Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet ožu 20, 2025 11:43

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 177 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned ruj 03, 2023 11:16 

Svjedoci smo da sve manje ljudi vjeruje u Boga...događa se veliki otpad od vjere, posebice u Evropi i modernom zapadnom svijetu.
Šta su po vama najveći razlozi,uzroci za toliku apostaziju u moderno vrijeme?
Gdje je nestao Bog? Gdje je i zašto pala vjera modernog čovjeka?

Šta po vama čovjek treba napraviti da se istinski vrati vjeri, Bogu?
Sam vjerujem da je razloga više, recimo svi svoje mišljenje u vezi toga...u čemu je problem kod suvremenog čovjeka ili društva u cjelini?

Vrh

PostPostano: Ned ruj 03, 2023 15:43 

Moderni zapad ide u smjeru one Isusove izreke iz Biblije: kada se Sin Čovječji vrati na zemlju hoće li naći vjere na zemlji...?
Ili rečeno jezikom anti-teista , posebice sumornog filozofa Ničea- Bog je mrtav...

Naravno nije mrtav...živ je i vječan je
Ali zašto pomalo i sve više odumire u srcima zapadnjaka i modernog čovjeka
Da li suvremenom čovjeku nedostaje dokaz o postojanju Boga? Ili više iskustvo Boga?

Zašto mladi katolici poslije krizme odustaju od praktičnog vjerskog života, odnosno gube vjeru i ostaju samo nominalni katolici?

Vrh

PostPostano: Ned ruj 03, 2023 18:18 

Moderni zapad ide u smjeru one Isusove izreke iz Biblije: kada se Sin Čovječji vrati na zemlju hoće li naći vjere na zemlji...?
Ili rečeno jezikom anti-teista , posebice sumornog filozofa Ničea- Bog je mrtav...

Naravno nije mrtav...živ je i vječan je
Ali zašto pomalo i sve više odumire u srcima zapadnjaka i modernog čovjeka
Da li suvremenom čovjeku nedostaje dokaz o postojanju Boga? Ili više iskustvo Boga?

Zašto mladi katolici poslije krizme odustaju od praktičnog vjerskog života, odnosno gube vjeru i ostaju samo nominalni katolici?

Moli se Bogu da i sam ne postaneš tulomaš, nemoj se brigati za druge. Čitaš katekizam Hrkane?! Prva rečenica, doslovno prva kaže;

■1. Pitanje: Jeste li Vi kršćanin?

Odgovor: Da, ja sam kršćanin milošću Božjom. Katekizam sv. Pija X.

Vidiš šta ovde piše: da smo ti i ja milošću Božjom kršćani. Ne svojim zaslugama, ne lepim okicama, ne od vlastite dobrote, ne zato jer bagri i sirotinji daješ svake nedelje 70 centi, nego zbog čiste milosti Božje. Isus kaže;

Ivan 15,16 Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas...

A Sv. Pavao kaže;

1 Kor 15,10 Ali milošću Božjom jesam što jesam...

Sjeti se toga Hrkane, sjeti se toga često. Pusti zapad i modernog čovjeka.

A zašto si ti poslije krizme odustao od praktičnog vjerskog života?! Ajde odgovori. Sad kad imaš 45-50 godinica filozofiraš šta bi 16 godišnjaci trebali raditi. Rade isto ono što si i ti radio kad si imao toliko godina. Nemoj kipati. :roll:

Sad ćemo mi kao u ovoj internet-žabokrečini riješiti zašto zapad odpada od vjere. Tko će to riješiti - ti i ja?! Zdrave, Majkićka, totus tuus i ovaj novi tip koji piše pod nickom burek?! Ljudi! Dajte najte! :roll:

Ako je Isus rekao, a doslovno je rekao, citiram;

Lk 17,1 I reče svojim učenicima: "Nije moguće da ne dođu sablazni.."

Onda nije moguće. Tak mora biti kak mora biti. :|

2 Tim 3,2-4 Ljudi će doista biti sebeljupci, srebroljupci, preuzetnici, oholice, hulitelji, roditeljima neposlušni, nezahvalnici, bezbožnici, bešćutnici, nepomirljivci, klevetnici, neobuzdanici, goropadnici, neljubitelji dobra, izdajice, brzopletnici, naduti, ljubitelji užitka više nego ljubitelji Boga.

Rim 1,27 .. tako su i muškarci napustili naravno općenje sa ženom i raspalili se pohotom jedni za drugima te muškarci s muškarcima sramotno čine..

