Giovi je napisao/la:
Nisam baš shvatio, što si mislila pod tim da "on zna" i "da će biti tako".
Sigurno ne možemo vjerovati u sudbinu, što će točno biti, jer je to suprotno načelu slobodne volje. Ono kako si napisala "da on misli da će to i to proći dobro" je ipak nešto drugo, to je savjet temeljen na duhovnoj procjeni.
Imamo slobodnu volju jer bez nje ne možemo ljubiti ni Boga ni bližnje. Ljubav je za svakoga slobodna odluka.
Ne mislim na to da "on zna", ali način na koji me savjetovao i što mi je rekao mi je u tom trenutku na ispovijedi toliko značio, ulio mi je nadu , i takvu toplinu oko srca. Ali, realno, sada kad to gledam s odmakom - ono, najradije bih mu poslala poruku - "e bome ste bili pošteno u krivu".
Trenutak kada sam klečala u ispovjedaonici i s njime pričala (jednom mjesečno najčešće pa mu onda uvijek imam puno toga za reći) - taj moment ja ne mogu, i ne znam opisati, ali onog trena bih rekla da sam doslovno pored Isusa stala. I tih par trenutaka dok je p. gledao u raspelo i govorio mi "molit ćemo (on i ja) i uzdajmo se u Gospodina" su bili tako stvarni da sam mu povjerovala.
Međutim, svijet u kojem jesmo je drugačiji i u njemu kao da te riječi p. nemaju nikakvu vrijednost, a ja sam tako umorna. Ono, istinski umorna od te neke borbe da stvarno osjećam kao da me On ostavio (usp. moj komentar u onoj drugoj temi) i kao da sam razapeta između svojih snaga, poslušnosti i vjere u Boga. Jer... što ako budem čekala na Njega, a Njega ne bude.
Što bi to značilo - Bog voli poslušnost?
Ja sam maloprije i od jednog mladog đakona to čula (kad sam ga pitala vezano za to kad nam duhovni autoritet nešto kaže) i on kaže da je poslušnost uvijek donosi duhovne "nagrade" (tako nekako se on izrazio), ali pitanje je što ako poslušamo, a toga nema, to izostane. Priznajem, moja je vjera trenutno klimava i sve preispitujem, ali iskreno me strah što ako poslušam taj autoritet, i ako povjerujem - kako ću "preživjeti" to možebitno razočaranje.
Znam koliko to "ludo" zvuči, ali mene toga ful strah.
Jednostavno, u previše toga sam se razočarala, praštala sam kako je On rekao, zaboravljala sam kako je On rekao, okretala sam drugi obraz kako je On rekao i izgleda mi da ama baš ništa nema smisla.
Ta onda, kako bih mogla podnijeti i jedno takvo razočaranje - ono, što će mi onda ostati?