Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 14, 2025 05:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet ožu 01, 2024 08:35 

Jeste li primijetili da katolicizam u stvarnom životu često nema mnogo sličnosti s katolicizmom na Internetu?
U stvarnom životu biste dobili sto postotan pozitivan odgovor i zabezeknut pogleda zašto uopće takvo pitanje "Je li Franjo papa?". Na internetu u interakciji s katolicima na društvenim mrežama (osobito na Twitteru), neće proći dugo prije nego što naiđete na nekoga tko tvrdi da „Jorge Bergoglio zapravo nije papa“. Iako bi ta opcija mogla biti primamljiva, nevjerojatno je opasna za dušu jer dovodi do odbacivanja Crkve i upadanje u tipično protestantsku herezu koju je stvorio čovjek, a ne Bog.
Odlično je to objašnjeno ovdje https://www.quovadisecclesia.com/duhovn ... antizma-2/

Vrh

PostPostano: Pet ožu 01, 2024 17:53 

kopitar je napisao/la:
Crkva je zauzela blaži stav prema braći protestantima u duhu 2.VK potrebno je voditi dijalog i vidjeti što nam je zajedničko.

Što imaš ti zajedničko s sedevakantistima?

Vrh

PostPostano: Pet ožu 01, 2024 18:16 

Što imaš ti zajedničko s sedevakantistima?

Mislio sam da je to neka protestantska sljedba, kad ono to su tvoji.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 01, 2024 21:13 

Mislio sam da je to neka protestantska sljedba, kad ono to su tvoji.

Nikako nisu moji jer u svom korijenu imaju stajalište dijametralno suprotno osnovama katolicizma. Imanju u biti gnostičko stajalište, vjerovanje da je nekoliko duša otkrilo posebno znanje („gnoza“ je grčki za „znanje“) koje većina katolika nema.
Providnost je zapravo pokazala kako ti je sve antikatoličko i heretično prihvatljivo pa to braniš.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 02, 2024 13:50 

Ne znam je li itko na i vom forumu sedevakantist?
Ponekad sam znao pomisliti da je to forumaš JMerz17...ili tako nekako

Vrh

PostPostano: Sub ožu 02, 2024 14:34 

hrki je napisao/la:
Ponekad sam znao pomisliti da je to forumaš JMerz17...ili tako nekako

Da on je nakon duljeg natezanja i izvrdavanja to priznao i baniran je. Potpuno ispravno, ali mislim da bi se i kopitara trebalo banirati jer i on se pretvara da je katolik, a koristi forum kao platformu za relativizaciju dogmi i iskrivljavanje katoličke vjere.
Nasuprot takvim ekstremima koji nisu katolici mi vjerujemo da je objava javna – da svatko može znati tko je Bog jer je objavio sebe i svoj plan spasenja cijelom svijetu. Vjerujemo da je Bog postao čovjekom, fizičkim bićem, da bi nas spasio. Vjerujemo da je primarni način primanja milosti kroz fizičke objekte – sakramente. Vjerujemo da je Crkva vidljiva, da možemo vidjeti njezinu hijerarhiju i tako možemo upoznati ljude – biskupe i pape – koje je Bog stavio na vlast nad Crkvom.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 02, 2024 17:52 

Da on je nakon duljeg natezanja i izvrdavanja to priznao i baniran je. Potpuno ispravno, ali mislim da bi se i kopitara trebalo banirati jer i on se pretvara da je katolik, a koristi forum kao platformu za relativizaciju dogmi i iskrivljavanje katoličke vjere.
Nasuprot takvim ekstremima koji nisu katolici mi vjerujemo da je objava javna – da svatko može znati tko je Bog jer je objavio sebe i svoj plan spasenja cijelom svijetu. Vjerujemo da je Bog postao čovjekom, fizičkim bićem, da bi nas spasio. Vjerujemo da je primarni način primanja milosti kroz fizičke objekte – sakramente. Vjerujemo da je Crkva vidljiva, da možemo vidjeti njezinu hijerarhiju i tako možemo upoznati ljude – biskupe i pape – koje je Bog stavio na vlast nad Crkvom.

Nism znao ,ali sam pretpostavljao da bi mogao biti
Ne znam zašto je baniran?...ako je baniran samo zato što je priznao da je sedev. onda to po meni nije baš valajn i dovoljan razlog...mislim da forum treba biti otvoren i za takve...neka svatko kaže šta misli , ali u granicama ponašanja šta se smije
Oni nisu toliki heretici kao protestanti itd...od njih se može nešto saznati o KC i našoj vjeri iz starijh vremena...aoni su mislm jaki antemodernisti i slično tomu...ne slažem se sa njihovim rigidnim stavovima da već dosta vremen ( da li od 2VK?) Crkva nema valjanog poglavara isl. tomu...to je hereza...ali od njih mnogi drugi su puno veći heretici!

Nisam za to da se Kopitar banira
On zna kao i fran26 biti koristan za otvaranje nekih tema, graničnih stvari i rasprava na forumu oko toga...
jeste da zna biti tvrdoglav i da se čovjek stvarno mora namučiti da mu neke stvari pojasni, i onda nakon svih pojašnjenja i argumenata on nikda da prizna da je u nečemu bio u krivu
ali , daleko je to od toga da ga se treba banirati
treba naravno za neke stvari, trolanje isl. upozoriti xy forumaša, dati mu privremenu suspenziju-hlađenje isl...ali nisam za TRAJNE banove!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 02, 2024 20:35 

Brrr...što je ovo došlo od tzv katoličkog foruma. Ti ,ono, nisi da se itko banira. Neka svatko piše kako mu dođe. Najbolje da makne ono "katolički" i ostavi samo "forum". Ionako je teško naći i "K" od katoličkog ovdje. Samo glupa prepucavanja. Slabi mi vjera od čitanja a kamoli nekom tko nije katolik pa slučajno ovdje zaluta.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 03, 2024 08:44 

Nism znao ,ali sam pretpostavljao da bi mogao biti
Ne znam zašto je baniran?...ako je baniran samo zato što je priznao da je sedev. onda to po meni nije baš valajn i dovoljan razlog...mislim da forum treba biti otvoren i za takve...neka svatko kaže šta misli , ali u granicama ponašanja šta se smije
Oni nisu toliki heretici kao protestanti itd...od njih se može nešto saznati o KC i našoj vjeri iz starijh vremena...aoni su mislm jaki antemodernisti i slično tomu...ne slažem se sa njihovim rigidnim stavovima da već dosta vremen ( da li od 2VK?) Crkva nema valjanog poglavara isl. tomu...to je hereza...ali od njih mnogi drugi su puno veći heretici!

Nisam za to da se Kopitar banira
On zna kao i fran26 biti koristan za otvaranje nekih tema, graničnih stvari i rasprava na forumu oko toga...
jeste da zna biti tvrdoglav i da se čovjek stvarno mora namučiti da mu neke stvari pojasni, i onda nakon svih pojašnjenja i argumenata on nikda da prizna da je u nečemu bio u krivu
ali , daleko je to od toga da ga se treba banirati
treba naravno za neke stvari, trolanje isl. upozoriti xy ...ali nisam za TRAJNE banove!

Biće se onda slažeš s njim, ne priznaje sv. Misu. Mislim na tzv tradicionista. Pristašu bacanja ljudi na lomače. Negiratelju ženama prava mišljenja i pisanja. Da, baš šteta što i dalje ne može širiti to ovdje.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 05, 2024 08:23 

Biće se onda slažeš s njim, ne priznaje sv. Misu. Mislim na tzv tradicionista. Pristašu bacanja ljudi na lomače. Negiratelju ženama prava mišljenja i pisanja. Da, baš šteta što i dalje ne može širiti to ovdje.

Strašno, nemaju ti veze sa kršćanstvom.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 05, 2024 12:24 

Nisam pisala u množini, o ljudima "tradicionalistima" nego o jednom koji je ovdje za sebe govorio da je to. Da ne bi bilo nesporazuma.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 05, 2024 15:11 

Nisam pisala u množini, o ljudima "tradicionalistima" nego o jednom koji je ovdje za sebe govorio da je to. Da ne bi bilo nesporazuma.

Slažem se i hvala ti na objašnjenju.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 06, 2024 06:55 

Osobno mislim da je modernizam 1000 puta opasnije ugrožava Katoličku Crkvu i daleko je prisutniji i razorniji po spasenje duša nego sedevakantizam, ali on nije tema.
Duhovna opasnost se sastoji u tome što sedevakantizam, iako to oni nikada neće priznati, dovodi do odbacivanja Katoličke Crkve i pristaje i činjenično formira gnostičku religiju koju je stvorio čovjek po svojoj mjeri, a ne po Božjoj volji koji je osnovao Katoličku Crkvu.
S obzirom na duhovne opasnosti koje nosi sedevakantizam iskreni katolici koji su odani tradiciji bi trebali biti svjesni onoga što je rekao sv. John Henry Newman: „Deset tisuća poteškoća ne stvara ni jednu sumnju“. Moramo vjerovati da će te poteškoće biti riješene u Božje vrijeme. Katolička Crkva je vidjela više od nekoliko loših papa, a često su problemi koje su postavljali bili riješeni tek desetljećima kasnije. Moglo bi proći neko vrijeme dok Crkva ne riješi današnje probleme, jer ona ne radi danima ili godinama, nego stoljećima. https://www.quovadisecclesia.com/duhovn ... antizma-2/

Vrh

PostPostano: Ned pro 08, 2024 07:58 

Svećeničko Bratstvo sv. Pija X. (FSSPX) će ubuduće pregovarati s Rimom o ređenju svojih biskupa.
Poglavar njemačke provincije Otac Stefan Pfluger objasnio je da će svaka odluka o novim biskupskim ređenjima biti duboko vezana uz pregovore s Rimom, naglašavajući potrebu da crkvena hijerarhija shvati da FSSPX ne nastoji uspostaviti ‘protuhijerarhiju’, nego osigurati kontinuitet svoga poslanja unutar Crkve.
Papa Benedikt XVI. olakšao je približavanje ovog bratstva u hijerarhiju Crkve 2009. ukinuvši ekskomunikaciju četvorice biskupa koje je zaredio nadbiskup Lefebvre 1988. Papa Franjo poduzeo je još jedan korak 2015. dajući svećenicima Bratstva univerzalnu ovlast za ispovijed. Od 2017. mogu sklapati i ženidbe, pod uvjetom da pastoralno služe vjernicima Bratstva. Prije toga, Bratstvo se uvijek pozivalo na stanje potrebe u Crkvi kako bi opravdalo dijeljenje sakramenata kao što je ispovijed.
Dakle Svećeničko Bratstvo sv. Pija X. se ne treba svrstavati među sedevakantima jer oni to nisu. Unatoč dugotrajnim doktrinarnim razlikama, Pfluger je inzistirao na tome da FSSPX Papu i dalje smatra svojim vrhovnim autoritetom i nastoji održavati otvoren dijalog sa Svetom Stolicom pun poštovanja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata