Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon sij 26, 2026 18:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 05, 2023 14:39 

EDIT: Prebačeni offtopic postovi sa teme "Zašto moderni čovjek više ne vjeruje u Boga..otpad od vjere?".

Znači i dalje nisi shvatio odnos Božje milosti i čovjekove slobodne volje o kojemu smo godinama pričali na raznim forumima!

Konju jedan! :roll: Nitko ne može shvatiti odnos milosti i slobode. Znaš šta znači - nitko?! Najveći koje je Crkva imala, Sv. Augustin i Sv. Toma Akvinski nisu to shvatili. Čitava vojska filozofa i teologa koje je katolička Crkva imala, a imala ih je Bogu fala, nije uspijela dokučiti taj odnos između Božje milosti i naše slobode. I sad si ti ovde došao kipati kako razumiješ taj odnos?! Te ni sram?! :|

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 15:03 

Konju jedan! :roll: Nitko ne može shvatiti odnos milosti i slobode. Znaš šta znači - nitko?! Najveći koje je Crkva imala, Sv. Augustin i Sv. Toma Akvinski nisu to shvatili. Čitava vojska filozofa i teologa koje je katolička Crkva imala, a imala ih je Bogu fala, nije uspijela dokučiti taj odnos između Božje milosti i naše slobode. I sad si ti ovde došao kipati kako razumiješ taj odnos?! Te ni sram?! :|

A nišat drugo ne znaš nego vrijeđati? :oo Kda ti ponestane argumenata
To je tvoj veliki problem , a to je problem i modernog svijeta i vremena da filozofi više tumače i pišu o vjeri negoli istinski teolozi i svećenici
TO je npr. jedan razlog zašto ljudi u evropi i zapadu otpadaju od vjere
Previše čitaju sekularizirane filozofe koji filozofiraju o vjeri, a ne bave se apologotekom Katoličke crkve i katoličkog nauka!

KC je zauzela stav da o tome tko će biti vjernik sudjeluje i Bog-Božja milost i slobodna volja samog čovjeka!
INače bi prihvatila nauk protestanata koji ističu samo Božju milost!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 15:46 

KC je zauzela stav da o tome tko će biti vjernik sudjeluje i Bog-Božja milost i slobodna volja samog čovjeka!
INače bi prihvatila nauk protestanata koji ističu samo Božju milost!

Pa nej mi reči. Sad se pitam: čemu dva tisućljeća rasprave?! :roll: :lol: :lol: Evo ti pa meditiraj. Imaš priliku učiti od najvećeg.

Predestination to Eternal Life is Wholly of God's Free Grace.

And, moreover, who will be so foolish and blasphemous as to say that God cannot change the evil wills of men, whichever, whenever, and wheresoever He chooses, and direct them to what is good? But when He does this He does it of mercy; when He does it not, it is of justice that He does it not for "He has mercy on whom He will have mercy, and whom He will He hardens." And when the apostle said this, he was illustrating the grace of God, in connection with which he had just spoken of the twins in the womb of Rebecca, "who being not yet born, neither having done any good or evil that the purpose of God according to election might stand, not of works, but of Him that calls, it was said to her, The elder shall serve the younger." And in reference to this matter he quotes another prophetic testimony: "Jacob have I loved, but Esau have I hated." But perceiving how what he had said might affect those who could not penetrate by their understanding the depth of this grace: "What shall we say then?" he says: "Is there unrighteousness with God? God forbid." For it seems unjust that, in the absence of any merit or demerit, from good or evil works, God should love the one and hate the other. Now, if the apostle had wished us to understand that there were future good works of the one, and evil works of the other, which of course God foreknew, he would never have said, "not of works," but, "of future works," and in that way would have solved the difficulty, or rather there would then have been no difficulty to solve. As it is, however, after answering, "God forbid;" that is, God forbid that there should be unrighteousness with God; he goes on to prove that there is no unrighteousness in God's doing this, and says: "For He says to Moses, I will have mercy on whom I will have mercy, and I will have compassion on whom I will have compassion." Now, who but a fool would think that God was unrighteous, either in inflicting penal justice on those who had earned it, or in extending mercy to the unworthy? Then he draws his conclusion: "So then it is not of him that wills, nor of him that runs, but of God that shows mercy." Thus both the twins were born children of wrath, not on account of any works of their own, but because they were bound in the fetters of that original condemnation which came through Adam. But He who said, "I will have mercy on whom I will have mercy," loved Jacob of His undeserved grace, and hated Esau of His deserved judgment. And as this judgment was due to both, the former learned from the case of the latter that the fact of the same punishment not falling upon himself gave him no room to glory in any merit of his own, but only in the riches of the divine grace; because "it is not of him that wills, nor of him that runs, but of God that shows mercy." And indeed the whole face, and, if I may use the expression, every lineament of the countenance of Scripture conveys by a very profound analogy this wholesome warning to every one who looks carefully into it, that he who glories should glory in the Lord. Sv. Augustin "The Handbook on Faith, Hope and Love"

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 18:15 

Iz svega što si citirao to proizlazi...ako znaš šta to znači?
Tvoj je veliki problem što stalno bacaš citate iz katekizma (ovaj koji daješ više i nije na znazi, btw 8) ), a nikada ne daš svoje mišljenje ili tumačenje oko toga...samo suho nabaciš neku tezu, citat a nikada ne daš svoje mišljenje ili pojašnjenje!

Šta ti nije jasno ??...ako smo vjernici SAMO Božjom milošću , a nimalo i svojim odazivom na tu milost ( ti kažeš citiram: ne mi svojim zaslugama...ne od naše vlastite dobrote...), onda je Božja sila jedina koja odlučuje tko će biti vjernik
Time onda upadaš u tešku herezu predestinacije koju zastupaju mnogi protestanti!!
Ako je samo Bog taj koji određuje tko će biti vjernik svojom milošću kako ti tvrdiš, onda se lako i zdravorazumski zaključuje da to koliko će biti vjernika odlučuje Bog
DAalje onda logično proizlazi ovo:Ako ih je danas puno manje u evropi onda je to ( ti to impliciraš ne ja!) samo Božje djelo, jer po tebi samo Bog, Božja milost daje nekome vjeru a nekome ne!

Znači i dalje nisi shvatio odnos Božje milosti i čovjekove slobodne volje o kojemu smo godinama pričali na raznim forumima!

Sinko molise svetom Anti da ti se otvori pamet da razumiješ Pismo

Znamo, pak, da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova, te da on bude prvorođenac među mnogom braćom. Koje, pak, predodredi, te i pozva; koje pozva, te i opravda; koje opravda, te i proslavi.

Rim 8,28-30

I ovo sinko dragi da pročitaš

Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao. Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo. (Ef 2:8-10)

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 18:40 
Administrator

Fran26, molim te da ne vrijeđaš druge ružnim izrazima, i ujedno da stavljaš tekstove na hrvatskom jeziku ukoliko je moguće.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 19:07 

Fran26, molim te da ne vrijeđaš druge ružnim izrazima...

A kak nazvati osobu koja napiše, citiram;

Ne znam kak drugačije da ga nazovem. :|

... i ujedno da stavljaš tekstove na hrvatskom jeziku ukoliko je moguće.

Pa da je netko preveo "The Handbook on Faith, Hope and Love" od Sv. Augustina na hrvatski jezik, drage volje bi stavio. Ali nije. A ti dobro znaš šta ovde Sv. Augustin govori. I ne samo to, ti dobro znaš da kad sam napisao, citiram;

Nitko ne može shvatiti odnos milosti i slobode. Znaš šta znači - nitko?! Najveći koje je Crkva imala, Sv. Augustin i Sv. Toma Akvinski nisu to shvatili. Čitava vojska filozofa i teologa koje je katolička Crkva imala, a imala ih je Bogu fala, nije uspijela dokučiti taj odnos između Božje milosti i naše slobode.

Da sam pravo napisao.

Sloboda sama je milost i milost je sloboda. Sloboda je milost, jer je i sloboda dar, a u samom nazivu milosti je darovanost. Milost je sloboda jer proizlazi iz Božjeg slobodnog izbora, u samom izboru je sadržana sloboda. Vaga što ima dvije zdjelice - Božju suverenost i ljudsku slobodu ili pače: Božju slobodu i čovjekovu slobodu - nalazi ravnovjesje u slobodi kao milosti. Ne dakle da, kad se radi o prihvaćanju dostatne milosti za spasenje, sve ovisi o Bogu, a o čovjekovoj slobodi ništa ili da sve ovisi o čovjekovoj slobodi a gotovo ništa o Bogu, odnosno tek neka Božja pomoć. Gledajući slobodu kao milost i milost kao slobodu povezujemo, premošćujemo dvoje: milost i slobodu, zapravo Božju slobodu i čovjekovu slobodu. Ovome smo pitanju posvetili više vremena. Ne čine svi tako, jer je to teški zalogaj i nastoje ga zaobići. Ali, smatram da je potrebno, da vi kao teolozi to znadete. Vidjet ćete kad se budete sreli s ljudima, misliocima, da i njima, iako nisu teolozi, postavljaju se ista pitanja, pitanje Božje djelotvornosti i čovjekove slobode. I to kao konačno pitanje i veliko pitanje. Još uvijek nema odgovora. Crkva bi se puno lakše »izvukla« da je prihvatila Pelagija. Puno lakše. Svega ovoga ne bi trebalo. Pelagije bi sve riješio vrlo jednostavno. Po Pelagiju: Bog ti je dao moć, a sve drugo možeš ti uraditi. Međutim Crkva odabire vrlo zauzlanu situaciju, gdje se stvari teško povezuju, nasuprot lakše situacije, čak plauzibilnije, zgodnije, koja je pelagijanizam. Rekao bih vam dvoje: najprije što je paradoks i onda pitanje činjenice i pitanje načina. Ponajprije paradoks. Koje su stvari paradoksalne? One koje izgledaju da su u suprotnosti. Paradoks bi definirao kao žarenje zbilje na svojim krajevima. Uzmimo da imamo jednu motku čiji krajevi se žare. Pri tom ne vidimo onaj dio koji je hladan pa izgleda kao da su žareni krajevi neovisni jedan o drugome, ne vidimo kako su oni spojeni, gledamo ih kao suprotnosti. A u biti to su krajevi jedne te iste motke, stvarnosti, zbilje. Paradoks nije kontradikcija. Paradoks je u tome što ne vidimo kako povezati dvoje. Kako konkretno povezati čovjekovu slobodu i Božju efikasnost. Nadalje, kod nekih stvari imamo jasnoću činjenice, a nemamo jasnoću načina. Crkva hoće stati iza nekih činjenica, a načina neće istumačiti, ne zato što ga ne bi htjela, nego zato što ga ne zna. Ivan Golub "Milost"

SISTEMI MILOSTI nazivaju se spekulativni pokušaji da se shvati djelovanje *milosti Božje uz poštovanje *slobode čovjeka (tu spada: nauka o *Bogu, *grijehu, *istoč. grijehu, odnos *naravi i milosti, bit * nadnaravnoga, *stanja čovjeka, * predestinacija, *reprobacija i drugo). Najvažniji sistemi jesu *augustinizam, *banjezijanizam i *molinizam. Svi su oni dopušteni od crkvenog učiteljstva, ali se ne daje prednost ni jednome od njih. Temeljni problem nije riješio ni jedan na zadovoljavajući način. Tome je kriva prije svega biblijska teologija ranijih stoljeća koja je premalo odgovarala samoj stvari, i napast da se na način *gnoze (silogistički) prozre i proračuna neshvatljiva *tajna Božja. Zato ti sistemi milosti ne igraju više veliku ulogu u suvremenoj teologiji. Izjave koje je Bog dao o sebi i o čovjeku (kao iskustva) za koje se čini da protuslove jedna drugoj, bolje je da ostanu jedna pokraj druge kao izraz punine stvarnosti kojom čovjek ne može raspolagati. U našem slučaju mora se vidjeti daje neshvatljivost koegzistencije apsolutne Božje odluke i prave čovjekove slobode samo najviši slučaj neshvatljivosti koegzistencije apsolutnoga Božjeg bića i pravoga bivstva stvorenja, neshvatljivosti koja mora ostati trajna ako je Bog Bog. Takve izjave će se održati u slavljenju Božje milosti koja suvereno raspolaže i spašava i oslobađa za istinsku slobodu. Karl Rahner, Herbert Vorgrimler "Teološki rječnik"

Citirao sam Veliki katekizam sv. Pija X., tip mi odgovori, citiram;

Tvoj je veliki problem što stalno bacaš citate iz katekizma (ovaj koji daješ više i nije na znazi, btw 8) )..

Kaj je to skrivena kamera ili šta?! Je to neka karikatura pa se netko sprda ovde?! Tip koji se zadnjih 15 godina, koliko ga ja znam, predstavlja kao katolik "mrtav hladan" napiše da Veliki katekizam sv. Pija X., citiram;

...bacaš citate iz katekizma (ovaj koji daješ više i nije na znazi, btw 8) )..

E vidiš! To je žalosno, za to se može reći da je žalosno. :|

Vrh

PostPostano: Sri ruj 06, 2023 06:57 

Sinko molise svetom Anti da ti se otvori pamet da razumiješ Pismo

Znamo, pak, da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova, te da on bude prvorođenac među mnogom braćom. Koje, pak, predodredi, te i pozva; koje pozva, te i opravda; koje opravda, te i proslavi.

Rim 8,28-30

I ovo sinko dragi da pročitaš

Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao. Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo. (Ef 2:8-10)

Ja o odnosu milosti i slobodnje volje čitam godinama ,o tome sam raspravljao na desetine puta , pa i s Franom ... pa mi ne trebaš sa visoka docirati i bacati izolirane citate koje znam vjerojatno duže od tebe...vjerujem da sam i stariji od tebe sinek moj :;
Ti očito ne znaš koji je stav zauzela KC kada ovako pišeš
Ajmo onda tvojom logikom, pitat ću te pa odgovori:

Znači tko nema vjere nema je jer nije predodređen od Boga...nije dobio milost od Boga
Znači oni koji ne vjeruju ne vjeruju jer nisu dobili milost vjere
Za zaključiti je:danas imamo manje vjere jer je manje ljudi dobilo milost od Boga
Znači, uzrok pada vjera usuvremenom svijetu je Bog

To zastupate ti i fran 26

Vrh

PostPostano: Sri ruj 06, 2023 07:33 

Ja o odnosu milosti i slobodnje volje čitam godinama ,o tome sam raspravljao na desetine puta , pa i s Franom ... pa mi ne trebaš sa visoka docirati i bacati izolirane citate koje znam vjerojatno duže od tebe...vjerujem da sam i stariji od tebe sinek moj :;
Ti očito ne znaš koji je stav zauzela KC kada ovako pišeš
Ajmo onda tvojom logikom, pitat ću te pa odgovori:

Znači tko nema vjere nema je jer nije predodređen od Boga...nije dobio milost od Boga
Znači oni koji ne vjeruju ne vjeruju jer nisu dobili milost vjere
Za zaključiti je:danas imamo manje vjere jer je manje ljudi dobilo milost od Boga
Znači, uzrok pada vjera usuvremenom svijetu je Bog

Drago dijete Bog je svemoguć i pun milosti prema svima on želi da se svi spase.
Zato se sinko nemoj sjekirat o stanju u svijetu već moli krunicu i prepusti Bogu sve brige.
Bog sve zna i po svojoj milosti sve spašava a mi ovdje govorimo o načinu po kojem to Bog izvodi a to znamo jer nam je sam rekao i objavio po svojoj riječi a o broju spašenih i što će biti sa svijetom to ne znamo zato o tome ne govorimo drago dijete.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 06, 2023 09:19 

Drago dijete Bog je svemoguć i pun milosti prema svima on želi da se svi spase.
Zato se sinko nemoj sjekirat o stanju u svijetu već moli krunicu i prepusti Bogu sve brige.
Bog sve zna i po svojoj milosti sve spašava a mi ovdje govorimo o načinu po kojem to Bog izvodi a to znamo jer nam je sam rekao i objavio po svojoj riječi a o broju spašenih i što će biti sa svijetom to ne znamo zato o tome ne govorimo drago dijete.

Bog želi da se svi spase, ali ih ne spašava sve kako kažeš
Mnogi se ne spašavaju jer ne sudjeluju sa Božjom milošću.
Mnogi se ne spašavaju jer sa svoje strane ne čine ono što bi trebali

današnji otpad je velik jer mnogi, posebice mladi više ne žali uopće znati ili razmišljati o Bogu
Njima je Bog negdje daleko i ne mare za njega...čitaj ne vjeruju u Boga
Mi ovdje pričamo o razlozima zašto ne vjeruju...kao što o mnogim stvarima pričamo na drugim temama i ništa nije pitanje sekiracije i poruke- nemoj se sekirati
Pričamo kao na mnogim drugim temama :))

Evo ti reci svoje mišljenje...zašto toliko opada vjer u zapadnim zemljama...vjerujem da imaš neko mišljenje o tomu?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 06, 2023 14:05 

Ja o odnosu milosti i slobodnje volje čitam godinama...

Kaj ni žalosno da nakon godina čitanja o toj temi napišeš, citiram;

Znači i dalje nisi shvatio odnos Božje milosti i čovjekove slobodne volje...

Ajde odgovori. Ni to žalosno da nakon toliko godina ti nisi skužio da nitko ne može razumijeti taj odnos?! Pa čak ni rimski papa. :lol: Ali pustimo sad to. Nemerem da ne primjetim Hrkane, ali nekako ti ne miriši onaj tekst o milosti i slobodnoj volji od Sv. Augustina. Baš je upadljivo da ti ne miriši. Zašto Hrkane?! Previše je milosrdan a premalo slobodan?! :lol: Evo još jedan tekst za meditaciju, također od Sv. Augustina. Imaš prilike učiti od najboljeg.

Why the Gift of Faith is Not Given to All

Faith, then, as well in its beginning as in its completion, is God's gift; and let no one have any doubt whatever, unless he desires to resist the plainest sacred writings, that this gift is given to some, while to some it is not given. But why it is not given to all ought not to disturb the believer, who believes that from one all have gone into a condemnation, which undoubtedly is most righteous; so that even if none were delivered therefrom, there would be no just cause for finding fault with God. Whence it is plain that it is a great grace for many to be delivered, and to acknowledge in those that are not delivered what would be due to themselves; so that he that glories may glory not in his own merits, which he sees to be equalled in those that are condemned, but in the Lord. But why He delivers one rather than another —"His judgments are unsearchable, and His ways past finding out." Romans 11:33 For it is better in this case for us to hear or to say, "O man, who are you that repliest against God?" Romans 9:20 than to dare to speak as if we could know what He has chosen to be kept secret. Since, moreover, He could not will anything unrighteous. Sv. Augustin "On the Predestination of the Saints (Book I)"

To kaj burek i ja zastupamo, to tek trebamo iznjeti ovde. Ali, unapred da ti kažem, ne zastupamo ništa mimo Sv. Augustina i Sv. Tome Akvinskoga. A opet, realno gladajući, sasvim je nebitno šta ti ili npr. ja zastupamo, bitno je ono šta zastupaju Toma i Augustin. :|

Vrh

PostPostano: Sri ruj 06, 2023 14:30 

Kaj ni žalosno da nakon godina čitanja o toj temi napišeš, citiram;

Ajde odgovori. Ni to žalosno da nakon toliko godina ti nisi skužio da nitko ne može razumijeti taj odnos?! Pa čak ni rimski papa. :lol: Ali pustimo sad to. Nemerem da ne primjetim Hrkane, ali nekako ti ne miriši onaj tekst o milosti i slobodnoj volji od Sv. Augustina. Baš je upadljivo da ti ne miriši. Zašto Hrkane?! Previše je milosrdan a premalo slobodan?! :lol: Evo još jedan tekst za meditaciju, također od Sv. Augustina. Imaš prilike učiti od najboljeg.

Why the Gift of Faith is Not Given to All

Faith, then, as well in its beginning as in its completion, is God's gift; and let no one have any doubt whatever, unless he desires to resist the plainest sacred writings, that this gift is given to some, while to some it is not given. But why it is not given to all ought not to disturb the believer, who believes that from one all have gone into a condemnation, which undoubtedly is most righteous; so that even if none were delivered therefrom, there would be no just cause for finding fault with God. Whence it is plain that it is a great grace for many to be delivered, and to acknowledge in those that are not delivered what would be due to themselves; so that he that glories may glory not in his own merits, which he sees to be equalled in those that are condemned, but in the Lord. But why He delivers one rather than another —"His judgments are unsearchable, and His ways past finding out." Romans 11:33 For it is better in this case for us to hear or to say, "O man, who are you that repliest against God?" Romans 9:20 than to dare to speak as if we could know what He has chosen to be kept secret. Since, moreover, He could not will anything unrighteous. Sv. Augustin "On the Predestination of the Saints (Book I)"

To kaj burek i ja zastupamo, to tek trebamo iznjeti ovde. Ali, unapred da ti kažem, ne zastupamo ništa mimo Sv. Augustina i Sv. Tome Akvinskoga. A opet, realno gladajući, sasvim je nebitno šta ti ili npr. ja zastupamo, bitno je ono šta zastupaju Toma i Augustin. :|

Oni sigurno ne zastupaju što ti kroz davanje citata impliciraš:
oni koji ne vjeruju ( u Boga) nisu primili milost vjere od Boga
oni koji vjeruju su primili milost od Boga

kada bi to tako bilo, onda bi SVI vjernici bili predodređeni, predestinirani...tko će biti vjernik ovisi od Boga-Božje milosti
TKO NEĆE BITI VJERNIK ISTO OVISI SAMO OD bOŽJE MILOSTI

A u čemu je onda grijeh, krivnja čovjeka/ NEVJERNIKA koji će propasti jer nije primio milost od Boga da postane vjernik?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 06, 2023 16:02 

Oni sigurno ne zastupaju što ti kroz davanje citata impliciraš:

Oprosti Hrkane! Znam da ti Sv. Augustin ne miriši, ali nemerem odoleti da ti ne stavim još jedan odlomak za meditaciju;

In What Sense Does the Apostle Say that "God Will Have All Men to Be Saved," When, as a Matter of Fact, All are Not Saved?

Hence we must inquire in what sense is said of God what the apostle has mostly truly said: "Who will have all men to be saved." For, as a matter of fact, not all, nor even a majority, are saved: so that it would seem that what God wills is not done, man's will interfering with, and hindering the will of God. When we ask the reason why all men are not saved, the ordinary answer is: "Because men themselves are not willing." This, indeed cannot be said of infants, for it is not in their power either to will or not to will. But if we could attribute to their will the childish movements they make at baptism, when they make all the resistance they can, we should say that even they are not willing to be saved. Our Lord says plainly, however, in the Gospel, when upbraiding the impious city: "How often would I have gathered your children together, even as a hen gathers her chickens under her wings, and you would not!" as if the will of God had been overcome by the will of men, and when the weakest stood in the way with their want of will, the will of the strongest could not be carried out. And where is that omnipotence which has done all that it pleased on earth and in heaven, if God willed to gather together the children of Jerusalem, and did not accomplish it? Or rather, Jerusalem was not willing that her children should be gathered together? But even though she was unwilling, He gathered together as many of her children as He wished: for He does not will some things and do them, and will others and do them not; but "He has done all that He pleased in heaven and in earth." Sv. Augustin "The Handbook on Faith, Hope and Love"

Pljuni mi u usta ako ti razmeš jednu reč engleskog, niti Augustina, a bome niti engleski. :| Trebao si se držati Tome i Augustina, a zašto nisi?! Zašto su te uvijek privlačili: Rajko Bundalo, Vassula Ryden, Gloria Polo, Marija Valtorta, Stefano Gobbi, Šurkovac, Marino Restrepo, Dražen Radigović i slični?! Ti tražiš senzaciju a kršćanstvo nudi križ. Pazi Hrkane, mogao bi se razočarati.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 06, 2023 19:34 

Smiluj se Bože ovoj jadnoj duši što je ogrezla u modernizam i svakojaka vrijeđanja Tvoje svete uspomene. Istrgni je iz ralja sotonskih i privedi pravoj katoličkoj vjeri.
Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio, contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae coelestis, Satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute, in infernum detrude. Amen.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 07, 2023 09:13 

Otpad od vjere povezan je sa gospodarskim razvojem društava, pa tako što se zemlja više ekonomski bogati to više vjera ustupa mjesto ideologijama poput materijalizma, hedonizma i relativizma. Drugim riječima, u današnjim razvijenim zemljama glavna premisa je "u se, na se i poda se" i sve se vrti oko toga da bude podređeno zadovoljavanju čovjekovih užitaka. Tome dodatno pridonosi i tehnologija sa agresivnim marketingom koji ljude dovodi u stanje slično onome kakvo je viđeno u filmu Matrix. Dakle, čovjeka se percipira isključivo kao potrošača i sve je usmjereno ka tome da se poveća njegova sreća koja se poistovjećuje sa materijalnim blagostanjem i fizičkim užitkom. I logična posljedica takvog stanja je odmak od nauka kojeg propovijeda Crkva, koji je dijametralno suprotan od takve jedne doktrine. Tko se još danas želi odricati sebe, nositi svoj križ i nasljedovati Krista? Hodati trnovitim i strmim putem i ići kroz uska vrata? Takvih ljudi je sve manje pa tako mnogi danas u svojim sredinama niti nemaju žive primjere autentičnih svjedoka vjere, koji istinski žive evanđelje. Što će ti vjera u kojoj je dominantna tema križ i patnja kada imaš oko sebe milijune načina da se riješiš bilo kakve patnje? I živiš u svojoj zabludi, bezbrižno udovoljavajući svim prohtjevima svoga ega i tijela, a ako te i snađe kakva veća nevolja, uvijek se može bol ublažiti nekakvom kemijom ili u krajnjem slučaju eutanazijom. Čak i kada nekome spomeneš kako bi se više trebao okrenuti Bogu, onda te blijedo pogleda i kaže "misliš da budem poput onih koji ližu oltare, a žive ko pogani, smrknutih lica i tvrda srca"?
Otpad od vjere bit će sve veći i neće ni Hrvatska biti pošteđena od toga. Ali to nije ništa novo, papa Benedikt je o tome proročki govorio, kako će Crkva budućnosti biti sve manja. Unatoč svemu, ne trebamo gubiti nadu, već hrabro svjedočiti svoju vjeru i ljubiti jedni druge kao što je Krist nas ljubio.

ovo je lijep i opširan odgovor :))
sa svime se slažem

Vrh

PostPostano: Čet ruj 07, 2023 09:20 

Oprosti Hrkane! Znam da ti Sv. Augustin ne miriši, ali nemerem odoleti da ti ne stavim još jedan odlomak za meditaciju;

In What Sense Does the Apostle Say that "God Will Have All Men to Be Saved," When, as a Matter of Fact, All are Not Saved?

Hence we must inquire in what sense is said of God what the apostle has mostly truly said: "Who will have all men to be saved." For, as a matter of fact, not all, nor even a majority, are saved: so that it would seem that what God wills is not done, man's will interfering with, and hindering the will of God. When we ask the reason why all men are not saved, the ordinary answer is: "Because men themselves are not willing." This, indeed cannot be said of infants, for it is not in their power either to will or not to will. But if we could attribute to their will the childish movements they make at baptism, when they make all the resistance they can, we should say that even they are not willing to be saved. Our Lord says plainly, however, in the Gospel, when upbraiding the impious city: "How often would I have gathered your children together, even as a hen gathers her chickens under her wings, and you would not!" as if the will of God had been overcome by the will of men, and when the weakest stood in the way with their want of will, the will of the strongest could not be carried out. And where is that omnipotence which has done all that it pleased on earth and in heaven, if God willed to gather together the children of Jerusalem, and did not accomplish it? Or rather, Jerusalem was not willing that her children should be gathered together? But even though she was unwilling, He gathered together as many of her children as He wished: for He does not will some things and do them, and will others and do them not; but "He has done all that He pleased in heaven and in earth." Sv. Augustin "The Handbook on Faith, Hope and Love"

Pljuni mi u usta ako ti razmeš jednu reč engleskog, niti Augustina, a bome niti engleski. :| Trebao si se držati Tome i Augustina, a zašto nisi?! Zašto su te uvijek privlačili: Rajko Bundalo, Vassula Ryden, Gloria Polo, Marija Valtorta, Stefano Gobbi, Šurkovac, Marino Restrepo, Dražen Radigović i slični?! Ti tražiš senzaciju a kršćanstvo nudi križ. Pazi Hrkane, mogao bi se razočarati.

Griješiš
Meni je sv.aurelije aug. puno draži za čitati od Tome akvinskoga
baš sada čitam knjigu od augustuna- soliloqviji/ Razgovor sa ssmim sobom
jako dobra knjiga

engleski znam dosta dobro ali rijetko kada imam želju da čitam članke na engleskom...ima ih dosta i na hrvatskom

što se tiče potonje nabrojanih: to su sve ljudi koji čine velika svjedočanstva u korist širenja vjere u Boga
puno više oni čine obraćenjima nevjernika svojim životnim svjedočanstvioma nego svi filozofi , teolozi, kvaziteolozi koji pišu velike knjige koje nisu zanimljive ni razumljive velikoj većini ljudi ( npr. Rahner)

zato pusti ti ove da daju svjedočanstva, nisu oni puki senzacionalisti :oo

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata