Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Krist Kralj
PostPostano: Čet lis 20, 2011 17:14 

Što znači reći da je Krist Kralj? Iz Katekizma Katoličke Crkve možemo iščitati:

Dužnost iskazivati Bogu pravo štovanje tiče se čovjeka uzetog pojedinačno i društveno. To je tradicionalno katoličko učenje o moralnoj dužnosti pojedinaca i društava prema pravoj religiji i jedinoj Kristovoj Crkvi. Neprestano naviještajući ljudima evanđelje, Crkva se trsi da oni kršćanskim duhom prožmu mentalitet i navike, zakone i strukture zajednicâ" u kojima žive. Društvena je dužnost kršćana da u svakom čovjeku poštuju i bude ljubav prema istini i dobru. Od njih traži da bližnje upoznaju s bogoštovljem jedine prave religije koja postoji u katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Kršćani su pozvani da budu svjetlo svijeta. Crkva tako očituje kraljevsku vlast Kristovu nad svim stvorenjem a napose nad ljudskim društvima. (KKC 2105)

Međutim, ovdje vidimo i još nešto: društvo (npr. država) ima moralnu obvezu prema jedinoj pravoj religiji i jedinoj Kristovoj Crkvi. To je u izravnom proturječju s načelima sekularizma, po kojem država ne smije prepoznati niti jednu religiju kao pravu, a Crkva i Država moraju biti strogo razdvojene.

Ono što me ponukalo na otvaranje teme jest nedavna pojava udruge (političke inicijative?) "Hrvatska Stranka Krista Kralja". Više možete doznati na fb web stranici: http://www.facebook.com/pages/Hrvatska-Stranka-Krista-Kralja/188648264546078?sk=info

Što mislite o ovih 14 načela? Biste li podržali ovakvu inicijativu?

Svako dobro!

P.S. Ako bi ova tema možda bila primjerenija na nekom podforumu, neka je moderatori slobodno prebace.

Vrh

Naslov: Re: Krist Kralj
PostPostano: Čet lis 20, 2011 19:28 

Crkva time da je Krist kralj, misli na to da je on kao sin Božji,i onaj koje uskrsnuo, i doći će ponovno u slavi, te njegovu kraljevstvu ne će biti kraja, misli reči to da je Krist, sin Božji, kralj svega stvornog, te kralj neba i zemlje.
Postoji i blagdan Krista Kralja: http://www.katolici.org/bolest.php?action=c_vidi&id=123 http://hr.wikipedia.org/wiki/Svetkovina_Krista_Kralja

A što se tiče toga o novoj stranci, neka se premjesti, jer ovaj forum ne služi raspravi.

Vrh

PostPostano: Čet lis 20, 2011 22:31 

Beren je napisao/la:
Što znači reći da je Krist Kralj? Iz Katekizma Katoličke Crkve možemo iščitati:

Dužnost iskazivati Bogu pravo štovanje tiče se čovjeka uzetog pojedinačno i društveno. To je tradicionalno katoličko učenje o moralnoj dužnosti pojedinaca i društava prema pravoj religiji i jedinoj Kristovoj Crkvi. Neprestano naviještajući ljudima evanđelje, Crkva se trsi da oni kršćanskim duhom prožmu mentalitet i navike, zakone i strukture zajednicâ" u kojima žive. Društvena je dužnost kršćana da u svakom čovjeku poštuju i bude ljubav prema istini i dobru. Od njih traži da bližnje upoznaju s bogoštovljem jedine prave religije koja postoji u katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Kršćani su pozvani da budu svjetlo svijeta. Crkva tako očituje kraljevsku vlast Kristovu nad svim stvorenjem a napose nad ljudskim društvima. (KKC 2105)

Međutim, ovdje vidimo i još nešto: društvo (npr. država) ima moralnu obvezu prema jedinoj pravoj religiji i jedinoj Kristovoj Crkvi. To je u izravnom proturječju s načelima sekularizma, po kojem država ne smije prepoznati niti jednu religiju kao pravu, a Crkva i Država moraju biti strogo razdvojene.

Pozdrav, Beren!
S ovim dijelom se slažem, jer za sekularizam jedino važi načelo relativnosti: sve vjere moraju biti jednake pred zakonom, (tj. najbolje držati u privatnom kutu pojedinca), a to znači drugim riječima da niti jedna religija ne predstavlja Istinu, niti jedna nije prava Božja objava.

Iz perspektive KC: ako jedna i jedina Istina postoji, postoji i moralna obveza da se ona pronađe i slijedi.

