Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 02:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 15, 2012 12:29 

Motiva za ulazak u EU ima puno, a u zadnje se vrijeme najviše spominje novac. Dobit ćemo novac iz fondova, EU će financirati to i to, predlažite projekte: novac će kao pasti s neba. Već smo godinama u takvoj atmosferi i takvoj „motivaciji“, a nekima nikad dosta.
Za kritike iz EU malo tko želi čuti.
U subotu Večernji je list objavio vijest Slučaj Dajla: Država od Crkve traži 500 milijuna kuna odštete. Da ironija bude veća svećenici iz PP biskupije sami su prošlo ljeto pisali peticije i tražili da se samostan Dajla vrati državi – jer bi u protivnom Biskupija navodno bankrotirala.
Država (tj. Vlada) se pomamila za atraktivnim zemljištem oko kojeg se vodio spor, unatoč tome što su iz EU stizali amandmani i upozorenja neka se država ne miješa u poslove Katoličke crkve, jer nijedna zemlja EU to ne čini.
Sad cijenjena Vlada vidi da nije baš pristojno u vrijeme ratificiranja Ugovora s EU raskidati i mijenjati sporazume s Vatikanom (iako bi to silno željeli), pa su se dosjetili kako da ipak zarade na Crkvi.
Ima više načina, važan je samo motiv…

:roll:

Vrh

PostPostano: Pon lis 15, 2012 13:01 

adrijana je napisao/la:
Da ironija bude veća svećenici iz PP biskupije sami su prošlo ljeto pisali peticije i tražili da se samostan Dajla vrati državi – jer bi u protivnom Biskupija navodno bankrotirala.

Da ali pošto su "braća" benediktinci isposlovali oduzimanje samostana od Biskupije. Neka država sada traži od njih odštetu jer ipak su oni "vlasnici" kako dobara tako i dugova.

Vrh

PostPostano: Pon lis 15, 2012 13:30 

Nemoguće, jer država traži odštetu zbog zemljišta koja je Biskupija dobila i prodala dalje (ne ulazim u razloge).
Ne znam zašto benediktince nazivaš braćom pod navodnicima...

Ja sam uvijek zato da se crkvena imovina oteta za vrijeme komunizma vrati pravim vlasnicima.
Bila ta braća lijepa ili manje lijepa...!

Vrh

PostPostano: Pon lis 15, 2012 13:53 

adrijana je napisao/la:
Nemoguće, jer država traži odštetu zbog zemljišta koja je Biskupija dobila i prodala dalje (ne ulazim u razloge).

Navodnici su zato što se duhovna braća bez navodnika ne ponašaju kao oni. Neki njihovi potezi su izgleda plod čiste pohlepe.

adrijana je napisao/la:
Ja sam uvijek zato da se crkvena imovina oteta za vrijeme komunizma vrati pravim vlasnicima.
Bila ta braća lijepa ili manje lijepa...!

Pa i ja sam, samo neka se model bude transparentan, a ne kao u ovom slučaju kad su unutar-crkvenim manevrima zaobišli model vraćanja imovine.

Vrh

PostPostano: Pon lis 15, 2012 14:07 

Barnaba je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Navodnici su zato što se duhovna braća bez navodnika ne ponašaju kao oni. Neki njihovi potezi su izgleda plod čiste pohlepe.

Hoće li još ispasti da je Crkva ta koja je u ovom navedenom slučaju pohlepna?

Ne, samo neki članovi...

I još k tome redovnici! :shock:

Vrh

PostPostano: Pon lis 15, 2012 14:18 

adrijana je napisao/la:
Hoće li još ispasti da je Crkva ta koja je u ovom navedenom slučaju pohlepna?

Ne, samo neki članovi...

I još k tome redovnici! :shock:

Pa zato sam stavio i navodnike da se ne bi generaliziralo! Dok je u prvom postu npr. čista generalaizacija prema biskupijskim svećenicima. :shock:

Vrh

PostPostano: Pon lis 15, 2012 15:01 

Pohlepa je grijeh.
Nitko ovdje nije rekao da su biskupijski svećenici pohlepni. Niti pomislio.

A kriva odluka se može dogoditi svakome.
I krive informacije.
Svatko djeluje prema svojoj savjesti.

Obradova me ugodan razgovor s tobom. :wink:

Vrh

PostPostano: Pon lis 15, 2012 19:02 

Ja nisam, još uvijek, uspjela shvatit jesu li benediktinci nekada dobili Dajlu da budu na korist tamošnjem puku ili tek tako na dar. Naime, po mom razmišljanju, to je vrlo bitno, barem u moralnom smislu.

Vrh

PostPostano: Pon lis 15, 2012 19:21 

sara je napisao/la:
Ja nisam, još uvijek, uspjela shvatit jesu li benediktinci nekada dobili Dajlu da budu na korist tamošnjem puku ili tek tako na dar. Naime, po mom razmišljanju, to je vrlo bitno, barem u moralnom smislu.

Tema govori zapravo o moralnom smislu državnog naplaćivanja odštete za dvaput oteto zemljište čiji su vlasnici trenutno u drugoj državi, jednostavno zato jer su iz Hrvatske jednom davno protjerani.

Samo da podsjetim... :wink:

O svemu ostalome razgovarali smo negdje nekad svo nas troje. Čini mi se na ovom forumu.

Vrh

PostPostano: Sri lis 17, 2012 09:19 

adrijana je napisao/la:
sara je napisao/la:

Tema govori zapravo o moralnom smislu državnog naplaćivanja odštete za dvaput oteto zemljište čiji su vlasnici trenutno u drugoj državi, jednostavno zato jer su iz Hrvatske jednom davno protjerani.

Samo da podsjetim... :wink:

O svemu ostalome razgovarali smo negdje nekad svo nas troje. Čini mi se na ovom forumu.

Teško je te stvari odvojiti. Pohlepa je uzrok svih tih događanja, a nažalost nitko tko je u tome sudjelovao ili sudjeluje nije izgleda imun, pa je prozivanje samo jedne strane bezveze.

Vrh

PostPostano: Sri lis 17, 2012 13:04 

Barnaba je napisao/la:
Teško je te stvari odvojiti. Pohlepa je uzrok svih tih događanja, a nažalost nitko tko je u tome sudjelovao ili sudjeluje nije izgleda imun, pa je prozivanje samo jedne strane bezveze.

Čini mi se da nisi pročitao link koji sam stavila u prvom postu, jer po ovom komentaru:
Barnaba je napisao/la:
Da ali pošto su "braća" benediktinci isposlovali oduzimanje samostana od Biskupije. Neka država sada traži od njih odštetu jer ipak su oni "vlasnici" kako dobara tako i dugova.

ispada da su benediktinci prodavali crkvena zemljišta za golf terene u Istri!
Pa su sad dugovi njihovi!

Ja ne krivim nekoga tko je u ime Biskupije to činio (ta zemljište je bilo njihovo i sve je išlo s biskupskim odobrenjem), samo bi bolje postupili da se najprije riješio unutarcrkveni spor.

A država?

Vjernici u ovoj zemlji još nisu shvatili kakav je pravni presedan država učinila uzevši natrag zemljište. A dok to vjernici ne shvate lupaju po pohlepnim benediktincima, Talijanima, svima drugima...

Prozivanje samo jedne strane?? Ne, nego mi se kršćani uvijek trebamo držati tako dok nas netko optužuje i krade nas - zatvoriti oči i glavom o zid...

Kad je sa crkvene strane netko kriv, uvijek se u ime Crkve netko ispriča. Kao što je i sad isprika zbog fra Šime Nimca. To je otkad pratim tako, a slušam i gledam dosta. U vezi Dajle kao da se očekuju neka nova priopćenja o krivnji sve i svakoga, kao da se u prijašnjima nešto tajilo i lagalo, ali mi smo "krivca" i bez suđenja već osudili i razapeli...

Za mene zatvorena tema.

Vrh

PostPostano: Čet lis 18, 2012 13:53 

adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Čini mi se da nisi pročitao link koji sam stavila u prvom postu, jer po ovom komentaru:
Barnaba je napisao/la:

ispada da su benediktinci prodavali crkvena zemljišta za golf terene u Istri!
Pa su sad dugovi njihovi!

Ja ne krivim nekoga tko je u ime Biskupije to činio (ta zemljište je bilo njihovo i sve je išlo s biskupskim odobrenjem), samo bi bolje postupili da se najprije riješio unutarcrkveni spor.

Ja sam se vodio logikom da onaj koji smatra to svojim treba preuzeti i dugove i vrijednost te ako su benediktinci vlasnici neka to oni riješe. Njihovi su pravnici puno vještiji u EU zakonodavstvu pa će im biti lakše. Biskupijski su pokazali da nisu dorasli tome.

Citat:
A država?

Teško je u ovom slučaju okriviti državu što postavlja pitanje odštete jer je to uobičajena stvar kad se pokrene takav spor. i Naravno slažem se trebalo je sve učiniti da to ne dođe na svjetovni sud, ali očito nije moglo drugačije kad se "braća" međusobno ne mogu dogovoriti.

U krajnjem slučaju pravo je bogatstvo na nebesima pa čemu tolika borba za ovozemaljskim?

Vrh

PostPostano: Sub lis 20, 2012 20:32 

Barnaba je napisao/la:
U krajnjem slučaju pravo je bogatstvo na nebesima pa čemu tolika borba za ovozemaljskim?

Uistinu, čemu?
Ali nekako mi je u savjesti, kad vidim da neki svećenici trebaju moljakati, prositi i klevete podnositi samo zato jer je župno zemljište nekad bilo pokradeno. Ali vidim da nije u savjesti naroda da se pokradeno jednom treba i vratiti.
Daleko od mene logika nekog don Grubišića po kojoj Crkvi ne treba ništa zemaljsko, pa čak ni jednaka prava kao i ostalima...

Citat:
ali očito nije moglo drugačije kad se "braća" međusobno ne mogu dogovoriti.

Kanonsko pravo je računalo na to da se braća jednom ne će moći dogovoriti. Zato postoji viša instanca. Iza benediktinaca stalo je papino povjerenstvo, iza povjerenstva stao je sam Papa.

Citat:
Njihovi su pravnici puno vještiji u EU zakonodavstvu pa će im biti lakše.

Ne će s nama razgovarati u Europi kad krademo crkveno zemljište. :o

Vrh

PostPostano: Pon stu 05, 2012 10:37 

adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Uistinu, čemu?
Ali nekako mi je u savjesti, kad vidim da neki svećenici trebaju moljakati, prositi i klevete podnositi samo zato jer je župno zemljište nekad bilo pokradeno. Ali vidim da nije u savjesti naroda da se pokradeno jednom treba i vratiti.

Zapravo ne znam što termin „savjest naroda“ može sve značiti, no, mislim da se ovdje radi o nekakvom uobičajenom mišljenju u narodu, a ne savjesti koja je uobičajeno vezana za pojedinca. Recimo meni savjest govori da svakako treba ukradeno vratiti i pritom ne činiti veće nepravde kao npr. da se dvaput nešto vraća (ako je riješeno drugim državnim ugovorima i uplaćena nadoknada) ili da se nekom dva puta uzima jer biskupiji je Dajla dana kao nadoknada za drugo zemljište koje joj je trebalo biti vraćeno. Zapravo misterij zla je u tome da nije jednostavno popraviti štetu koja je jednom nanesena pa prvenstveno treba paziti da se nekom ne nanese šteta i zlo. Mislim da se u tom smjeru se ne djeluje dovoljno nego su strane ukopane u borbi za novcem.

adrijana je napisao/la:
Daleko od mene logika nekog don Grubišića po kojoj Crkvi ne treba ništa zemaljsko, pa čak ni jednaka prava kao i ostalima...

Daleko je i od mene ta nakaradna logika. Crkvi trebaju zemaljska dobra jer ima obavezu koristiti ih za dobrobit svojih vjernika i društva u kojem djeluje zbog toga mi je i žao kad je jedna od biskupija (Porečko-pulska) koja je ulagala u takve programe (Pazinski kolegij) izvrgnuta ovakvom problemu.

adrijana je napisao/la:
Citat:
ali očito nije moglo drugačije kad se "braća" međusobno ne mogu dogovoriti.

Kanonsko pravo je računalo na to da se braća jednom ne će moći dogovoriti. Zato postoji viša instanca. Iza benediktinaca stalo je papino povjerenstvo, iza povjerenstva stao je sam Papa.

Kanonsko pravo nije prouzročilo problem već svjetovna komunistička vlast koja je samostan oduzela pa je na državi, koja je slijednik takve vlasti, obaveza da štetu popravi. Zbog toga je u ovom slučaju korištenje kanonskog prava zapravo zloupotreba prava kojim se zaobilazi obaveza da onaj tko ima obavezu vratiti oteto pravedno nadoknadi štetu nego se ona naplaćuje od nekog tko je isto bio žrtva nepravednog režima. Prema tome meni je sasvim jasno da su u ovom slučaju i povjerenstvo i Papa pogriješili (napominjem da se radi o materiji izvan vjere i morala pa je nažalost takva greška moguća).

adrijana je napisao/la:
Citat:
Njihovi su pravnici puno vještiji u EU zakonodavstvu pa će im biti lakše.

Ne će s nama razgovarati u Europi kad krademo crkveno zemljište. :o

Ja osobno nisam ukrao ništa pa mi ne paše množina, a mislim da imaš iluzije o europskoj pravednosti jer dovoljno je vidjeti koga su sve oni okrali da bi došli do bogatstva u kojem sada uživaju te im to uopće ne smeta za razgovor ili suradnju s nekim. Kad imaju interes razgovaraju kad im je interes ne razgovarati, onda ne razgovaraju. U takvu zajednicu ulazimo.

Još bih naglasio kako je teza iz uvodnog posta, o nekakvoj državnoj financijskoj zaradi na Crkvi potpuno promašena te se to najbolje vidi poslije Milanovićevog posjeta Papi. Izgleda da će država postupiti onako kako je htjela papinska komisija http://www.vecernji.hr/vijesti/nedopust ... nak-471447 no postavlja se pitanje motiva. Milanovićev motiv je jasan time želi vršiti pritisak na biskupe u Hrvatskoj jer su počeli opasno ukazivati na propuste sadašnje vlasti pa vraća samostan, a zauzvrat očekuje od Rima da „disciplinira“ biskupe koji govore istinu o vlasti. koja je eto (gle čuda) sada na potpunoj crti s papinskom komisijom i odlukama iz Rima?! Dakle ne radi se o pokušaju financijske zarade već prvenstveno o političkkoj igri i "političkom profitiranju".

Vrh

PostPostano: Uto stu 06, 2012 16:11 

Barnaba je napisao/la:
Još bih naglasio kako je teza iz uvodnog posta, o nekakvoj državnoj financijskoj zaradi na Crkvi potpuno promašena te se to najbolje vidi poslije Milanovićevog posjeta Papi. Izgleda da će država postupiti onako kako je htjela papinska komisija http://www.vecernji.hr/vijesti/nedopust ... nak-471447 no postavlja se pitanje motiva. Milanovićev motiv je jasan time želi vršiti pritisak na biskupe u Hrvatskoj jer su počeli opasno ukazivati na propuste sadašnje vlasti pa vraća samostan, a zauzvrat očekuje od Rima da „disciplinira“ biskupe koji govore istinu o vlasti. koja je eto (gle čuda) sada na potpunoj crti s papinskom komisijom i odlukama iz Rima?! Dakle ne radi se o pokušaju financijske zarade već prvenstveno o političkkoj igri i "političkom profitiranju".

Moje razmišljanje je posve suprotno od ovoga.
Milanović nije uopće u poziciji da zahtijeva od Rima bilo što, a pogotovo ne da Rim "disciplinira" biskupe, jer to nije praksa Svete Stolice.
Milanović naprotiv dobro zna (jer je upućen) da samostan Dajla nije pitanje Osimskih sporazuma, već ugovora RH sa Katoličkom crkvom.
Dakle povrata imovine.
Kad bi Dajla bila uistinu pitanje Osimskih sporazuma, kao što neki zagovaraju, Milanović bi mogao (s užitkom) jednostavno iznijeti sve dokumente na stol i istog trena posramiti čitavu vatikansku diplomaciju i stručnjake za kanonsko pravo, te ih pozvati na odgovornost. No, to Milanović nije učinio. Neće vjerojatno niti tražiti odštetu od Crkve u Hrvatskoj, jer zna da to nema pravnog smisla. Vijest iz prvog posta bio je zapravo probni balon koji je pušten u javnost s ciljem ispitivanja javnog mnijenja.

Također, danima prije Milanovićevog odlaska u Rim mediji su napuhavali, tobože nagađali, da će se tamo razgovarati o reviziji vatikanskih ugovora. To je isto bilo s ciljem kreiranja određenog anti-crkvenog mišljenja u javnosti, a bez ikakve realne osnove.
Službene izjave premijera i nadbiskupa nikad nisu išle u tom pravcu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata