Možda treba reći i to da, za razliku od likova iz antičke mitologije koji su smatrani polu-bogovima i polu-ljudima, tj. čije su naravi bile pomiješane, Kalcedonski je sabor još 451.g. inzistirao na izrazima: "neodijeljenom i nepomiješanom" Isusovom božanstvu i čovještvu. Otajstvo Boga naravno ljudskim razumom nije moguće do kraja shvatiti, ali što je čovjeku nemoguće, to je Bogu moguće.
Citat:
Konkretno zanima me što mislite zašto Isus daje sljedeće izjave?
"Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" Isus mu reče: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini!" (Mk 10 17-18)
Zašto se Isus ne da nazvati dobrim? Pa zar On nije Kralj slave i dio Trojstva?
Ovo je bilo u današnjem evanđelju pa sam malo razmišljala o tome: tu Isus nije rekao "Nemojte me zvati dobrim", niti je rekao "Nisam dobar. Samo je Bog dobar." On je postavio pitanje. Možemo reći, iskoristio je priliku da ukaže na dobrotu kao Božju osobinu. Da ukaže na veliku razliku bilo kojeg čovjeka i samog Boga.
To je rečeno u vrijeme Isusovog posljednjeg puta u Jeruzalem u kojem će biti suđen i raspet. Ulomak pokazuje da je Isus već uvelike privukao pozornost ljudi: svojim dobrim djelima, svojim učenjem, svojim naukom o "životu vječnom" i pronio se glas da je "Sin Božji među nama". Ovo posljednje biti će mu optužba i osuda pred židovskim Velikim vijećem. Stoga Isus nije glasno govorio neznancima o svom božanskom Sinovstvu. Mladiću je dao savjet neka drži sve zapovjedi što im je Mojsije dao, a onda i "Dođi, slijedi me". Isus je "pročitao" što mladić nosi u srcu i na što je vezan toliko da mu ta navezanost sprječava potpunu posvetu Kraljevstvu Božjem. A Isus zna što je u čovjeku jer:
"Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca." (2. čitanje). Osim što je Isus vidio njegove slabosti u nutrini, evanđelist ovdje piše: Isus ga nato pogleda, zavoli ga, i rekne mu...
Isus nas voli, iako zna da smo grješni. Mladić se smrknuo jer se više uzdao u svoje bogatsvo, nego u riječi "nekog samozvanog proroka" koji traži da ga se slijedi. A Isus je ovim pozivom (svima nama) zapravo dao do znanja da je "ići za Isusom" stupanj više od samog obdržavanja zapovijedi. Ta on je taj Bog koji je dao te zapovijedi. Da je mladić pošao za njim, bio bi mu svjedokom u Jeruzalemu i brzo bi se uvjerio u istinitost života vječnoga, jer bi doživio prve dane Isusovog uskrsnuća.