Matija je napisao/la:
A što se tiče toga o novoj stranci, neka se premjesti, jer ovaj forum ne služi raspravi.

Čovjek je lijepo postavio pitanje, čemu sad to "ne služi raspravi"? Ne kužim.

Vrh

PostPostano: Čet lis 20, 2011 23:36 

Dobro, ono je bilo više retoričko pitanje - nije da ja osobno nisam upoznat s naukom Crkve po tom pitanju. Što znači da je Krist Kralj najbolje je odgovorio papa Pijo XI u svojoj glasovitoj enciklici Quas primas - koja je pratila i proglašenje blagdana Krista Kralja.

Problem je u tome što se danas Kristovo kraljevanje želi smjestiti u domenu privatnog. Kao "Krist je kralj ljudskog srca", ali ne i društva kao takvoga. Krist kraljuje tamo gdje se vrši njegova volja - a to može biti i nad srcem pojedinca, ali i nad cijelim društvima. Ne postoji ni jedan jedini razlog zbog kojeg društvo u cjelini (tj. Država) ne bi prihvatilo Krista za Kralja i tako se obvezalo svoje zakone, uredbe i ostalo djelovanje učiniti takvima da budu u skladu s Njegovim zakonima i voljom.

Evo, ovdje je primjer tog pogrešnog shvaćanja [http://www.youtube.com/watch?v=LqZ2ybiDlaw] u kojem se ismijava ideja socijalnog Kristovog kraljevstva, tj. onakvog društva koje bi kolektivno priznalo vrhovni autoritet Isusa Krista i Njegovog zakona. Ovaj se čovjek čak usudio i reći da je Crkva napustila taj ideal na Drugom Vatikanskom Saboru - što jednostavno nije istina. A to zna svatko tko je zaista čitao te dokumente.

Na onoj fb stranici koju sam linkao [http://www.facebook.com/pages/Hrvatska-Stranka-Krista-Kralja/188648264546078?sk=info] na wall-u se nalaze neki citati iz dokumenata Učiteljstva Crkve koji se tiču te teme: odnosa duhovne i svjetovne vlasti (Crkve i Države), obveza Države da prepozna naravni zakon, jedinu pravu religiju i jedinu pravu Kristovu Crkvu, itd.

To za sada nije politička stranka (nije registrirana kao takva), već samo pokret koji želi dati svoj doprinos javnoj raspravi o sekularizmu i alternativama sekularizma.

P.S. Ako se na ovom podforumu ne raspravlja ili ako sam pogriješio mjesto gdje sam postavio temu, molim moderatore/administratore da ju premjeste na prikladnije mjesto. Hvala.

Vrh

PostPostano: Pet lis 21, 2011 12:24 

Beren je napisao/la:
P.S. Ako se na ovom podforumu ne raspravlja ili ako sam pogriješio mjesto gdje sam postavio temu, molim moderatore/administratore da ju premjeste na prikladnije mjesto. Hvala.

Sve ok. Ne brini. Mislim da je Matija prema naslovu zamislio da bi tema o Kristu Kralju više pasala u podforum Molitva, meditacija, zajedništvo, ali prvi post je jasan i razumljiv.
Jedino, imamo već jako sličnu temu Vjera i država s tom razlikom što je ona započeta iz perspektive jednog sekularista, a ova od temelja katoličke teologije – ali ista je tema obiju: odnos Crkve i države.

Citat:
Problem je u tome što se danas Kristovo kraljevanje želi smjestiti u domenu privatnog. Kao "Krist je kralj ljudskog srca", ali ne i društva kao takvoga. Krist kraljuje tamo gdje se vrši njegova volja - a to može biti i nad srcem pojedinca, ali i nad cijelim društvima. Ne postoji ni jedan jedini razlog zbog kojeg društvo u cjelini (tj. Država) ne bi prihvatilo Krista za Kralja i tako se obvezalo svoje zakone, uredbe i ostalo djelovanje učiniti takvima da budu u skladu s Njegovim zakonima i voljom.

Na onoj fb stranici koju sam linkao [http://www.facebook.com/pages/Hrvatska-Stranka-Krista-Kralja/188648264546078?sk=info] na wall-u se nalaze neki citati iz dokumenata Učiteljstva Crkve koji se tiču te teme: odnosa duhovne i svjetovne vlasti (Crkve i Države), obveza Države da prepozna naravni zakon, jedinu pravu religiju i jedinu pravu Kristovu Crkvu, itd.

Koliko vidim stranka od građana traži visoku religioznu svijest za prihvaćanje ovih načela i traži da se vjernici zapitaju ne samo „Kakvu ja državu želim?“ nego „Kakvu državu želi Bog?“

Jer u Europi je uobičajeno da se vjernici laici uključuju u politiku iz osjećaja odgovornosti i prema sebi i društvu i Bogu, a kod nas su kršćanske demokratske stranke izgleda tek na (ponovnom) početku.

A čini se da su kršćanske stranke zasada jedina prava alternativa ovom laicizmu i sekularizmu.

Što nedostaje, recimo, H-rastu?

Vrh

PostPostano: Pet lis 21, 2011 18:04 

Tamo se nešto čudno dogodilo, barem sudeći prema interviewima s prof. Jurčevićem. Nekav raskol.

Vrh

PostPostano: Pet lis 21, 2011 20:59 

Gospodin Jurčević se pokušao nametnuti i pošto nije sve išlo kako je on htio, uskratio je korištenje svojih prostora za korist Hrasta . On je izašao iz pokreta (nažalost) ali hrast i dalje napreduje i širi se :D Mediji su jedino to namjerno prenjeli da stvore koliko god mogu lošiju sliku o Hrastu...

Vrh

PostPostano: Pet lis 21, 2011 22:01 

alojzije je napisao/la:
Gospodin Jurčević se pokušao nametnuti i pošto nije sve išlo kako je on htio, uskratio je korištenje svojih prostora za korist Hrasta . On je izašao iz pokreta (nažalost) ali hrast i dalje napreduje i širi se :D Mediji su jedino to namjerno prenjeli da stvore koliko god mogu lošiju sliku o Hrastu...

Da, a Hrastu je trebalo puna dva tjedna (!) da reagira priopćenjem za javnost nakon što ih je Jurčević žestoko optužio na portalu Dnevno.hr... :roll: Šteta, jer njihova web-stranica tada nije bila u funkciji, a ostali informacijski kanali su jednostavno zakazali...

Čitam upravo njihov Izborni program i pitam se neke stvari onako dobronamjerno:
- zašto je na prvom mjestu međunarodna politika i EU? (da se razumijemo, ja nisam nikakav euroskeptik, samo me čudi ovo dodijeljeno 1. mjesto toj temi)
- zašto se u programu nigdje ne spominju kršćanske smjernice i temelji (oni globalni, na kojima cijeli program počiva)?

Da malo predočim na što točno mislim, svratit ću malo pozornost na jednu od najbolje društveno-politički uređenih zemalja svijeta i njenu vodeću stranku CDU (Kršćanska demokratska unija) koja programe sastavlja, na moje opće čuđenje (a tamo je to sasvim normalno), kao dijelom nekakve etičke i/li teološke priručnike gdje su navedene osnove socijalnog nauka kršćanstva. A to je da je čovjek stvoren na Božju sliku i priliku - i otuda ljudska osoba crpi svoje neotuđivo dostojanstvo i osobita prava; zatim da je svako ljudsko biće grešno i stoga moraju postojati granice i svi smo potrebni obraćenja i sl...
Primjer: http://www.kas.de/wf/doc/kas_13533-544- ... 0509134359

Zašto je to važno? Jer otuda proizlazi i sva politika po raznim granama. Primijetila sam da je Hrast postavio u točki "obrazovanje" temelj da bi ono (obrazovanje) trebalo služiti gospodarskom rastu (što je oznaka kapitalizma), a CDU ima o "društvu znanja" zanimljiv odlomak kako je znanje zapravo samo po sebi vrijednost i kao takvo je presudno i postaje sve važnije za buduće promjene i razvoj društva. Znači, čovjek ne služi ekonomiji, nego ekonomija čovjeku...

Recite slobodno da pretjerujem i da sam sitničava... :D

Vrh

PostPostano: Sub lis 22, 2011 13:32 

ma Hrast je limunada, treba glasat za HČSP. Oni su jedini osudili EU kao sotonsku tvorevinu i pederske brakove kao nakardnu, bolesnu stvar. To je stranka, a ne ovi filozofi iz hrasta. :D

Vrh

PostPostano: Sub lis 22, 2011 15:40 

Citat:
Recite slobodno da pretjerujem i da sam sitničava... :D

Očito su mi neke stvari promakle :oops: hvala Adrijana :wink:

Vrh

PostPostano: Sub lis 22, 2011 19:43 

adrijana je napisao/la:
Što nedostaje, recimo, H-rastu?

Pa kad već pitaš, ja na ovim izborima namjeravam glasovati za njih - oni su mi trenutno najprihvatljivija opcija na hrvatskoj političkoj sceni.

Međutim, ono što ja osobno zamjeram i HRAST-u i dugim demokršćanskim opcijama u nas i u Europi jest pristajanje na kompromis sa sekularizmom. Oni žele sekularističko društvo prožeti kršćanskim vrijednostima, ali da ono i dalje ostane sekularno. Mislim da od toga nema dugoročno ništa - što i pokazuje cijeli niz bioetički neprihvaljivih zakona u zemljama u kojima su demokršćanske opcije na vlasti (npr. Njemačka).

Ono što "Hrvatska Stranka Krista Kralja" zaista donosi kao potpuno novost na političku scenu (iako još nije riječ o registriranoj političkoj stranci, pa to nije sasvim točno reći) jest potpuni raskid sa sekularizmom i indiferentizmom. Oni se ne boje reći da je katolička vjera jedina prava religija i da je Katolička Crkva jedina prava Crkva koju je utemeljio Isusu Krist. Oni također ostaju vjerni nauku predkoncilskih papa (kojih se niti Koncil niti ikoji papa nakon Knocija nikada nije odrekao) i žele ga implementirati u društvo.

Možda uzaludan pokušaj, ali svejedno pokušaj hvale vrijedan :)

Vrh

PostPostano: Sub lis 22, 2011 20:12 

Hvala svima na komentarima.
Ima još jedna stvar koja nije kod Hrasta baš najbolje jasna, a to je podvojenost pokret – stranka. Nije mi jasno zašto istaknuti članovi Pokreta (u zadnje vrijeme, na sreću, i medijski dosta eksponirani) Ilčić i Miletić nisu članovi i Stranke? Oni zaista imaju što za reći i ja bih ih svakako podržala, ali izgledno je da se oni neće ni prijaviti u članstvo Stranke, a kamoli kandidirati…

To više čudi, što je L. Ilčić na izbore za varaždinskog gradonačelnika izišao kao nezavisni kandidat, a ne kao stranački… Što bi to moglo značiti, da ipak ima političkih ambicija, ali da bi mu Hrast narušio imidž ili da se i ne želi baš ozbiljnije prihvatiti politike?

Do odlaska nekih članova je i došlo zbog te nelogične podvojenosti Pokreta, jer su članovi Velikog vijeća (pokreta) počeli već koalirati s nekim pravašima prije i mimo suglasnosti Predsjedništva stranke. Znači, došlo je do zbrke odgovornosti, nekog unutarnjeg „sukoba interesa“. A još prije toga došlo je do čudne situacije da različiti ljudi sjede u Velikom vijeću pokreta i u Predsjedništvu stranke (svi osim Ž. Markić).

Ono što me duboko razočaralo u toj priči jest razlaz Hrasta i Obiteljske stranke, a vjerojatno radi gore opisane zbrke. OS ima vrlo bliska načela Hrastu, a sada su se posve okrenuli protiv njih: vidi link: http://obiteljskastranka.hr/priopcenja.html

Ipak mislim da za Hrast još ima šanse, ali pod nekim uvjetima:
- da se i Miletić i Ilčić uključe u rad stranke i povedu konačno glavnu riječ
- da sastav članstva stranke bude transparentniji (stranica h-rast.hr je koliko vidim stranica Pokreta i s nje su sada maknuti životopisi članova, ja zaista ne znam tko je član stranke, a tko nije – zašto čekaju zadnji trenutak?)
- da konačno bude objavljen novi Statut stranke, jasno i glasno – tko je zadužen za što i tko odlučuje o čemu
- da u svoja „vrijednosna polazišta“ konačno istaknu i neka kršćanska načela, da se bar malo razlikuju od drugih stranaka (pravaša ili hdz-a)

Vrh

PostPostano: Sub lis 22, 2011 21:47 

Ako smijem primijetiti, HRAST nije tema ove rasprave :roll:

Vrh

PostPostano: Sub lis 22, 2011 22:11 

Beren je napisao/la:
Ako smijem primijetiti, HRAST nije tema ove rasprave :roll:

:o Nego što? Stranka koja još ne postoji?

Oprosti, bez zamjere, tema je i dalje otvorena predloženoj stranci iz 1. posta, a ako i ja smijem primijetiti, raspravljamo o načelima prihvatljivima u politici ili društvu od strane kršćana. Neka to bude proširena tema.

Citat:
Ono što "Hrvatska Stranka Krista Kralja" zaista donosi kao potpuno novost na političku scenu (iako još nije riječ o registriranoj političkoj stranci, pa to nije sasvim točno reći) jest potpuni raskid sa sekularizmom i indiferentizmom. Oni se ne boje reći da je katolička vjera jedina prava religija i da je Katolička Crkva jedina prava Crkva koju je utemeljio Isusu Krist. Oni također ostaju vjerni nauku predkoncilskih papa (kojih se niti Koncil niti ikoji papa nakon Knocija nikada nije odrekao) i žele ga implementirati u društvo.

Zanima me, je li postojala neka slična stranka prije Koncila koja bi mogla biti uzor ovoj i kako taj pokret tumači i valorizira pojam "vjerske slobode" i "slobode savjesti"?

Eto, da ne pričamo samo o HRastu... :)

Vrh

PostPostano: Sub lis 22, 2011 23:13 

adrijana je napisao/la:
Nego što? Stranka koja još ne postoji?

Oprosti, bez zamjere, tema je i dalje otvorena predloženoj stranci iz 1. posta, a ako i ja smijem primijetiti, raspravljamo o načelima prihvatljivima u politici ili društvu od strane kršćana. Neka to bude proširena tema.

Da, htio sam da raspravljamo o načelima, a ne o tome je li ovaj ili onaj čovjek napustio Hrast ili jesu li se oni ponijeli fer prema Obiteljskoj Stranci ili ne. Držimo se načela, pustimo politikanstvo - barem za sad.

Ja sam dakle htio otvoriti diskusiju o načelima "stranke" Krista Kralja koja su dana na fb stranici. Evo, prenijet cu ih i ovdje:
Citat:
1. Isus Krist je kralj svega stvorenog. Njegova kraljevska vlast očituje se nad svim stvorenjem, a napose nad ljudskim društvima.

2. Katolička vjera je jedina prava religija, utemeljena od Boga. Kao takva, ona ima naravno pravo biti priznata i prepoznata od strane društva i Države.

3. Svi zakoni koje Država proglašava trebaju biti odraz Božjeg zakona koji se proteže nad sve stvoreno. Niti jedan zakon ne smije biti u suprotnosti sa Božjom voljom koju nam Bog na jedinstven način očituje podsredstvom redovnog naučavanja Katoličke Crkve.

4. Crkva i Država trebaju biti zasebne, ali ne i odvojene [distinct but not separated]. Kao Učiteljica božanske Istine, Crkva ima naravno pravo na povlašteni i jedinstveni položaj u Državi. Harmonija između duhovne i zemaljske vlasti, Crkve i Države, ostaje trajan ideal čijem ostvarenju treba uvijek iznova težiti.

5. Skrb o javnom ćudoređu spada među posebne dužnosti Države koja mora svim legitimnim i zakonskim sredstvima sprječavati transparencije javnog nemorala, posebno onih koji izravno vrijeđaju dostojanstvo ljudske osobe ili promiču oblike ponašanja koji su neprihvatljivi u kršćanskom moralnom redu.

6. U uređenju vremenitih pitanja, Država uvijek mora težiti što boljoj realizaciji socijalnog nauka Crkve, izraženih u dokumentima redovnog Učiteljstva Crkve, počevši od enciklike pape Lava XIII "Rerum novarum" (1891).

7. Država treba biti laička: obnašanje javne vlasti pridržano je isključivo laicima.

8. Država nema ovlasti svojim građanima silom nametati katoličku vjeru, suzbijati ispovijedanje drugih religija, niti na bilo koji način proganjati ili diskriminirati pripadnike drugih vjerskih zajednica. Međutim, Država nema niti obvezu na bilo koji način surađivati, potpomagati ili poticati djelovanje nekatoličkih vjerskih zajednica.

9. Brak je homogena, doživotna i nerazrješiva zajednica jednog muškarca i jedne žene. Takva zajednica zavrjeđuje javno priznanje i prepoznatljivost od strane Države - brak uživa njezinu posebnu zaštitu i druge svojstvene mu povlastice. Svaki drugi oblik suživota ostaje u domeni privatnog - on ne može biti javno prepoznat, niti može uživati ista ili slična prava kao bračna zajednica, no ne smije biti niti nadziran u oblicima koji bi kršili dostojanstvo ljudske osobe.

10. Obitelj je zajednica koju čini jedan muškarac i jedna žena koji su braku te njihova zakonita djeca. Iznimno (npr. u slučaju smrti ili trajnog odsustva jednog ili oba roditelja), obiteljsku zajednicu mogu činiti djeca u zajedništvu sa njihovim zakonitim skrbnikom ili skrbnicima.

11. Prema načelu supsidijarnosti, Država u pravilu mora izbjegavati uplitanje u unutarnja pitanja obitelji, te poštovati njezinu autonomiju.

12. Osim u izvanrednim situacijama, obitelj pred Državom predstavlja Otac obitelji (Pater Familias), čija specifična uloga i dužnosti unutar obitelji imaju biti prepoznati i respektirani od strane Države. To pak ne znači da Država daje Ocu neograničena prava i vlast nad članovima svoje obitelji: Otac je samo vidljivi znak jedinstva obitelji koja stoji pred Državom. U slučaju da Otac kao predstavnik obitelji ne izvršava svoje obveze ili krši nepovrediva prava svoje žene ili djece (posebice nasiljem), majka ima pravo zaštititi sebe i djecu razdvajenjem "od stola i postelje", pri čemu Otac gubi svoju ulogu predstavnika i zaštitnika obitelji pred Državom.

13. Država na poseban način mora skrbiti o dostojanstvu žene, posebno o suprugama i majkama. Ona se obvezuje trajno financijski pomagati one žene koje majčinstvo prihvate kao svoj jedini poziv i zvanje, a u skladu sa socijalnim i imovinskim statusom obitelji.

14. Nije pravično da se neki pojedinac ili institucija prekomjerno bogati na račun kamate od pozajmljenog novca (lihva). Država mora razviti takve zakone koje bi ograničile iznos kreditne kamate tako da isti nikada ne smije biti veći od onog koji osigurava nužna sredstva za normalne plaće i radne uvjete zaposlenika u institucijama čija se djelatnost sastoji u davanju kredita, uključujući i vlasnike samih institucija.

Eto, zanima me što ljudi misle o tim načelima i mogu li oni naći svoje mjesto pod političkim suncem današnjeg društva.

Citat:
Zanima me, je li postojala neka slična stranka prije Koncila koja bi mogla biti uzor ovoj i kako taj pokret tumači i valorizira pojam "vjerske slobode" i "slobode savjesti"?

Vjerujem da su postojale i postoje slične stranke. Ne znam koja bi stranka bila uzor ovoj - i zašto bi uopće morala biti po nekakvom uzoru iz vana ili iz prošlosti.

Što se tiče vjerske slobode i slobode savjesti, stav ove stranke je identičan stavu Crkve, kojega je ona ponovila i na Drugom Vatikanskom saboru, i u Katekizmu Katoličke Crkve. To se vidi u načelu #8: država nema ovlasti nametati vjeru niti zabranjivati ispovijedanje bilo koje vjere (KKC dodaje: "unutar dužnih granica" - dakle ako nema remećenja javnog reda i mira i ako je sve u skladu s naravnim moralnom).

Ali isto tako Koncil nadodaje (a KKC prenosi) da svaki čovjek ima moralnu dužnost tražiti istinu i kada ju nađe ostati uz nju. Također, Crkva nas uči da je vjerska sloboda psihološka sloboda (i traži od Države da ju prizna kao građansku slobodu), ali da takva sloboda nije ujedno i moralna sloboda, tj. da ne postoji moralna sloboda pristajanja uz zabludu. Bog je čovjeku dao psihološku slobodu izbora vjere, ali samo zato da bi on mogao slobodno izabrati jedinu pravu religiju - a to je katolička religija. Isto tako, društvo (Država) ima moralnu dužnost prepoznati jedinu pravu religiju i jedinu pravu Kristovu Crkvu i dati joj položaj koji joj pripada.

Što se tiče slobode savjesti, stvar je slična. Čovjeka se ne smije siliti da djeluje protiv svoje savjesti i u tom smislu (opet "unutar dužnih granica") treba poštovati čovjekovu slobodu i izbor. Ali to ne znači moralni relativizam, jer čovjek ima moralnu dužnost raditi na formaciji svoje savjesti, tako da ona bude u skladu s naravnim zakonom.

Jedino što je Drugi Vatikanski Koncil donio novo po tim pitanjima jest građanska sloboda vjeroispovijesti i oduzimanje Državi prava da nameće vjeru i proganja pripadnike drugih vjera. Ovdje je to sadržano u načelu #8. Dakle, u ovim načelima nema ništa 'predkocilsko' (barem koliko ja vidim), sve je u skladu s aktualnim učenjem Majke Crkve.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata