Što se tiče mjesta na kojem ćemo završiti poslije smrti priklonio bih se anegdotskom razmišljanju o tri iznenađenja koja su vrlo slikovita:
Prvo ću se iznenaditi jer su u raju oni za koje nisam mislio da će tamo završiti.
Drugo ću se iznenaditi jer u raju nisu oni za koje sam bio siguran da će tamo završiti.
Treće ću se iznenaditi što sam u raju sam završio.
Ne znam jesam li anegdotom uspio reći da Božji putovi nisu naši putovi pa i shvaćanje Njegovog Milosrđa. Prema tome sigurno će nas iznenaditi Njegovo savršenstvo pravde i ljubavi.
Što se pak ove Krizostomove tvrdnje tiče
Krizostom je napisao/la:
...sada ti meni reci kad bi to bilo istina, to bi značilo da Božji proroci i otpali kraljevi poslije smrti dijele isto prebivalište...nelogično...
ako bih se ja mogao uključiti, i reći kako ne vidim zašto ti Krizostome ova izjava izgleda nelogična. No treba uvažiti nekoliko činjenica:
Prvo radi se o Starom Zavjetu kad Krist još nije bio uskrsnuo prema tome jasno je da su sve duše odlazile na jedno mjesto.
Drugo Bog je apsolutni gospodar Milosrđa to je dosta puta zapisano u Bibliji i onom lijevom razbojniku sa Golgote je bilo mjesto dano u raju, zar ne?
Treće zapravo je jasno da upadaš u nelogičnosti s principom sola skriptura ali ovo što tvrdiš kao objašnjenje za Samuelov glas je van tog principa jer nadahnuti pisac Biblije nigdje ne spominje mogućnost da se radi o demonu. Nemoguće je da pisac ne bi razotkrio prijevaru i ukazao na skrivenog demona. No, pisac u r. 12 jasno kaže da je žena vidjela Samuela, i cijeli razgovor prikazuje kao razgovor između Samuela i Šaula.
Četvrto jasno je da se radi o dokazu zagrobnog života odnosno dokazu besmrtnosti duše bez obzira na mjesto gdje bi se Šaul i Samuel našli.