Na raniji upis UVAŽENOGA SLIJEPOG PUTNIKA:
odlično zboriš , sve su to lijepe misli ili citati
posebno je ovaj bogat, možda zagonetan, dubok, i privlači me prima vista:
To je put koji te vodi Bogu jel te oslobadja "Tebe" (JA). A "ti" samo u Bogu jesi.
Izvan Njega samo igramo ulogu, zivimo u svijetu koji sa nama umire. Imamo boga koji je kreacija naseg uma/predodzbe (farizejstine). A ne Boga istine koja ne ovisi o nama, vec mi o Njemu i tomu koliko nam se daje. A kako nam se daje SAV, problem je u nama koji ne mozemo primiti, jel ga trazimo izvan njega sama (u nicemu).
I "ne moze nam pomoci" jel ga nasa [/u[u]]"slobodna volja ogranicava" (kriva predodzba/razumjevanje). Kako, samo u istini mozes dobiti ono sto trazis (milost- onoliko koliko ti je dano, a dano ti je Sve), a posto lutas u nistavilu (ne uvedi nas u napast) nosis svoj kriz (skola zivota..."ucite od mene jel...") koji te vodi prema Bogu (izbavljenje..."nego izbavi nas od zla") u kome je sva milost (uzrok i posljedica- budi Volja Tvoja kako na nebu tako i na zemlji).
Utoliko smo svi jednaki, a nitko nije isti. Puno je zvanih (svecenika, oceva, majki) a malo odabranih (svetih).Pa jedemo plodove svojih "slobodnih" (u biti zavedenih) odluka.
Zato ne vidim nikakvu oprecnost u kanonu...vec u onomu u kojem "stupnju" ja razumijem ono sto to stvarno znaci...a ne kako ja shvacam (ukalupljujem/ogranicavam) napisano. Sto ce nas izgleda dovesti do didaskalija (povecanje sadrzaja katekizma), jel se unaprijed pretpostavljaju odredene zablude...umjesto da se govori samo istina i potice na trazenje iste. Pa sve u svoje vrijeme...jel ne mozemo mi preduhiriti Boga. (nevezano- zato mi nikada nisu jasne molitve HITNO, kao da Bog moze zakasniti).
-------------------------------------------------------------------------
npr. pogledajmo samo ovaj dio:
I "ne moze nam pomoci" jel ga nasa "slobodna volja ogranicava,...
ako malo dublje analiziram , dalo bi se zaključiti da nam Bog nedaje milost (ili čak ne može dati!-a što naravno NIJE istina)ako mi slobodnom voljom to odbijamo...šta je ta slobodna volja koja Boga ograničava?...jesu li to naša loša djela, naši grijesi, naže nezasluge??
iz ovoga bi se dalo zaključiti da Bog ipak čeka naše zasluge , dobra djela ili barem dobre nakane ( dobru volju- bona fides) pa da nam pomogne i da nam dadne djelotvornu milost...ne vuče li taj citat baš na takav zaključak??
u prilog možda ide i slijedeći dio tvoga citata koji kaže:
..." A kako nam se daje SAV, problem je u nama koji ne mozemo primiti, jel ga trazimo izvan njega sama (u nicemu)..."
šta znači da ga tražimo izvan njega samoga?...jel to naše nedobro ponašanje, naš griješan život, naša loša djela-nedjela, naše loše ponašanje, naša oholost-neponiznost, naše NEzasluge....znači sve negacije pojmova kao što su: dobra djela, zasluge, poniznost , molitve-prošnje, dobra stremljenja i slično
ako je to to, onda opet ispada da ne možemo ili nećemo primiti milost Božju jer činimo nedobra djela!
što implicira da ako bi bilo suprotno ( naša dobra djela, dobre nakane barem , naše zasluge- SVE ONO ŠTO SE NAZIVA PELEGIJANIZAM I SEMIPELEGIJANIZAM1) DA BI MOGLI PRIMITI SPASONOSNU, OPRAVDAVAJUĆU MILOST
a , ako samo kažemo ( kako kaže kanon6) - da su sva naša dobra stremljenja-nakane, naša dobra djela, naše zasluge, naša poniznost isl. rezultat prethodnog djelovanja Duha svetoga tj. Božje milosti...onda opet se da zaključiti da
mi u biti ništa ne radimo od sebe, nego glavno dobivamo od Boga samoga...
tko će u konačnici dobiti milost ( a koja ne ovisi o našim djelima , zaslugama- jer je milost po definiciji NEzasluženi dar!) je čista lutrija...tako ispada :oops: ...pitam sve ,a ne samo SlijepogPutnika: jeli to istina, jel se tako može zaključiti literarnim tumačenjem kanona iz orangea??
tko će biti predestiniran , ovisi samo od Božjeg slobodnog odabira...naša djela na božji odabir (predodređenih) po definiciji milosti ( kao nezasluženog dara) uopće ne utječu...Bog kome hoće po vlastitom izboru daje milost
ako to zaključimo onda vjerujem zaključujemo slično kao kalvinisti i jansenisti...ali to baš proizlazi iz kanona iz orangea!!
koncil u orangeu na neki način vodi vodu na mlin kalvinista i promovira zaključke protestanata...vidite kojega li paradoksa
a, onda dolazi opet famozno i teško pitanje : tko dobiva milost ,a tko ne?...po kojem kriteriju Bog odabire?
ako odabire dobre , a ne zle, onda opet dolazimo da su bitna naša djela i zasluge
ako, pak kažemo da Bog odabire zle, onda dolazimo do perverzije , apsurda da je bolje biti zao , neponizan pa ćemo primiti B.Milost
ako možda pokušamo solomonski reći, milost će dobiti neki dobri i neki zli, onda opet možemo zaključiti da dobro vladanje i borba biti dobar opet nije garancija dobivanja spasonosne B.milosti...jer dobiti će je samo neki dobri, ali isto tako i neki zli?
ima li smisla truditi se biti dobar i činiti dobra djela ,ako iza toga neće stići opravdavajuća Božja milost?