Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 23:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto lip 09, 2015 09:44 

Dosta sam čitala i tražila na internetu i moram priznati da nisam nigdje našla koje su u biti dužnosti krsnog kuma/kume. Sve na sta nailazim su većinom uvjeti koje osoba mora ispunjavati da može preuzet tu ulogu, te kroz par rečenica opisano kroz povijest kako se gledalo na kumstvo. Naime i sama sam kuma, al moram priznat da sam često zbunjena zbog te svoje uloge,jer uopće ne znam kako je provodit u praksi. Za kuma se kaže da mora roditeljima pomagat odgojit dijete u vjeri. Mene zanimaju konkretni primjeri i savjeti kako se odnosit prema kumcetu. Npr.ako roditelji ne mole s djetetom, moram li ja kao kuma molit s njim ili je dovoljno upozorit roditelje, ili ako ne vode dijete na misu,opet isto pitanje...? Postoje li neka pravila ili smjernice u KC što to konkretno kum/a može i mora cinit da uvede dijete u vjeru? Svi znamo da rijetko koji roditelj dozvoljava ikome da mu se miješa u odgoj djeteta,kako se postavit,daju li vam roditelji za pravo da "odgajate" njihovo dijete,jeste li autoritet tom djetetu..? Šta sa slučajevima gdje kumovi žive daleko od djeteta,kako će oni uopće aktivno sudjelovat u životu tog djeteta!? Čini mi se da je KC, župnici koji obavljaju krštenje dosta ležerna po tom pitanju,tj da se ne objasni dovoljno ni roditeljima, a ni kumovima što to u biti znači? Meni npr,nitko ništa nije rekao kad sam kumovala. Nikakvih pitanja,razgovora,smjernica,ičega! A mislim da je to bitna uloga,da je se tako olako shvaća...?

Vrh

PostPostano: Sri lip 10, 2015 21:32 

Nije tema Međugorje pa nije pohrlila svjetina :P
Teoloski i mene zanima ovo pitanje... Imam neke svoje teorije,al naravno ne znam jesu ispravne.... Jedna od njih je molit za kumce...druga bi bila sudjwlovat u njegovom zivotu,ako ne mizes fizicki onda bar bit upućen u neka osnovna događanja.... Pokusat biti tu za rođendane...
Npr.nedavno sam procitala za kuma na krizmi,da je on taj koji tom djetetu daje sumbolicni mač za borbu u duhovnom svijetu....
Valjda ce se nać neko pametan....

Vrh

PostPostano: Sri lip 10, 2015 22:25 

Pametan je vlč. Tomislav Subotičanec.

http://www.zupasvmateja.hr/sakramenti/100-kumstvo

Vrh

PostPostano: Čet lip 11, 2015 11:06 

Pronađena molit za kumče,to sigurno nije krivo,naprotiv to nam je dužnost! Bit svjestan činjenice da si tom djetetu uzor,pazit na ponašanje ispred njega! To ja često zaboravim, dosta vremena provodim sa kumcetom, ponekad se zanesem i ne razmišljam da bi ono trebalo ucit od mene,ne pazim nekad dovoljno kako se ponasam i šta govorim ispred njega! A toni1,hvala na linku! Lijepo su neke stvari objasnjene i bit kum je stvarno bitno obećanje koje dajemo pred Bogom! Mislim da je ključni dio ovaj,gdje roditelji baš trebaju pazit kome povjeravaju svoje dijete i da će ta osoba savjesno ispunjavat svoju duznost! A sukladno s tim bi se i trebali ponasat,uvazavat upozorenja i mišljenja kumova (naravno ne sva,roditelj je taj koji ima zadnju rijec) al bit svjestan činjenice da su prihvatili tu osobu kao bitnu u djetetovu životu,te joj dati za pravo da "odgaja" i usmjerava njihovo dijete!

Vrh

PostPostano: Čet lip 11, 2015 14:07 

Osoba koja može u odgoju zamijenit ženu i mene ako poginemo. To bi za mene bio krsni kum.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata