Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 16:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri stu 26, 2014 17:48 
Administrator

Papa je naglašavajući da je spasenje besplatno upozorio na sablazan trgovačkog odnosa prema ljudima:
"U svjetlu Isusove geste mislio sam na sablazan – rekao je Papa – koju s našim stavom možemo dati ljudima, s našim nesvećeničkim navikama u hramu: skandal trgovine, skandal svjetovnosti. Doista, koliko puta smo vidjeli ulazeći u crkvu, čak i danas, da postoji cjenik: krštenje toliko; blagoslov toliko; misna intencija toliko… I ljudi se sablažnjavaju. (...)
Ali postoji još jedno pitanje: zašto je Isus ljut zbog novaca? Zbog toga – odgovorio je papa – jer je otkupljenje besplatno: dar Božji. Isus je u biti došao da bi nam donio potpunu besplatnost Božje ljubavi. Zato kada Crkva i crkve postanu burze, čini se da spasenje nije tako besplatno. I baš zato Isus uzima bič u ruke da bi obavio obred čišćenja hrama."

Tema koja se tiče novca je dovela do velikog zanimanja svjetovnih medija, a u intervjuu za Bitno.net biskup Uzinić je pojasnio:
"Papa ne kritizira sam običaj darivanja svećenika, nego one slučajeve kada službenici hrama imaju grub odnos prema vjernicima i osobito kad kod njih prevlada pohlepa i gramzivost, a zanemari se Gospodin. (...)
Svakako, moram priznati da ne znam dovodi li Papa ovime u pitanje svaki oblik davanja misnih priloga, taksi i sl., a koji su Crkvi služili i služe za potrebe bogoštovlja i evangelizacije, dostojanstveno uzdržavanje klera i drugih službenika kao i pomoć potrebnima. Ako je Papa i na to mislio, očekujem da će se, kao i u drugim stvarima koje je smatrao važnima, osloniti na sinodalnost Crkve."

Preporučam pročitati cijeli tekst jer je predugačak da sve zanimljivo stavim u post.

Zanima me kako vi gledate na ovu papinu poruku?

Vrh

PostPostano: Sri stu 26, 2014 19:52 

Treba stvari postavljati na njihovo pravo mjesto. Otkupljenje je besplatno (Besplatno primiste, besplatno dajte-Mt 10:8), ali vrijedi i ona "Vrijedan je radnik plaće svoje" (1 Tim 5:18).

Vrh

PostPostano: Sri stu 26, 2014 21:03 

Da stvari funkcioniraju kako treba sve bi bilo bez ovakvih situacija. Zajednica, dakle župa treba podmirivati svoje potrebe uključivši život svog prezbitera koji bi trebao živjeti na nekakvom prosjeku svoje zajednice. No, nije tako. Župe su vrlo različite veličine, a i ogroman je broj vjernika koji vjeru ne žive, a i pitanje je koliko doprinose podmirivanju svih potreba župe. Kako je najveći dio imovine otet, uistinu ostaju intencije, takse i sl.

Vrh

PostPostano: Sri stu 26, 2014 21:16 

Neka probaju kritičari naplate zakupiti dvoranu i angažirati govornika za nekakvu prigodu pa neka vide koliko to košta. Podržavam tržišni princip po ovom pitanju!

Vrh

PostPostano: Ned stu 30, 2014 15:35 
Administrator

Tržišni princip sigurno nije vezan uz sakramente, a osim toga smatram da naviještanje nije posao da bi radnik zaslužio nekakvu plaću svojim radom, već poziv od Boga. To je ono besplatno primiste, besplatno dajte. Jedno je plaća, a drugo darovi za uzdržavanje koji se baziraju na milostinji.
Moram reći da ja nisam ništa platio kod nijednog sakramenta od vjenčanja do krštenja djece, a taksovnik nisam nikada vidio. Još sam i više puta koristio crkvene prostore za druženje poslije krštenja, a samo jednom sam ponudio mali dar za troškove održavanja dvorane, ali svećenik nije htio ništa primiti.
Uostalom, i po važećim odredbama Crkva je jasno odredila da se onome tko nije imućan ne naplaćuje ništa unatoč taksama.
Slažem se sa biskupom Uzinićem kada kaže: "Osobno sam bliže tome da vjernici dobrovoljnim prilozima brinu za potrebe svoje župne zajednice i uzdržavanje svoga svećenika", a gdje je takva praksa "vjernici su oslobođeni plaćanja svih taksi".

Vrh

PostPostano: Ned stu 30, 2014 17:06 

Giovi je napisao/la:
Tržišni princip sigurno nije vezan uz sakramente, a osim toga smatram da naviještanje nije posao da bi radnik zaslužio nekakvu plaću svojim radom, već poziv od Boga. To je ono besplatno primiste, besplatno dajte. Jedno je plaća, a drugo darovi za uzdržavanje koji se baziraju na milostinji.
Moram reći da ja nisam ništa platio kod nijednog sakramenta od vjenčanja do krštenja djece, a taksovnik nisam nikada vidio. Još sam i više puta koristio crkvene prostore za druženje poslije krštenja, a samo jednom sam ponudio mali dar za troškove održavanja dvorane, ali svećenik nije htio ništa primiti.
Uostalom, i po važećim odredbama Crkva je jasno odredila da se onome tko nije imućan ne naplaćuje ništa unatoč taksama.
Slažem se sa biskupom Uzinićem kada kaže: "Osobno sam bliže tome da vjernici dobrovoljnim prilozima brinu za potrebe svoje župne zajednice i uzdržavanje svoga svećenika", a gdje je takva praksa "vjernici su oslobođeni plaćanja svih taksi".

Da, ali što ćemo kada osobe x, y, z ne pridonose nikada i ničim svojoj župi, no traže i sakramente i sprovode i orgulje i zvonjavu. Trebaju li tada oni pretvarati Crkvu u svoj besplatni servis.
Doista ako smo zajednica, onda tako trebamo voditi brigu i o župniku i svemu onome što je u župi potrebno, a zahtijeva materijalna davanja. Ali što s onima koji su u matici dio župe, ali ne i po svom ponašanju?

Vrh

PostPostano: Pon pro 01, 2014 16:24 

Zar ne važi više ova opomena proroka Malahije? Ne radi se ovdje o cijeni otkupljenja, nego o odgovornosti upravljanja novcem (naravno, za one koji imaju):

Jer ja, Jahve, ne mijenjam se,
a vi se, sinovi Jakovljevi,
mijenjate bez prestanka!
Od vremena svojih otaca
odstupate od mojih uredaba
i ne čuvate ih.
Vratite se meni,
a ja ću se vratiti vama
- govori Jahve nad Vojskama.
Pitate: "Kako da se vratimo?"
Smije li čovjek prikraćivati Boga?
A vi mene prikraćujete.
I pitate: "U čemu te prikratismo?"
U desetini i u prinosu.
Udareni ste prokletstvom
jer me prikraćujete vi, sav narod!
Donesite čitavu desetinu u riznicu
da u mojoj kući bude hrane.
Tada me iskušajte
- govori Jahve nad Vojskama
- neću li vam otvoriti ustave nebeske
i neću li izliti na vas
punom mjerom blagoslov,

neću li zbog vas zaprijetit skakavcu
da vam više ne kvari usjeva
i da vam ne bude nerodna loza u polju
Svi će vas narodi tad držati sretnima,
jer ćete biti zemlja blaženstva

Vrh

PostPostano: Sri pro 03, 2014 16:44 
Administrator

Adrijana, nisam razumio što si htjela reći, možda da trebamo stalno uzdržavati Crkvu pa onda ne bi bile potrebne takse, ili?

sara je napisao/la:
Da, ali što ćemo kada osobe x, y, z ne pridonose nikada i ničim svojoj župi, no traže i sakramente i sprovode i orgulje i zvonjavu. Trebaju li tada oni pretvarati Crkvu u svoj besplatni servis.

Sakramenti su besplatni, a tko želi nešto dodatno to je druga stvar. Dakle ne može zahtjevati besplatno nešto što zahtjeva troškove. Mada ja sam čak i to (dvoranu) dobio besplatno i to je svakako jedna lijepa gesta, ali ne može se zahtijevati kao neko pravo.

Vrh

PostPostano: Čet pro 04, 2014 16:22 

Giovi je napisao/la:
Adrijana, nisam razumio što si htjela reći, možda da trebamo stalno uzdržavati Crkvu pa onda ne bi bile potrebne takse, ili?

Moj post se nadovezuje na Sarin, jer neki vjernici uistinu ne doprinose ništa unatoč luksuznom životu, a to je grijeh pred Bogom.
Takvi niti nemaju grižnju savjesti nego se često bestidno primaju u kolo s onima koji govore da su davanja za Crkvu "harač".

Kako smo daleko od evanđelja i života prvih kršćana koji su u zajednici dijelili sve, kako smo daleko od Isusovih riječi bogatom mladiću koji je rekao "sve sam zapovijedi vršio, što mi je činiti" - "prodaj sve što imaš i pođi za mnom" - "kako je teško bogatašima ući u kraljevstvo nebesko"... Ili ona Isusova pohvala udovice koja je za hramski dar dala najmanje, ali SVE što je imala, pa je zapravo u Božjim očima dala najviše.

Vjerujem da je zabunu kod mnogih izazvala ona Papina izjava, dovoljno je bilo samo gledati TV ili čitati novine pa biti izmanipuliran. 24sata su npr. 25. 11. na naslovnicu stavili tekst "Naši župnici protiv Pape - I dalje ćemo naplaćivati mise i krštenja" (!!). Don Anđelku Kaćunku su dopustili da kaže da "dar na misi ima simboliku žrtve", ali dalje nisu išli u teološko opravdanje niti misnog dara niti doprinosa Crkvi, već su samo Papi u usta stavili da je to "sablazan".

Taksa zapravo nije taksa, već žrtveni dar - prinos Bogu za molitve i nakane, a uzdržavanje Crkve zapravo nije uzdržavanje Crkve, nego dio naše plaće (zarade) koji pripada Bogu i siromasima...

Vrh

PostPostano: Čet pro 04, 2014 16:35 

adrijana je napisao/la:
Giovi je napisao/la:

Moj post se nadovezuje na Sarin, jer neki vjernici uistinu ne doprinose ništa unatoč luksuznom životu, a to je grijeh pred Bogom.
Takvi niti nemaju grižnju savjesti nego se često bestidno primaju u kolo s onima koji govore da su davanja za Crkvu "harač".

Kako smo daleko od evanđelja i života prvih kršćana koji su u zajednici dijelili sve, kako smo daleko od Isusovih riječi bogatom mladiću koji je rekao "sve sam zapovijedi vršio, što mi je činiti" - "prodaj sve što imaš i pođi za mnom" - "kako je teško bogatašima ući u kraljevstvo nebesko"... Ili ona Isusova pohvala udovice koja je za hramski dar dala najmanje, ali SVE što je imala, pa je zapravo u Božjim očima dala najviše.

Vjerujem da je zabunu kod mnogih izazvala ona Papina izjava, dovoljno je bilo samo gledati TV ili čitati novine pa biti izmanipuliran. 24sata su npr. 25. 11. na naslovnicu stavili tekst "Naši župnici protiv Pape - I dalje ćemo naplaćivati mise i krštenja" (!!). Don Anđelku Kaćunku su dopustili da kaže da "dar na misi ima simboliku žrtve", ali dalje nisu išli u teološko opravdanje niti misnog dara niti doprinosa Crkvi, već su samo Papi u usta stavili da je to "sablazan".

Taksa zapravo nije taksa, već žrtveni dar - prinos Bogu za molitve i nakane, a uzdržavanje Crkve zapravo nije uzdržavanje Crkve, nego dio naše plaće (zarade) koji pripada Bogu i siromasima...

kako gledate na evv. plaćanje mise za nakane ili pokojne duše?

ja , ako se to naplaćuje više gledam kao na žrtvu, odricanje od materijalnog od strane onoga koji traži misu za pokojne ili za neku nakanu
ne gledam da Crkva traži materijalnu uslugu za to , nego više, da se mi odričemo nečega da bi se služila misa na naše nakane

koliko se inače u vašoj župi daje ( plaća) za misu za pokojne , a koliko ze neku nakanu?

Vrh

PostPostano: Čet pro 04, 2014 21:02 

Upravo to, Hrki...
Jer u ono vrijeme kad su vjernici prestali donositi kruh i vino kao darove za prikazanje, umjesto toga počeli su donositi novac za dar (svoju žrtvu Bogu) na određenu nakanu. Tako i sada još važi, ako svećenik služi misu na više nakana (smije dvaput tjedno), on može zadržati samo jedan dar. Nije ispravno reći da je to plaća svećeniku, a niti cijena mise, jer misa je neprocjenjiva i plodovi mise daruju se besplatno kome Bog hoće - nekome tko u misne nakane uključi molitvu koju nosi u srcu, Bog uslišava i ne traži od njega novca za to. Ipak, misna nakana koju svećenik izgovori i koja je nekome žrtva, u mislima bi trebala biti molitva cijele zajednice okupljene oko oltara - osobno kao sudionik tako shvaćam - da nas međusobno sve više povezuje i da molimo jedni za druge.

Danas neki teolozi ipak ozbiljno osporavaju misni dar kao uvjet služenja svete mise, ne znam je li na njihovom tragu i papa Franjo kada kaže da su neke crkve nalik trgovinama u kojima sve ima svoj cjenik.

Kod nas je uobičajeni iznos dara 50 kn, ne plaća se unaprijed, a svećenik služi besplatno za one koji novaca nemaju - kako je i propisano, a isto tako i prima na krštenje i krizmu one siromašnije bez ikakve naknade.

"Dati odslužiti misu za pokojne" za neke je nažalost samo tradicija, za neke tek obveza vjernosti, za neke čak egzorcizam i čuvanje od napasti Sotone, a zapravo vjera u duše u čistilištu stvarnost je naše kršćanske vjere i postoji ono što se naziva - izmjena duhovnih dobara.

Vrh

PostPostano: Čet pro 04, 2014 21:29 

Da poštujemo crkvene zapovijedi i dajemo desetinu Crkvi vjerovatno ova tema ne bi ni postojala.
Katekizam Pia X:
■ 472. Je li grijeh prekršiti crkvenu zapovijed?
O. Tko namjerno krši crkvenu zapovijed u velikoj stvari čini smrtni grijeh.
■ 473. P. Tko nas može osloboditi obveza crkvenih zapovijedi?
O. Obveza crkvenih zapovijedi može nas osloboditi samo Sveti Otac i oni koje on za to ovlasti.
* 474. P. Koliko ima crkvenih zapovijedi i koje su to?
O. Ima pet crkvenih zapovijedi:
1. Ići na misu u sve nedjelje i zapovjedane blagdane,
2. Postiti korizmu, kvatrene dane i zapovjedane blagdane i uoči određenih blagdana, te ne mrsiti u zabranjene dane,
3. Ispovjediti se bar jednom godišnje i pričestiti se o Uskrsu, svatko u svojoj župi,
4. Plaćati desetine Crkvi prema običajima,
5. Ne pirovati u zabranjena doba, a to je od prve nedjelje došašća, pa do Bogojavljenja i od prvog dana korizme do uskrsne osmine.

Vrh

PostPostano: Pet pro 05, 2014 08:57 

adrijana je napisao/la:
Upravo to, Hrki...
Jer u ono vrijeme kad su vjernici prestali donositi kruh i vino kao darove za prikazanje, umjesto toga počeli su donositi novac za dar (svoju žrtvu Bogu) na određenu nakanu. Tako i sada još važi, ako svećenik služi misu na više nakana (smije dvaput tjedno), on može zadržati samo jedan dar. Nije ispravno reći da je to plaća svećeniku, a niti cijena mise, jer misa je neprocjenjiva i plodovi mise daruju se besplatno kome Bog hoće - nekome tko u misne nakane uključi molitvu koju nosi u srcu, Bog uslišava i ne traži od njega novca za to. Ipak, misna nakana koju svećenik izgovori i koja je nekome žrtva, u mislima bi trebala biti molitva cijele zajednice okupljene oko oltara - osobno kao sudionik tako shvaćam - da nas međusobno sve više povezuje i da molimo jedni za druge.

Danas neki teolozi ipak ozbiljno osporavaju misni dar kao uvjet služenja svete mise, ne znam je li na njihovom tragu i papa Franjo kada kaže da su neke crkve nalik trgovinama u kojima sve ima svoj cjenik.

Kod nas je uobičajeni iznos dara 50 kn, ne plaća se unaprijed, a svećenik služi besplatno za one koji novaca nemaju - kako je i propisano, a isto tako i prima na krštenje i krizmu one siromašnije bez ikakve naknade.

"Dati odslužiti misu za pokojne" za neke je nažalost samo tradicija, za neke tek obveza vjernosti, za neke čak egzorcizam i čuvanje od napasti Sotone, a zapravo vjera u duše u čistilištu stvarnost je naše kršćanske vjere i postoji ono što se naziva - izmjena duhovnih dobara.

Adrijana,

lijepo si to i detaljno obrazložila i u potpunosti se slažem
po meni plaćanje mise za pokojne ili nakane ima samo smisla ako je to plaćanje u biti odricanje, žrtva onoga koji traži misu
ako to nije neko odricanje , žrtveni prinos ili misni dar ( prije su to bile golubice , janje itd ), sada je to odricanje od novca , onda bi to bilo puko trgovanje koje spominje i papa

Vrh

PostPostano: Pet pro 05, 2014 09:47 

evo i mišljenja jednog župnika http://blog.dnevnik.hr/zupnik/2014/11/index.html

Vrh

PostPostano: Pet pro 05, 2014 13:56 

teo je napisao/la:
evo i mišljenja jednog župnika http://blog.dnevnik.hr/zupnik/2014/11/index.html

Medijska hajka zbog Papinih izjava - na vlč. Stjepana Najmana, župnika u Varaždinu, s čije su službene stranice Župe novinari "senzacionalno" preuzeli taksovnik i bez ikakve moralne odgovornosti blatili Crkvu...

Odgovor vlč. Najmana i primjer uznemiravanja e-mailom:

http://www.zupa-sv-nikole-varazdin.hr/?p=2054

Župnik Najman sažima:
"Ne čudim se puno ničemu – proživio sam i prijašnja vremena…"

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata