Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 08:42

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned ruj 30, 2012 19:49 

Danas, sveta nedjelja, slušam u autu radio Mir kad me iz mira čupnu i trznu poseban glazbeni izričaj. Provjerim jesam li na dobvroj stanici, ma jeste 100,1 mHz, ali glazba strahotna. Ma da se nije ubacila kakva druga stanica, daleko sam od odašiljača?
I onda shvatim, nije druga stanica već radio Mir. A glazba strašna, prestrašna. Neki lik repa, hip-hopa ili kako li se to već zove. Nabraja i nabajava svakakve riječi i rkečetine, tu i tamo se čuje Bog ili nešto što spominje neku svetost, ali je glazba ubitačna. Ne da uzdiže već upravo razgoni od vjere. Pošto sam bio u vožnji, nisam uspio zapisati ni jedan stih. Mislim samo da se spominje nešto kao "KMC" - "ka-em-si" ili tako nekako.
Uistinu bih bio zahvalan kad bi netko znao o kojem vrsnom uratku bi se moglo raditi. Čisto me zanima kao vjerski fenomen, volio bih malo udubiti se u tekst, a i u ritam.
Vjerujem da ovdje na forumu ima netko tko prepoznaje o čemu pričam pa se zahvaljujem unaprijed.
Pozdrav svima, Daba

Vrh

PostPostano: Pon lis 01, 2012 19:32 

Ne mogu ti pomoci,jer ne znam..

Ali,znam da oni imaju cesto neku pjesmu s Festivala Mladih Medjugorje...To su pjesme drugih naroda..

Evo recimo ovo..medjugorje -Kol rina klr ...mozda nesto slicno,ili ne?

http://www.youtube.com/watch?v=7S3FGyv-PA4

Vrh

PostPostano: Pon lis 01, 2012 21:23 

Hvala na odgovoru!
Ovo je čisto židovska melodija, kao da je iz Starog Zavjeta :) Da se malo duže posluša bila bi kao ona pjesma za derviše, one koji se vrte pa padaju u nesvjest. To je taj stil.
Ova koju sam sluša i jedva preživio je na hrvatskom. Lik u tom hip-rapu nešto mrmlja, ali je definitivno na hrvatskom. Ako nekome padne na um, častim - samo javite!
Hvala i pozdrav, Daba

Vrh

PostPostano: Uto lis 02, 2012 20:00 

Rap je sam po sebi trash, a ovaj "hrvatski" pogtovo, sa raznim Tram Elevenima, Stokama i sl. A eto, konačno smo dobili i ultratrash, koji Daba spominje. Još jedna kockica u jadnom mozaiku moderne crkvene glazbe.

Vrh

PostPostano: Uto lis 09, 2012 21:04 

Bez obzira na stil, ako je pjesma na slavu Božju onda je dobra...
Jer anti-kršćanske pjesme mogu biti skladane i u obliku gregorijanskog korala, pa ih to svejedno ne čini kršćanskima...

Vrh

PostPostano: Čet lis 11, 2012 17:27 

adrijana je napisao/la:
Bez obzira na stil, ako je pjesma na slavu Božju onda je dobra...
Jer anti-kršćanske pjesme mogu biti skladane i u obliku gregorijanskog korala, pa ih to svejedno ne čini kršćanskima...

Ma znam, sve to stoji, no meni jednostavno ne paše ta moderna crkvena glazba.

Vrh

PostPostano: Čet lis 11, 2012 20:58 

Hip-hop i rap = crkvena glazba ?
Duhovna možda (to sam mislila!): za radio, koncerte i sastanke, ali kažeš crkvena...?

Crkvenoj glazbi se čak ne pristoji pripisati išta što nije u liturgijskoj pjesmarici (bar ja ne bih! da se krivo ne razumijemo), ali kao duhovnu prihvatila bih rap. U Americi gdje je rap nastao ima stil christian rap, a tu se ubraja i ona svjetovna glazba s temom Boga ili molitve.

Kad će se jednog dana recimo Stoka i Nered obratiti možda i oni snime nešto kao DMX "Lord give me a sign". Tim više što npr. taj DMX nije nikakav dobrica niti pobožni dečko nego itekako sklon aferama, vjerskim rječnikom: okorjeli grješnik na putu traženja Boga...

Vrh

PostPostano: Sub lis 13, 2012 21:01 

adrijana je napisao/la:
Hip-hop i rap = crkvena glazba ?
Duhovna možda (to sam mislila!): za radio, koncerte i sastanke, ali kažeš crkvena...?

Ma pod modernom crkvenom glazbom sam mislio i na sve one R n B wannabe gitarističke bendove tijekom sv. Misa, što kopiraju Ninu Badrić.

Vrh

PostPostano: Ned lis 14, 2012 13:25 

Da, i u mojoj župi su bili ti gitaristi. Kroz godinu dvije su redovito dolazili, a nešto ih nema u zadnje vrijeme...

Ne znam zašto su prestali dolaziti, svećenik barem nije imao ništa protiv njih.

Možda ih je Nina Badrić uzela u svoj bend. :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata