Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned tra 19, 2026 16:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Jeste li zadovoljni angažmanom biskupa u poticanju vjere kod naroda?
Da 50%  50%  [ 4 ]
Ne 50%  50%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 8
Autor Poruka
PostPostano: Sri stu 28, 2012 10:30 

Kao uvod može poslužiti (nažalost kratki) osvrt sa linka http://hr.radiovaticana.va/Articolo.asp?c=642589
Par natuknica:
Svjedočanstvo jednog biskupa nije jednako svjedočanstvu bilo kojeg kršćanina, jer biskup po biskupskom posvećenju biva „učitelj vjere“.
…vjera prema II. vatikanskom saboru dar, poziv i zajedništvo. Premda Sabor nije donio poseban dokument o vjeri, ipak je – kako je rekao Pavao VI. – u njegovu središtu samo vjera: odnos između vjere i Svetoga pisma, vjere i ljubavi, vjere i nade, te odnos između vjere i razuma. Proučavajući dokumente II. vatikanskog sabora stječe se cjeloviti pojam o sadržaju naše vjere ...

Shvaćate li obraćanje svog biskupa kao obraćanje učitelja vjere?

Vrh

PostPostano: Sri stu 28, 2012 21:22 

Barnaba je napisao/la:
Shvaćate li obraćanje svog biskupa kao obraćanje učitelja vjere?

Ne znam kako na narod utječe, ali ja se u riječima moga biskupa mogu pronaći. Ima veze, ima sadržajnosti, ima dubine.
Tko ga letimično sluša, to sigurno ne može osjetiti.

Vrh

PostPostano: Pon pro 03, 2012 18:17 

Trude se, ali rado bih ih čuo češće poticati narod na traženje Boga.

Vrh

PostPostano: Čet pro 27, 2012 18:24 
Administrator

Ne vidim smisao ovako postavljenog anketnog pitanja. Naime vjernik treba slušati biskupa, a papa će intervenirati ako nije zadovoljan njegovim angažmanom.
Međutim mi često ne slušamo uopće što nam biskupi govore, a još gore je kada čujemo, ali ne želimo poslušati.
Zaista, i biskup je samo čovjek, nije idealan, pa često pomislimo "ja bi to bolje napravio", no problem je često u nama.

Poštujem angažman biskupa koje sam upoznao: Biskup Pozaić odlično zna približiti aktualna etička pitanja, uostalom i na početnoj je stranici njegovo objašnjenje stava Crkve prema homoseksualnosti. Kome on i zašto nije učitelj vjere?
Kardinal Bozanić ima očiglednu manu da nije neki govornik, koji se lako sluša. Ali zato čvrstim stavom pokazuje zašto ga je papa izabrao. Tko misli da bi se bolje suprotstavio odlukama vlasti?

Nije na nama da budemo "zadovoljni" ili "nezadovoljni" svojim biskupima, već da čujemo što nam govore. Kao npr. poziv biskupa Uzinića da budemo ambiciozni, pa i u politici:
"Stalno pozivam vjernike da budu ambiciozni, (...)
Vjernici, a ne biskupi ili svećenici, trebaju preuzeti svoju odgovornost da bi onda kao vjernici djelovali u Saboru, da bi djelovali u zakonodavstvu i sudstvu. Ne da bi pri tom privilegirali Crkvu, nego da bi ono što čine bilo usklađeno s njihovim vjerničkim razmišljanjem i zakonima ove države, a na dobro svih građana ove države."

A mi bi često došli na gotovo, pa smo onda "nezadovoljni" biskupima.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata