Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 19:08

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub vel 12, 2011 19:35 

Prosjak ..u danasnjem vremenu..

Kome smetaju prosjaci i milostinja..?
Jesu li svi prosjaci mafiozi-kriminalci....???

Nitko nikoga ne prisiljava ,da netko nesto daruje ako ne zeli...ljudi koji ne daju,ne daju..ali donesti "drzavni zakon" i kazniti s novcanom kaznom svakog onoga koji prosi...hm,hm.??
Meni se cini da je nama danas "prosjak" ,jedna vrsta iskusenja..hocu li mu dati milostinju ili ne..!
Smatram da prosjak ovisi o nama..a Bog za uzvat daje nam druge milosti..
Nikakvo pravdanje ,sudjenje ne smije biti..sta ce on poslje s tim novcem..milost ne poznaje logiku...

Neki ce reci,ali oni su neposteni...da ima ih takvih ,ali nisu svi..

Vrh

PostPostano: Sub vel 12, 2011 22:01 

Leja je napisao/la:
Nitko nikoga ne prisiljava ,da netko nesto daruje ako ne zeli...ljudi koji ne daju,ne daju..ali donesti "drzavni zakon" i kazniti s novcanom kaznom svakog onoga koji prosi...hm,hm.??

Evo što se o tome pisalo:
"Uzevši u obzir prosjačenje kao prekršajno djelo, policija je poslala priopćenje kojim želi skrenuti pozornost građana na taj problem.
Naime osobe svih dobnih skupina, uključujući maloljetnike i djecu, obilaze naseljena, najčešće urbana, područja i lažno prikazuju svoje materijalno stanje lošim.
Prosjaci krše članak 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a roditelji i skrbnici koji djecu šalju i potiču da za njih prosjače krše 22. članak istog Zakona.
Roditelji, posvojitelji, skrbnici i druge osobe koje zanemaruju roditeljske dužnosti i odgoj djeteta ili maloljetnika, uz prekršajnu odgovornost, mogu biti osumnjičeni i za kazneno djelo zapuštanja ili zanemarivanja svoje djece iz članka 213. Kaznenog zakona, za što je predviđena kazna i do pet godina zatvora. ..."
http://arhiva.net.hr/crnakronika/page/2 ... 56006.html

Citat:
Meni se cini da je nama danas "prosjak" ,jedna vrsta iskusenja..hocu li mu dati milostinju ili ne..!

Možda je ipak bolje mjesečno izdvajati za humanitarne stvari onima koji su zaista potrebni, preko institucionaliziranih oblika pomoći (Caritas, Papinska misijska djela i sl.)...
To je također jedno iskušenje.

Vrh

PostPostano: Sub vel 12, 2011 22:45 

Prošli mjesec mi je došla prosjakinja na kućna vrata za vrijeme doručka , i eto ako imam koju kunu za nju i djecu njezinu a ja (nikad mi to prije nije palo na pamet) njoj lijepo "ako ste gladni evo upravo doručkujemo a ako hoćete novac evo imam prljavo kupatilo" , na to mi je samo rekla doviđenja i otišla . Mislim da sam ja u nekoj teškoj situaciji ja bih prihvatio ponuđeni posao, iako je ovo bila kušnja da vidim šta će napraviti :wink:

Kod nas redovno dolaze profi proisjaci ali mislim da je ovo stvarno dobra ideja za provjeru kome je stvarno potrebno , pa na kraju krajeva i ja sam radio za taj novac .......

Vrh

PostPostano: Ned vel 13, 2011 12:23 

Slika

Hvala vam na odgovoru...Da,to je jedna druga strana prosjacenja...
Ja osobno sam mislila na ove sto sjede po ulicama velikih gradova...i prose..
Moze netko biti zaista u potrebi,a netko moze to zlorabiti..
U zadnja vremena sve cesce cuje "ove zabrane..prosnje milostinje"..
Evo u Njemackoj i Austriji,neki su poceli sa demonstracijama..protiv tog zakona,
jer drzave zele-da bude svatko novcano kaznjeg ukoliko se uhvati u takvoj prilici "da prosi"...?

http://steiermark.orf.at/stories/498525/

To su "ulicni prosjaci"..koji stvarno traze.."samo -dobrovolji prilog"

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 20:33 

Leja je napisao/la:
Ja osobno sam mislila na ove sto sjede po ulicama velikih gradova...i prose..
Moze netko biti zaista u potrebi,a netko moze to zlorabiti..

Da, meni se čini da je zakon i donesen jer je previše onih koji zlorabe i doslovno maltretiraju građane, to se kaže narušavaju javni red i mir. S druge strane, u državi koja se trudi biti socijalna i koja ima relativno visok standard pitanja pravih beskućnika i prosjaka trebala bi biti nekako riješena. Da nitko ne živi od milostinje slučajnih prolaznika.
Ali sve dok je ovako kako jest, oni pravi prosjaci su izazov za našu kršćansku solidarnost.

Vrh

PostPostano: Ned vel 20, 2011 17:49 
Administrator

Mi smo dužni pomagati potrebitima, a ne prevarantima. Zanimljiva je ova vijest još iz 1999.g.:
"U intervjuu koji je nedavno dao za Večernji list, mons. Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački, rekao je kako pred Katedralom djeluje prava prosjačka mafija kojima ljudi meka srca daju novac i kako oni na taj način skupe lijepe iznose, čak i više od ljudi koji rade. To je potvrdio i prečasni Tomo Petrić, predsjednik Karitasa zagrebačke nadbiskupije, rekavši da se svako jutro ispred Katedrale pojavljuje jedan bijeli mercedes iz kojeg izlaze bosi i polugoli mali Romi, spremni za prosjačenje.
(...)Crkva posredovanjem svojih župnih ureda organizira i daje pomoć osobama i obiteljima koji je trebaju, međutim, u ovom je slučaju riječ o prijevari i iskorištavanju djece, tjerajući ih na prosjačenje, kazao je Petrić."

Uvijek oko nas postoje potrebiti, međutim mnogi daju profesionalnim prosjacima iz manjka komunikacije.
Moje iskustvo je da u Zagrebu, gdje taj biznis cvjeta jer se ljudi ne poznaju, nijedan "prosjak" s kojim smo komunicirali nije htio uzeti ništa osim novca. Npr, jedan mali Rom se nije htio popeti na treći kat da mu damo sendvič, nego eventualno da mu bacimo kroz prozor. Ili majka koja je ispred crkve prosila držeći dijete nije htjela primiti odjeću za djecu, niti ju je zanimao Karitas. Primali su samo gotovinu, a tu se radi o velikim zaradama i biznisu. Svatko tko ispunjava svoju obavezu dajući novčanu potporu Crkvi, ne treba imati pitanja oko toga da takvima ne daje novac, već da ih uputi u Karitas ili im ponudi drugačiju pomoć.

Vrh

PostPostano: Ned vel 20, 2011 19:26 

Ako vidim da netko nema nogu ili ruku ja dajem, jer polazim od stajališta da ljudi vjerojatno ne mogu ni dobiti posao. Treba odvagati kome se daje.

Zadnja izmjena: Mihael; Pon vel 21, 2011 00:45; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned vel 20, 2011 19:38 

Giovi je napisao/la:
(...)Crkva posredovanjem svojih župnih ureda organizira i daje pomoć osobama i obiteljima koji je trebaju, međutim, u ovom je slučaju riječ o prijevari i iskorištavanju djece, tjerajući ih na prosjačenje,
Crkvi, ne treba imati pitanja oko toga da takvima ne daje novac, već da ih uputi u Karitas ili im ponudi drugačiju pomoć.

Moram priznati i sama,kako citam ovaj tjedan u novinama.."da prosjak na ceti,pogotovo u velikom gradu ,predstavlja sramotu za drzavu"
Kazu,zakonom se uvodi,da tkogod bude uhvacen u prosjacenju, caka ga novcana kazna..! Biti ce provjereno njegovo sosijalno stanje i potreba za tim...(trazenjem milostinje)
Svi koji su ugrozeni socijalno imaju pravo na novcanu ..PLACU...(koja nije mala)
Kazu da je i u Vatikanu zabranjeno..!

Znaci ,ovaj zakon donosi im dobro..(mislim,na istinske "prosjake")ne na varalice..

Vrh

PostPostano: Pet ruj 26, 2014 20:09 

Giovi je napisao/la:
Mi smo dužni pomagati potrebitima, a ne prevarantima. Zanimljiva je ova vijest još iz 1999.g.:
"U intervjuu koji je nedavno dao za Večernji list, mons. Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački, rekao je kako pred Katedralom djeluje prava prosjačka mafija kojima ljudi meka srca daju novac i kako oni na taj način skupe lijepe iznose, čak i više od ljudi koji rade. To je potvrdio i prečasni Tomo Petrić, predsjednik Karitasa zagrebačke nadbiskupije, rekavši da se svako jutro ispred Katedrale pojavljuje jedan bijeli mercedes iz kojeg izlaze bosi i polugoli mali Romi, spremni za prosjačenje.
(...)Crkva posredovanjem svojih župnih ureda organizira i daje pomoć osobama i obiteljima koji je trebaju, međutim, u ovom je slučaju riječ o prijevari i iskorištavanju djece, tjerajući ih na prosjačenje, kazao je Petrić."

Uvijek oko nas postoje potrebiti, međutim mnogi daju profesionalnim prosjacima iz manjka komunikacije.
Moje iskustvo je da u Zagrebu, gdje taj biznis cvjeta jer se ljudi ne poznaju, nijedan "prosjak" s kojim smo komunicirali nije htio uzeti ništa osim novca. Npr, jedan mali Rom se nije htio popeti na treći kat da mu damo sendvič, nego eventualno da mu bacimo kroz prozor. Ili majka koja je ispred crkve prosila držeći dijete nije htjela primiti odjeću za djecu, niti ju je zanimao Karitas. Primali su samo gotovinu, a tu se radi o velikim zaradama i biznisu. Svatko tko ispunjava svoju obavezu dajući novčanu potporu Crkvi, ne treba imati pitanja oko toga da takvima ne daje novac, već da ih uputi u Karitas ili im ponudi drugačiju pomoć.

A oni lažni prosjaci-lopovi na cesti. Kad ih vidim dođe mi da im pozovem policiju! Romima je to dopunska zarada. Poštenim Romima je ispod časti prosjačiti. Oni skupljaju staro željezo vozikajući se u onim svojim kamiončićima sa cijelim obiteljima. Njima sam već dao hrpe gvožđurije i starudije. Ostali Romi preprodaju po sajmovima. I njih ima svakakvih kao i nas Gadža (Romski naziv za nerome).

Meni je jednom rekao jedan redovnik da prava sirotinja ne prosi. To je bilo dok sam još imao posla. Sad kad sam i ja nezaposlen, sam i u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji ne prosim novac na cesti. Snalazim se kako god znam i to na pošten način. Ne visim na državnim jaslama, niti to ne želim. Plaćam namete kao i ostali. Nagovorili su me da pokušam ostvariti kakvu pomoć iz centra za socijalnu skrb. Ma daj! Moraš biti takoreći bez svega da bi dobio nešto sitneža. Amen.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 30, 2014 15:46 

Nasi sudovi su uvijek ograniceni. Tako da je preuzeto donositi zakljucke o stupnju siromastva ("pravi" i "lazni") i nacinu/kvaliteti zivota jadnih ali "blagoslovljenih".

Mi uvijek mozemo pronaci neki razlog da ne dajemo i vecinom svaki ima uzrok u oholosti, taj izgovor. Ali kad bi u svakomu bratu, pa i zabludjelom, vidjeli Krista i Volju Bozju...ne bismo smjeli riskirati da nam se ne dogodi da Krista ostavimo gladna. Koliko nas ogranicava to nase: sta bi trebalo, kako bi trebalo, sta ja mislim, itd...cak imamo idealnu sliku siromastva za druge.
Npr. danas bi sv.Franjo bio ljencina koja je imala sve, ali se u svojoj ludosti odlucio za prosnju...jednostavno nece covjek radit.

Bilo bi divno stvarno u srcu povjerovati (kada dajemo) u rijeci sv.Petra Krizologa: "Siromasi pruzaju ruku, a Bog prima ponudeno" i onda nece znati desnica sta radi ljevica i obrnuto.

Mi bi nesto dali pa onda odredili i nacin kako to koristiti. Sta bi nam ostalo kada bi sa nama i Bog isto postupio?

A to lijepo Zupnik Arski objasnjava: "Neki kazu: ovaj iskoristi lose sve sto mu dam. Siromah treba s tim uciniti sto on zeli; on mora podnijeti racun o koristenju vase milostinje, a vi o milostinji koju ste mogli dati a niste"

Kolika je vrijednost te nase milostinje?

"Kada dajemo od svoga suviska- to je pravednost. A kada odajemo od onoga sto je i nama potrebno- to je ljubav."
Koliko ima mudrosti u ovoj izjavi sv.Bazilija...kada se jednostavno pitam kome sam i zasto nesto poklonio?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 30, 2014 20:04 

SlijepiPutniče, bilo bi lijepo da progledaš prethodne postove, osobito od Giovija. Ne može se uspoređivati davanje siromašnima u prošlosti dok još nije bilo socijalne skrbi i danas.
Ponavljam ti, siromašan sam (internet koristim kod susjeda), bez posla i na dnu društvene ljestvice i bolje poznam svoj stalež od tebe koji si sit.
Sit gladnome ne vjeruje. Tvoj post me vrijeđa. Da ti je uistinu stalo do sirotinje, mogao si me pitati da li mi što treba, umjesto toga ti me obasipaš starim izrekama svetaca i optužiš za preuzetnost i oholost (svatko sudi po sebi).

Vrh

PostPostano: Uto ruj 30, 2014 21:25 

pelegrin je napisao/la:
SlijepiPutniče, bilo bi lijepo da progledaš prethodne postove, osobito od Giovija. Ne može se uspoređivati davanje siromašnima u prošlosti dok još nije bilo socijalne skrbi i danas.
Ponavljam ti, siromašan sam (internet koristim kod susjeda), bez posla i na dnu društvene ljestvice i bolje poznam svoj stalež od tebe koji si sit.
Sit gladnome ne vjeruje. Tvoj post me vrijeđa. Da ti je uistinu stalo do sirotinje, mogao si me pitati da li mi što treba, umjesto toga ti me obasipaš starim izrekama svetaca i optužiš za preuzetnost i oholost (svatko sudi po sebi).

Dragi moj, zao mi je ali ti ocito nisi shvatio napisano.

Kako da pisem protiv osuda pa da tebi sudim? Samozaljenje je autodestruktivno.

Upravo o tome i pisem da mi drugima govorimo: sto, kako i na koji nacin...kazes "svatko sudi prema sebi".

Sta bi citat svetaca imao vecu tezinu i legitimitet ukoliko bi i ja rekao da zadnja dva dana nisam pojeo ni korice kruha...ali to tebi stvarno nebi trebalo biti vazno.

"Ne zivi covjek samo o kruhu..."

Ja se ispricavam ako te je nesto povrijedilo! Ocito nisam bio dosta jasan...pisem mi sto se odnosi i na mene...smisao je bila dati nadu a ne govoriti sta bi netko trebao...ocito je bilo oholosti u onome sto sam napisao.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 30, 2014 22:47 

SlijepiPutnik je napisao/la:
pelegrin je napisao/la:

Dragi moj, zao mi je ali ti ocito nisi shvatio napisano.

Kako da pisem protiv osuda pa da tebi sudim? Samozaljenje je autodestruktivno.

Upravo o tome i pisem da mi drugima govorimo: sto, kako i na koji nacin...kazes "svatko sudi prema sebi".

Sta bi citat svetaca imao vecu tezinu i legitimitet ukoliko bi i ja rekao da zadnja dva dana nisam pojeo ni korice kruha...ali to tebi stvarno nebi trebalo biti vazno.

"Ne zivi covjek samo o kruhu..."

Ja se ispricavam ako te je nesto povrijedilo! Ocito nisam bio dosta jasan...pisem mi sto se odnosi i na mene...smisao je bila dati nadu a ne govoriti sta bi netko trebao...ocito je bilo oholosti u onome sto sam napisao.

SlijepiPutniče! Pametniji popušta. :lol: Amen. Laku noć.

Vrh

PostPostano: Sri lis 01, 2014 11:26 

Doista ima ljudi u teškom materijalnom položaju koji ne prose, neki i ne kucaju na vrata države da im pomogne jer je ionako pitanje bi li im pomogli. Puno je nejasnoća i rupa u odredbama tko i pod kakvim uvjetima može primati pomoć i u kakvom iznosu. Znam dosta bizarnih slučajeva u kojima ljudi usprkos svom stanju ne dobivaju nikakvu naknadu, a čini mi se da državi i nije u interesu rasvijetliti pravne putove kojima se do naknade dolazi. Tako da svatko u istinskoj potrebi, a pravni je laik, može imati milijun prepreka da svoja prava ostvari.
Razumijem i pelegrina, a i SlijepogPutnika jer mi nismo mjerodavni određivati tko je koliko prosjak, ali imamo dužnost pomagati. Ne bi bilo dobro da nam "lažni" prosjaci budu alibi za izbjegavanje milosrđa, ali bi bilo dobro potruditi se i pronaći načina da pomognemo siromaha prama svojim mogućnostima.
Mislim da sam jednom pročitala u časopisu koji prodaju beskućnici da ih je često sam blagi izraz lica darivatelja milostinje znao izdignuti iz njihova očaja. Možda su za taj novac kupili pivo, ali osjećaj da ih makar netko apsolutno ne prezire bio je korak njihovu izdizanju iz bijede.

Vrh

PostPostano: Sri lis 01, 2014 11:32 

I da ne zaboravim parafrazirati jednu misao kojoj ne znam autora: "Obitelj nam je prva Afrika." Mislim da o tome vrijedi razmišljati jer često unutar same obitelji imamo potrebite koji se zbog srama ne usuđuju tražiti našu pomoć. Ne bi bilo dobro da smo toliko otuđeni, a da to i ne primjetimo ili pomislimo da taj problem treba rješavati netko treći. U mojoj široj obitelji ima takvih da se često poželim probuditi kao B.Gates, a izvana uopće ne izgleda tako strašno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata