Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub svi 24, 2025 23:18

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 163 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 19, 2023 07:43 

TomaD kako ti tumačiš tolike izljeve nacionalizma u Srpskoj Prvoslavnoj Crkvi?
Za vrijeme rata u Hrvatskoj 90-ih godina prošlog stoljeća, brojni svećenici SPC-a su potpirivali sukob Srba i Hrvata i zagovarali stvaranje velike Srbije.
Slčno je i u Crnoj Gori, gdje SPC ne dopušta uspostavu crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, premda ona ima svoje povijesno uporište.
Dojam je kao da je svećenicima SPC važnije ovo "srpska" od pravoslavna.
Čini se kako i Ruska Pravoslavna Crkva ima s tim problema, s obzirom na to kako se odnosi prema ratu u Ukrajini.
Nije mi cilj sada ovdje na katoličkom forumu umanjivati vrijednosti pravoslavnih crkava, jer njih ima jako puno, već ukazati na jednu devijaciju koju nikako ne mogu povezati sa temeljnim poslanjem Crkve.
Isto tako, ne tvrdim da je nacionalizam isključivo boljka pravoslavlja, jer je na žalost prisutan i u Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj, ali u puno manjoj mjeri nego u SPC.
Kako ti to tumačiš, zašto je u SPC nacionalno ispred pravoslavnog, odnosno kršćanskog?

Vrh

PostPostano: Čet lis 19, 2023 09:41 

TomaD kako ti tumačiš tolike izljeve nacionalizma u Srpskoj Prvoslavnoj Crkvi?
Za vrijeme rata u Hrvatskoj 90-ih godina prošlog stoljeća, brojni svećenici SPC-a su potpirivali sukob Srba i Hrvata i zagovarali stvaranje velike Srbije.
Slčno je i u Crnoj Gori, gdje SPC ne dopušta uspostavu crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, premda ona ima svoje povijesno uporište.
Dojam je kao da je svećenicima SPC važnije ovo "srpska" od pravoslavna.
Čini se kako i Ruska Pravoslavna Crkva ima s tim problema, s obzirom na to kako se odnosi prema ratu u Ukrajini.
Nije mi cilj sada ovdje na katoličkom forumu umanjivati vrijednosti pravoslavnih crkava, jer njih ima jako puno, već ukazati na jednu devijaciju koju nikako ne mogu povezati sa temeljnim poslanjem Crkve.
Isto tako, ne tvrdim da je nacionalizam isključivo boljka pravoslavlja, jer je na žalost prisutan i u Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj, ali u puno manjoj mjeri nego u SPC.
Kako ti to tumačiš, zašto je u SPC nacionalno ispred pravoslavnog, odnosno kršćanskog?

Voleo bih da ti nisi u pravu sa ovim što pišeš, ali bojim se da jesi.
Pojava (bolest) o kojoj pišeš se zove etnofiletizam. Ne boluju svi pravoslavni Bogoljubitelji
od te boljke (neki imamo durgačije "dijagnoze") ali ... ima nas i takvih.
S obzirom da je Crkva Pravoslavna "bolnica" u kojoj se lečimo uz Hristovu pomoć,
u sili Duha Svetoga a na slavu Boga Oca, onda - "dobro nam je ovde biti".
(Neko je rekao da Rimokatolici svoju versku zajednicu ne doživljavaju
kao "bolnicu" već kao "sveučilište" ali ja ne znam da li je to tako.)

Patrijarh (premda grešan čovek) lepo propoveda "o protiv" etnofiletizma,
i time ume biti "trun u oku" onima koji ne shvataju univerzalnu sabornost
i uključivost Crkve Pravoslavne, onima koji "nemaju uši da čuju".

S obzirom da mi je od Boga dato da gorenapisano primetim, smatram za svoju
obavezu služenje: molitvama Bogu Svemogućem za te moje sunarodnike, razgovorima sa
njima na temu "odnos prema i sa Romima" (oni su nam svakodnevica) i Hrvatima
(kada se dotakne ta tema) ili ostalim narodima.

Vrh

PostPostano: Pet lis 20, 2023 09:01 

TomaD je napisao/la:
Patrijarh (premda grešan čovek) lepo propoveda "o protiv" etnofiletizma,
i time ume biti "trun u oku" onima koji ne shvataju univerzalnu sabornost
i uključivost Crkve Pravoslavne, onima koji "nemaju uši da čuju".

Iako sam pozdravila tvoju iskrenost moram reći da ovo što si napisao nije vjerodostojno. Ti sigurno voliš Porfirija pa si previše subjektivan. Međutim kada bi bilo tako onda on ne bi odlikovalo najvećeg zagovaratelja srpskog šovinizma i ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Nitko ga nije natjerao na to pod prijetnjom krvi već je on to rado učinio.
Isto tako ako koristi pojam etnofiletizma u propovijedima onda ga vjernici SPC uopće ne razumiju i misle kako je to tamo nešto, a ne nacionalizam koji se na svakom koraku podržava i formalno i neformalno.

TomaD je napisao/la:
S obzirom da mi je od Boga dato da gorenapisano primetim, smatram za svoju
obavezu služenje: molitvama Bogu Svemogućem za te moje sunarodnike, razgovorima sa
njima na temu "odnos prema i sa Romima" (oni su nam svakodnevica) i Hrvatima
(kada se dotakne ta tema) ili ostalim narodima.

To jest dobro i spasiteljski za dušu jer ako itko katoliku pomogne na bilo koji način pa makar i čašom vode neće mu propasti plaća kod Gospodina.
Dakle nije na nama podsticati vjerske ratove i mržnju prema ikome, ali nije takvo podsticanje argumentirana rasprava s pozicija katoličke tradicije. Pitanje šizme i hereze je idalje otvoreno, ali svakoga treba ljudski zaštiti ako je u pogiblji i nevolji pa mislim da se može postići konsenzus oko toga.

Vrh

PostPostano: Pet lis 20, 2023 11:47 

Iskreno mislim da moja objektivnost prema patrijarhu nije "zamagljena"
mojim voljenjem njega, jer se trudim da živim molitve svetog Pavla zapisane
u poslanici Filipljanina 1,9:
"I to molim od Boga da vaša LjUBAV sve više i više obiluje u
SPOZNANjU i svakom OSEĆANjU".

Što se tiče davanja odlikovanja Vojsilavu Šešelju, ima podosta ljudi u Crkvi
koji ne shvataju tu Patrijarhovu odluku, a i ja sam jedan od njih.
Kako izbalansirati ovo Patrijarhovo delo sa mnoštvom dobrih dela i reči učinjenih
prema (na primer) Hrvatskom narodu, a koja su potvrda njegovog voljenja (npr.) Hrvata?
(PS. Ja verujem da se nacionalizam odnosi na ljubav prema naciji ili u najmanju ruku
privrženosti istoj. Pojam nacionalizama se u narodu upotrebljava kao mržnja
prema svima koji nisu kao većina. Što zapravo predstavlja suštinsku definiciju šovinizma.)

Koliko vernici čuju Patrijarhove poruke "o protiv" etnofiletizma i koliki broj
nas primećuje da to nisu samo "prazne reči" već on to i živi - ti ne možeš znati.
Jer (za razliku od mene) ti svoje informacije crpiš iz "druge ruke":
Preko znanih i neznanih novinara (i "novinara").
Mnogi od njih ne pišu istinu, mnogi od njih preuvleičavaju pojedine njegove poteze....

Vrh

PostPostano: Pet lis 20, 2023 14:47 

TomaD kako ti, kao osoba koja nije katoličke vjere, gledaš na Katoličku Crkvu i izazove s kojima se suočava?
Misliš li da postoji nada za ekumenizam između Katoličke i Pravoslavne Crkve?
Papa Franjo dosta radi na tom polju i pokrenuo je inicijativu da ove dvije Crkve slave Uskrs na isti dan (datum).
Navodno su se neke Pravoslavne Crkve složile s tim prijedlogom dok neke nisu spremne na tu promjenu. Kako ti gledaš na to?

Vrh

PostPostano: Pet lis 20, 2023 16:41 

TomaD kako ti, kao osoba koja nije katoličke vjere, gledaš na Katoličku Crkvu i izazove s kojima se suočava?
Misliš li da postoji nada za ekumenizam između Katoličke i Pravoslavne Crkve?
Papa Franjo dosta radi na tom polju i pokrenuo je inicijativu da ove dvije Crkve slave Uskrs na isti dan (datum).
Navodno su se neke Pravoslavne Crkve složile s tim prijedlogom dok neke nisu spremne na tu promjenu. Kako ti gledaš na to?

Ne znam kroz koje izazove prolazite sada, slabo ja to pratim (ne zameri).
I kada ćaskam sa prijateljima u Zagrebu, pričamo o duboko ličnim temama
(lična vera u Boga, deca, zdravlje ... ).

Što se tiče ekumenizma on ne dolazi u obzir za Pravoslavnu Crkvu.
(Možda ti ova pošalica može dočarati o kakvom stavu se radi:
"Kako se menja sijalica na polijeleju ("lusteru") u Crkvi?
Nikako! Nema promena u Crkvi!" :) )
Što se tiče izmene datuma slavljenja Hristovog Vaskrsenja,
ni tu neće doći do promena. Čak i kalendar koji je davnih godina
sastavio veliki naučnik Milutin Milanković (po nacionalnosti srbin)
a kalendar je em najprecizniji, em je njegovo "izradjivanje" bilo naručeno
od Pravoslavne Crkve - čak ni taj kalendar nije ušao u Liturgijsku upotrebu.

Ali svi oblici saradnje su više nego dobrodošli, i sporadično se dogadjaju,
koli(c)ko je meni poznato.

Vrh

PostPostano: Pon lis 23, 2023 11:12 

Kod nas je ljeti na misi prisutan i pravoslavni svećenik koji tu ljetuje. Ne vodi misno slavlje ali stoji kraj našeg svećenika. Postoje i grkokatolici.

Vrh

PostPostano: Pon lis 23, 2023 20:05 

Što se tiče davanja odlikovanja Vojsilavu Šešelju, ima podosta ljudi u Crkvi
koji ne shvataju tu Patrijarhovu odluku, a i ja sam jedan od njih.

Nisam baš u toku prijatelju, možda ti bolje znaš, kakvo je to točno odlikovanje dobio Vojislav Šešelj?! Dobio je odlikovanje za što?! :lol:

Vrh

PostPostano: Pon lis 23, 2023 21:42 

[quote="
Nisam baš u toku prijatelju, možda ti bolje znaš, kakvo je to točno odlikovanje dobio Vojislav Šešelj?! Dobio je odlikovanje za što?! :lol:

Nadjoh, na brzinu, ovaj članak iz "Politike".

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija, prenosi Tanjug.

Odlikovanje mu je, u ime vladike Longina, dodelio vladika bački Irinej, a Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da primi ovo visoko crkveno odlikovanje.
Šešelj je podsetio da je vladika Mardarije srpsku crkvu širom Amerike i Kanade osnovao, razvio i učvrstio, a da smo kasnije došli u situaciju da se ta crkva podeli, navodi se u saopštenju SRS.

Naveo je da je kada je boravio u Americi, Kanadi i Australiji zatekao Srbe tamo podeljene i dodao da se na svakom mestu gde je bio trudio da se taj raskol prevaziđe i crkva ponovo ujedini, te napomenuo da je u tome imao prilično uspeha.

Vrh

PostPostano: Pon lis 23, 2023 21:43 

Kod nas je ljeti na misi prisutan i pravoslavni svećenik koji tu ljetuje. Ne vodi misno slavlje ali stoji kraj našeg svećenika. Postoje i grkokatolici.

Znam za Grkokatolike.
Ova praksa tog pravoslavnog sveštenika mi je interesantna.
Bilo bi zanimljivo popričati sa njime.

Vrh

PostPostano: Uto lis 24, 2023 15:41 

Nadjoh, na brzinu, ovaj članak iz "Politike".

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija, prenosi Tanjug.

Odlikovanje mu je, u ime vladike Longina, dodelio vladika bački Irinej, a Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da primi ovo visoko crkveno odlikovanje.
Šešelj je podsetio da je vladika Mardarije srpsku crkvu širom Amerike i Kanade osnovao, razvio i učvrstio, a da smo kasnije došli u situaciju da se ta crkva podeli, navodi se u saopštenju SRS.

Naveo je da je kada je boravio u Americi, Kanadi i Australiji zatekao Srbe tamo podeljene i dodao da se na svakom mestu gde je bio trudio da se taj raskol prevaziđe i crkva ponovo ujedini, te napomenuo da je u tome imao prilično uspeha.

Možda će ispasti da sam pomalo "spor", ali iskreno da ti kažem, ma koliko da se trudim ja i dalje nemerem razmeti za šta je to Vojislav Šešelj odlikovan. :lol:

Vrh

PostPostano: Sri lis 25, 2023 09:22 

[quote="
Možda će ispasti da sam pomalo "spor", ali iskreno da ti kažem, ma koliko da se trudim ja i dalje nemerem razmeti za šta je to Vojislav Šešelj odlikovan. :lol:

Ovo ti piše ništa manje "spori" Toma, da znaš! ;)

Izgleda da je Šešelj pomogao da se anulira ili umanji podela u Crkvi Pravoslavnoj u Kanadi i USA.
S obzirom na ono što ja znam o Šešelju, ovo mi zvuči .... jako neobično za njega.

Nešto drugo razmišljam na temu nagrada i ordenja.
Tvoje, moje, Šešeljevo delo može biti prepoznato od Gospoda Boga i ljudi,
a ako se dogodi da ljudi to delo ne nagrade na neki način,
preostaje nam nagrada u Carstvu Nebeskom, koja je "malčice večitija"
od svih ordena, medalja i plaketa ovoga sveta.

Te bi nam bilo dobro da se ne "guramo" da nagrade i pohvale dobijamo.

Moje skromno mišljenje, ništa drguo.

Vrh

PostPostano: Sri lis 25, 2023 16:23 

Ovo ti piše ništa manje "spori" Toma, da znaš! ;)

Zvuči pošteno jarane moj! :lol: To mi je sasvim dovoljno. :wink:

Vrh

PostPostano: Sri lis 25, 2023 16:41 

Znam za Grkokatolike.
Ova praksa tog pravoslavnog sveštenika mi je interesantna.
Bilo bi zanimljivo popričati sa njime.

Neznam ga osobno pa neznam bi li bilo prigodno da mu se obratim, vidim li ga ovog ljeta, što kazati, jedan s foruma htio bi popričati?

Vrh

PostPostano: Čet lis 26, 2023 09:19 

[quote="
Neznam ga osobno pa neznam bi li bilo prigodno da mu se obratim, vidim li ga ovog ljeta, što kazati, jedan s foruma htio bi popričati?

Da, baš tako. Voleo bih znati motive i razmišljanja tog sveštenika.
Znaš, on ima drugačiju perspektivu u odnosu na mene,
i njegovo iskustvo može biti korisno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 163 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata