To je ipak nešto drugo od onog što si ranije napisala, da je taj puk "okružen pravoslavljem". Nije baš nevažno, jer u Srbiji postoji danas pokret autohtonista, koji, između ostalog, propagiraju ideju da su Hrvati štokavci, a posebno Hercegovci, pokatoličeni Srbi. Njihov vođa, mislim da se zove Jovan Deretić, izdao je čak neku knjigu u kojoj nabraja zapadnohercegovačke porodice po prezimenima koje danas nose, i za svako navodi koja im je bila krsna slava prije pokatoličavanja. Radi se o potpunoj fabrikaciji, izmišljotini. Ali to je laž zbog koje su mnogi izgubili glavu, u ovom zadnjem ratu, i još više u drugom svjetskom i nakon njega. I ne samo vojnici. Tako da bi bilo dobro da se baš ne nabacuješ takvim primjedbama u vezi pravoslavlja i njegovih utjecaja. Svojedobno je Kopitar tu plasirao takve neke teme u stilu Vuka Karadžića, Garašanina itd. Ajde nemoj sad ti kretati s tim.
Dobro da si spomenula Žitomislić. Ono čega se ja pribojavam je to da su zbivanja u Međugorju vezana baš uz neke stvari koje su se dogodile u Žitomisliću, Prebilovcima i drugdje blizu Međugorja. Stvari koje se nisu smjele dogoditi, ali su se dogodile, iako o njima niko ne govori. A trebali bi potaknuti reakcije tipa hoda za život, molitelja na Trgu itd. Neku javnu manifestaciju pokajanja, pokore i zadovoljštine za prolivenu nedužnu krv. Mislim, kad bi se Gospa zbilja ukazala u Međugorju, pozivala bi na to.
Namjera mi uopće nije bila, u vezi pravoslavlja, ulaziti u takve devijacije... Čak sam citirala i Pravilo benediktinaca iz 6. st. u vezi posta srijedom i petkom (iako su i oni imali razdoblja, npr. uskrsno vrijeme, kada se nije postilo). Kada se zapovijeda nekome post treba paziti na liturgijska vremena i na svetkovine (i na pitanje svih pitanja, nakana posta - zašto postiti). Uskrsna osmina, pa niti čitavo uskrsno vrijeme, nije prikladno za post (i još dvaput tjedno - jer se to vrijeme ipak treba razlikovati od korizmenog), a da pretvorimo cijelu godinu u korizmu (pokorničke dane) ipak bi trebao biti vrlo jak razlog.. Otkuda potječe međugorski post srijedom i petkom, još uvijek nije sasvim jasno, kad je ta praksa prestala u Crkvi još u 8. stoljeću.
I
Pravilo svetog Franje (13. st.) govori samo o posebnim pokorničkim vremenima i o petku:
"Neka poste od blagdana Svih svetih do Božića.
Oni koji dragovoljno poste svetu četrdesetnicu, koja počinje od Bogojavljenja i traje punih četrdeset dana i koju je Gospodin posvetio svojim postom, bili blagoslovljeni od Gospodina, a koji neće, neka ih se ne prisiljava. Ali drugu četrdesetnicu do Uskrsnuća Gospodnjeg dužni su postiti. U ostalo vrijeme nisu dužni postiti,
osim petkom. U slučaju očite nužde braća nisu obavezna na tjelesni post."
https://kapucini.hr/pravilo-i-oporuka-sv-franje/Zaključujem: od franjevaca to ne potječe...
Koji je razlog (nakana) posta dvaput tjedno? Kome u čast se posti - Gospi Međugorskoj... (tada bi u pravu bio jedan svećenik iz Zagreba koji takve stvari naziva idolatrijom) ? Ili pokora za zločine u Žitomisliću... nikad Gospa spomenula, nažalost...