Daba napisa:
Citat:
Mogu samo reći - teško svećenicima koji su sami i kojima se fizički teško ispovjediti. A nevolje i "nečišnjak" vrebaju sa svih strana. Sada vidim da se za njih baš zdušno moramo moliti da im Gospodin da snage radi svoga puka.
Hvala na odgovorima, Daba
Evo ja sam svećenik, 40 godina sam - pitanje ispovijedi moje i svećenika .. ja djecu učim da se i svećenik i biksup i papa ispovijedaju prema potrebi... i djeca to prihvate i gotovo. Ti razbijaš glavu nekim čudnim pitanjima: "što ako on noćas sagriješi, a nema svećenika zu blizini a u jutro ima misu." (tako nekako glasi pitanje)
Mene zanima zašto takva pitanja ( najintimniji dio svećenika i svakog čovjeka - njegova savjest) Nećemo valjda sada u medijima početi razglabati i o valjanosti svećeničkih ispovijedi ...
Ma u ovoj eri kojoj živimo postavljaš pitanje grijeha tokom noći i time si (makar indirektno ) usmjerio samo na neke grijehe. A ja ti kažem da ima mnogo težih svećeničkih grijeha koji se događaju po danu - a posljedice tih grijeha osjećaju vjernici... (zanimljivo taj ti grijeh nije pao na pamet!)
Najprije tko te je učio u katekizmu loše te naučio (ili te on dobro učio a ti loše shvatio i naučio)
Ja ovako učim djecu: Napravio si teški i smrtni grijeh.. i imaš ga na duši..nisi se ispovijedio a uhvatrila te velika želja da se pričestiš, što onda.. e vidiš onda izmoli savršeno pokajanje. Dragi Bože sagriješio sam uvrijedio sam te, žao mi je od svega srca, i molim te oprosti mi. Volim te dragi Bože, znam da sam zlo učinio. Znam da je tvoja ljubav velika i da ćeš mi oprostiti. Čim budem mogao ići ću na ispovijed i ispovjedit ću ovaj grijeh. A sada, dragi Oče nebeski ti mi u svojoj ljubavi izbriši ovaj grijeh.
/onda im reknem da se moraju nakon toga što prije ispovijediti a da mogu mirno ići na pričest.
Vjerujem da su te učili da možeš izabrati ispovjednika - jer ti župnik sigurno dovodi strane ispovjednike u župu.