Bog Arsene!
Nadam se da nisi nasao neko ruganje u mom postu.
Da, vidio sam par takvih tema na ovom forumu. Nadao sam se da necu morati ulaziti preduboko u njih jer se u raspravama koje uplicu povijesna zbivanja, razgovor najcesce svede na pravdanje vlastite strane. Bilo da se radi o religiji, ideologiji, o naciji, o rasi, tko je manje ili vise kriv, odgovoran, zasluzan i td.
Razgovor tada moze biti i pristojan i dobro argumentiran, no ne vodi nigdje jer su obje strane uvjerene u ispravnost svog polozaja a priori. Mislim da su razliciti nacini sagledanja povijesti dobar primjer koliko su ljudi ograniceni u promatranju ''velike slike'', pa cak i kada se trude biti objektivni.
Kao sto pretpostavljas, ne slazem se u potpunosti sa tobom u vezi komunizma i nacizma. Necu tvrditi da sam apsolutno u pravu, ali objasnit cu kako sam sebi pravdam sto se tu desavalo.
Morm ti dati za pravo - na nacistisku ideologiju su vjerovatno utjecale bezbozne ideje Darwina i Nietzchea. No sami nacisti su itekako bili vjernici:
Hitler je cesto spominjao Krista u svojim govorima i pozivao se na njega (privatno jeste mjesao svoju vjeru sa poganskim praznovjerjem), a vojnici su na pojasevima imali ispisano GOTT MIT UNS - Bog s nama! Atesti su bili proglaseni drzavnim neprijateljem, a Papa i Katolicka Crkva su dali punu podrsku Nazi partiji. Ne zelim ovdje suditi Crkvi, samo zelim primjetiti da su se ti ljudi osjecali opravdani u Bozjim ocima dok su vrsili holokaust.
U raznim oblicima komunizma je odsustvo vjere u visu silu doista imalo posljedice. Diktatori su si cesto uzimali za pravo da se igraju Boga i sredstva su opravdavali ciljevima. I ciljevi i sredstva u tim rezimima znaju biti strasno okrutni, necu pravdati ni jedno ni drugo.
Zelim samo istaknuti da za to krivim konkretne ideologije koje u tim situacijama zamjenjuju svjetonazor religije. Sve religije, ideologije, hijerarhije i prakse u koje se ne sumnja i koje se ne preispituju su po meni u startu pogresne - Pogotovo ako ne daju naglasak osnovnim ljudskim vrijednostima.
Znam da se ne slazete, ali ne vjerujem da osnovne ljudske vrijednosti potjecu iz religije: Sve kulture, cak i one ateisticke kao Budizam imaju slicne moralne osnove, a vjera u Boga zna rezultirati i mucenjima i ritualnim zrtvovanjima.
Tu je ujedno i moj odgovor Citadelu (Bog Citadel!

). Opet, ne tvrdim da je apsolutna istina na mojoj strani, samo vam pruzam moj pogled na svijet:
Svaki moralni kodeks i je proizvod covjeka, kao sto smatram da su religije i kulture ljudski proizvodi. Nemam nista protiv vjere u transcendentno bice. Ono sto smatram opasnim jest kada ljudi vjeruju da im je to vise bice poslalo apsolutno ispravna i nepogresiva moralna pravila. Dostojevski je bio veliki autor, ali uz svo duzno postovanje, mislim da bi bilo ispravnije reci ''Ako nema
moralne osnove oko koje se svi slazemo, onda je sve dopusteno.''
Jedan drugi veliki autor i mislilac je rekao ''Ako mislis da je Bog na tvojoj strani, tek onda ti je sve dopusteno.'' Nazalost, to danas vidimo dosta cesto na primjeru mulimana.
Po meni moralna osnova uvijek dolazi iz drustva i nas samih. U Bibliji mozemo citati o vrlo barbarskim praksama koje Bog ocekuje i tolerira, ali vi dobri ljudi radije slijedite one druge koje vise pasu vasem moralu - koje uce suosjecanju i pomaganju - i njih smatrate centralnom poukom price.
Ne Citadel, sa mog stajalista svaki zli akt nije posljedica pogrešnih molekula u mozgu.
Vrlo zla djela se mogu ciniti i zbog plemenitih ciljeva, kao i iz prirodnih nagona, zbog vlastite vjere, zbog losih ideja i krivih pretpostavki, zbog ocekivanja drustva i td. ...I doista se sve moze zloupotrebljavati, kao sto nas povijest uci - i religija i njeno odsustvo.
Moj odgovor tome je da ne smijemo nikada stati dovoditi svoje odluke u pitanje. Moralni stavovi su se dosta mijenjali tokom vremena. Ne uvijek u pravom pravcu, ali suvremeni moralni standardi su puno napredniji nego sto su bili kada je razapet Nazarecanin. Ovisi o nama da li ce u buducnosti biti jos i bolji.
Bog Sara!
Pozdrav tebi i tvojim bezboznim prijateljima (ako su to zasluzili)!