Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri pro 11, 2024 06:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 644 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 43  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet ožu 19, 2020 10:00 
Administrator

Pošto se zbog pandemije od petka više neće moći ispovijedati ni slaviti mise, podsjećam da ako se trebate ispovijediti, vjerojatno je još danas zadnja prilika za ispovijed.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 19, 2020 12:35 

A ako i uspijem uloviti svećenika, gdje ću se pričestiti ? Ni za Uskrs nema mise ni pričesti? Onda što će mi ispovijed?

Vrh

PostPostano: Čet ožu 19, 2020 15:51 

A ako i uspijem uloviti svećenika, gdje ću se pričestiti ? Ni za Uskrs nema mise ni pričesti? Onda što će mi ispovijed?

Kako što će mi ispovijed?
ako si u smrtnom ( teškom ) grijehu i nedaj Bože umreš sutra , prekosutra, za mjesec dana gdje ti ide duša?...
zato je dobro ispovijediti se ako možeš

Vrh

PostPostano: Čet ožu 19, 2020 17:19 

Nisam u takvom grijehu...
A još manje se spremam umrijeti.
Kao da se itko tko naglo umre, stigne ispovijediti.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 19, 2020 19:20 

Pošto se zbog pandemije od petka više neće moći ispovijedati ni slaviti mise, podsjećam da ako se trebate ispovijediti, vjerojatno je još danas zadnja prilika za ispovijed.

Možda bi trebalo i staviti službeni link:
http://hbk.hr/odredbe-biskupa-hbk-u-vez ... -covid-19/

da ljudi pročitaju i ovo:

5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:

a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;

b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;

c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

(Kad sve ovo prođe, što ćemo se grliti...) :DD

Vrh

PostPostano: Pet ožu 20, 2020 11:38 

"Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice"- ne kužim čemu to ?

Vrh

PostPostano: Pet ožu 20, 2020 18:17 

"Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice"- ne kužim čemu to ?

Zanimljivo je to kod nas katolika, pravoslavni ne mogu služiti liturgiju bez prisutnosti barem jednog predstavnika iz naroda.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 21, 2020 21:37 
Administrator

Mada smo spriječeni sudjelovati na misi i prisiljeni smo ostati u svojim domovima, nismo sami, možemo biti zajedno u molitvi.

Osobno ne volim misu preko televizije, ali tko želi biti live u molitvi u vrijeme mise ovdje ima popis prijenosa:
https://www.bitno.net/najave/evo-gdje-s ... vetu-misu/

Korisna je i uputa s nedjeljnim čitanjima i molitvama "MOLITVENO SLAVLJE DANA GOSPODNJEGA U OBITELJI U ZAPRIJEČENOSTI SUDJELOVANJA NA SLAVLJU EUHARISTIJE" od Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral:
http://www.hilp.hr/dokumenti_clanci_upl ... 053101.pdf

Mada smo odvojeni, nismo sami, Krist je s nama!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 22, 2020 18:03 

Mada smo spriječeni sudjelovati na misi i prisiljeni smo ostati u svojim domovima, nismo sami, možemo biti zajedno u molitvi.

Osobno ne volim misu preko televizije, ali tko želi biti live u molitvi u vrijeme mise ovdje ima popis prijenosa:
https://www.bitno.net/najave/evo-gdje-s ... vetu-misu/

Kako se nabrzinu izmijene svi naši planovi...

Zagrepčani, mi smo svi s vama u molitvi i u nadi da će Bog svako zlo okrenuti u stostruko dobro...

Htjela sam samo dodati ovome - ni ja nisam dosad baš voljela mise online i na televiziji, gledala sam ih često onako usput, radeći nešto drugo (jer mi je bila važnija euharistija uživo) - ali sada kad nam je to jedino preostalo vidim neke mane na koje bih htjela upozoriti:

-(ne)sabranost
-međusobni razgovori i ometanje ukućana
-nedolično držanje i sjedenje
-slušanje s mobitelom u rukama
-selektivno slušanje...

Zamišljamo li da nas Bog promatra i gleda kao da smo u svetom prostoru pred Njim?
Pokazujemo li svojim držanjem onu skrušenost i poniznost jednog carinika kakva je potrebna da bi nas Bog uslišio?
Ili je naša molitva dosta rastresena, naše držanje nedolično, a ponašanje svetogrdno...?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 25, 2020 18:33 

Koji poseban način obdržavanja korizme ovako ... na socijalnoj distanci...

Sinoć sam čitala o povijesti virusologije... Pasteur vs. Bechamp...
Zanimljivo kako je Pasteur (koji je radio na prvim cjepivima i uništavanju virusa čitav život) ipak pred kraj života priznao kako je Bechamp, koji je svijetu znanosti ponudio alternativan pogled na viruse, ipak imao pravo...

Bechamp je - ignorirajući Pasteurovu pomamu za cjepivima - istražujući viruse došao do drugačijih otkrića:
ima lijeka protiv virusa - a to je naš snažan imunološki sustav koji ima sve preduvjete da se - bez cjepiva - odupre napasti virusa svih vrsta...
I zato je savjetovao: higijenu, zdravu prehranu, vježbanje, dobro mentalno stanje... - sve ono što pomaže našem tijelu da se na "prirodan" način suprotstavi opasnim, nevidljivim neprijateljima.

Ovo nam je, čini se, jedini lijek sada dok cjepivo još nije pronađeno...
A ne hipohondarsko i paranoično razbacivanje raznim dezinficijentima (kada nisu nužno potrebni) i lažnim porukama koje šire paniku i strah.
Zato mislim da je potpuno u pravu naš ministar Beroš koji upravo to i govori narodu.

Znam da će cijela ova "ludnica" završiti tek kad se pronađe cjepivo (jer farmaceutska industrija mora preživjeti), ali Bog nam je dao pomoć i rješenje i prije toga - a sad vjerojatno dopušta da ovu korizmu proživimo na sasvim poseban način...

Zajedno u duhu, a ipak razdvojeni.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 25, 2020 18:58 
Administrator

U situaciji blizu smrti osjetim koliko je bitna ljubav i susret s Bogom i voljenima, a koliko su mnoge druge stvari kojima se svakodnevno opterećujem isprazne i nepotrebne.
Mnogi bi se željeli u tim situacijama pomiriti s Bogom, pa im papa govori:

"Međutim, mnogi će mi danas reći: 'Oče, kako mogu naći nekog svećenika, ispovjednika, jer ne smije se izići iz kuće? A ja se želim pomiriti s Gospodinom, želim da me On zagrli, da me moj otac zagrli… Što da učinim ako ne nađem svećenika?' – rekao je te odgovorio – Čini ono što ti kaže Katekizam.
Vrlo je jasan; ako ne nađeš svećenika za ispovijed – objasnio je Papa – razgovaraj s Bogom, On je tvoj Otac, i reci mu istinu: „Napravio sam to i to… Oprosti mi“, i traži od Njega oproštenje svim srcem, uz molitvu kajanja, i obećaj mu: 'Poslije ću se ispovjediti, ali sada mi oprosti'. I odmah ćeš se vratiti u milost Božju."

Odnosno za ovakvu situaciju kada se ne može ispovijediti i kada čovjek ima savršeno kajanje Katekizam pojašnjava:
"To kajanje oprašta lake grijehe; a postiže oproštenje i teških grijeha ako uključuje
čvrstu odluku pristupiti sakramentalnoj ispovijedi, čim to bude moguće."(KKC 1452)

A ovo je molitva kada se nismo u mogućnosti pričestiti:
"Isuse moj, vjerujem da si prisutan u Presvetom Sakramentu, ufam se u te, ljubim te nada sve. Iz ove ljubavi kajem se od srca za sve grijehe i obećavam da ću se čuvati svakoga grijeha. Moja duša čezne za tobom, ali ja te ne mogu sada primiti u Presvetom Sakramentu, dođi barem duhovnim načinom u moje srce. (Pomisli da si Isusa doista primio.) Isuse moj, klanjam ti se kao da si u mom srcu stvarno svojim presvetim Tijelom prisutan i sjedinjujem se s tobom. O, ne daj da se ikada od tebe rastavim! Tvoj sveti blagoslov sišao na mene i ostao vazda sa mnom. Amen."

Vrh

PostPostano: Čet ožu 26, 2020 06:38 

Svi imamo situaciju blizu smrti, tj. svi znamo da će ovo naše utjelovljenje neizbježno prestati smrću tj. nemamo u nedogled vremensku komponentu.

Ne trebamo paničariti sad zbog toga, ne trebamo stvarati nemir u sebi zbog toga.
Trebamo se pomiriti sa činjenicom da moje/naše utjelovljenje nije vječno...

Kad je vrijeme moje smrti, ne trebam se time zamarati...
I dobro je da je tako da to ne znam.
Odlično je Bog to posložio :))

Ali SADA je prilika da u ovom vremenskom utjelovljenom prolaznom stanju/životu umnažam Ljubav jer mi je to smisao zašto sam utjelovljen.
Ako se oglušim na taj poziv - uništavam sebe.
Isus je došao da nas spasi, da se ne uništimo...

Mijenjajmo se SADA.
Sjekira je položena SADA.
Opraštajmo SADA.

Nema biti će sud, biti će ovo , biti će ono...
Ja vjerujem u život vječni.
Ako vjerujem u život vječni - u vječnom životu nema vremenske komponente: bilo je, sad je i biti će.
U životu vječnom je stalnost - UVIJEK.

Bog je oduvijek i zauvijek.
Mi smo stvoreni na sliku Božju. Bog nam je dao vrijeme (vremenska komponenta tj. život) da umnažamo Ljubav.
Stvarati se može samo kad imamo vremensku komponentu.
Mi smo pozvani da umnažamo Ljubav tj. da sustvaramo ili se uništavamo tj. ili nas nema...

Imamo predivan zadatak da u poniznosti, zahvalnosti, poštovanju, brizi i ljubavi stvaramo ovaj predivan svijet još ljepšim, još veličanstvenijim na hvalu i slavu Božju.

Obratimo se, mijenjajmo se u postu i molitvi SADA.
Ne tražimo izgovora... vrijeme protiče...

Zapjevajmo odu radosti, odu svijetu, slavimo Boga
https://www.youtube.com/watch?v=xUQu4eJVRKA

Hvala ti i slava Bože :DD

Vrh

PostPostano: Čet ožu 26, 2020 14:48 

https://www.dnevno.hr/vjera/iz-zivota-c ... tification

Vrh

PostPostano: Pet ožu 27, 2020 11:12 
Administrator

Da, danas u 18h možemo na HTV1 pratiti prijenos papinog blagoslova s mogućnošću potpunog oprosta od vremenitih kazni (ne treba to miješati sa ispovijedi, jer za pomirenje s Bogom treba imati savršeno kajanje i odluku ispovijediti se prvom prilikom kad to bude moguće).

Vrh

PostPostano: Pet ožu 27, 2020 17:08 

Mnogi bi se željeli u tim situacijama pomiriti s Bogom, pa im papa govori:

"Međutim, mnogi će mi danas reći: 'Oče, kako mogu naći nekog svećenika, ispovjednika, jer ne smije se izići iz kuće? A ja se želim pomiriti s Gospodinom, želim da me On zagrli, da me moj otac zagrli… Što da učinim ako ne nađem svećenika?' – rekao je te odgovorio – Čini ono što ti kaže Katekizam.
Vrlo je jasan; ako ne nađeš svećenika za ispovijed – objasnio je Papa – razgovaraj s Bogom, On je tvoj Otac, i reci mu istinu: „Napravio sam to i to… Oprosti mi“, i traži od Njega oproštenje svim srcem, uz molitvu kajanja, i obećaj mu: 'Poslije ću se ispovjediti, ali sada mi oprosti'. I odmah ćeš se vratiti u milost Božju."

Odnosno za ovakvu situaciju kada se ne može ispovijediti i kada čovjek ima savršeno kajanje Katekizam pojašnjava:
"To kajanje oprašta lake grijehe; a postiže oproštenje i teških grijeha ako uključuje
čvrstu odluku pristupiti sakramentalnoj ispovijedi, čim to bude moguće."(KKC 1452)

]

Eto ispada da za odnos s Bogom nije nužan ni svećenik ni pričest ni doći na misu...Tako govore mnogi. Sad i Papa. A ja sam uvijek mislila da ne može bez ovoga troga. Znači, ipak sve može...Gledam te mise ali nije mi to- to...Posebno ovo " Poslije ću se ispovijediti, ali sada mi oprosti. A sutra možeš umrijeti. Znači i bez ispovijedi i pričesti možeš biti u Božjoj milosti. Nema brige. Nisu me tako učili. Voda na mlin individualcima. A ako je tako, neka bude. Možda ih ako ovo sve završi, bude još manje na misi...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 644 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 43  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata