Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri ožu 19, 2025 16:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri lip 05, 2024 17:14 

Sve do 1960.-ih u Crkvi gotovo da nije bilo nikoga tko nije vjerovao u to da je đavao zli duh, tj. pali anđeo, da ga je stvorio Bog i da ima stanovite moći i slobodnu volju. Od početka se u Crkvi na đavla gledalo kao na vođu silna mnoštva demona udruženih u borbi protiv Katoličke Crkve.
Liberalima nije išlo u glavu da je Crkva spremna i dalje vjerovati u postojanje nevidljivih duhova“ ili da je đavao „osoba“, pogotovo nakon što je napredak znanosti i ljudskoga uma jednoznačno pokazao da je osnova za ova vjerovanja odavno zastarjela. „Ne možemo se koristiti električnom rasvjetom i radijom te očekivati pomoć od suvremene medicine kada smo bolesni“, pisao je Rudolf Bultmann 1969., „i istodobno vjerovati u duhove i u čudesa o kojima govori Novi zavjet.“
https://www.quovadisecclesia.com/postoji-li-davao-2/

Vrh

PostPostano: Pon lip 10, 2024 05:15 

Trebam biti svjestan da iz mojih usta izlazi zlo.
Nije zlo negdje drugdje (trunje).
Zlo je u mojem srcu i onečišćuje me (klada).

No kad se držim riječi Isusa, kad sam u jarmu, kad sam u ljubavi, kad sam u slobodi, kad sam u molitvi Ocu - život imam/imamo.
Život koji nadilazi vremensku konotaciju, nadilazi relativno. Imamo apsolutni bezuvjetni život :))

Sve je to prema mom/našem odabiru!
Kako vjerujem tako mi je!
Vlastita vjera me/nas spašava zla 8)

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2024 20:49 

Sve do 1960.-ih u Crkvi gotovo da nije bilo nikoga tko nije vjerovao u to da je đavao zli duh, tj. pali anđeo, da ga je stvorio Bog i da ima stanovite moći i slobodnu volju. Od početka se u Crkvi na đavla gledalo kao na vođu silna mnoštva demona udruženih u borbi protiv Katoličke Crkve.
Liberalima nije išlo u glavu da je Crkva spremna i dalje vjerovati u postojanje nevidljivih duhova“ ili da je đavao „osoba“, pogotovo nakon što je napredak znanosti i ljudskoga uma jednoznačno pokazao da je osnova za ova vjerovanja odavno zastarjela. „Ne možemo se koristiti električnom rasvjetom i radijom te očekivati pomoć od suvremene medicine kada smo bolesni“, pisao je Rudolf Bultmann 1969., „i istodobno vjerovati u duhove i u čudesa o kojima govori Novi zavjet.“
https://www.quovadisecclesia.com/postoji-li-davao-2/

Rudolf Bultmann je njemački luteranski teolog. Liberalna teologija se iz nečega razvila.

Vrh

PostPostano: Sri lip 12, 2024 23:00 

Bultmann jest heretički teolog, ali za temu je bitno zašto je postao mjerodavan za katolike pa su se počeli slagati s njim i ponašati se suprotno od ponašanja koje je bilo uobičajeno od početka Crkve?

Vrh

PostPostano: Čet lip 13, 2024 20:20 

Bultmann jest heretički teolog, ali za temu je bitno zašto je postao mjerodavan za katolike pa su se počeli slagati s njim i ponašati se suprotno od ponašanja koje je bilo uobičajeno od početka Crkve?

Koji katolik se slaže s njim?

Vrh

PostPostano: Pet lip 14, 2024 07:11 

Koji katolik se slaže s njim?

Popis takvih katolika je predug. Dovoljno je pregledati filozofsko teološke znanstvene radove, disertacije itd koje objavljuju na hrčku npr katolički svećenici da ti padne mrak na oči. A to je samo malena Hrvatska, koja kaska za svijetom u svemu, pa i u apostaziji. Jezuitski general Arturo Sosa ne vjeruje u postojanje đavla. Timothy Radcliffe, provincijal dominikanaca u SAD, na pitanje vjeruje li da je Isus Sin Božji odgovara: da, zato jer smo svi "Sinovi Božji". Bivši kardinal McCarrick nosio je pektoralni križ na kojem je stilizirani Isusov lik bez pola noge; dakle, Ivan 19,36 " Ni jedna mu se kost neće polomiti" tj Kristova bezgrešnost je nešto što je jedan kardinal javno implicite odbacivao.
Spomenuto mišljenje tog nekog Bultmana je samo početak apostazije za mnoge nominalno katoličke svećenike i laike.

Vrh

PostPostano: Ned lip 16, 2024 13:00 

Kolegica je bila na misi u (išle preko župe) Novom Mestu, prisustvovali su egzorcizmu, veli da je bilo nadrealno, a nadolazeći osjećaj hladnoće u crkvi je bio jeziv, uglavnom ledila se krv u žilama..

Dal postoji đavao.. Vele da se jedno mora priznat đavlu, a to je da radi 0-24, neumoran je i stalno radi.

Vrh

PostPostano: Ned lip 16, 2024 18:04 

Kolegica je bila na misi u (išle preko župe) Novom Mestu, prisustvovali su egzorcizmu, veli da je bilo nadrealno, a nadolazeći osjećaj hladnoće u crkvi je bio jeziv, uglavnom ledila se krv u žilama..

Dal postoji đavao.. Vele da se jedno mora priznat đavlu, a to je da radi 0-24, neumoran je i stalno radi.

Da, neki karizmatici žele, kao u Isusovo vrijeme, javno izgoniti đavle, ali Crkva to ne preporuča.. Zna se da je u zadnje vrijeme potreba velika, veliko je i zanimanje bogoslova i studenata za tu vrstu služenja, a ipak neki povjeruju tek kad dožive i vide svojim očima.
(I u tome je potrebna diskrecija, anonimnost, egzorcizmi kod nekih traju mjesecima...; ne preporuča se praviti od svega spektakl.)

Vrh

PostPostano: Pet lip 21, 2024 18:09 

adrijana je napisao/la:
veliko je i zanimanje bogoslova i studenata za tu vrstu služenja

Ako je to istina onda situacija i nije tako loša kod nas.

Vrh

PostPostano: Čet srp 11, 2024 16:12 

U Sloveniji je više egzorcista pa neki vjernici odlaze tamo.
Moderna kulturna negira postojanje đavla kao osobe i propagira kako „đavao ne postoji“. Ipak neki, koji poriču „đavla“ i smatraju ga kao smiješnu pojavu iz mračnog srednjeg vijeka, ipak priznaju da u svijetu postoji nešto poput zla, ali za njegovo postojanje nalaze druge razloge.

Vrh

PostPostano: Sri srp 31, 2024 09:38 

U Sloveniji je više egzorcista pa neki vjernici odlaze tamo.
Moderna kulturna negira postojanje đavla kao osobe i propagira kako „đavao ne postoji“. Ipak neki, koji poriču „đavla“ i smatraju ga kao smiješnu pojavu iz mračnog srednjeg vijeka, ipak priznaju da u svijetu postoji nešto poput zla, ali za njegovo postojanje nalaze druge razloge.

Da li postoji tradicionalni đavao?

Vrh

PostPostano: Čet kol 01, 2024 12:30 

Mislim da postoje fenomeni / stanja duše: "pobožni đavao", "tradicionalni đavao", "moderni đavao", "forumski đavao"... :;

Vrh

PostPostano: Čet kol 01, 2024 16:36 

Mislim da postoje fenomeni / stanja duše: "pobožni đavao", "tradicionalni đavao", "moderni đavao", "forumski đavao"... :;

Lol. :oops:

Vrh

PostPostano: Čet kol 01, 2024 21:07 

A pravoslavni?

Vrh

PostPostano: Čet kol 01, 2024 21:44 

A pravoslavni?

:)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po