I čemu sa ti sad u biti čudiš?! To mi ni jasno.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 03, 2023 20:51 

Treba se moliti iz sveg srca krunicu i daće Bog i sveti Ante

Vrh

PostPostano: Pon ruj 04, 2023 05:28 

Glavni razlog zašto je malo katoličkih vjernika jest to što se vjera prenosi na modernistički način. Nema jasnih izričaja vjere niti se ljudima ističe zašto je za spasenje nužno biti katolik. Propovijeda se filozofski, a ne apologetski. Ne traži se ozbiljno pokajanje i davanje pokore za grijehe. Vjernike koji bi htjeli više prakticirati vjeru se koči i odgovara od toga. Za početak toliko.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 06:48 

Moli se Bogu da i sam ne postaneš tulomaš, nemoj se brigati za druge. Čitaš katekizam Hrkane?! Prva rečenica, doslovno prva kaže;

Vidiš šta ovde piše: da smo ti i ja milošću Božjom kršćani. Ne svojim zaslugama, ne lepim okicama, ne od vlastite dobrote, ne zato jer bagri i sirotinji daješ svake nedelje 70 centi, nego zbog čiste milosti Božje. Isus kaže;

A Sv. Pavao kaže;

1 Kor 15,10 Ali milošću Božjom jesam što jesam...

Sjeti se toga Hrkane, sjeti se toga često. Pusti zapad i modernog čovjeka.

A zašto si ti poslije krizme odustao od praktičnog vjerskog života?! Ajde odgovori. Sad kad imaš 45-50 godinica filozofiraš šta bi 16 godišnjaci trebali raditi. Rade isto ono što si i ti radio kad si imao toliko godina. Nemoj kipati. :roll:

Sad ćemo mi kao u ovoj internet-žabokrečini riješiti zašto zapad odpada od vjere. Tko će to riješiti - ti i ja?! Zdrave, Majkićka, totus tuus i ovaj novi tip koji piše pod nickom burek?! Ljudi! Dajte najte! :roll:

Ako je Isus rekao, a doslovno je rekao, citiram;

Lk 17,1 I reče svojim učenicima: "Nije moguće da ne dođu sablazni.."

Onda nije moguće. Tak mora biti kak mora biti. :|

2 Tim 3,2-4 Ljudi će doista biti sebeljupci, srebroljupci, preuzetnici, oholice, hulitelji, roditeljima neposlušni, nezahvalnici, bezbožnici, bešćutnici, nepomirljivci, klevetnici, neobuzdanici, goropadnici, neljubitelji dobra, izdajice, brzopletnici, naduti, ljubitelji užitka više nego ljubitelji Boga.

Rim 1,27 .. tako su i muškarci napustili naravno općenje sa ženom i raspalili se pohotom jedni za drugima te muškarci s muškarcima sramotno čine..

I čemu sa ti sad u biti čudiš?! To mi ni jasno.
¸

Spominješ da smo ja i ti milošću Božjom kršćani, ne svojim zaslugama, nego zbog čiste božje milosti!
Znači hoćeš reći da je Bog razlog zašto je sada puno manje kršćana!??...lol :shock:
Bog daje milost vjere manjem broju ljudi, pa je zato manje vjernika...shvaćaš li ti koju gluposti izjavljuješ!!...Po tebi Bog se bori da bude manje katolika u Evropi?? Koja kontadikacija sama po sebi!
Stvarno ga valjaš

zatim u vezi tvog završnog pitanja, čemu se čudim sadašnjem stanju..?
Ja se osobno nimalo ne čudim, samo želim čuti mišljenja drugih forumaša i šta oni misle o tim problemima :idea:

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 06:54 

Glavni razlog zašto je malo katoličkih vjernika jest to što se vjera prenosi na modernistički način. Nema jasnih izričaja vjere niti se ljudima ističe zašto je za spasenje nužno biti katolik. Propovijeda se filozofski, a ne apologetski. Ne traži se ozbiljno pokajanje i davanje pokore za grijehe. Vjernike koji bi htjeli više prakticirati vjeru se koči i odgovara od toga. Za početak toliko.

Ima tu puno istine...od vjere se stvara nejasna filozofija...neki kulturni pravac koji se sve više približava sekularizmu , svjetovnom načinu života i gledanju na svijet
Apologetika sve više slabi, a ide se u smjeru političke korektnosti i vjerskog relativizma !
Uglavnom i dokrinalno se pada ( institucionalna Crkva slabo djeluje...biskupi, svećenici, redovnici) ....nije samo problem u ljudima i njihovom osbnom vjerovanju ili nevjerovanja
Slažem se u vezi ispovijedi i svete pričesti...kada samo vidim ove naše političare koji su javno za abortus , a onda bez problema javno primaju svetu pričest umjesto da budu ekskomunicirani dok ne promijene svoje javno više puta izrečene protukatoličke izjave i protukatoličko ponašanje !

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 06:56 

Treba se moliti iz sveg srca krunicu i daće Bog i sveti Ante

Treba se moliti za druge , za obraćenja ...
Ali nešto trebaju učiniti i sami ljudi koji odlaze iz Crkve ili oni koji nikada nisi bili vjernici

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 11:35 

[.

Ha, kršćanskog li riječnika...Tko su ljudi koje zoveš BAGRA?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 13:45 

Spominješ da smo ja i ti milošću Božjom kršćani, ne svojim zaslugama, nego zbog čiste božje milosti!

Da. Tvrdiš li ti drugačije?! :|

Znači hoćeš reći da je Bog razlog zašto je sada puno manje kršćana!??...lol :shock:

Ne. Hoću reći ono što sam i rekao: ti i ja smo kršćani zbog milosti Božje. :roll:

Bog daje milost vjere manjem broju ljudi, pa je zato manje vjernika...shvaćaš li ti koju gluposti izjavljuješ!!...

Ako ti nije problem, možeš li citirati gde sam takvo što napisao. :lol:

Po tebi Bog se bori da bude manje katolika u Evropi?? Koja kontadikacija sama po sebi!

zatim u vezi tvog završnog pitanja, čemu se čudim sadašnjem stanju..?
Ja se osobno nimalo ne čudim, samo želim čuti mišljenja drugih forumaša i šta oni misle o tim problemima :idea:

Šta god da misle, u ovoj se internet-žabokrečini sigurno ništa neće riješiti.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 13:50 

Treba se moliti za druge , za obraćenja ...
Ali nešto trebaju učiniti i sami ljudi koji odlaze iz Crkve ili oni koji nikada nisi bili vjernici

Pitanje je ima li ih i ovdje?! Vjernika?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 14:05 

Da. Tvrdiš li ti drugačije?! :|

Ne. Hoću reći ono što sam i rekao: ti i ja smo kršćani zbog milosti Božje. :roll:

Šta god da misle, u ovoj se internet-žabokrečini sigurno ništa neće riješiti.

Iz svega što si citirao to proizlazi...ako znaš šta to znači?
Tvoj je veliki problem što stalno bacaš citate iz katekizma (ovaj koji daješ više i nije na znazi, btw 8) ), a nikada ne daš svoje mišljenje ili tumačenje oko toga...samo suho nabaciš neku tezu, citat a nikada ne daš svoje mišljenje ili pojašnjenje!

Šta ti nije jasno ??...ako smo vjernici SAMO Božjom milošću , a nimalo i svojim odazivom na tu milost ( ti kažeš citiram: ne mi svojim zaslugama...ne od naše vlastite dobrote...), onda je Božja sila jedina koja odlučuje tko će biti vjernik
Time onda upadaš u tešku herezu predestinacije koju zastupaju mnogi protestanti!!
Ako je samo Bog taj koji određuje tko će biti vjernik svojom milošću kako ti tvrdiš, onda se lako i zdravorazumski zaključuje da to koliko će biti vjernika odlučuje Bog
DAalje onda logično proizlazi ovo:Ako ih je danas puno manje u evropi onda je to ( ti to impliciraš ne ja!) samo Božje djelo, jer po tebi samo Bog, Božja milost daje nekome vjeru a nekome ne!

Znači i dalje nisi shvatio odnos Božje milosti i čovjekove slobodne volje o kojemu smo godinama pričali na raznim forumima!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 15:25 

Hrki, možda i u ovom objašnjenju ima nešto : "Istina je da se zbog automatizacije mijenja način na koji čovjek razmišlja, ali ne klanjaju se svi tehnologiji nego počinju razmišljati mehanički, poput kompjutorskog programa. Samim time su sve manje u stanju razumjeti simboliku, parabolu, preneseno značenje i ostale načine opisivanja kojim su se služili ljudi kad su sastavljali vjerske spise. A budući da se mijenja i način života, parabole o npr. sijaču postaju daleke i nerazumljive. Ukratko, čovjek se sve više oslanja na tehnologiju a sve manje na samog sebe i svoju intuiciju, um, logiku itd."
Nije moje, posudila sam....

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 15:32 

Hrki, možda i u ovom objašnjenju ima nešto : "Istina je da se zbog automatizacije mijenja način na koji čovjek razmišlja, ali ne klanjaju se svi tehnologiji nego počinju razmišljati mehanički, poput kompjutorskog programa. Samim time su sve manje u stanju razumjeti simboliku, parabolu, preneseno značenje i ostale načine opisivanja kojim su se služili ljudi kad su sastavljali vjerske spise. A budući da se mijenja i način života, parabole o npr. sijaču postaju daleke i nerazumljive. Ukratko, čovjek se sve više oslanja na tehnologiju a sve manje na samog sebe i svoju intuiciju, um, logiku itd."

slažem se
sada žurim i idem od kompjutera,pa ne mogu više o tome što si lijepo navela
kada stignem možda nadogradim na to

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 19:00 
Administrator

Neznam tko je ovo pisao ali upravo ovo je jedan od razloga zašto čovjek sve više ne vjeruje i otpada od vjere u Boga: jer se oslanja na samog sebe i svoj um i logiku, umjesto na Crkvu, zajedništvo i nauk koji je nadahnutiji od pojedinca, to i jest uloga Crkve da prenosi vjeru u Boga koji nam se objavio, a ne da čovjek svojom logikom i svojim razmišljanjem ide spoznati često nekog svog boga. A preneseno značenje i parabole se točnije i bolje mogu shvatiti ne po našoj ograničenoj logici i znanju, već po tumačenju Crkve koja nam ih pojašnjava i posadašnjuje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 177 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata