Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 21, 2025 16:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 263 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ožu 06, 2024 18:39 

Ko to kaže ko to laže da Toma Akvinski, svetac i crkveni naučitelj, uz Sv. Augustina, najveći um kojeg je Katolička Crkva imala, ne piše u skladu sa sv. pismom?! :|

... merely by experience, i.e. by comparing the infused intelligible species with phantasms. And in this way they maintain that Christ's knowledge grew in experience, e.g. by comparing the infused intelligible species with what He received through the senses for the first time. But because it seems unfitting that any natural intelligible action should be wanting to Christ, and because to extract intelligible species from phantasms is a natural action of man's active intellect, it seems becoming to place even this action in Christ. And it follows from this that in the soul of Christ there was a habit of knowledge which could increase by this abstraction of species; inasmuch as the active intellect, after abstracting the first intelligible species from phantasms, could abstract others, and others again. Sv. Toma Akvinski "Summa Theologiae"

Dogma kaže, citiram;

Christ's soul possessed also an acquired knowledge or experimental knowledge (scientia acquisita, sc. experimentalis). (Sent. communis.)

Znaš citirati sveto pismo?! :roll: :roll: Izgleda ne. Kakvu si to oznaku stavio ispod citirane rečenice?! :roll:

Je bilo malo smešno kad si ovo napisao. Priznaj da je bilo. Koja brutala. :lol:

Dobro čuli smo dogme.

I što možemo reći na kraju o Božanskoj osobi Isusu Kristu.

Moj zaključak je da je utjelovljeni Logos imao potpuno znanje a kao čovjek da je napredovao u dobi i milosti do trenutka vlastite spoznaje kad je mogao percipirati razumom znanje Božanske osobe.

Stoga povlačim da Isus nešto nije znao ali kao čovjek je poštovao ograničenja okoline u kojoj se nalazio, tako da sigurno nije komunicirao na latinskom jeziku a naravno da je sve razumio i više od toga bile su mu poznate i misli ljudi.

Nije sigurno pazio na tz.pozitivne pogreške jer gorušičino sjeme nije najsitnije od svih sjemena a na odgovore koje su mu postavljali koristio je riječi iz Pisma.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 14, 2024 08:32 

Dogma kaže, citiram;

Christ's human knowledge was free from positive ignorance and from error. (Sent. certa.) D2184 et seq.

From the begining of Christ's life, His soul possessed infused knowledge (scientia infusa). (Senta. communis.)

mali ispravak...ovo nisu dogme
ovo su sentence nešto nižeg ranga...ali su vrijedne za uzeti u obzir! :))

Vrh

PostPostano: Čet ožu 14, 2024 11:53 

Lako je tebi kada znaš engleski i imaš fakultet, ali žive i vjeruju ljudi i na hrvatskom.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 14, 2024 12:07 

Lako je tebi kada znaš engleski i imaš fakultet, ali žive i vjeruju ljudi i na hrvatskom.

meni ide na živce jer Fran26 sve stavlja na engleskom
ali nažalost ,popis dogmi, svih enciklika isl se nažalost ne mogu naći na hrvatskom...
ne znam šta u ovoj eri laptopa, interneta, lake dostupnosti većine dokumenata i lakog načina za prevesti rade toliki naši svećenici, teoloezi, dr.znanosti, bogoslovi...da se nitko ne može malo potruditi i prevesti većinu dobrih stvari sa engleskog na hrvatski??
To mi je skroz nejasno :shock:

Vrh

PostPostano: Pet ožu 15, 2024 12:23 

hrki je napisao/la:
toliki naši svećenici, teoloezi, dr.znanosti, bogoslovi...da se nitko ne može malo potruditi i prevesti većinu dobrih stvari sa engleskog na hrvatski??
To mi je skroz nejasno

"Možda u duhu 2.vk" više vole pričati moderne bajke nego upoznati vjernike s dogmama tj. orijentirima kako se treba ispravno vjerovati? Sami ne vole tradiciju, ali niti ne dopuštaju onima koji bi htjeli koristiti hrvatske prijevode.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 19:28 

Dobro čuli smo dogme.

Moj zaključak je da je utjelovljeni Logos imao potpuno znanje a kao čovjek da je napredovao u dobi i milosti do trenutka vlastite spoznaje kad je mogao percipirati razumom znanje Božanske osobe.

Stoga povlačim da Isus nešto nije znao ali kao čovjek je poštovao ograničenja okoline u kojoj se nalazio, tako da sigurno nije komunicirao na latinskom jeziku a naravno da je sve razumio i više od toga bile su mu poznate i misli ljudi.

Nije sigurno pazio na tz.pozitivne pogreške jer gorušičino sjeme nije najsitnije od svih sjemena a na odgovore koje su mu postavljali koristio je riječi iz Pisma.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 19:31 

Dobro čuli smo dogme.

Isus je svemoguć
Isus je jedna od osoba Presvetog Trojstva
Isus je stvoritelj svega
Isus je ljubav i milosrđe
Isus je ustanovio Crkvu-KC
Isus je ustanovio svih 7 sakramenata KC...a ne kako tvrde heretici, nevjernici, neznalice da ih je ustanovio čovjek, ili Crkva , da su izmišljenje od pukih smrtnika i da su laž
Isus je Otkupitelj i Spasitelj ljudi
Isus je sveznajuć
Isus je od vječnosti i navijeke
Isus je govorio po prorocima...itd..itd

Ako te zanima šta je sve mogao isus dok je hodao po zemlji i kada je imao npr. samo 5 godina mogu ti i to napisati :)

Ili ako hoćeš ti me sam upitaj da li je Isus mogao učiniti nešto xy sa 5 godina

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 20:43 

"Možda u duhu 2.vk" više vole pričati moderne bajke nego upoznati vjernike s dogmama tj. orijentirima kako se treba ispravno vjerovati? Sami ne vole tradiciju, ali niti ne dopuštaju onima koji bi htjeli koristiti hrvatske prijevode.

Ezekiel 34 "I dođe mi riječ Jahvina: 2 »Sine čovječji, prorokuj protiv Izraelovih pastira, prorokuj im i reci: Ovako govori Jahve Gospod: ‘Jao pastirima Izraelovim koji napasaju sami sebe! Ne moraju li pastiri napasati stado? 3 Mlijekom se hranite, vunom odijevate, ovnove tovne koljete, a stada ne pasete. 4 Nemoćnih ne krijepite, bolesnih ne liječite, ranjenih ne povijate, zalutalih natrag ne dovodite, izgubljenih ne tražite, nego nasilno i okrutno njima gospodarite. 5 I tako se ovce raspršiše nemajuć’ pastira, i raspršene postadoše plijen zvijerima. 6 Ovce lutaju po svim gorama i visokim bregovima; po svoj su zemlji raspršene ovce moje i nitko za njih ne pita, nikoga nema da ih traži.’
7 Zato, pastiri, čujte riječ Jahvinu: 8 ‘Tako mi života, riječ je Jahve Gospoda: zato što ovce moje postadoše plijen i hrana zvijerima, nemajuć’ pastira, dok pastiri moji ovaca mojih ne traže, nego sami sebe pasu, a ne pasu stada mojega’ – 9 zato, pastiri, čujte riječ Jahvinu: 10 Ovako govori Jahve Gospod: ‘Evo me na pastire! Ovce svoje tražit ću iz ruku njihovih i neću im dati da mi više stado pasu ni da sami sebe pasu: istrgnut ću ovce iz usta njihovih, neće im više biti hrana.’

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 21:14 

19 Ukazanje učenicima(Mt 28, 16–20; Mk 16, 14–18; Lk 24, 36–49)
I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« 20 To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina.
21 Isus im stoga ponovno reče:
»Mir vama!
Kao što mene posla Otac
i ja šaljem vas.«

22 To rekavši, dahne u njih i kaže im:
»Primite Duha Svetoga.
23 Kojima otpustite grijehe,
otpuštaju im se;
kojima zadržite,
zadržani su im.«
24 Ukazanje u nazočnosti TominojAli Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. 25 Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«
26 I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!«
27 Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« 28 Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« 29 Reče mu Isus:
»Budući da si me vidio, povjerovao si.
Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 21:20 

prošao je
a ,šta ti misliš?

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 21:55 

prošao je
a ,šta ti misliš?

Gdje si to pročitao?
Nije Houdini da prolazi kroz zatvorena vrata.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 20, 2024 08:32 

Gdje si to pročitao?

evo opet pokazuješ osnovno neznanje o Isusu!
Isus je svemogući Bog i može sve ( KADA TO HOĆE)
kad ćeš napokon u Isusu vidjeti Boga , Arije jedan??

Vrh

PostPostano: Sri ožu 20, 2024 08:45 

evo opet pokazuješ osnovno neznanje o Isusu!
Isus je svemogući Bog i može sve ( KADA TO HOĆE)
kad ćeš napokon u Isusu vidjeti Boga , Arije jedan??

Zašto bi Isusu trebalo da prolazi kroz vrata pa onda je mogao i kroz zid ili krov.

Čitaj tekst nigdje ne piše da je prošao kroz vrata, samo da dođe i stade u sredinu, pojavi se.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 20, 2024 13:08 

Zašto bi Isusu trebalo da prolazi kroz vrata pa onda je mogao i kroz zid ili krov.

Čitaj tekst nigdje ne piše da je prošao kroz vrata, samo da dođe i stade u sredinu, pojavi se.

zašto bi išao kroz krov?...vrata su za ulaz :D :D :D

Vrh

PostPostano: Sri ožu 20, 2024 13:49 

Gdje si to pročitao?

pisala je jedna blaženica KC!...velika i priznata mističarka KC
Ako ti život i djela blaženika i mistika KC nešto /puno znače mogu se potruditi i naći točnu stranu i citat :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 263 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata