Ti misliš da je Ivan Krstitelj Ilija koji treba doći...ne doslovno shvaćati, riječ je o Ilijinom duhu tj. Ivan Krstitelj je Ilija po načinu na koji djeluje ili u Ilijinom duhu.
(iz `Mali ključ Biblije` od Živka Kustića)
Odlazak proroka Ilije s ovoga svijeta prikazan je kao čudesan događaj. Prorok ognja nestaje pred očima svoga nasljednika Elizeja ovijen nebeskim ognjem. Elizej to opisuje kao ognjena kola koja su vukli ognjeni konji (2 Kr 2).
Među Izraelcima proširilo se vjerovanje da Ilija nije umro, da ga Bog negdje čuva i da će se ponovno pojaviti.
Nazivajući Ivana Krstitelja Ilijom koji je došao, Isus nam je pokazao da se to vjerovanje može tumačiti i slikovito, u prenesenom značenju. Poznato je da i u drugim narodima postoje slične predaje. Narod ne želi vjerovati da su veliki i plemeniti junaci u kojima je počivala sva nada naroda naprosto nestali. Vjerujući da su ti junaci negdje živi i da će se vratiti, narod zapravo vjeruje istinu da njihovo djelo nije prestalo, da će se ono što su oni htjeli i za što su se borili u određeno vrijeme ostvariti. Tako su narodne pjesme sačuvale vjerovanje da Marko Kraljević negdje spava i da će se probuditi da potjera neprijatelje. I potomci poraženih boraca naše seljačke bune kroz stoljeća pripovijedaju da Matija Gubec, Gubec-beg, sa svojim vojvodama živi negdje u Sljemenu i da će doći da oslobodi seljake, da izbori pravdu. U određenom smislu te su priče istinite, jer zaista misli tih junaka nisu umrle; svjedoci smo da se, iako mnogo kasnije, ostvaruje i nacionalno i društveno oslobođenje. Tako je sasvim sigurno i biblijski prikaz o odlasku Ilije Tišbijca i vjerovanje o njegovu povratku bitno istinito. Jer Bog nije odustao od svoga nauma, te su mnogi veliki proroci nastavili Ilijino djelo, a
sam je Isus potvrdio da se Ivan Krstitelj može nazivati Ilijom koji je došao da pripremi veliko vrijeme Božje pobjede. Prihvaćajući ovakvu smislenu istinitost tog prikaza, mi nipošto ne možemo tvrditi da znamo kako je Ilija zapravo otišao i što je s njim bilo. Možemo samo reći da ne raspolažemo s dovoljno podataka za iscrpno tumačenje tog opisa u Bibliji.
Dakle, može, ali...zar ti, ja, bilo tko možne znati Bižje planove? Mene to ne muči. Ako bi došao, Svevišnji zna što i zašto na Zemlju vraća nekoga s neba. Pošto vjerujemo(ja da) da se ukazuje, također na nebo uzdignuta Bl. Dj. Marija, ako se i Ilija ukaže, pa i ostane boraviti s nama...zamisli! Koja senzacija!!1 (???) A TKO bi ga prepoznao, ako se on sam ne predstavi: "Ja sam prorok Ilija, kojeg je Bog..:" i bla-bla.