@ sdgsgsdgsgs
Citat:
1. Zašto crkva naplaćuje usluge krštenja/vjenčanja/pogreba/blagoslov kuća/davanje pojedinih potvrda/itd + iz proračuna im se izdvaja (konkretno Hrvatska, 600 milijuna kuna godišnje)? Licemjerno je kad ljude pozivaju da davaju siromašnima, a oni se grcaju u lovi. Ovo je u suprotnosti sa Isusovim učenjem. Crkva ne smije biti kriminalna organizacija!
Slažem se da ne bi trebala naplaćivati krštenja itd, posebno sprovode, mislim da je nedolično tu uzimati ikakav novac, izgleda kao da se otajstva prodaju. Više bih volio da toga nema. Što se tiče taksi za potvrde, to je već administracija, nije mi to u istom rangu s krštenjem i sprovodom. Što se tiče blagoslova kuća, mislim da bi bilo u redu da vjernici, ako imaju, daju nekakav dar tim povodom, to je jednom godišnje. Kod mene svećenik nikada nije tražio novac kod blagoslova, nego smo ga morali zaustavljati da mu damo kovertu. Znam i za slične i za suprotne primjere, svećenici se različito postavljaju. Crkva bi svakako trebala strogo regulirati ponašanje svećenika u vezi s financijama, tj. da se ne ponašaju kao trgovci u hramu, s tim se slažem.
Nije istina da Crkva grca u lovi. Kakvi god su im prihodi, takvi su i rashodi. Kad se sve zbroji i oduzme, ne ostane im sigurno ni približno toliko da grcaju u lovi. Problem su pojedini svećenici, ne mnogo njih, koji imaju svoje sponzore, bogate obrtnike itd. to je već druga priča. Sigurno ima bogatih svećenika i časnih sestara, ali tu bi već Crkva kao institucija morala regulirati stvari i ne dopuštati takve "darove", niti pojedincima svećenicima niti crkvenim ustanovama uopće, osim ako nisu namijenjeni za izgradnju crkvenih objekata (a ne za aute i osobni standard). Trebali bi malo pripaziti s rasvjetom crkava, pogotovo eksterijera, jer ima crkava koje blješte po noći i kad nije advent, a struju za crkvene prostore, župne urede i ostalo plaćaju ne po tarifi za domaćinstva. Tu onda ulaze i grijanje i ostale režije, održavanje i popravci (za objekte koji nisu povijesna dobra nemaju nikakvo sufinanciranje od strane države).
Citat:
2. Zašto konstantno pozivaju na međunarodnu mržnju, provokaciju, podržavaju ratove i podjelu u svijetu? Primjer vidim u odnosima hrvatske katoličke crkve i srpske pravoslavne crkve. Umjesto da pozivaju na pomirenje i ljubav, i jedni i drugi još jače šire mržnju. Primjer: pravoslavni popovi provociraju šireći četničke poruke te mržnju prema svim nesrbima, dok hrvatski svećenici svake godine održavaju mise zadušnice za Pavelića te drže ustaške spomenike kraj crkvi. Ovo je u suprotnosti sa Isusovim učenjem. Crkva treba širiti ljubav!
Ima sigurno pojedinih svećenika koji propagiraju šovinizam itd. ali govoriti o "konstantnom pozivanju na mržnju" kao nečem što karakterizira čitavu Crkvu ili čak i značajan dio svećenika je krajnje nepošteno i fantastično pretjerivanje. U biti, čitav ovaj odlomak je primjer klevete i širenja mržnje. Ja vidim puno više ekscesa u suprotnom pravcu, tzv. ekumenizam, dopuštanje sljedbenicima islama da se mole u prostorima župnih ureda itd.
Mislim da se Crkva nikad nije dovoljno jasno odredila prema nasljeđu ndh i u tom smislu trebao bi ovom narodu kolektivni egzorcizam da se to zlo iskorijeni, ali laž je da Crkva ili čak i imalo značajniji broj pojedinih svećenika šire ikakvu mržnju prema ikome. Što se tiče srpske Crkve, ne zanimaju me njihovi problemi.
Ne znam je li uopće moguće zabraniti služenje Mise za ikoga, ali bi biskupi trebali javno istupiti s nekom vrstom kateheze o tome što je zlo i protivno Bogu u vezi s ndh, ustaštvom i Pavelićem. I pozvati vjernike na neku vrstu pokore, slično kao što se čini u slučaju abortusa.
Citat:
3. Zašto crkva ulazi u regulaciju države. Hrvatska je sekularna država, crkva je odvojena od društva. Svi građani svoje države biraju onakvu vlast za koju žele da provodi pojedine zakone. Crkva nije nikakva institucija da može predlagati zakone. Ako žele u Sabor/vladu neka osnuje stranku!
Svi pojedinci i "nevladine organizacije", uključujući i Crkvu, imaju pravo "ulaziti u regulaciju države" i predlagati zakone itd. To je bit demokracije, da se svi građani i njihove organizacije imaju pravo angažirati u stvarima politike, bez obzira na to koliko su njihovi ciljevi dobri ili loši.
Osobno sam protiv sekularne države jer je princip na kojem se ona temelji u suprotnosti s Kristovim naukom. Vlast pripada Bogu i dolazi od njega, a ne od nikakvog naroda i nikakve demokratske većine. Vlast koja se temelji na načelima koja su protivna Bogu je nelegitimna, i nikakva demokracija i izbori tu ništa ne mijenjaju. To što Bog dopušta ljudima da čine zlo je kontekst u kojem je moguć i osobni grijeh i sekularna država i ostale bolesne pojave u društvu. Tako je Bog dopustio i da hrvatski narod bude takav kakav je i da ima državu (i Crkvu) kakvu zaslužuje.
Citat:
4. Čemu tolika mržnja prema pojedinim narodima, rasama, vjerskim pripadnicima, homoseksualcima. Ovo je u suprotnosti sa Isusovim učenjem. Svi smo mi ljudi, svi smo mi jednaki pred Bogom.
Čitav ovaj post je kao nekakav sinopsis štreberskih parola, sve je već toliko puta ponovljeno da bi se pola rečenica moglo staviti u navodnike, ali ovaj završni odlomak je dno dna. Ipak, može biti koristan poticaj za raspravu o problemima koji nisu ni mali ni nevažni.
Koja mržnja prema narodima, rasama ili vjerama? Pogotovo prema vjerama s današnjim toliko raširenim ekumenizmom. Ako Crkva osuđuje npr. krađu, čini li to iz mržnje prema kleptomanima ili ratnim profiterima? Homoseksualci su, ako prakticiraju svoju inklinaciju, ljudi u grijehu i, u tom slučaju kao i u slučaju ostalih grijeha, Crkva ima dužnost opominjati radi spasa tih istih grešnika. To je dužnost prema Bogu, i činila bi grijeh propusta kad ne bi opominjala i osuđivala homo stil života kao teški grijeh. Time bi i sama postala sukrivac za propast tih pojedinaca.
Citat:
Svatko je normalan tko voli i dobra je osoba.
Da bi ova rečenica imala ikakav sadržaj, trebao bi definirati pojmove "normalan", "voljeti" i "dobar". Za naciste (ili njihove epigone ustaše) npr. Židovi nisu bili normalni zato jer su bili Židovi. Zato bi ovu rečenicu svako na svijetu mogao potpisati, uključujući i sotoniste.