Krštenje – ulazak u Božju obitelj Krštenje je prvi i najvažniji sakrament jer njime postajemo djeca Božja i članovi Crkve. Bez krštenja ne možemo primiti druge sakramente jer je ono poput vrata kroz koja ulazimo u Božju obitelj.
Kada se dijete ili odrasla osoba krsti, svećenik izlijeva svetu vodu na čelo i izgovara riječi: "Ja te krstim u ime Oca i Sina i Duha Svetoga." Ta voda nije obična voda – ona je znak čišćenja duše. Krštenjem se briše istočni grijeh, koji smo naslijedili od Adama i Eve, i svi drugi grijesi (ako ih ima).
Zamislimo to ovako: duša prije krštenja je kao prazan list papira koji ima mrlju. Kad nas svećenik krsti, Bog briše tu mrlju i daje nam potpuno čist list – novu priliku za svet i dobar život. Osim toga, krštenjem dobivamo posebnu milost – posvetnu milost, koja nas povezuje s Bogom i ostavlja neizbrisiv trag na našoj duši.
Krštenjem ulazimo u veliku Božju obitelj – Crkvu. To znači da nikada više nismo sami, nego imamo braću i sestre u vjeri. Također, dobivamo i kumove, koji nisu samo svjedoci krštenja, već i duhovni vodiči koji nas trebaju pomagati da rastemo u vjeri.
Krštenje nije samo običan obred – to je pravi duhovni preporod. Kao što dijete dolazi na svijet i počinje novi život, tako i krštena osoba duhovno "rađa" novi život s Bogom.
Krizma (potvrda) – snaga Duha Svetoga Ako je krštenje naš duhovni početak, onda je krizma duhovno sazrijevanje. Krizma nas osnažuje i daje nam puninu Duha Svetoga. Ako smo u krštenju postali djeca Božja, krizmom postajemo zreli članovi Crkve, spremni svjedočiti svoju vjeru.
Kod krizme, biskup ili svećenin pomazuje čelo krštenika svetim uljem (krizmom) i govori: "Primi pečat dara Duha Svetoga." To pomazanje ima duboko značenje – ono označava da nas Duh Sveti ispunjava i daje nam svoju snagu, mudrost, hrabrost i ljubav.
Možemo zamisliti to ovako: kad sportaš trenira, može imati talent, ali mu treba dodatna snaga i vježba da postane pravi prvak. Tako i mi, nakon krštenja, trebamo snagu Duha Svetoga da bismo mogli živjeti kao pravi kršćani.
Kroz krizmu:
Postajemo potpuno povezani s Crkvom i spremni smo preuzeti odgovornost za svoju vjeru. Dobivamo posebne darove Duha Svetoga – mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Jačamo se da bismo mogli hrabro živjeti po Božjoj volji i ne bojati se svjedočiti svoju vjeru. Krizma je kao "pečat" koji Bog stavlja na našu dušu – ona je znak da smo potpuno posvećeni Bogu i da smo spremni širiti Evanđelje svojim životom.
Zamislimo primjer: ako upalimo svjetiljku, ona daje svjetlo. Ali da bi svijetlila, treba joj struja. Duh Sveti je ta "struja" koja nas ispunjava i daje nam snagu da svijetlimo u ovom svijetu.
Kao i kod krštenja, kod krizme imamo kuma, ali ovaj put on nije samo svjedok, nego i podrška u vjeri, osoba koja nas ohrabruje i potiče da ostanemo vjerni Bogu.
Krštenje nam daje život, a krizma snagu za taj život. Kada primimo krizmu, Isus nam poručuje: "Sada si spreman! Idi i živi kao moj svjedok!"
Euharistija (Sveta pričest) – Isus u nama Euharistija je najveći dar koji nam je Isus ostavio – to nije samo simbol, nego pravo Tijelo i Krv Kristova pod prilikama kruha i vina. Kada primamo Svetu pričest, Isus osobno dolazi u naše srce.
Zamislimo da je duša poput biljke – ako je ne zalijevamo, uvenut će. Euharistija je hrana za našu dušu – ona nas jača, čisti i povezuje s Bogom. Isus je rekao: „Ja sam kruh života. Tko jede ovaj kruh, živjet će zauvijek.“ (Iv 6,51)
Na svetoj misi događa se najveće čudo – svećenik izgovara Isusove riječi: "Ovo je moje Tijelo... Ovo je moja Krv..." i u tom trenutku, kruh i vino postaju pravo Tijelo i Krv Kristova. To je tajna koju ne možemo vidjeti očima, ali je možemo osjetiti srcem.
Kada primimo pričest:
Isus dolazi k nama – nije više daleko, nego je u nama. Daje nam snagu da živimo svetim životom. Pomaže nam da budemo bolji ljudi, strpljiviji i puniji ljubavi. Zamislimo da je Isus gost koji dolazi u naš dom. Ako nam dolazi važan gost, pripremit ćemo kuću – pospremiti, očistiti. Tako i za pričest – pripremamo dušu ispovijedi i molitvom.
Sveta pričest nije običan obrok – to je najsvetiji trenutak u kojem Bog postaje dio nas.
Sveta ispovijed – Božje milosrđe u akciji Svi griješimo – ponekad riječima, mislima, djelima. Ali Bog nas nikada ne ostavlja. Kada iskreno priznajemo svoje grijehe u ispovijedi, Isus nam ih oprašta kroz svećenika i daje nam novu priliku za svetiji život.
Na ispovijedi:
Priznajemo grijehe – iskreno, bez straha, jer Bog nikada ne osuđuje. Kajemo se i želimo biti bolji. Svećenik nas odrješuje riječima: „Ja te odrješujem od grijeha tvojih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“ Bog briše sve grijehe – kao da ih nikada nije bilo. Ispovijed je kao pranje duše – kao kada operemo prljavu odjeću i ponovno je čista. Osjećaj nakon ispovijedi je kao kad skinemo težak teret s leđa – osjećamo mir i slobodu.
Isus nam je pokazao koliko voli grešnike – oprostio je bludnici, cariniku Zakeju i razbojniku na križu. Ako je oprostio njima, oprostit će i nama, bez obzira koliko smo griješili.
Bolesničko pomazanje – snaga u bolesti i patnji Kada smo teško bolesni, osjećamo se slabi i nemoćni. Ali Bog je s nama u svakom trenutku. Sakrament bolesničkog pomazanja donosi unutarnji mir, snagu i, ako je Božja volja, čak i ozdravljenje.
Svećenik bolesnika pomazuje svetim uljem i moli za njega. Taj sakrament nije samo za umiruće – može ga primiti bilo tko tko se suočava s ozbiljnom bolešću.
Bolesničko pomazanje nas podsjeća da Bog nikada ne napušta svoje dijete, ni u najtežim trenucima. Ono donosi:
Mir srcu – bolesnik se ne osjeća sam. Snagu da nosi bolest s vjerom. Ponekad i fizičko ozdravljenje, ako je to Božja volja. Ovaj sakrament je poput nježnog zagrljaja Boga, koji poručuje: "Ne boj se, ja sam s tobom."
Svećenički red – pastiri Božjeg naroda Svećenici nisu samo ljudi koji obavljaju obrede – oni su Kristovi predstavnici na zemlji. Kroz sakrament svećeničkog reda, oni dobivaju moć da dijele sakramente, vode mise i opraštaju grijehe u ime Isusa.
Kako netko postaje svećenik?
Osjeća Božji poziv u srcu. Ulazi u sjemenište – školu u kojoj se uči o Bogu i priprema za svećeništvo. Biskup mu polaže ruke na glavu i posvećuje ga za svećenika. Od tog trenutka, svećenik nije više običan čovjek – kroz njega djeluje sam Isus. Kada svećenik kaže: "Ja te odrješujem od grijeha", to zapravo govori sam Krist kroz njega.
Svećenik nije izabran jer je bolji od drugih, nego jer ga je Bog pozvao da bude most između Boga i ljudi.
Sakrament ženidbe – sveti savez ljubavi Kada se dvoje ljudi vole, oni žele biti zajedno cijeli život. Ali kada se vjenčaju u Crkvi, njihova ljubav nije samo ljudski dogovor – ona postaje blagoslovljen savez s Bogom.
U sakramentu ženidbe:
Muž i žena obećaju ljubav, vjernost i poštovanje do kraja života. Bog ulazi u njihov brak i daje im snagu da ostanu zajedno kroz sve teškoće. Ako imaju djecu, dobivaju odgovornost da ih odgajaju u vjeri. Brak nije samo sreća i romantika – on je poziv na svetost. Muž i žena trebaju rasti zajedno u vjeri i ljubavi. Kada dođu problemi, Bog im daje snagu da ih zajedno prebrode.
Sveta obitelj – Isus, Marija i Josip – uzor su svakom kršćanskom braku.
LGBT osobe i Crkva – Božja ljubav za sve Crkva jasno uči: svaka osoba je ljubljena od Boga, bez obzira na svoju orijentaciju. Nitko nije isključen iz Božje ljubavi.
Crkva poziva sve ljude na svetost i nudi dva puta:
Život u čistoći – za one koji žele živjeti u skladu s katoličkim naukom. Dostojanstven i smislen život u Božjoj ljubavi – Crkva nikoga ne odbacuje, već pruža smjernice kako živjeti u miru s Bogom. Nitko nije odbačen – Crkva je dom za sve!
Sakramenti su Božji dodir u našem životu. Oni nas jačaju, liječe, hrane i vode kroz život. Krštenjem postajemo djeca Božja, primamo oprost od istočnog grijeha i ulazimo u Crkvu – Božju obitelj. To je naš duhovni početak, nova prilika za život s Bogom. Potvrdom (krizmom) primamo snagu Duha Svetoga, koji nam daje mudrost, hrabrost i ljubav da možemo živjeti kao pravi kršćani. To je sakrament duhovne zrelosti. Kroz ispovijed se čistimo, kroz pričest hranimo, kroz bolesničko pomazanje dobivamo snagu, kroz brak ljubav, a kroz svećenički red pastire koji nas vode.
Bog nikada ne odustaje od nas – Njegova ljubav je vječna!
|