Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri vel 12, 2025 17:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1083 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Sub lis 19, 2024 22:35 

Imenovanje kardinala je meni najzagonetniji (najmutniji) dio Franjinog pontifikata. I najdalekosežniji jer definira okvire Crkve za iduća desetljeća. Skoro je važnije gledati taj segment nego što priča.

https://dijalog.hr/kolumne/imenovanja-novih-kardinala-u-kontekstu-znakova-vremena-svetog-pisma-i-svetackih-objava-1-dio/57332/

Vrh

PostPostano: Ned lis 20, 2024 11:38 

Imenovanje kardinala je meni najzagonetniji (najmutniji) dio Franjinog pontifikata. I najdalekosežniji jer definira okvire Crkve za iduća desetljeća. Skoro je važnije gledati taj segment nego što priča.

https://dijalog.hr/kolumne/imenovanja-novih-kardinala-u-kontekstu-znakova-vremena-svetog-pisma-i-svetackih-objava-1-dio/57332/

Svetačka predaja o posljednjim vremenima-i onda autor podvali čitateljstvu ovo--Marija Valtorta (1897.–1961.), talijanska mističarka, spisateljica, čija je djela preporučivao sveti Padre Pio.

Vrh

PostPostano: Ned lis 20, 2024 16:45 

A što misliš o imenovanjima novih kardinala?

Vrh

PostPostano: Ned lis 20, 2024 18:06 

Svetačka predaja o posljednjim vremenima-i onda autor podvali čitateljstvu ovo--Marija Valtorta (1897.–1961.), talijanska mističarka, spisateljica, čija je djela preporučivao sveti Padre Pio.

autor: Alen Fućak :)

Vrh

PostPostano: Pon lis 21, 2024 11:21 

Valtorta nije mjerodavna, Crkva je to odbacila, tko hoće, može čitati kao fikciju.

Vrh

PostPostano: Pon lis 21, 2024 11:43 

A što misliš o imenovanjima novih kardinala?

Što mislim?A što imam misliti?Ovdje je Papa da misli za mene,iskreno ne znam nikog drugog koji se bolje razumije u imenovanje kardinala nego Papa.Iskreni savjet ne zamaraj se tim stvarima i samo vjeruj.----862 »Kao što služba od Gospodina posebno povjerena Petru, prvaku apostola, ostaje i treba se prenositi na njegove nasljednike, tako trajno ostaje i služba apostola da pasu Crkvu, koju sveti red biskupa treba neprekidno vršiti.« Zato Crkva uči da »su biskupi po božanskoj ustanovi kao pastiri Crkve došli na mjesto apostola, i tko njih sluša, sluša Krista,a tko njih prezire, prezire Krista i onoga koji je Krista poslao«.380

Vrh

PostPostano: Pon lis 21, 2024 11:46 

Valtorta nije mjerodavna, Crkva je to odbacila, tko hoće, može čitati kao fikciju.

naravno da nije mjerodavna i da su to samo njena izmišljanja,a ovaj autor je to naveo kao nekakvu istinu kojoj bi trebali vjerovati.

Vrh

PostPostano: Pon lis 21, 2024 12:32 

Citat:
Što mislim?A što imam misliti?Ovdje je Papa da misli za mene...

Ne mogu tako funkcionirati, Bog mi je dao i pamet i dušu da budem aktivan a ne pasivan. Imam ja poštovanja spram klera, naravno, i molim puno za njih, ali pokušavam razlučiti njihovo djelovanje baš kao i svako drugo. Ovaj dio Franjine ostavištine me jako zabrinjava, imati će dalekosežne posljedice. A tu je još i ignoriranje iznimno žive i aktivne afričke Crkve od strane kurije (osveta za otpor koji su pružili spram lgbt lobija?) što poprima neugodne razmjere.

O sličnoj temi progovara se i na portalu Quo Vadis Eccelsia:
https://www.quovadisecclesia.com/papa-franjo-zapecatio-nasljede-odabirom-novih-kardinala-izbornika/

a temu je prije par godina odlično obradio i Ralp Martin u knjizi "Kriza u Crkvi".
Franjo polako ali sigurno pomiče kardinalski zbor u smjeru modernističkog promišljanja.

Vrh

PostPostano: Pon lis 21, 2024 13:35 

Ne mogu tako funkcionirati, Bog mi je dao i pamet i dušu da budem aktivan a ne pasivan. Imam ja poštovanja spram klera, naravno, i molim puno za njih, ali pokušavam razlučiti njihovo djelovanje baš kao i svako drugo. Ovaj dio Franjine ostavištine me jako zabrinjava, imati će dalekosežne posljedice. A tu je još i ignoriranje iznimno žive i aktivne afričke Crkve od strane kurije (osveta za otpor koji su pružili spram lgbt lobija?) što poprima neugodne razmjere.

O sličnoj temi progovara se i na portalu Quo Vadis Eccelsia:
https://www.quovadisecclesia.com/papa-franjo-zapecatio-nasljede-odabirom-novih-kardinala-izbornika/

a temu je prije par godina odlično obradio i Ralp Martin u knjizi "Kriza u Crkvi".
Franjo polako ali sigurno pomiče kardinalski zbor u smjeru modernističkog promišljanja.

Franjo ovo Franjo ono,mani se takvog razmišljanja i slušaj što ti Krist kaže preko Crkve.-----P. Tko je Papa?
O. Papa kojega mi još nazivamo i rimskim prvosvećenikom, nasljednik je svetog Petra na rimskoj Stolici, namjesnik Isusa Krista na zemlji i vidljiva glava Crkve.
194. P. Zašto je rimski biskup namjesnik Isusa Krista?
O. Rimski biskup je namjesnik Isusa Krista, jer ga zastupa na zemlji i jer u njegovo ime vlada Crkvom.
■ 195. P. Zašto je rimski biskup vidljiva glava Crkve?
O. Rimski biskup je vidljiva glava Crkve zato što on njom upravlja vidljivo po ovlastima samog Isusa Krista, koji je nevidljiva glava Crkve.
■ 196. P. Kakvo je, dakle, papino dostojanstvo?
O. Papino je dostojanstvo najviše dostojanstvo na zemlji pa ima najvišu i neposrednu vlast nad svim i pojedinim pastirima i vjernicima.
nemoj da te isprazna pametovanja svakakvih teologa okrenu protiv Pape i izabranih kardinala

Vrh

PostPostano: Pon lis 21, 2024 14:33 

„Prema znanju, stručnosti i ugledu kojima raspolažu, vjernici imaju pravo, a katkada i dužnost, da svetim pastirima očituju svoje mišljenje o onome što je za dobrobit Crkve, i da to mišljenje – čuvajući cjelovitost vjere i ćudoređa kao i poštivanje prema pastirima te pazeći na zajedničku korist i dostojanstvo osoba – priopće i drugim vjernicima“ (KKC 907).

Pa eto, ja priopćavam drugim vjernicima da me zabrinjava ovakavo guranje kardinalskog zbora prema modernizmu.
Ne kažem da sam ja u pravu a papa u krivu, već da me to zabrinjava i da mi nije drago.
Pitam druge za mišljenje upravo da dobijem što više različitih uvida.
Tvoje je očito da se "ne bi štel mešati" što je sasvim ok, poštujem.

Vrh

PostPostano: Uto lis 22, 2024 15:47 

Bilo je kroz povijest vrlo loših Papa
https://povijest.hr/istaknuto/najgori-p ... a-svijetu/
https://www.index.hr/magazin/clanak/Ped ... 61993.aspx
Nisu baš svi bili sveti i nepogrešivi.
Ivan Pavao II promptno je proglašen za svetca. Papa Franjo vjerovatno neće biti.
Mene je samo strah od moguće štete.

Vrh

PostPostano: Sri lis 23, 2024 08:06 

O da, bilo je grešaka. Čovjek prije svega mora slušati svoju savjest. Po savjesti će nam svima Bog suditi.
Neke greške su bile tragične!

It's OK!
https://www.youtube.com/watch?v=WXc1wdCx0GE

Svaki put kada kaže "It's OK" stisne mi se srce.
Daleko smo zabrazdili, toliko daleko da je i Vatikan dao zeleno svjetlo za ovu rabotu.
Ne može se jedno zlo dokidati drugim zlom, ne može se vagati što je manje zlo.
Bože smiluj se ovom palom svijetu! :(

Vrh

PostPostano: Sri lis 23, 2024 10:42 

O da, bilo je grešaka. Čovjek prije svega mora slušati svoju savjest. Po savjesti će nam svima Bog suditi.
Neke greške su bile tragične!

It's OK!
https://www.youtube.com/watch?v=WXc1wdCx0GE

Svaki put kada kaže "It's OK" stisne mi se srce.
Daleko smo zabrazdili, toliko daleko da je i Vatikan dao zeleno svjetlo za ovu rabotu.
Ne može se jedno zlo dokidati drugim zlom, ne može se vagati što je manje zlo.
Bože smiluj se ovom palom svijetu! :(

O čemu se radi...

Vrh

PostPostano: Pon lis 28, 2024 11:37 

„Prema znanju, stručnosti i ugledu kojima raspolažu, vjernici imaju pravo, a katkada i dužnost, da svetim pastirima očituju svoje mišljenje o onome što je za dobrobit Crkve, i da to mišljenje – čuvajući cjelovitost vjere i ćudoređa kao i poštivanje prema pastirima te pazeći na zajedničku korist i dostojanstvo osoba – priopće i drugim vjernicima“ (KKC 907).

Pa eto, ja priopćavam drugim vjernicima da me zabrinjava ovakavo guranje kardinalskog zbora prema modernizmu.
Ne kažem da sam ja u pravu a papa u krivu, već da me to zabrinjava i da mi nije drago.
Pitam druge za mišljenje upravo da dobijem što više različitih uvida.
Tvoje je očito da se "ne bi štel mešati" što je sasvim ok, poštujem.

dobar članak na tu temu https://kratkiogledi.wordpress.com/2024 ... rihvatiti/

Vrh

PostPostano: Pon lis 28, 2024 13:57 

Hvala ti, izvrstan je tekst.
Na kraju krajeva dobro je rekao Danijel Čović nedavno: "Vrijeme je buđenja, sviđalo se to nekome ili ne!".
Crkva će biti protresena, uzdrmana, pročišćena... ali sve za dobro te iste Crkve.
Treba imati povjerenje u vodstvo Duha. Bog će dignuti svoje proroke, to je činio kroz cijelu povijest spasenja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1083 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata