Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 12:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto ožu 08, 2011 22:08 

Evo jedan post samo o matematici.
Svojedobnu senzaciju je izazvala emisija na TV-u koja je govorila o matematici u glazbi u smislu uske povezanosti. Priča se o povezanosti tjelesne ljepote i savršenih matematičkih omjera...matematika je otkrivena i u nekim aspektima života za koje smo mislili da su nespojivi.
Ne vidim zašto ne bi bila primjenjiva i u razvoju teologije (matematika uvijek samo služi) posebno svojim dostignućima na području logike i teorije vjerojatnosti i statistike.
Pristojni je napisao da je Aksiom matematički koncept, ali treba shvatiti da ne postoji koncept izvan matematike.
Mi toga možda nismo svjesni, ali to je tako.
Pogotovo u T.H. konceptu opisanom u temi Što je vjera? koju je Pristojni tako pametno ponovno aktualizirao.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 09, 2011 08:37 

Zanimljiv je taj matematički pristup. Poznato je kako ga koriste i druge vjere, između ostalog za dokazivanje svoje superiornosti nad drugima.
Npr. teorija zlatnog omjera (zlatnog reza, sectio aurea) započeta je još u antici, a svoj procvat imala je u renesansi, kada su umjetnici i matematičari (ali i fizičari i astrolozi) tražili savršenstvo u kompozicijama poznatih struktura. Taj omjer je prisutan u prirodi u građi mnogih organizama pa do galaksija, potpuno je savršen ljudskom oku, i predstavlja harmoniju između izrazite preciznosti i kaotične nesavršenosti te se smatra kako ukazuje na jedinstvenog tvorca svijeta.
Kako bi ti kao matematičar branio svoju vjeru pred nekim pripadnikom islamske vjere koji tvrdi da je zlatni omjer zemlje u Mekki te da time Bog ukazuje na jedinu ispravnu vjeru?

Vrh

PostPostano: Čet ožu 10, 2011 15:08 

Zanimljiva tema. Nisam neki matematičar, ali donekle mi je interesantna sama po sebi i pitao sam se često, možda glupa i dječja pitanja, ali opet pitanja.
Ako svijet podjelimo na vidljivi i nevidljivi, mjerljiv i onaj koji, koliko god nam se horizonti proširili, nećemo vidjeti i mjeriti matematiku na prvu stavljamo u vidljivi.
Kao prirodna znanost od ostalih takvih znanosti ipak odskače. Teško mi je definirati po čemu, ali jednostavno je teže opipljiva, sveprisutnija i strože uređena.
Pitanje: odnosi u fizci i ostalim prirodnim znanostima su navodno relativni, a u matematici? Valjda i jesu, ali samom mi nikad nije palo na pamet nešto kao dokaz tome... Na znam bi li i da sam bolji matematičar :D Ona nula je sumljiva :)
Zna se da po uskrsnuču tijela i kraju vremena dolaze totalno novi odnosi u stvarnosti, fizici, kemiji itd. Taj svijet neće biti nalik ovome. E, sad... Metematika mi smrdi na znanost koja je nekako na rubu jednog i drugoga i kao da ima jači pečat istine od npr. fizike. Vjerovatno ne znamo, a i neće biti prebitno, ali hoće li matematički zakoni ostati isti i tada?
Matematika je svakako jedno od predivnih djela Gospodnjih! Žalosno je kada ateisti koriste prirodne znanosti za dokazivanje Božjeg nepostojanja jer već kod odabira same metode odustaju od istine ograničivši se na opipljivo, eksperimentom dokazivo.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 11, 2011 22:21 

Barnaba je napisao/la:
Kako bi ti kao matematičar branio svoju vjeru pred nekim pripadnikom islamske vjere koji tvrdi da je zlatni omjer zemlje u Mekki te da time Bog ukazuje na jedinu ispravnu vjeru?

Sretne li slučajnosti...
Ovo je bilo samo kao uvod. Ne smatram da bi se takvim argumentima trebalo braniti ili čak propagirati vjeru.
No vjerujem da bi se ateisti, koji favoriziraju znanstvevu metodu, trebali jako zabrinuti nad tom činjenicom. Zato oni odrađuju svoj posao ... na nekim ateističkim stranicama je jasno objašnjeno da nije zlatni omjer, "znanstveno dokazano".
Ja naprosto ne mogu nikako braniti vjeru pred tom činjenicom jer vjerujem u Boga koji se rađa tamo gdje je "najgori omjer" jer je tamo najpotrebniji.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 13, 2011 17:49 

Ja bih tome recimo dodao problem umjetničke istine.
Po čemu možemo prosuditi da je neko glazbeno djelo umjetnički snažno, ili nije? Umjetnički doživljaj ne možemo mjeriti empirijski; je li bolje glazbeno djelo koje ima "više tonova" ili "manje tonova"? Ili je bolje ono čija se snimka proda na CD-ovima u više primjeraka? Pa bi tako Michael Jackson bio "bolji" ili "istinitiji" skladatelj od Beethovena, Mozarta i drugih velikana klasike.
Bazirati shvaćanje istine samo na ono što se može empirijski i laboratorijski dokazati čist je promašaj.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 13, 2011 21:48 

Kad smo već kod statistike, nedavno sam dobio prezentaciju koju prenosim u cjelosti

Kad bismo mogli cjelokupno svjetsko čovječanstvo svesti na selo sa stotinu stanovnika, a poštujući omjere svih postojećih naroda svijeta, selo bi bilo ovak sastavljeno:
57 Azijata, 21 Europljanin, 14 Amerikanac (sjevernih i južnih), 8 Afrikanaca
52 žene, 48 muškaraca
70 nebijelaca, 30 bijelaca
70 nekršćana, 30 kršćana
89 hetereoseksulaca, 11 homoseksualaca
6 osoba bi posjedovalo 59% cjelokupnog bogatstva i svih 6 bi bili iz SAD-a
80 bi živjelo u kućama bez osnovnih uvijeta stanovanja
70 nepismenih
50 neishranjenih
1 bi umirao, 1 bi se rađao
1 bi imao kompjuter
1 bi posjedovao diplomu
Ako se promatra svijet u svijetlu ovih podataka, potreba prihvaćanja, razumjevanja, suosjećanja i edukacije postaje očevidna.

Razmislite i o ovome
Ako ste se jutros probudili zdraviji no bolesniji sretniji ste od milijun ljudi koji neće dočekati idući tjedan
Ako nikad niste osjetili opasnost bitke, osamljenost zatočeništva, agoniju mučenja, ugrize gladi, sretniji ste od 500 milijuna stanovnika ovog svijeta.
Ako možete otići u crkvu bez straha da vam prijete, hapse, muče ili ubiju, sretniji ste od 3 milijarde ljudi ovoga svijeta.
Ako u vašem hladnjaku ima hrane, na vama odjeće, nad glavom imate krov i krevet u koji ćete leći, bogatiji ste od 75% stanovnika ovoga svijeta.
Ako imate račun u banci, novac u novčaniku i nešto sitniša uokolo u nekoj kutijici, zdjelici, pripadate među 8% najbolje stojećih ljudi na svijetu.
Ako su vam roditelji živi, usto još uvijek u braku, spadate među uistinu rijetke osobe
Ako možete pročitati ovu poruku, upravo ste dvostruko blagoslovljeni : jer je netko mislio na vas i ne spadate među 2 milijarde onih koji ne znaju čitati.

Netko je jednom kazao:
Radi kao da ti novac nije potreban.
Voli kao da ti nitko nikad nije nanio bol.
Pleši kao da te nitko ne gleda.
Pjevaj kao da te nitko ne čuje.
Živi kao da je raj na zemlji.

Naravno, kao i uvijek onaj koji nam podastre podatke, stavlja nam i nekakvu svoju poruku (nakon "Netko je jednom rekao"). To nije matematika, matematika je bešćutna i istinita, ali je zato i dobra, zapravo se ne petlja u naš konačni stav.To je osnovna statistika koja nam pomaže pojmiti globalno stanje u svijetu. Naravno da postoje složenije metode koje nam pomažu da još bolje analiziramo situaciju, prikaz koji sam dao sigurno ima dozu senzacionalizma, ali nešto pokazuje.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 16, 2011 09:32 

arsen je napisao/la:
No vjerujem da bi se ateisti, koji favoriziraju znanstvevu metodu, trebali jako zabrinuti nad tom činjenicom...

Moje pitanje i nije bilo usmjereno prema raspravi s ateistima već konkretno s pripadnicima jedne vjere. :shock:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata