Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon stu 10, 2025 10:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 265 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri srp 23, 2025 15:56 

Da. :(

Vrh

PostPostano: Sri srp 23, 2025 20:45 

Dvije godine molimo pred riječkom katedralom. Niti jednom se nije udostojio doći među nas, vidjeti tko smo, što radimo i zašto. Samo udara po nama i svaki put nas izloži kamenovanju od strane lijevih medija. Jednom, dvaput bi moglo biti slučajno, ali sada je očito da to namjerno radi, računa na linč sa ljevice.

Taj pastir ne miriši na svoje ovce,žalosno.

Vrh

PostPostano: Čet srp 24, 2025 18:55 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... sti_vise_2
Ovi koji mole očito su "trn u oku" nekim biskupima, koji je uopće stav Uzinića po pitanju škakljivih stvari, ili se on ipak okreće kako vjetar puše. "Moli se u crkvi" je fraza koja dolazi iz usta nekih vjernika a bome i iz usta nevjernika (ateista) dobro im dođe da začepe usta pojedincima odnosno iznesu "argumente" koristeći se tom rečenicom pritom ubace i riječ licemjerje da bude sveukupno efektnije. Dal Uzinić spada pod "nit smrdi nit miriši", ne znam, ili nekak više naginje na liberalniju stranu.

Uglavnom, "moli se u crkvi" i "ne budite licemjeri" da li je to oružje u rukama vraga ili razboritog čovjeka, pitanje je sad.

Vrh

PostPostano: Čet srp 24, 2025 19:11 

Većina svećenika i biskupa koje ja znam su uz nas molitelje. Pusti tekstove u Jutarnjem. To ti je uigrana ekipa.
Uzinić održi propovijed u jednom malenom mjestašcu pored Rijeke i u roku par sati Index, Telegram, Bitno... objave tekstove. Kako? Tko im je dostavio tekstove? I odmah imaju komentare probranih teologa.

Sjeti se Thompsonovog koncerta i pisanja o mrtvima, o nezainteresiranosti... ovo ti je isti modus operandi od iste ekipe.

Zadnja izmjena: pints; Čet srp 24, 2025 20:20; ukupno mijenjano 3 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet srp 24, 2025 19:44 

Ako niste znali, taj teolog Milas iz yutarnjeg koji brani Uzinić, se proslavio izjavom „da je religija kao penis“.
Imamo mi i posebnu temu o Uziniću, tamo su ga jedino branili jedan forumaš od 18 postova i jedna forumašica od 4695 postova. Sad se to dvoje ne javljaju, valjda još smišljaju kako će ga braniti u ovoj situaciji kada po tko zna koji put napada molitelje na trgu.

Vrh

PostPostano: Pet srp 25, 2025 08:28 

Hrvatskom javnom prostoru postoje dva fenomena koji s pravom mogu nositi epitet svojevrsnog društvenog egzorcizma. Jedan je MPT, a drugi je muška javna molitva krunice.

https://dijalog.hr/kolumne/nadbiskup-uzinic-opet-popularizirao-pokret-molitelja-na-trgovima/76412/

Vrh

PostPostano: Pet srp 25, 2025 14:21 

[quote="[url=https://www.katolicki.info/forum/viewtopic.php?p=52988#p52988]

Sjeti se Thompsonovog koncerta i pisanja o mrtvima, o nezainteresiranosti... ovo ti je isti modus operandi od iste ekipe.[/quote]

Sjećam se, budalaštine na kvadrat..

Nego, najupečatljiviji trenutak je kod pjesme "neću izdat ja", u jednom momentu je uz Marka bio i Petar Buljan, 'Ja i moj dom služit će Bogu' ovo čovjeka izuje iz cipela, emocije je teško sakriti, a primjetio sam da je u njegovom glasu koji je drhtao i suzdržavao se da ne zaplače dok je izgovarao tu rečenicu, samo govori kolko je cijeli taj događaj veliki za nas, al ne i za neke kojima baš to sve nije dobro sjelo.

Naravno, to je malo kome zanimljivo, kao i molitva koja je bila prije koncerta, ima baš na yt snimka u kratkom trajanju.. Nezanimljivo je to, al bitno da su se tražile greške, ustaštvo i te gluposti na koji se pojedinci love, a medijima je to dobrodošlo, izgleda da malo koga dobro zanima, nego većinom zlo, to se najviše čita, traži, nažalost.

Baš gledam jutjubere puštaju isječke sa (MPT) koncerta popračen njihovim komentarima, malo je reći da su ostali dirnuti, ganuti i oduševljeni na nije ni nedostajalo suza, stranac koji ne zna naš jezik prepoznaje nešto što naš čovjek ne vidi, ne osjeća, ne čuje, pojedinci naravno.

Nije da zabadam nos, al kome služi taj Uzinić..

Vrh

PostPostano: Pet srp 25, 2025 15:45 

Da se 24 sata kočoperi naslovom "Uzinić prozvao klečavce" a ispod na tisuće lajkova i odgovora tipa "čovičina"...
Uvijek treba gledati čiji su lajkovi i znaš kome taj služi.
Kad ateisti vide da netko odskače od onog kako zamišljeju vjernike drže ga za svoga, a najviše vole kad se suprotstavlja onom što i oni mrze.

Vrh

PostPostano: Pet srp 25, 2025 20:10 

Da se 24 sata kočoperi naslovom "Uzinić prozvao klečavce" a ispod na tisuće lajkova i odgovora tipa "čovičina"...
Uvijek treba gledati čiji su lajkovi i znaš kome taj služi.
Kad ateisti vide da netko odskače od onog kako zamišljeju vjernike drže ga za svoga, a najviše vole kad se suprotstavlja onom što i oni mrze.

Sve je dobro dok se ne dođe do osjetljivijih tema tj teme.
Ak te većina tapše po ramenu, jel to alarm za uzbunu i vrijeme da se s krivog puta skrene na pravi put, samo što će onda izostat to tapšenje i pljeskanje svijeta, a onda tu možemo dodat onu: "Mrzi li vas svijet, znajte da je mene mrzio prije vas".

Ovi koji mole, na njih se gleda kao na prijetnju, fraza "moli se u crkvi" je postala izlizana, nerijetko se i spominje gilead, al to je sad ekstrem koja je povezana sa žestokom glupošću kojoj očito nema kraja a bome ni granica.

Rada Borić je to fino objasnila dok je izjavila da ju boli srce dok gleda mlade kako idu u crkvu, ako je to društvo koje djele s njom isto ili slično razmišljanje, onda se treba postavit neka konkretna pitanja na koje će se čovjeka "natjerat" na razmišljanje, jer, prijetnja ovom društvu nije molitva (spas za čovjeka) nego nekaj sasvim puno gore, koje se promovira u ovom vremenu kroz medije, najbolji kanal za "ispiranje mozga".

Vrh

PostPostano: Sub srp 26, 2025 12:14 

Čudesno je kolike reakcije izazivaju molitelji. Za MPT je razumljivo, tu se pokreće nekoliko stotina tisuća ljudi i društveni utjecaj je očigledno velik.
Ali nas molitelja se skupi jedva petstotinjak u cijeloj Hrvatskoj. Tokom cijele godine javno se moli svega 12 sati (godina ima više od 8700 sati!!).
Mogli su nas hladno ignorirati, tko bi uopće znao da smo na trgovima?
A opet ne mogu, reakcije su žestoke i realno potpuno iracionalne gledano očima onih koji navodno u moć molitve ne vjeruju.

Vrh

PostPostano: Pon kol 04, 2025 18:01 

Oni koji mole – ne viču. Oni koji viču – ne mole.

https://vjerujem.vecernji.hr/vijesti/p-anto-bobas-ako-molitva-na-trgu-postane-oruzje-protiv-a-ne-zaziv-za-onda-vise-nije-molitva-onda-je-miting-i-znak-da-smo-pogrijesili-smjer/

Vrh

PostPostano: Uto kol 05, 2025 12:31 

Pošto ne znam ko su Molitelji na Trgu, pitao sam ChagtGPT. Dobio sam:

“Izraz ‘Molitelji na Trgu’ označava javna okupljanja, prvenstveno u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića (glavnom gradskom trgu), koja se održavaju svake prve subote u mjesecu, a organizira ih katolički inicijativa ‘Muževni budite’, kroz bratstvo ‘Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina’
Reddit

Što predstavljaju?
Muškarci – muškarci se okupljaju i kleče na prostirkama – mole krunicu i pjevaju vjerske pjesme, najčešće uz prikaz Bogorodice

Nakane molitve uključuju: domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda; da muškarci postanu duhovni autoriteti u obitelji; čednost u ponašanju i odijevanju; predbračnu čistoću; prestati pobačaj; otvorenost životu te duhovna zvanja, pastire, duše u čistilištu, osobne nakane

Protuprosvjed i reakcije
Nasuprot moliteljima često se pojavljuju protuprosvjednici – građani i građanke koji dolaze s bubnjevima, transparentima i porukama poput “Pobačaj u ustavu”, “Prave žene nose transparente”, te podržavaju ravnopravnost i ženska prava

Događaji su osigurani interventnom policijom i redarima, koji razdvaja molitelje i prosvjednike

Povijest i organizacija
Javni skupovi su se počeli održavati krajem 2022. godine kao dio kampanje organizacije “Muževni budite”

Prema dostupnim podacima, kampanju financijski podupire ultrakonzervativna udruga Hrvatska za život, povezivana i s poljskim pravnim centrom Ordo Iuris, kojima se pripisuje utjecaj na politiku zabrane pobačaja u Poljskoj

Vrh

PostPostano: Uto kol 05, 2025 17:45 

Sve točno, uz napomenu da se sada moli u 27 gradova u Hrvatskoj, a nekoliko stotina u svijetu. Ta molitva je oslonjena na molitvu prvih subota iz Fatime i ima širi kontekst od toga što AI navodi, ali navedeni fakti su ok.

Što se financiranja tiče, ne znam baš što se ima tu financirati. Jedan sam od organizatora u Rijeci, jedini trošak je bio kupovina megafona, nismo mogli bez njega.

Vrh

PostPostano: Čet kol 14, 2025 13:42 
Administrator

Nadbiskup mons. Dražen Kutleša dao je direktan komentar o molitvi krunice na Trgu:

"Molitva krunice, bila ona u tišini vlastite sobe ili na javnom trgu, uvijek je dijalog s Bogom po zagovoru Blažene Djevice Marije. U sebi nosi snagu obraćenja, izgradnje mira i učvršćenja vjere. Isus sam kaže: „Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima“ (Mt 18,20), a to vrijedi i za javnu molitvu.

Javno moljenje krunice na Trgu bana Jelačića vidim kao izraz vjerske slobode i želje vjernika da svoju pobožnost ne skrivaju, nego da je svjedoče i u samom središtu javnog prostora. U tome prepoznajem i djelovanje demokracije. Ako svatko ispunivši određene zakonske kriterije ima pravo javno nastupati i djelovati u skladu s ciljevima koje smatra vrijednima, ne vidim razloga zašto bi to pravo bilo uskraćeno moliteljima. Štoviše, pravni ustroj Republike Hrvatske to im jamči. Takva molitva, ako se ispravno shvati i prihvati, mnogima postaje snažno svjedočanstvo u vremenu kada se vjera nerijetko nastoji potisnuti u isključivo privatnu sferu i prikazati manje vrijednim čimbenikom društvenog života.

Međutim, uvijek naglašavam da takva molitva mora biti prožeta evanđeoskim duhom, svakodnevnim svjedočanstvom kreposna života i ljubavi prema svakom čovjeku. Krunica nas ne smije zatvarati u sebe, nego otvarati srca Bogu i bližnjemu.

Vjerujem da i ovakve inicijative vjernika, ako se provode s ispravnom nakanom i u evanđeoskom duhu, mogu pridonijeti obraćenju, uspostavi mira i jačanju vjere. Iskrena molitva nadilazi same molitelje i nikada ne ostaje bez duhovnih plodova."

Vrh

PostPostano: Ned kol 17, 2025 19:29 

Nadbiskup mons. Dražen Kutleša dao je direktan komentar o molitvi krunice na Trgu:

"Molitva krunice, bila ona u tišini vlastite sobe ili na javnom trgu, uvijek je dijalog s Bogom po zagovoru Blažene Djevice Marije. U sebi nosi snagu obraćenja, izgradnje mira i učvršćenja vjere. Isus sam kaže: „Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima“ (Mt 18,20), a to vrijedi i za javnu molitvu.

Javno moljenje krunice na Trgu bana Jelačića vidim kao izraz vjerske slobode i želje vjernika da svoju pobožnost ne skrivaju, nego da je svjedoče i u samom središtu javnog prostora. U tome prepoznajem i djelovanje demokracije. Ako svatko ispunivši određene zakonske kriterije ima pravo javno nastupati i djelovati u skladu s ciljevima koje smatra vrijednima, ne vidim razloga zašto bi to pravo bilo uskraćeno moliteljima. Štoviše, pravni ustroj Republike Hrvatske to im jamči. Takva molitva, ako se ispravno shvati i prihvati, mnogima postaje snažno svjedočanstvo u vremenu kada se vjera nerijetko nastoji potisnuti u isključivo privatnu sferu i prikazati manje vrijednim čimbenikom društvenog života.

Međutim, uvijek naglašavam da takva molitva mora biti prožeta evanđeoskim duhom, svakodnevnim svjedočanstvom kreposna života i ljubavi prema svakom čovjeku. Krunica nas ne smije zatvarati u sebe, nego otvarati srca Bogu i bližnjemu.

Vjerujem da i ovakve inicijative vjernika, ako se provode s ispravnom nakanom i u evanđeoskom duhu, mogu pridonijeti obraćenju, uspostavi mira i jačanju vjere. Iskrena molitva nadilazi same molitelje i nikada ne ostaje bez duhovnih plodova."

Kako je dobro rekao nadbiskup Kutleša... Mislim da nijedan biskup nema ništa ni protiv svete krunice ni protiv javnih okupljanja vjernika ni protiv ikakvih inicijativa, citiram, ako se provode s ispravnom nakanom i u evanđeoskom duhu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 265 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata