Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri pro 11, 2024 07:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 97 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub tra 06, 2024 11:04 

Moguće je od Pisma učiniti idolotriju ali isto tako je moguće i od tradicije ili predaje učiniti isto.

Pismo i tradicija moraju ići skupa i pri čemu ovo prvo ima veći autoritet.

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 05:56 

On je onaj koji, ne isključujući nijedan narod, od svakog puka pod nebom skuplja jedno stado svetih ovaca i svaki dan ispunjava što je obećao govoreći: Imam i drugih ovaca koje nisu iz ovog ovčinjaka, i njih treba da dovedem, i glas će moj čuti, i bit će jedno stado i jedan pastir. Iako je blaženom Petru prvenstveno rekao: Pasi ovce moje, ipak sam Gospodin vodi brigu o nastojanju svih pastira i one što dolaze k stijeni pase na tako plodnim i bujnim pašnjacima te se nebrojene ovce, okrijpljene silom ljubavi, ne bi kolebale umrijeti za pastirovo ime, kao što je dobri pastir život svoj položio za svoje ovce.

Vrh

PostPostano: Čet tra 11, 2024 08:19 

Moguće je od Pisma učiniti idolotriju ali isto tako je moguće i od tradicije ili predaje učiniti isto.

Pismo i tradicija moraju ići skupa i pri čemu ovo prvo ima veći autoritet.

Ne treba zanemariti ni učenje sv. Pavla kako je Božji zakon upisan u srce svakog ljudskog bića.
To je bila zaista revolucionarna promjena koja je izokrenula naglavačke dotadašnji religijski svijet.

Vrh

PostPostano: Čet tra 11, 2024 09:15 

Ne treba zanemariti ni učenje sv. Pavla kako je Božji zakon upisan u srce svakog ljudskog bića.
To je bila zaista revolucionarna promjena koja je izokrenula naglavačke dotadašnji religijski svijet.

Ne razumijem to o promjeni možeš li pojasniti?

Vrh

PostPostano: Čet tra 11, 2024 09:43 

Ne razumijem to o promjeni možeš li pojasniti?

Nedavno je izašla sjajna knjiga "Vladavina" od Hollanda, toplo je preporučujem, govori o utjecaju kršćanstva na razvoj moderne Zapadne civilizacije.
Od Perzije, preko Grčke na dalje. Dosta mi je zanimljivo jer piše svjetovnim jezikom bez ulaska u teologiju i vjeru, više se drži kulturološke/svjetonazorske dimenzije.
Pokušati ću prenijeti tu misao, mada je naravno bolje pročitati u samoj knjizi.
Perzijanci, Grci i Rimljani su imali Bogove koji su bili daleki, hladni, okrutni, igrali su se sa ljudima.
Židovi su imali bliskog Boga kojeg su ljubili, sa kojim su se svađali, koji je bio uz njih i za njih. I koji je dao zakone i pravila, bezbroj njih, i samo onaj tko je poznavao zakon mogao je imati odnos sa Bogom.

U prvim kršćanskim zajednicama to je bilo veliko pitanje, mogu li se spasiti nežidovi, oni koji ne poznaju židovske zakone i ne drže ih se? Kako će ih upoznati kad nisu dio židovske kulture? Sve stare relgije su bile kulturološki zatvorene.

Sv. Pavao je to presjekao, rekao je da je temeljni Božji zakon upisan u srce SVAKOG ljudskog bića neovisno o vjeri, kulturi, mjestu rođenja...
Svako ljudsko biće ima priliku prepoznati u sebi taj zakon i živjeti po njemu, čak i ako nikada nije čuo za Boga koji se objavio Abrahamu i za Isusa Krista.
Kulturološki, odnosno religijski, to je bila prava revolucija (riječima samog Hollanda), omogućilo je širenje kršćanstva na sve kulture.

https://verbum.hr/vladavina

Vrh

PostPostano: Čet tra 11, 2024 11:06 

pročitati ću čim ju nabavim...jako dobra preporuka :))

Inače, o tome kaže i biblija u :

RIM 2
12 Unatoč Zakonu

Uistinu, koji bez Zakona sagriješiše, bez Zakona će i propasti; i koji pod Zakonom sagriješiše, po Zakonu će biti suđeni. 13 Ne, pred Bogom nisu pravedni slušatelji Zakona, nego – izvršitelji će Zakona biti opravdani. 14 Ta kad se god pogani, koji nemaju Zakona, po naravi drže Zakona, i nemajući Zakona, oni su sami sebi Zakon: 15 pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim. O tom svjedoči i njihova savjest, a i prosuđivanja kojima se među sobom optužuju ili brane. 16 To će se očitovati na Dan u koji će, po mojem evanđelju, Bog po Isusu Kristu suditi ono što je skriveno u ljudima.

Vrh

PostPostano: Čet tra 11, 2024 17:53 

Katolička Crkva je nužna za spasenje i da bez obzira na Božje puteve koje ne možemo znati, trebamo tu istinu naviještati uvijek i svima. Najgore je kada neki kao heretici propovijedaju nešto drugo.

Vrh

PostPostano: Čet tra 11, 2024 20:20 

Nedavno je izašla sjajna knjiga "Vladavina" od Hollanda, toplo je preporučujem, govori o utjecaju kršćanstva na razvoj moderne Zapadne civilizacije.
Od Perzije, preko Grčke na dalje. Dosta mi je zanimljivo jer piše svjetovnim jezikom bez ulaska u teologiju i vjeru, više se drži kulturološke/svjetonazorske dimenzije.
Pokušati ću prenijeti tu misao, mada je naravno bolje pročitati u samoj knjizi.
Perzijanci, Grci i Rimljani su imali Bogove koji su bili daleki, hladni, okrutni, igrali su se sa ljudima.
Židovi su imali bliskog Boga kojeg su ljubili, sa kojim su se svađali, koji je bio uz njih i za njih. I koji je dao zakone i pravila, bezbroj njih, i samo onaj tko je poznavao zakon mogao je imati odnos sa Bogom.

U prvim kršćanskim zajednicama to je bilo veliko pitanje, mogu li se spasiti nežidovi, oni koji ne poznaju židovske zakone i ne drže ih se? Kako će ih upoznati kad nisu dio židovske kulture? Sve stare relgije su bile kulturološki zatvorene.

Sv. Pavao je to presjekao, rekao je da je temeljni Božji zakon upisan u srce SVAKOG ljudskog bića neovisno o vjeri, kulturi, mjestu rođenja...
Svako ljudsko biće ima priliku prepoznati u sebi taj zakon i živjeti po njemu, čak i ako nikada nije čuo za Boga koji se objavio Abrahamu i za Isusa Krista.
Kulturološki, odnosno religijski, to je bila prava revolucija (riječima samog Hollanda), omogućilo je širenje kršćanstva na sve kulture.

https://verbum.hr/vladavina

Zanimljivo je to od Pavla da je temeljni Božji zakon upisan u srcu čovjeka to je jako dobro u stvari to vodi tome da je Bog izabranom narodu po Mojsiju predao ono što je već bilo u njihovim srcima.
Jasno sve je to priprema za dolazak onoga koji jedini može ispuniti taj zakon davši tu mogućnost sada i nama ali ne našom snagom i voljom nego predanjem sebe Njemu.

Vrh

PostPostano: Čet tra 11, 2024 20:57 

Zanimljivo je to od Pavla da je temeljni Božji zakon upisan u srcu čovjeka to je jako dobro u stvari to vodi tome da je Bog izabranom narodu po Mojsiju predao ono što je već bilo u njihovim srcima.
Jasno sve je to priprema za dolazak onoga koji jedini može ispuniti taj zakon davši tu mogućnost sada i nama ali ne našom snagom i voljom nego predanjem sebe Njemu.

Priča spasenja je najveća priča ljudskog roda. Predivna, kompleksna, generacijska.
Biblija je pisana kompleksnim jezikom i čitajući je postoji velika opasnost da čovjek previdi nit te priče u kojoj se Bog strpljivo bori za Čovjeka.

Ima jedna predivna knjiga, "Hoditi s Bogom", i nju mogu toplo preporučiti svima. Autori jednostavnim i modernim jezikom vode čitatelja kroz tu veliku priču i avanturu. I svaki komadić te slagalice na velikoj vremenskoj stazi ima smisla i vodi jedan ka drugome, i tako će biti dok posljednji komadić ne sjedne na mjesto - dolazak Krista.

https://verbum.hr/hoditi-s-bogom

Uloga izabranog naroda u toj priči je fantastična, zanimljiva i misteriozna. Nama na Zapadu je neke od dimenzija tog odnosa između Boga i Židova teško za shvatiti, ali ne možemo poreći - oni su izabrani narod. Dosta se o tome može pročitati u još jednoj izvanrednoj knjizi "Spasenje dolazi od Židova" Roy Schoemana, tu sam stvarno puno naučio o židovskoj dimenziji te priče.

https://verbum.hr/spasenje-dolazi-od-zidova-6364

Vjerujem da ste se već susreli sa nevjerojanom, spektakularnom pričom obraćenja Schoemana na katoličanstvo.
Ako netko nije vidio tu je link: https://www.youtube.com/watch?v=rPpc38vfMBY

Vrh

Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pon ruj 16, 2024 16:33 

EDIT: Prebačeno sa druge teme

Ne držim prst u ušima kako bi imao bolji prijem, ako na to misliš. :mrgreen:
Razgovaram s Bogom kroz molitvu, meditaciju, čitanje sv. Pisma ... kao što bi trebao i svaki katolik.

Zanimljivo je koliko različito iščitavamo KKC i naglašavamo različite rečenice.
Krist je nedvojbeno naglasio važnost zakona ljubavi i stavio ga iznad svega.
Sv. Pavao je nedvojbeno rekao kako je Božji zakon upisan u srce svakog čovjeka.
I KC nedvojbeno poučava kako Bog želi spasiti svako svoje stvorenje.
Tri velike točke koje treba povezati.

Znači li to da je KC samo jedna od istina i da nije bitna? Ne, nipošto, baš suprotno.
Nije bez veze Krist poslao svoju Crkvu da odnese njegovu riječ u cijeli svijet. I Crkva je to uspjela. Trebalo je vremena, ali uspjela je.
Ljubav koju je Krist propovijedao prije dvije tisuće godina bila je toliko nestvarna da je bila sablažnjiva, vrijedna razapinjanja na križ.
Ne samo kod Židova, ništa bolji nisu bili na Rimljani, Grci, Egipćani, Perzijanci, divlja plemena sjevera... pa sve do dalekog Istoka.
Poruka koju je utjelovljeni Bog poslao Čovjeku bila je dramatično različita od svega što je čovjek tada imao i bio, tražila je promjenu od temelja na gore.

Danas, dvije tisuće godina kasnije, poruka ljubavi je došla do zadnjeg kutka svijeta. Ne provodi se svuda u punini, ali je došla.
Za nju znaju sve kršćanske denominacije, Islam, Židovi, sve istočne filozofije i religije, moderni svijet ... ne samo da je znaju nego su je djelomično prihvatili i primijenili.
Neki su je prihvatili u punini (i postali katolici ili bar kršćani), drugi su je prihvatili u određenom opsegu.

[b]Kako znati koliko je istine u tim drugima? Pa upravo tako što je Krist osnovao KC koja je etalon, mjerna jedinica, punina Istine, Objava Boga čovjeku.
I zato papa može mirne savjesti prepoznati u drugima te dijelove istine i reći da ih vode ka Bogu.
Dovoljno za spasenje? Bog će suditi svakome po njegovoj savjesti, zakonu koji je upisao u srce svakog čovjeka.

Prije nego bahato osudimo druge i "pošaljemo" ih u pakao, trebali bi ipak razmisliti [/b]što je to vjera i što znači slijediti Krista.
Riječi su jeftine. I obredi su jeftini. Ne traže puno od nas. I zato imamo oko sebe toliko katolika koji ujutro pogledaju horoskop, pa sjednu u auto i objese krunice "nek se nađe za svaki slučaj", malo se zabave gatanjem, pa tu i tamo odu na misu jer eto nikad ne znaš hoće li ti trebati... Katolička vjera i hod za Kristom? Ne, nije. Slijediti Krista je jako "skupo" i traži djela ljubavi. I zato sam napisao da se bojim praznih ruku, jer sam kao i većina modernih ljudi zatvoren u svoj svijet i slabo vidim druge.

Slažem se s tobom ako pričamo o katolicima...tada su uz vjeru bitna naravno i djela ljubavi
Ali mi smo se dotakli onih koji nisu katolici, ili barem kršćani
Evo u vezi gore boldanoga , ja sam boldao tvoje riječi
Kako samo dijelovi istine u drugim religijama ili kod ateista ih mogu dovesti do Istine i spasenja...ti si u postu poslije naglasio dobra djela, ljubav prema drugima, prihvaćanje gubavaca koje mnogi katolici neće učiniti a pripadnici drugih religija , barem neki hoće
Dolazimo do teze da će te nekatolike spasiti njihova dobra djela koja čine
A TO JE HEREZA...je još je u 4. stoljeću najveći teolog zapadne Crkve sv.Augustin osudio učenje svećnika KC Pelagija i dokazao da sama dobra djela neće dovesti te duše do spasenja! Poslije je to potvrđeno na jednom općem saboru KC

Znači po Augustinu i dogmi sa općeg sabora dobra djela bez pripadnosti Kristovoj Crkvi ne mogu dovesti do spasenja
Ne mogu se nekršćani spasiti dobrim djelima ako odbijaju ući u Crkvu , krstiti se i na taj način oprati se od istočnog-izvornog grijeha!
Dok se ne operu od iskonskog grijeha svojih predaka i samih svojih grijeha ne mogu se spasiti
Oprati od istočnog grijeha može samo krštenje,a oprati od osobnih grijeha može samo sveti sakrament ispovijedi

Nekršćanima koji su čuli za Isusa i njegovu Crkvu a nisu se obratili po nauku KC nema spasenja ...mogu oni ići gubavcima i činiti djela ljubavi kao i mnogi drugi katolici, ali bez krštenja i pripadnosti KC nema spasenja...to je nauk KC bio oduvijek pa i sada je
Inače , relativiziramo našu vjeru, spasenjske učinke sakramenata i svega što se tiče KC

EDIT: ne znam što mi ne bolda gdje sam označio??...ali vidi gdje se nalaze zagrade+b ...to je trebalo biti boldano

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 07:23 

Ne držim prst u ušima kako bi imao bolji prijem, ako na to misliš. :mrgreen:
Razgovaram s Bogom kroz molitvu, meditaciju, čitanje sv. Pisma ... kao što bi trebao i svaki katolik.

Zanimljivo je koliko različito iščitavamo KKC i naglašavamo različite rečenice.
Krist je nedvojbeno naglasio važnost zakona ljubavi i stavio ga iznad svega.
Sv. Pavao je nedvojbeno rekao kako je Božji zakon upisan u srce svakog čovjeka.
I KC nedvojbeno poučava kako Bog želi spasiti svako svoje stvorenje.
Tri velike točke koje treba povezati.

Znači li to da je KC samo jedna od istina i da nije bitna? Ne, nipošto, baš suprotno.
Nije bez veze Krist poslao svoju Crkvu da odnese njegovu riječ u cijeli svijet. I Crkva je to uspjela. Trebalo je vremena, ali uspjela je.
Ljubav koju je Krist propovijedao prije dvije tisuće godina bila je toliko nestvarna da je bila sablažnjiva, vrijedna razapinjanja na križ.
Ne samo kod Židova, ništa bolji nisu bili na Rimljani, Grci, Egipćani, Perzijanci, divlja plemena sjevera... pa sve do dalekog Istoka.
Poruka koju je utjelovljeni Bog poslao Čovjeku bila je dramatično različita od svega što je čovjek tada imao i bio, tražila je promjenu od temelja na gore.

Danas, dvije tisuće godina kasnije, poruka ljubavi je došla do zadnjeg kutka svijeta. Ne provodi se svuda u punini, ali je došla.
Za nju znaju sve kršćanske denominacije, Islam, Židovi, sve istočne filozofije i religije, moderni svijet ... ne samo da je znaju nego su je djelomično prihvatili i primijenili.
Neki su je prihvatili u punini (i postali katolici ili bar kršćani), drugi su je prihvatili u određenom opsegu.

Kako znati koliko je istine u tim drugima? Pa upravo tako što je Krist osnovao KC koja je etalon, mjerna jedinica, punina Istine, Objava Boga čovjeku.
I zato papa može mirne savjesti prepoznati u drugima te dijelove istine i reći da ih vode ka Bogu.
Dovoljno za spasenje? Bog će suditi svakome po njegovoj savjesti, zakonu koji je upisao u srce svakog čovjeka.

Prije nego bahato osudimo druge i "pošaljemo" ih u pakao, trebali bi ipak razmisliti što je to vjera i što znači slijediti Krista.
Riječi su jeftine. I obredi su jeftini. Ne traže puno od nas. I zato imamo oko sebe toliko katolika koji ujutro pogledaju horoskop, pa sjednu u auto i objese krunice "nek se nađe za svaki slučaj", malo se zabave gatanjem, pa tu i tamo odu na misu jer eto nikad ne znaš hoće li ti trebati... Katolička vjera i hod za Kristom? Ne, nije. Slijediti Krista je jako "skupo" i traži djela ljubavi. I zato sam napisao da se bojim praznih ruku, jer sam kao i većina modernih ljudi zatvoren u svoj svijet i slabo vidim druge.

Sve je ovo lijepo rečeno...i meni je grubo da ostali propadnu jer su njihovi očevi odbili kršćanstvo, silom odbili misionare Crkve i neprihvatili istinski Božji nauk, pravu vjeru
I istina , postoji u Rimljanima gdje Pavaoa kaže da će drugi biti suđeni po savjesti
I mene godinama muči sintagma i nauk u vezi EENS-izvan Crkve i bez krštenja nema spasenja...ne mogu to sve zatvoriti a da bude bez podpitanja!

I ja sam prije 15 godina vjerovao da se ljudi spašavaju dobrim djelima i ljubavlju prema drugima...bio sam neopelegijanac
Ali onda su mi iskusniji u teologiji naglasili da time podržavam mišljenje heretika Pelagija koga je pobio sv.Augustin Aurelijus i opći sabor KC
Pojasnili su mi da se nitko ne može spasiti samo po svojim dobrim djelima ( ljubav prema drugima i Bogu)...da je potrebno i biti član Crkve i biti kršten!

Tu je i veliki problem čemu onda misionarenje svećenika KC/ kršćanstva općenito...zašto su tisuće misonara zlopatili se , bivali mučeni i ubijani od pogana, muslimana i drugih a da bi proširili evanđelje- nauk KC?
Zašto su se toliko mučili i trudili ako sve vjere imaju dio božanske istine i pripadnici tih vjera se mogu spasiti dobrim djelima?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 08:00 

Sve je ovo lijepo rečeno...i meni je grubo da ostali propadnu jer su njihovi očevi odbili kršćanstvo, silom odbili misionare Crkve i neprihvatili istinski Božji nauk, pravu vjeru
I istina , postoji u Rimljanima gdje Pavaoa kaže da će drugi biti suđeni po savjesti
I mene godinama muči sintagma i nauk u vezi EENS-izvan Crkve i bez krštenja nema spasenja...ne mogu to sve zatvoriti a da bude bez podpitanja!

I ja sam prije 15 godina vjerovao da se ljudi spašavaju dobrim djelima i ljubavlju prema drugima...bio sam neopelegijanac
Ali onda su mi iskusniji u teologiji naglasili da time podržavam mišljenje heretika Pelagija koga je pobio sv.Augustin Aurelijus i opći sabor KC
Pojasnili su mi da se nitko ne može spasiti samo po svojim dobrim djelima ( ljubav prema drugima i Bogu)...da je potrebno i biti član Crkve i biti kršten!

Tu je i veliki problem čemu onda misionarenje svećenika KC/ kršćanstva općenito...zašto su tisuće misonara zlopatili se , bivali mučeni i ubijani od pogana, muslimana i drugih a da bi proširili evanđelje- nauk KC?
Zašto su se toliko mučili i trudili ako sve vjere imaju dio božanske istine i pripadnici tih vjera se mogu spasiti dobrim djelima?

Spor sa Pelagijem se nije sastojao u tome da je kako ti kažeš Augustin tvrdio da je za spasenje potrebno biti član Crkve a Pelagije tvrdio suprotno.

Pelagije nije bio poganin nego član Crkve kao i Augustin te je isto zastupao da je za spasenje potrebno biti član Crkve.

Spor se sastojao u nečemu drugom i za površnog vjernika Pelagije bi mogao glatko proći....kad bi vješto prezetirao Pelagijevo učenje vjernicima a da ne kažemo da je osuđeno kao hereza glatko bi prošlo kod većine.

Dakle Pelagije je tvrdio da čovjek kao takav može izvršiti Božju volju tj. da ima u sebi tu mogućnost i da bi intervencija ili pomoć od Boga umanjila njegovu slobodu i njegov izbor.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 09:27 

Ako se slažeš da u svakom ljudskom stvorenju stvorenom na Božju sliku postoji savjest, onda se vjerojatno možeš složiti i sa tim da nam je Bog omogućio intuitivno razumijevanje te savjesti. Mislim na osjećaj za ispravno, istinito, pravedno... što se onda vrlo često uguši slojevima nadodane kulture, ideologije i sličnih ljudskih umotvorina. Pod svim tim slojevima često nije ni jednostavno čuti glas savjesti i odvojiti ga od ostalog. Ali tu je onda i Objava koja nam je dala jasne smjernice.

Naravno, Bog je biće i svojom voljom može činiti što hoće. Ali ako sam ja biće koje je stvorio sebi na sliku, ako mi je u srce upisao svoj zakon i ako mi je dao mogućnost (intuiciju) da taj zakon znam iščitati, onda se mogu (probati) osloniti na moju intuiciju.

Što ti intuicija i tvoj osjećaj za pravednost kaže ako zamisliš nekog Hrkija kojeg je Gospodin stavio nekoliko tisuća kilimetara istočnije, recimo u jednu mongoslku kulturu.
Je li te time Gospodin automatizmom osudio na pakao? Ili barem drastično otežao izbjegavanje pakla? Jer mogu te sa velikom sigurnošću uvjeriti da taj imaginarni Hrki ne bi bio katolik, ne bi bio kršten, a znao bi za Krista jer živimo u globalnoj kulturi. Govori li ti intuicija da je to pravedno? Pogotovo ako gledaš kroz prizmu zakona ljubavi?

Posljednje tri pape kažu suprotno od tebe.

Katekizam isto tako. Jer premda u stavci 1257 izričito kaže "...Crkva ne pozna drugog sredstva osim krsta da zajamči ulazak u vječno blaženstvo;" već dvije stavke kasnije kaže ovo:

1260 »Budući da je Krist umro za sve i da je konačan čovjekov
poziv stvarno samo jedan, i to božanski, treba držati da Duh Sveti
pruža svima mogućnost da se, na način koji je Bogu poznat, pridruže
vazmenom otajstvu.«59 Svaki čovjek koji, ne znajući za Kristovo
evanđelje i njegovu Crkvu, traži istinu i čini volju Božju onako kako je
spozna, može biti spašen. Može se pretpostaviti da bi takvi ljudi, kad bi
upoznali nužnost krsta, izričito poželjeli da budu kršteni.

Ovo je ipak sasvim drugačije od onog što ti tvrdiš. Jer onaj imaginarni Hrki rođen u Mongoliji, jako teško može upoznati nužnost krštenja, premda načelno može znati dosta toga što KC naučava. Ovaj članak ja iščitavam na način da onaj tko odbije krštenje (ili u konačnici Krista) pri punoj svijesti i znanju što odbija, on neće biti spašen.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 09:46 

Spor sa Pelagijem se nije sastojao u tome da je kako ti kažeš Augustin tvrdio da je za spasenje potrebno biti član Crkve a Pelagije tvrdio suprotno.

Pelagije nije bio poganin nego član Crkve kao i Augustin te je isto zastupao da je za spasenje potrebno biti član Crkve.

Spor se sastojao u nečemu drugom i za površnog vjernika Pelagije bi mogao glatko proći....kad bi vješto prezetirao Pelagijevo učenje vjernicima a da ne kažemo da je osuđeno kao hereza glatko bi prošlo kod većine.

Dakle Pelagije je tvrdio da čovjek kao takav može izvršiti Božju volju tj. da ima u sebi tu mogućnost i da bi intervencija ili pomoć od Boga umanjila njegovu slobodu i njegov izbor.

Nisam prvenstveno u vezi kršetanja rekao za Augustina, nego prvenstveno za pelagijansko učenje- da se čovjek može spasiti dobrim djelima!...Augustin je pobio Pelagija( i već sam ranije naglasio da je Pelagije bio svećenik, tako da neznam zašto to spominješ! pogledaj dobro šta sam ranije već spominjao) da se ljudi mogu spasiti samo svojim snagama, samo svojim djelima!( bez Božje milosti)...što je točno...Augustin je za ljude rekao nešto u stilu "da je čovjek masa grijeha" , štou biti i je!...i po nasljeđenom iskonskom grijehu i po grijesima što ih činimo svaki dan...nađi mi čovjeka koji neće u 70-80 godina počiniti nijedan smrtni grijeh!i time se spasiti samo po svojim dobrim djelima

Šta nam onda treba dalje po tebi da se očistimo od grijeha i spsimo se?
Reci nam

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 10:00 

...mogu oni ići gubavcima i činiti djela ljubavi kao i mnogi drugi katolici, ali bez krštenja i pripadnosti KC nema spasenja...

Iznenađuje me koliko olako uzimaš to simboličko odlaženje gubavcima.
Imam osjećaj kao da mnogi ljudi uopće nisu svjesni koliko je Kristovo učenje bilo radikalno i suprotnos svemu što je Čovjek bio tada.
Zapravo i mogu shvatiti jer je današnji svijet toliko uronjen u Kristovu ostavštinu da uzimamo kao normalno ljudska prava, vrijednosti, činjenje dobra...

Prije dvije tisuće godina ubijanje ljudi je bila norma a ne izuzetak. Držanje robova za rad i seksualno iskorištavanje je bila norma. Žene na razini kućne životinje je bila norma.
Slabe se ubijalo ili pustilo da umru negdje kao šugava pseta. Smiješni su moderni wokisti koji glorificiraju kulturu Rima i Grčke i ističu ih kao temelje Zapada. U tim kulturama ne bi preživjeli jedan dan.

To koliko je Kristova poruka radikalna je nemoguće prikazati nekom analogijom u modernom svijetu.
Pada mi na pamet zgodna pričica iz fizike. Kada je Einstein razvio svoju teoriju relativnosti matematika mu je pokazivala da svemir nije statičan nego da se širi. To je bilo toliko nezamislivo da je namjerno ubacio (izmišljenu) konstantu u formule kako bi se formule vratile u normalu. Tek godinama kasnije je dobar matematičar i astronom, svećenik Lemaitre, uočio tu prijevaru i zauvijek promijenio znanstvenu paradigmu, a mnogi vrhunski znanstvenici tog doba su umrli a da se nikada nisu pomirili sa promjenom.

To je bila strašna revolucija koja je sve promijenila. Ali je minorna u odnosu na promjenu koju je Krist donio čovjeku.
Bog je dvije tisuće godina pripremao židovski narod modelirajući ih polako, iz naraštaja u naraštaj, da bi im mogao dati konačnu Objavu i zatražiti da je pronesu po cijelom svijetu.

To nije "samo" etika niti je "samo" činjenje dobrih djela. To je prepoznavanje Božjeg nauma za čovjeka, to je prihvaćanje Kristove ostavštine, to znači biti radikalno i temeljito promijenjen čak i kada ne znaš odakle ta promjena dolazi. A dolazi od Krista, od Crkve, od stotina tisuća mučenika koji su tokom stoljeća tu promjenu pronosili i konačno pronijeli diljem svijeta. Svijet danas, sa svim gadostima koje se događaju je dramatično i radikalno promjenjen i prožet Kristovom ostavštinom, u odnosu na svijet prije dvije tisuće godina.

Važno je prepoznavati istinu u drugome. I nitko osim Boga ne može znati srce drugog čovjeka. Samo i jedino Bog može reći tko jest a tko nije spašen.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 97 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata