WikiHow je napisao/la:
Lucijan Antun je napisao/la:
Uvjeren sam da bi se Luther danas naglavačke vratio u Katoličku Crkvu da vidi u što se pretvara njegovo djelo. Njemu na kraj pameti nije bilo ređenje žena za pastorice, a kamoli vjenčanje homoseksualaca. A tek da Kalvin vidi što se događa...zgrozili bi se obojica.
”Nikada nisam odobravao raskol niti ću ga ikad odobriti. Rimska crkva je više Božja negoli druge crkve, u to nema sumnje. Sv. Petar i sv. Pavao, četrdeset i šest papa i nekoliko stotina tisuća mučenika, položili su svoje živote za ovu zajednicu nadvladavši i pakao i svijet, i zato Bog gleda na Rimsku crkvu s posebnom naklonošću. Iako prolazimo kroz teško razdoblje, to nikako nije razlog za odvajanje od Crkve. Naprotiv, upravo kada je situacija u Crkvi sve teža, mi se moramo držati što bliže, jer odvajanjem od Crkve nećemo je učiniti boljom, nego upravo ostajanjem u Crkvi. Ne smijemo se odvojiti od Boga zbog ikojeg đavolskog djela, niti prestati prijateljevati sa djecom Božjom koja su još uvijek u sumraku Rima zbog mnoge bezbožnosti. Nema grijeha, nema tog zla kojemu bi trebali podleći da razriješi spone milosrđa ili slomi veze tjelesnog jedinstva. Ljubav može sve, i ništa nije teško onima koji su ujedinjeni.“
(Martin Luther, Pismo papi Lavu X., 1519. god.)
To je bilo 1519. godine kad se stvar tek počale zahuktavati. Uskoro će stvari poći drugim tijekom, a Lutherova karijera će otići u pravcu otvorenog protivljenja i nazivanja pape antikristom (v.
Povijest reformacije Owana Chadwicka). No, tko bi ga znao, da su ga u startu ozbiljnije shvatili i na vrijeme saslušali i raspravili stvar, možda se raskol mogao preduhitriti. Ili da je 95 teza ostalo-kako je Luther htio-u krugovima teologa...No, kasno je žaliti za prolivenim mlijekom. A velika je šteta Lutherova glazbenoga talenta, izvrsno je uglazbljivao biblijske tekstove, osobito psalme, njegovi napjevi su majstorska djela.
Bog nam je snažna utvrda uvijek mi se jako svidio iako ga protestanti smatraju svojom neslužbenom himnom.
Unatoč današnjem ekumenizmu Katolička Crkva nikad nije opozvala njegovu ekskomunikaciju.
Odosmo mi od Halloweena...možda da Giovi ovo prebaci na temu o protestantizmu.