BLAGOSLOVOM BENEDIKTA XVI. MLADIĆ OZDRAVIO OD KARCINOMA
Svijet ovih dana obilazi vijest i svjedočanstvo 19-godišnjeg Petera Srsicha iz Denvera (SAD) o ozdravljenju od tumora u prsima nakon blagoslova pape Benedikta XVI. na audijenciji u svibnju prošle godine.
Peter je imao 17 godina (u srpnju 2011.) kad su mu liječnici, nakon dugotrajnog kašlja, dijagnosticirali tumor u prsima, veličine bejzbolske loptice, a radilo se o četvrtom stupnju ne-Hodgkinovog limfoma.
Peter se liječio u dječjoj bolnici „Colorado“ i prošao niz kemoterapija i zračenja, te bio blizu smrti. Uz liječnike, o Peteru i drugoj bolesnoj djeci brinula se i poznata ustanova, Zaklada “Make-a-Wish”, koja djeluje u mnogim državama svijeta, i nastoji psihološki pomagati djeci i mladima koji se suočavaju s teškim trenucima. Jedan od načina je i ispunjavanje želje koju mali pacijenti najviše žele .
Peter je na prijedlog odgovorio: 'Volio bih poći susresti Papu u Rim”. U Zakladi nikad nisu čuli takvu želju, ali su je ispunili. U svibnju 2012., Peter, njegovi roditelji i mlađi brat su se našli na Trgu sv. Petra na općoj audijenciji pape Benedikta XVI. I dobili su priliku razgovarati s Papom. “Kad sam ustao, kako bih s njim razgovarao, bio sam pogođen njegovom humanošću – kaže Peter. – Bilo je za mene iskustvo poniznosti vidjeti koliko je bio ponizan”. Papa je slušao dok mu je Peter pripovijedao o okolnostima svog putovanja i o svojoj bolesti. Mladić je potom poklonio papi Ratzingeru zelenu narukvicu na kojoj su bile upisane riječi: “U molitvi za Petera”, a koje je obitelj izdala u tisućama primjeraka i dijelila ljudima da se mole za njihovog sina. “Onda me blagoslovio. Svoju desnu ruku je stavio baš na moj grudni koš, gdje se nalazio tumor. Nije mogao znati gdje je tumor smješten, ali svoju ruku je stavio upravo tamo”, kaže Peter, koji Papi nije rekao na kojem mjestu je tumor.
Prošla je jedna godina; Peter je posve ozdravio od karcinoma, na drugoj je godini studija i želi postati svećenik.