hrki je napisao/la:
...više me zanima šta su po vama glavni uzroci da mnogi katolici poslije krizme napuštaju Crkvu ?
Mene je moja vjeroučiteljica, koja nas pripremala za prvu pričest, udaljila od crkve,- jedva sam čekao da sve obaveze privedem kraju i da postanem slobodna osoba. Da se nije dogodio međugorski fenomen, mene nitko više nebi vratio u crkvu.
Moja pokojna baka je bila prva osoba koja je meni otkrila vjeru u Boga,male anđele i one čudesne molitvice. Kad bi me vodila na misu, dobro me vaspitala, stajao sam pored nje i stalno bio okrenut prema oltaru. Stalno sam isčekivao kada će onaj narod oko nas kleknuti, tad bi mi se pred očima otvorio vidik pa sam sve mogao detaljno razgledati. Nisam skidao oči sa onih anđela pored oltara i iznad onih vrata koja su negdje vodila. Za mene su ta vrata vodila u raj, a oni glatki šareni kameni stupovi podsjećali su me na šećerna lizala. Bio sam uvjeren da će doći trenutak kada će oni anđeli sići i razlomiti ta lizala, naravno da sam očekivao veliki komad koji bi jedva mogao nositi.
Svaki put kad bi dolazio sa bakom na misu, prvo bi bacio pogled je su li lizala na svom mjestu i opet bi se u čudu zagledao u one anđele raširenih krila sa crvenim tunikama. Jedanput za vrijeme mise nisam imao mira, morao sam baku tiho upitati;
"Bako, kako su onim anđelima preko krila obukli tunike?"
Baka me isti tren prostrigla očima i kroz zube tiho zaprijetila; "Jezik ti prigriza da to više nikad nisi ponovija!!"
Nakon toga sam znao da se o tome ne smije govoriti, a onu sam molitvu što me baka naučila češće počeo moliti: "Anđelu čuvaru mili svojom snagom me zakrili, prema Božjem obećanju čuvaj mene noću danju....!!"
...
Kad se pojavila ona vjeroučiteljica i vrijeme pripreme za prvu pričest, mislio sam da je ona izišla iza oltara kroz ona mala vrata nad kojima su anđeli u crvenim tunikama. Svaku sam njezinu riječ doslovno upijao....(nastaviti ću)