EDIT: neki postovi u vezi grupe Gregorian su prebačeni sa teme "Časopis Book"
Administratorarsen je napisao/la:
edargrim je napisao/la:
Ne čitam taj časopis (iako ga moja obitelj voli), ali sam ovaj link pročitao.
Nije mi jasno u čemu je tu pretjerivanje.
Lijepo si išamarali Gregorianse koji rade kombinaciju crkvenog pjevanja i glazbenih hitova. Možda je netko uvjerenja da na taj način populariziraju pjevanje u crkvi, ali njihovi argumenti su savim OK.
Znaci da Crkva polaže pravo na svaki aspekt kulture koji je iz nje proizašao i nitko ga osim crkve ne smije koristiti?
Mislim da vecina ljudi koji slušaju Gregoriane uopce ne smatra da oni populariziraju Crkvu ili pjevanje tamo. Jedan od njih sam ja. Imam sve albume od Gregoriana i O.K. su mi.
Moja reakcija na clanak je bila smijeh. Mali casopis se koristi senzacionalistickim pristupom. Ali mi nije jasno cega je ovo pokušaj?
Mislim da svatko normalan cuje i shvaca da Gregoriani ne pjevaju Crkvene/krscanske pjesme i mislim da posjetitelji njihovih koncerata ne ocekuju nekakva liturgijska duhovna uzdizanja. A upravo je stajalište casopisa da ljudi ocekuju upravo to.
"I naziv albuma i koncerta The dark side of the chant ( Mračna strana gregorijanskog pjevanja) govori za sebe. U repertoaru su im pop i rock pjesme koje su preoblikovane u njihov specifični stil. Neke od tih pjesama su one izrazito sotonističkih grupa, naslova i tema."Rock, metal subkultura se smatra mracnom i sasvim je jednostavno odakle naslov albuma ( Cak ima i metal bendova koji pjevaju o Isusu i Isus im je muza. [velicaju Isusa ako je netko krivo shvatio] Jesu li i oni sotonisti samo zato sto su "mracni"?
Na spomenutom albumu jedina "sotonisticka" pjesma je Ave Satani sa Omen Scorea.
"A grupa Led Zeppelin izvodi sotonostičku glazbu, pjesma Stairway to heaven (Sporedni put u Raj )"Cak i namjerno krivo prevode!
Sporedni???
Naopako slušana i zeko i potocic zvuci kao pjesma koju pjeva sotona osobno. Probaj to jednom izvoditi. Rijeci koje se tako izvrcu zapravo ne znace apsolutno nista. Onaj tkop se prvi dosjeti najslicnije rijeci napise tekst pa zbog toga izgleda upravo tako. Jedan od primjera. Slusanje black metal glazbe sa growl vokalima i truditi se nesto razumjeti je cista budalastina. A kada je pred tobom tekst pjesme polako sve sjeda na svoje mjesto.
U istoj knjizi nalazimo tumačenje znaka ispruženih vanjskih prstiju (kažiprsta i malog prsta) koji označava pozdrav Gospodaru tame, odnosno pozdrav Rogonji. U biblijskoj knjizi Mudrih izreka kaže se: “Nevaljalac i opak čovjek hodi s lažljivim ustima; namiguje očima, lupka nogama, POKAZUJE PRSTIMA.” (Izr, 6, 12-13). Taj znak “MANO CORNUTA” poznat je pod imenima kao: Đavolja trijada, rogati đavao, dvorogi pozdrav, pozdrav rogatog đavolaKakve veze ovo uopce ima sa Gregorianima?
Jeftini trik daljnjeg utjecaja. Podsvjesno se Gregoriani vežu uz ovo. Po meni pokusaj obmane.
U niže navedenom članku Slobodne Dalmacije možete nači podatak: Njihova je glazbena interpretacija prisutna u blockbusterima „Harry Potter“, „Gospodar prstenova“, „Ratovi zvijezda“ i dr.Ah da... Sjecam se don Kacunka i Harrya Pottera

Sto je sa Gospodarom Prstenova? Nisam u toku ocito.
Za grupu se navodi da je njemačka ali to je radi mjesta djelovanja njihove matične kuće. Članovi su uglavnom Englezi.Osnivac je njemac. Enigma, Era...
Dakle grupa koja pokazuje sotonske znakove, izvodi pjesme za koje se zna da su sotonskog sadržaja nikako ne pjeva katolički gregorijanski koral.Niti je itko ikada rekao da pjeva.
Inace je grupa ima jedan album koji se naziva Christmas Chants i na njemu su iskljucivo bozicne pjesme.
BOOK je po meni cista glupost s rijetkim iznimkama dobroga clanka. Senzacionalisticki casopis.