sneni je napisao/la:
Prije 13 godina Slobodna Dalmacija je objavila vijest kako je Brački svećenik don Ivica Matulić nestao sa 2.500 000 Šilinga. Ja sam tužio Slobodnu i tražio naknadu za nanesenu bol i štetu. Proces je trajao dugo. I sada je konačno završen tako što su moji odvjetnici tužili Republiku Hrvatsku zbog odugovlačenja procesa i brzog i pravičnog rješavanja stvari. Konačno Vrhovni sud je odredio novčanu kaznu koja se meni ima isplatiti. I jučer sam dobio novac.
Zanima me ima li još ovakvih primjera. A o paklu kroz kojeg sam prolazio sve će biti u svoje vrijeme objavljeno.
Vjerovatno svi koji dođu na,Hrvatski, sud,bili oni u pravu ili u krivu ako nisu iz redova socijaldemokrata,ili ako njihov proces nije vezan za politčke događaje,imaju iste probleme kao i Vi osonbo.
Zašto? Zato što je Hrvatsko sudsvo odavna dohavtilo naJnižu kvotu svog egzistiranja.
Primjer: SudaC koji donosi presudu mora biti u direknom kontaktu samo sa odvjetnicima tužitelja i tuženoga.
Te na temelju argumenata odvjetnika donosi relevantnu presudu u procesu u kojem presjedava.Odvjetnici bi trebali biti ti koji vode proces,a persjedavajući suda mora voditi brigu o protokulu i činjenicam koje su mu prezentirali odvjetnici.
Međutim kod nas,Hrvata, imatate slučaj obrnuti,vi dođete na sud a vas umjesto odvjetnika tužitelja ispituje,ni više ni manje nego glavni sudac i taj isti vam donosi presudu.Dakle
"kadija vas tuži kadija vam sudi".Prema tome,mi,građani Republike Hrvatske jednostavno nemamo izbora,tko god od nas dođe na to mjesto (ne)pravde mora biti spreman proći te muke.
Drugo,u RH postoji zakon koji se zove
"Zakon o općem upravnom postupku",taj zakon ima svoja načela a jedno od načela se zove
"načelo ekonomičnosti",kojeg naš pravni sustav itekako debelo,poradi ekonomskih uvjeta,zaobilazi,i o tome ne priča.
Dakle, stvar koja vam se dogodila je uobičajena stvar u okvirima hrvatskog pravosuđa.Preporučujem Vam da to prihvatite kao opće načelo našeg sudsva i da o tome ne razmišljate previše.
Hvaljen Isus i Marija
URIEL