Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 04:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 207 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 12, 2014 00:44 

EDIT: Prebačeno sa teme "Papa Franjo"
Admin

Citat:
romanac je napisao/la:
Abdicare subito!
Abdikacija odmah!

Reče svizac i zamota čokoladu!

To je moto Trećeg vatikanskog koncila, pretpostavljam?

Jedina sretna okolnost u svem tom ludilu je da se crkva urušava takvom brzinom da prijepori oko Franje, modernizma, kontinuiteta, diskontinuiteta više uopće nisu bitni. Nikog to više zapravo ne zanima. Katolička crkva će postati nalik anglikanskoj, ritualni servis s ogromnom stečajnom masom. I nikakav aggiornamento tu ne može ništa promijeniti.

Postoji doduše još jedna opcija, povratak povjerenju u Boga, no sadašnje crkveno vodstvo više voli jahati konje, i zato, "brži će biti njihovi progonitelji". Da, rečeno im je davno da ne idu u Egipat, da se ne oslanjaju na faraone, ali eto, naši pastiri odlučili drugačije.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Zadnja izmjena: Ignisardent; Uto kol 12, 2014 00:52; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Uto kol 12, 2014 01:12 

Današnji crkveni vrh, s Franjom ili bez njega, nastoji prilagoditi vjeru današnjem mentalitetu, i pri tom se obraćaju ljudima koje vjera ne zanima, jer to jest današnji mentalitet. Ti će ljudi, doduše, pozdraviti sve te promjene, one koje su već na vidiku i one koje slijede u budućnosti, ali neće oni popuniti klupice u praznim ckrvama. Njih vjera jednostavno ne interesira, i točka.

Te promjene ne odnose se samo na pitanje homoseksualaca, abortusa, kontracepcije, isl. nego i vjerovanja u sve ono što nadilazi iskustvo i prirodu, i što je mnogima danas teško vjerovati. Poricanje Isusovog Božanstva je ona krajnja prilagodba, aggiornamento, koji bi vjeru trebao približiti suvremenom čovjeku. Dakle, za kršćansku poruku nebitno je je li Isus uopće postojao, kako to sažima jedan naš pater.

Ne mislim da je to namjera sadašnjeg pape, ali pape ionako imaju sve manju ulogu. Idući bi mogao biti samo šef sale u Vatikanu. Možda ni to neće biti potrebno ako uvedu aparate za pričest, neće trebati ni papa-svizac.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sub kol 16, 2014 18:42 

Ignisardent je napisao/la:
Jedina sretna okolnost u svem tom ludilu je da se crkva urušava takvom brzinom da prijepori oko Franje, modernizma, kontinuiteta, diskontinuiteta više uopće nisu bitni. Nikog to više zapravo ne zanima. Katolička crkva će postati nalik anglikanskoj, ritualni servis s ogromnom stečajnom masom. I nikakav aggiornamento tu ne može ništa promijeniti.

Ne otpisuj Crkvu prerano! To su činili primjerice Voltaire, a još ranije i neki protestantski čelnici, pa je Crkva ipak još uvijek tu.

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2014 21:21 

Lucijan Antun je napisao/la:

Ne otpisuj Crkvu prerano! To su činili primjerice Voltaire, a još ranije i neki protestantski čelnici, pa je Crkva ipak još uvijek tu.

U tome i je stvar, i anlikanska "crkva" je još uvijek tu.

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2014 08:01 

U tome i je stvar, i anlikanska "crkva" je još uvijek tu.

Znači, već si je otpisao. Kao i Voltaire u 18. stoljeću ("Za 25 godina Bog i Crkva odigrat će svoje").

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2014 08:31 

Ja vjerujem (za razliku od Voltairea) da je Crkva misterij Božjeg života i Božje žrtve za ljude, misterij koji je prisutan u svijetu i u ljudskom iskustvu kroz Magisterij i liturgiju, dakle kroz djelovanje od Boga ovlaštenog svećenstva u činu Sakramenata. Prema tome, ja ne mogu otpisati Crkvu, ali, barem teoretski, svećenici mogu, ako prestanu djelovati unutar poretka kojeg je Bog dao. U tom slučaju svećenici postaju kao ljudska tvorevina, što se dogodilo s anlikancima - oni su sačuvali strukturu klera, ali ne i misterij, tj. sačuvali su "vanjski oblik vjere, ali su se odrekli njezine sile".

Što se tiče Katoličke crkve, mislim da idemo prema razdoblju u kojem će izgledati baš tako, kao da je Crkva samo vanjska ljuštura lišena Duha, ali znam da Bog neće dopustiti da vrata paklena nadvladaju.

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2014 12:11 

Što se tiče Katoličke crkve, mislim da idemo prema razdoblju u kojem će izgledati baš tako, kao da je Crkva samo vanjska ljuštura lišena Duha, ali znam da Bog neće dopustiti da vrata paklena nadvladaju.

Da, Bog ne da Crkvi da potone (čak i kad bi htjela).

Vrh

PostPostano: Ned kol 31, 2014 22:57 

Ako Papa imenuje Piera Marinija za prefekta Kongregacije za Bogoštovlje, a izgleda da hoće, bit će to jedan veliki korak u bezdan. U tom slučaju, raskol u Crkvi je najbolja moguća opcija. Sspx više neće biti dovoljan. Treba se polako pripremati na povratak u katakombe.

Iako, još uvijek se nadam da će nas Franjo iznenaditi, da je nekako sav taj njegov liberalizam, nedogmatičnosti, prisnost s protestantima, itd. dio neke taktike, da bar...

Vrh

PostPostano: Sri ruj 03, 2014 19:55 

Ako Papa imenuje Piera Marinija za prefekta Kongregacije za Bogoštovlje, a izgleda da hoće, bit će to jedan veliki korak u bezdan. U tom slučaju, raskol u Crkvi je najbolja moguća opcija. Sspx više neće biti dovoljan. Treba se polako pripremati na povratak u katakombe.

Iako, još uvijek se nadam da će nas Franjo iznenaditi, da je nekako sav taj njegov liberalizam, nedogmatičnosti, prisnost s protestantima, itd. dio neke taktike, da bar...

:shock: joj

Vrh

PostPostano: Sri ruj 10, 2014 09:01 

Povratak u katakombe, je gotova stvar, dragi prijatelju !!

Vrh

PostPostano: Pon lis 06, 2014 00:38 

Giovi je napisao/la:
Da ne skrećemo sa teme, za tradicionaliste/sedevakantiste je svaki od zadnjih papa nakon 2. vatikanskog sabora loš, ali ovdje ne raspravljamo o takvim idejama, kao ni o onima koji nisu u punom jedinstvu s Crkvom, poput Sspx ili Hans Kunga. Za to postoji druga tema "Tradicionalizam, modernizam".

Dakle, zanima me što konkretno kod pape je vama "enigma"?

Kao prvo, nisam sedesvakantist, kao što i većina tradicionalista nisu, pa te molim da ubuduće ne ponavljaš to izjednačavanje, ne toliko zbog mene, nego zato što je većini "tradicionalista" jako važno to što NISU sedesvakantisti (čak i sspx). To je jednostavno integralni dio njihovog "tradicionalizma".

Isto tako nije fer izjednačavati sspx i apostatu Kunga, koji nema veze ni sa kakvim kršćanstvom, zaboravi katolicizam.

Što se tiče enigme - pa, tu bih uvrstio Papinu podršku, implicitnu doduše, kardinalu Kasperu i njegovom projektu milosrdne Crkve, koja bi trebala pastoralnu praksu prema određenim skupinama (uglavnom se govori o vjernicima u drugom braku) prilagoditi njihovoj situaciji, neovisno o Nauku, bez nominalnog mijenjanja nauka samog. Znači, brak je i dalje nerazrješiv, ali razvedeni-ponovo vjenčani ipak mogu na pričest.

Jednako tako, enigmatsko je i njegovo prisno prijateljevanje s protestantskim vođama, npr. Copelandom, anglikanskim biskupom Palmerom itd. dok istodobno nastupa izrazito grubo prema određenim pripadnicima svoje Crkve - najbolji primjer Franjevci od Bezgrešne, zbog afiniteta prema misi Ad Orientem.

Na youtubeu se može naći video poruka Pape Franje za američkog protestanta Copelanda, koju je snimio (sada pokojni) anglikanski biskup Palmer; u toj poruci Papa kaže za Palmera da je on njegov "brat, brat- biskup", dakle ne samo prijatelj i u tom smislu brat, nego brat u biskupstvu. To je ujedno i još jedna podeblja jota za Saru. Jota se sastoji u tome što je Leon XIII. proglasio anglikanska ređenja neregularnim, tako da Franjo ne može Palmera smatrati svojim bratom-biskupom a da ne mijenja Nauk, pa makar i preko ipoda, ili na šta ga je već snimao Palmer. U usporedbi s postupanjem prema Franjevcima od Bezgrešne, koji su stavljeni pod izvanrednu upravu, dosadašnji poglavar je suspendiran i poslan u nekakav samostan u Njemačku, i to sve zbog preferiranja pretkoncilske Mise, vidimo javno intimiziranje s ljudima kao što su Copeland i Palmer, koji se od Pape razlikuju ne u tome što preferiraju ovaj ili onaj obred, nego u tome što ne vjeruju u stvarnu prisutnost Kristovu u euharistiji, u Ispovijed kao sakrament, u zagovor svetaca, Mariju kao Bogorodicu itd. itd. - jota kolko hoćeš. Enigma, naravno.
Papina video-poruka Copelandu https://www.youtube.com/watch?v=b5TwrG8B3ME - "brat, brat biskup" je na 9:45.

Predmnijevam da je ovaj neobičan Papin potez također odraz primata pastorala nad dogmama. Kako vidimo, daleko smo otišli od Yvesa Congara, koji nije, čini mi se, anticipirao takvu vrstu ekumenizma.

Enigmatsko mi je i imenovanje biskupa Nunzija Galantina za tajnika biskupske konferencije Italije - dotični se biskup javno u medijima distancirao od ljudi koji mole pred klinikama gdje se vrše abortusi, s uvredljivim komentarima upućenim tim vjernicima. Isto je tako izjavio da bi se Crkva trebala potruditi da se "nekonvencionalni parovi" ugodnije osjećaju u Crkvi, a da pritom nije mislio na ponovo oženjene. Slične "nekonvencionalne" izjave je dao i o abortusu.

Galantinu je, u svemu navedenom, vrlo sličan novi nadbiskup Chicaga, Blase Cupich, kojeg je Papa nedavno imenovao.

Ja ne mogu znati pod kakvim je sve pritiscima sadašnji Papa (znamo što se dogodilo njegovom prethodniku) i zato ne mogu procjenjivati njegove motive, zato se i nadam, i nadat ću se tome dok god bude moguće, da Papa ne misli ono što govori, barem ne sve, ali i u najboljem slučaju, tragedija se ne događa Papi, nego čitavoj Crkvi. Pod pritiscima pod kakvima je danas Crkva nije bila od 4. stoljeća, i još je strašnije da su ti pritisci ne samo iz vana nego i iz nutra.

Zadnja izmjena: Ignisardent; Pon lis 06, 2014 00:57; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2014 16:22 

Barnaba je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Niti jedan, antikatolik se ne bi posramio ovakvih insinuacija, "objašnjenja" i zaključaka o Papi.

Pa nisam ja kriv što je Papa imenovao protivnika zabrane "prekida trudnoće" i zagovornika prihvaćanja "nekonvencionalnih parova" za tajnika talijanske biskupske konferencije...

U svakom slučaju, bilo bi lijepo da netko navede protuargumente bilo koje vrste, umjesto korištenja praznih retoričkih figura usmjerenih na moju personu a ne na ono što sam rekao.

Moja rečenica je usmjerena baš na izjavu koja je takva da ju bez problema može potpisati svaki protivnik Crkve. Ako se netko u tome uspio prepoznati onda mu valjda ni savjest nije sasvim umrla pod naletom oholosti prema Papi.
Što se tiče protuargumenata, nekada bi ih stvarno davao i trudio se, međutim okorjeli sugovornici takvog tipa bi nakon gubitka debate samo promijenili nick ili se ne bi niti počešali, pokazujući tako koliko im je malo stalo do ozbiljne rasprave već im je cilj omalovažavanje Pape i sijanje sumnji prema Crkvi. Uvijek se nađe neki problematični tajnik ili čistačica u nekoj biskupskoj konferenciji koji će poslužiti za napad i tu fokus nije zlo ponašanje tajnika ili čistačice (koje ja ne podržavam niti opravdavam), nego povezivanje Pape s tim ljudima. Uostalom, zar ne bi samo luđak mislio kako će sa nekim iz yutarnjeg lista (nekim tko njeguje takav stil) moći ozbiljno raspravljati i davati protuargumente? Zar to ne bi bilo najveće nepoštovanje prema vlastitom vremenu?

A zašto bi protivnici Crkve osuđivali Papin način komuniciranja? Pa dosad su upravo liberalno-homofilni mediji koristili nedorečenosti u Papinim izjavama da promoviraju svoja uvjerenja. Zašto bi neprijatelji Crkve osuđivali one iste Papine izjave koje su koristili za svoje konstrukcije? I kakve veze ima Papino imenovanje biskupa kao što je Galantino za tajnika bk Italije s prijateljstvom ili neprijateljstvom prema Crkvi, kad je to činjenica. Biskup je iznio u javnosti više puta stavove koji veze nemaju s Naukom Crkve, pa ako je netko neprijatelj Crkve, onda je to biskup Nunzio Galantino sa svojim odvratnim izjavama. Uostalom, Galantino se fino uklapa u profil Pape kako su ga ocrtali mediji, i ako netko daje materijala i povoda za takve medijske konstrukcije, to sigurno nisu oni kojima se gadi ono što Galantino govori.

A što se tiče odnosa savjesti i "naleta oholosti prema Papi", zar je to jedno drugo isključuje? Zar ljudi izvan Crkve nemaju savjest? Smije li to itko tvrditi, ako ništa drugo, nakon 2. vatikanskog sabora ili "Nostra Aetate"? Znači, od V2 Crkva vrednuje i prepoznaje dobro i istinito u nekatoličkim vjerama (i puno više nego što bi smjela), iako se tu radi o ljudima kojima, prema Barnabi, savjest samo što nije odumrla zbog odbacivanja Papinskog autoriteta (kojeg oni odbacuju a priori, ne zato jer je rekao ovo ili ono). Pa zar nije čak i Papa rekao da ne želi obraćati pentakostalce idr. na Katolicizam, nego želi da pronađu Krista u svojim crkvama - nevjerovatna izjava iz usta jednog Pape. Znači, prema Papi, oni nisu ljudi bez savjesti (i stvarno, zašto ne bi imali savjest), ali ja, prema papi Barnabi, jesam. Hoću reći, netko tko tvrdi da je u jedinstvu s Crkvom i to na osnovu vjernosti 2. vatikanskom saboru, koji je Crkvu širom otvorio onima koji odbacuju Papin autoritet (i neke još važnije elemente Katoličke vjere), pripisuje nekom da nema savjesti zbog, ni manje ni više, nego "naleta oholosti prema Papi". Uostalom, kod mene se ne radi ni o kakvom naletu nego o već dulje vremena prisutnoj sumnji, i sve više, uvjerenju, da je pontifikat Pape Franje katastrofa. Ja ne kažem da on nije Papa, ali je Papa koji uništava Crkvu. Kakve su njegove namjere, u to ne mogu proniknuti, ali nije me ni briga. Siguran sam doduše da ne želi uništiti Crkvu, ali dobrim namjerama je popločan put u pakao, kažu u Kini. A Sv. Ivan Hrizostom rekao bi "Put u pakao je popločan kostima biskupa".

Interesantno je kako su neokonzervativci poput Barnabe spremni previdjeti svaku doktrinarnu pogrešku, pa čak i otvorenu herezu i apostaziju, ali kad se radi o odnosu prema Papi, postaju ultramontanisti, pa im je tako jedini kriterij istine ono što trenutno kaže vladajući Pontifex, nema veze u kakve paradokse zapadaju u toj svojoj ad hoc sklepanoj vjeri.

A tajnik talijanske biskupske konferencije, koja broji 300-injak biskupa, mons. Nunzio Galantino je zapravo podjednako važan kao neka čistačica ili sekretar. Zbilja, Barnaba, trebao bi ti postati glavni urednik Yutarnjeg.

Zadnja izmjena: Ignisardent; Sri lis 15, 2014 00:47; ukupno mijenjano 3 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri lis 15, 2014 00:41 

Giovi je napisao/la:
Treći put upozoravam da smo kao katolici dužni odnositi se prema papi s poštovanjem, a svoja mišljenja očitovati uz "poštovanje prema pastirima, te pazeći na zajedničku korist i dostojanstvo osoba" (CIC 212).
Neosnovani cinični komentari ili pokušaji ocrnjivanja pape nemaju mjesta na ovoj temi, pozivam još jednom da se umjesto toga iznose argumenti uz poštovanje koje pripada Kristovom namjesniku.

U vezi navodne "Papine tango mise", nije sporno da crkveni prostor nije mjesto za takve plesove, ali što se tiče povezanosti s papom, mora se reći da je taj događaj bilo izvan mise koju je predvodio tadašnji kardinal Bergoglio. Radilo se o svečanosti u crkvi Svete Marije od Anđela u Buenos Airesu, u Latinskoj Americi je među narodom razvijena posebna pučka pobožnost prema Mariji u koje su onda uključeni i razni običaji i takve svečanosti nisu dio liturgije. Mnoge tradicionalističke web stranice su taj snimak u želji da njime negativno označe papu, nazvale "tango misa" i još k tome "papina".
Takve insinusacije su nepoštene, i plod su traženja gdje i kako pod svaku cijenu ocrniti papu, čime se ne mislim baviti.

Vjerujem da ste svi Vi, Giovi, Barnaba, Sara i svi koji dijele Vaša mišljenja, iskreni vjernici i da jednostavno ne možete vjerovati da nas Crkva može voditi krivim putem, ali ja više nemam na osnovu čega vjerovati da je to tako. Potpuno sam siguran da je vizija Crkve koju ima Papa Franjo tragično pogrešna. Ali se slažem s Vama da je on zakonito izabrani poglavar.

Međutim nije točno da ga treba slijediti u svemu, i ako je u krivu, i da treba šutjeti. Izjave kardinala Mullera, Burkea, Napiera, nadbiskupa Gadeckog idr. u ime svih onih koji su šokirani tzv. "Izvještajem" sigurno nisu kraj protesta među samom hijerarhijom, ali oni sigurno ne mogu spasiti Crkvu. A možda nas zapravo ni Bog ne želi poštedjeti brodoloma.

U svakom slučaju, "vrata paklena neće nadvladati", makar će možda jedno vrijeme izgledati kao da se baš to dogodilo.

Vrh

PostPostano: Sri lis 15, 2014 13:14 

Giovi je napisao/la:
Treći put upozoravam da smo kao katolici dužni odnositi se prema papi s poštovanjem, a svoja mišljenja očitovati uz "poštovanje prema pastirima, te pazeći na zajedničku korist i dostojanstvo osoba" (CIC 212).
Neosnovani cinični komentari ili pokušaji ocrnjivanja pape nemaju mjesta na ovoj temi, pozivam još jednom da se umjesto toga iznose argumenti uz poštovanje koje pripada Kristovom namjesniku.

U vezi navodne "Papine tango mise", nije sporno da crkveni prostor nije mjesto za takve plesove, ali što se tiče povezanosti s papom, mora se reći da je taj događaj bilo izvan mise koju je predvodio tadašnji kardinal Bergoglio. Radilo se o svečanosti u crkvi Svete Marije od Anđela u Buenos Airesu, u Latinskoj Americi je među narodom razvijena posebna pučka pobožnost prema Mariji u koje su onda uključeni i razni običaji i takve svečanosti nisu dio liturgije. Mnoge tradicionalističke web stranice su taj snimak u želji da njime negativno označe papu, nazvale "tango misa" i još k tome "papina".
Takve insinusacije su nepoštene, i plod su traženja gdje i kako pod svaku cijenu ocrniti papu, čime se ne mislim baviti.

Vjerujem da ste svi Vi, Giovi, Barnaba, Sara i svi koji dijele Vaša mišljenja, iskreni vjernici i da jednostavno ne možete vjerovati da nas Crkva može voditi krivim putem, ali ja više nemam na osnovu čega vjerovati da je to tako. Potpuno sam siguran da je vizija Crkve koju ima Papa Franjo tragično pogrešna. Ali se slažem s Vama da je on zakonito izabrani poglavar.

Međutim nije točno da ga treba slijediti u svemu, i ako je u krivu, i da treba šutjeti. Izjave kardinala Mullera, Burkea, Napiera, nadbiskupa Gadeckog idr. u ime svih onih koji su šokirani tzv. "Izvještajem" sigurno nisu kraj protesta među samom hijerarhijom, ali oni sigurno ne mogu spasiti Crkvu. A možda nas zapravo ni Bog ne želi poštedjeti brodoloma.

U svakom slučaju, "vrata paklena neće nadvladati", makar će možda jedno vrijeme izgledati kao da se baš to dogodilo.

Djelim tvoje mišljenje "Ingisardent" u potunosti, tako je !

Vrh

PostPostano: Sub lis 18, 2014 01:13 

pelegrin je napisao/la:
Nakon izbora pape možda se na nas odnosi Isusov sud o suvremenicima:

"S kime dakle da prispodobim ljude ovoga naraštaja? Komu su nalik? Nalik su djeci što sjede na trgu pa jedni drugima po poslovici dovikuju: 'Zasvirasmo vam i ne zaigraste! Zakukasmo i ne zaplakaste!' Doista, došao je papa Benedikt 16. Nije kruha jeo ni vina pio, a velite: 'Đavla ima!' Došao je papa Franjo koji jede i pije, a govorite: 'Evo izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika! Ali opravda se Mudrost pred svom djecom svojom."
Tko može shvatiti neka shvati. :D

Usporedi: (Lk 7, 31-35)

Benedikt XVI. je bio najveći Papa od Pija XII. do danas, ponižavan i vrijeđan od medija i javnosti od početka do kraja svog raspetog pontifikata. Njegova je veličina u tome što nije ni za korak odstupio od Nauka, nego je ostao njegovim čuvarem i braniocem, što i jest uloga Pape. Ali nije se "znao" prilagoditi vremenu u kojem živimo, kao ni njegov Učitelj prije 2000 godina.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 207 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata