Te knjige nemaju neku umjetničku vrijednost, ali zanimljive su jer su pune sporednih podataka o okolnostima nekih događaja, opisima mjesta (npr. gdje je točno na Jordanu Ivan krstio Isusa i zašto baš tamo - na istom je mjestu Jošua prenio kovčeg saveza preko rijeke) i opisima odnosa koji se ne spominju u evanđeljima. Možda nekome mogu pomoći u vjeri, ali prvo i temeljno za spoznati Isusa je ipak evanđelje..
Jest, ali i evanđelja je teško čitati bez puno predznanja i različitih interpretacija.
Jednostavno vremenski jaz današnje kulture i one u kojoj su nastala evanđelja (a pogotovo ako to proširimo i na stari zavjet) je prevelik.
Naravno uvijek ostaje ona dimenzija gdje Bog direktno progovara tebi kroz neki ulomak i tu je važna samo tvoja interpretacija.
Ali kada se generalno želiš upoznati sa tim velikim planom spasenja koji se odvija par tisuća godina teško je osloniti se samo na čitanje Biblije.
Mislim da sam negdje već spomenuo knjigu "Evanđelje Isusa Krista" od argentinskog isusovca Castellania.
Izvrsna knjiga, ako ništa drugo čovjek dobije uvid kolike tisuće i tisuće briljantnih umova je utrošilo cijele živote kako bi mi danas imali i razumjeli Bibliju.
https://www.salesiana.hr/katalog/evandelje-isusa-krista