https://drive.google.com/file/d/1RGllcs ... wLmiu/viewevo da se transparentno vidi za one ljenije kojima se ne da ulaziti u link i tražiti na 367 strana iz velikog djela blažene redovnice A.K.Emmerick (edit: evo i točne stranice da se ne mučite tražiti: 360 do 364)
Smrt, pogreb i uznesenje Blažene Djevice
Sad je oltar s crvenim i bijelim pokrovom bio postavljen ispred raspela oratorija
Blažene Djevice. Tu je Petar slavio svetu Misu, istim ceremonijama kao kad sam ga
prvi put vidjela u crkvi kraj bazena Betsaida. Ovaj put su na oltaru gorjele male
svijeće, a ne lampe. Za vrijeme cijele Mise, Marija je sjedila na ležaju. Petar je bio
obučen u dugi plašt i palij crveno bijele boje. Ispod ovoga je imao bijelu haljinu.
Četiri apostola su mu asistirali, također u blagdanskoj odjeći. Nakon pričesti, Petar je
dao Presveti Sakrament svima ostalima. Za vrijeme ove Mise, stigao je i Filip iz
Egipta. Gorko plačući primio je blagoslov iz Djevičinih ruku, a nakon toga i Pričest.
Petar je odnio Presveti Sakrament Blaženoj Djevici u križu koji je visio na njegovim
prsima, a Ivan je donio pliticu s kaležom, u kojem je bila Presveta Krv. Ovaj je kalež
bio bijele boje, malen kao čaša, istog oblika, kao onaj koji je korišten kod Posljednje
večere. Ručke mu bijahu kratke, tako da su se mogle prihvatiti jedino s dva prsta.
Tadej tad donese malo tamjana. Petar prvo dade Mariji Posljednje pomazanje. Posije
joj dade i svetu Pričest, koju ona primi sjedeći bez ikakve pomoći. Tada potonu na
- 360 -
ležaj, a apostoli moljaše kraj ležaja. Nakon toga, ponovo malo sjede, ali kraće nego
prije i primi od Ivana Svetu Krv.
Nakon Pričesti Marija više nije ništa govorila. Njen je lik postao ružičast i nasmiješen
kao u djevojke. Taj lik bijaše uznesen gore. Više nisam vidjela krov njene sobice, a
lampa mi se učini kako stoji u zraku. Staza svjetlosti uzdizaše se od Marije do
nebeskog Jeruzalema, a iznad njega na tronu Presveto Trojstvo. S obje strane ove
staze, vidjeh oblake svjetla, a iz njih su virile glavice anđela. Marija podiže ruke
prema Nebeskom Jeruzalemu. Njeno tijelo, sa svim ovojima, lebdjelo je tako visoko
iznad ležaja, da sam mogla vidjeti sve na ležaju. Učini mi se kako iz Marije izlazi,
jedan lik od svjetla s podignutim rukama. Dva kora anđela sjediniše se ispod ovog
lika i ponesoše ga gore uvis, kao da ga odjeljuju od tijela, koje ponovo potonu dolje
na ležaj, ruku prekriženih preko prsiju.
Mnoge svete duše, među kojima prepoznah Josipa, Anu i Joakima, Ivana Krstitelja,
Zahariju i Elizabetu, dođoše joj u susret. Ali iznad njih bijaše njen Sin, sa svojim
svetim ranama, koje su tako jako isijavale svjetlost, koja bijaše jača od svjetlosti koja
ga okruživaše. On je primi i dade joj u ruku žezlo, pokazujući istovremeno cijeli
zemaljski krug. Naposljetku vidjeh nešto što me ispuni srećom, mnoštvo duša
oslobođenih iz čistilišta kako idu u nebo, a ja primih sigurnu poruku, da svake godine
na blagdan Marijina uznesenja, brojni njeni štovatelji bivaju oslobođeni iz čistilišta.
Čas Marijine smrti bi mi objavljen, da je isti trenutku smrti Isusa na križu. Petar i Ivan
mora da su isto vidjeli slavu Marijine duše, jer su okrenuli svoja lica uvis, dok su
drugi apostoli sagnuti klečali kraj ležaja. Tijelo Blažene Djevice je ležalo na ležaju.
Cijelo je isijavalo svjetlo, oči joj zatvorene, ruke prekrižene na prsima. Svi prisutni
klečeći odavahu slavu Bogu.
Naposljetku, svete žene prekriše blagoslovljeno tijelo plahtom, gurnuše sav namještaj
ustranu i prekriše ga, čak su i ognjište prekrili. Tada se svaka žena omota velom i
moljaše se zajedno u prostoru ispred kuće, ponekad klečeći, a ponekad sjedeći. I
apostoli su omotali glave šalovima koje su nosili oko prsiju, pa se i oni moljaše.
strana 356...vidi se da se radi o Efezu
Apostoli dolaze kako bi prisustvovali preminuću Blažene Djevice
Budući je Djevica Marija osjetila približavanje smrti, prema uputama njena Božanskog
Sina, pozvala je molitvom apostole k sebi. Sad je bila u 63 godini. Kad se Krist rodio
imala je 15 godina. Prije svoga Uzašašća, Isus je rekao svojoj Majci, što da kaže
apostolima i nekim učenicima kada bude umirala. Rekao joj je da ih i blagoslovi, jer
da će to imati velikog značaja za njihov daljnji zemaljski život i vječno spasenje.
Poučio ju je i izvjesnim duhovnim vježbama za opće dobro, a to će se obistiniti kad
bude proslavljena na nebu. Isus je istovremeno rekao Magdaleni da bi trebala živjeti
skrivena u divljini, a da će Marta osnovati zajednicu za žene. Dodao je da će On
uvijek biti s njima.
Molitvama Blažene Djevice,
apostoli bijahu anđelima pozvani u Efez. Na onim
mjestima gdje su djelovali, apostoli su podigli tu i tamo male crkve.