz Srbije i Crne Gore, koju je predvodio arheolog Đorđe Janković.
Ekipa je pošla za jedinicama Jugoslovenske armije.
Njena namjera je bila da ispita provenijenciju sakralnih objekata i grobalja u Konavlima, da bi "pokazala" da su tamošnje katoličke crkve podignute na temeljima pravoslavnih! Jedan od članova te ekipe koja je izvršila "rekognosciranje" spaljenih i porušenih Konavala, izjavio je za štampu da su se, nakon vojnog osvajanja Konavala, tek bili stekli uslovi za istraživanje, pa saopštava da je ta ekipa dokazala "nehrvatsko, pravoslavno porijeklo ljudi u Konavlima". Ovom izjavom je iskazan i cilj organizovanja ekspedicije: da se opravda" rat za nove granice velike Srbije ("Titogradska tribina", 16. oktobar 1992).

Iz crnogorskog foruma

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 151 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata