Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 21, 2025 06:48

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto pro 10, 2024 16:36 

A Krapinskog pračovjeka? Pa imaš blizu nalazište.
Gdje sam to rekla da nema humanoida???

Vrh

PostPostano: Uto pro 10, 2024 17:54 

Današnji čovjek, Homo sapiens, ima vrlo dugačku liniju predaka koja se proteže milijunima godina unazad. Ovisi o tome koliko daleko želite ići u povijest evolucije, ali evo osnovne podjele:

Unutar vrste Homo sapiens:
Homo sapiens se razvio prije otprilike 300.000 godina. Ako uzmemo prosječnu duljinu jedne ljudske generacije od 25 godina, to bi značilo oko 12.000 generacija Homo sapiensa do danas.
Prethodne vrste unutar roda Homo:
Rod Homo postoji otprilike 2,5 milijuna godina, a uključuje vrste poput:
Homo erectus (živio od prije 1,9 milijuna do 110.000 godina),
Homo habilis (prije 2,3–1,5 milijuna godina),
Homo neanderthalensis (prije 400.000–40.000 godina, dijelili su zajedničke pretke s nama i miješali se s našom vrstom).
Dodamo li i ove vrste, broj generacija raste na približno 100.000 generacija.
Praljudski preci (Australopithecus i dalje):
Australopithecus afarensis (Lucy), jedan od naših poznatih predaka, živio je prije oko 3,9–2,9 milijuna godina.
Njihova linija vodi još dalje do primitivnijih hominina, sve do zajedničkog pretka s čimpanzama prije oko 6-8 milijuna godina.

Možda nije sve baš tako?

Vrh

PostPostano: Sub pro 21, 2024 10:53 

Može li se to nekako provjeriti? Ako na kraju ispadne da i znanstvenicima moramo vjerovati jer oni svoje tvrdnje ne mogu eksperimentalno ponoviti, onda i znanost nema primat istine već je priča u koju netko može vjerovati, a i ne mora.

Vrh

PostPostano: Sub pro 21, 2024 11:13 

Može li se to nekako provjeriti? Ako na kraju ispadne da i znanstvenicima moramo vjerovati jer oni svoje tvrdnje ne mogu eksperimentalno ponoviti, onda i znanost nema primat istine već je priča u koju netko može vjerovati, a i ne mora.

Naravno da ne moramo vjerovati

je li katolici vjeruju da je čovjek nastao mutacijama iz amebe, pa xy tisuću vrsta, pa na kraju od majmuna?
ili vjeruju da je Bog stvorio biljke, životinje i na kraju kao vrhunac svoga stvaranja čovjeka?

Znanost nas nažalost oko toga uči drugačije!
Lažu nas da bi pobili postojanje Boga!

Vrh

PostPostano: Pon pro 23, 2024 12:41 

Postoje dokazi, kosturi, pa čak ni znanstvenici koji su katolici ne da ne negiraju nego su i sami sudjelovali.
Ovo da nas lažu da bi pobili postojanje Boga, a što reći osim smiješno.
Odi malo u Krapinu, posjeti muzej krapinskog pračovjeka, imaš datirana nalazišta, kad i šta i tko.
Da ne spominjem Lasco i Altamiru i ostalo, valjda si pohađao osnovnu školu. Ili je to sve još jedna svjetska zavjera :wink:

Vrh

PostPostano: Pon pro 23, 2024 12:56 

Postoje dokazi...

Možeš li ti ovde staviti te dokaze, da ih mi vidimo svojim očima. Naravno, ako ti nije problem. :)

Vrh

PostPostano: Uto pro 24, 2024 13:18 

Postoje dokazi, kosturi, pa čak ni znanstvenici koji su katolici ne da ne negiraju nego su i sami sudjelovali.
Ovo da nas lažu da bi pobili postojanje Boga, a što reći osim smiješno.
Odi malo u Krapinu, posjeti muzej krapinskog pračovjeka, imaš datirana nalazišta, kad i šta i tko.
Da ne spominjem Lasco i Altamiru i ostalo, valjda si pohađao osnovnu školu. Ili je to sve još jedna svjetska zavjera :wink:

a ti vjeruj da si nastala mutacijom od amebe i preko stotine nn vrsta , te na kraju od majmuna :lol: :lol:
ja ću vjerovati u ono što nas je stoljećima učilo judeo-krščanstvo i Božja objava!...da smo nastali direktnim stvaranjem od Boga!
pa onda prosudi tko je vjernik a tko nije

Vrh

PostPostano: Pet pro 27, 2024 15:32 

Ne sudim niti me briga.
Prosuditi će Bog.
Koji mi je dao intelekt da ga koristim, znatiželjan duh da se informiram.
Ti vjeruj što te volja. Ali fulao si temu. Ovdje sam željela razgovarati, razmijeniti mišljenja i nekako uklopiti znanstvene spoznaje sa biblijskim pričama. Nije tema u što ti vjeruješ.

Vrh

PostPostano: Sub pro 28, 2024 10:38 

Bog je stvorio sve...svemir, sva živa bića kao gotove vrste

Teorija evolucije je puka teorija...i ona ne priznaje Boga!
Je li ti znaš šta TE uči?
Uči da je iz neke juhe slučajno nastala stanica
I da se taj jednostanični organizam dijelio , mutirao...da je iz te jedne stanice mutacijama i pukom slučajnošću nastala sva flora i fauna
TE uči ili bolje čitaj laže da je čovjek nastao pukim slučajem i milijardama mutacija prvotne stanice

Darwin i njegova TE, te sve varijacije teorije evolucije pobijaju kreacionizam, odnosno da je Bog stvorio živa bića i kao krunu stvaranja čovjeka

Je li tebi vjerojatnije da je sve živo i neživo stvorio Bog ili puki slučaj i milijarde mutacija?
Je li vjerniku to učenje-TE u skladu sa objavom, sa svetim pismom?
Je li onda kada sve uzmeš u obzir čovjeka stvorio Bog- Tvorac ili puki slučaj i mutacije?

Molio bih sve koji vjeruju u teoriju evolucije da nam pobliže pojasne kako ju oni shvaćaju?

Vrh

PostPostano: Sub pro 28, 2024 16:37 

hrki je napisao/la:
Molio bih sve koji vjeruju u teoriju evolucije da nam pobliže pojasne kako ju oni shvaćaju?

Bilo bi baš zanimljivo pročitati što o tome misle moderni vjernici npr. Kopitar?

Vrh

PostPostano: Sub pro 28, 2024 21:49 

Nisam siguran da on vjeruje u TE?
Prije u tu najveću laž kvazi- znanosti 20.stoljeća vjeruje Fran26 i još neki...to je najveća podvala koja je ušla u obrazovni sustav anglosaksonskih zemalja, a poslije i skoro u cijeli svijet
TE je obična teorija, nije ničim dokazana, više puta je pobijena, a još manje da je aksiom ili znanstvena dogma kako vjeruju oni što je zagovaraju
Čudno je da isti ne shvaćaju posljedice koje vjeta u TE implicira?

Vrh

PostPostano: Ned pro 29, 2024 08:16 

hrki je napisao/la:
Nisam siguran da on vjeruje u TE?

Ma vjeruje, pitaj ga.

Vrh

PostPostano: Uto pro 31, 2024 09:16 

Teorija evolucije je puka teorija...i ona ne priznaje Boga!

Pa ovo zapravo i nije baš istina.
Ne miješaj znanost i znanstvenike. :mrgreen:
Znanstvenika ima svakakvih, i arogantnih i skromnih, i mudrih i budala.
Ali (prirodna) znanost isključivo opisuje našu stvarnost i ne transcendira je, pa utoliko ni ne govori o Bogu.

Nemam neko posebno mišljenje o (ne)istinitosti TE, ali sam prilično siguran da drevne biblijske tekstove ne treba čitati doslovno.
Ne bi me nimalo pogodila spoznaja da Bog stvara kroz procese a ne kroz trenutni čin. Uostalom i sama percepcija vremena (koja čini razliku između procesa i trenutnog čina) je u potpunosti ljudska kategorija. Bog je izvan prostora i vremena, u našim trenutnim gabaritima to je izvan granica mogućnosti naše spoznaje.

Već sam prije negdje napisao, Bog je mogao jednim činom stvoriti cijeli ovaj svemir prije 5 sekundi. Čovjek nema načina dokazati da to jest ili nije tako.
Toliko smo ograničeni da ne znamo ni pitanja postaviti izvan svojih ograničenja.

Vrh

PostPostano: Uto pro 31, 2024 12:17 

Ali ne sagledavaš cijelu situaciju i pozadinu cijele Darwinsowske prevare ili barem zablude
Nevažno je da li je Bog stvarao 6 dana ili 60 ili xy godina
Bitno je da je Bog sve stvorio

A TE to ne uči! Ona kaže da je životo nastao slučajno, milijardama mutacija i da Bog nije sudjelovao u tom činu!
Znači , TE pobija božje stvaranje a indirektno i postojanje Boga!

Evo reci nam ti , šta TE uči...barem šta uči mainstream struja TE
Šta oni kažu...i kako se to može uklopiti u Božje stvaranje ( kreacionizam)??
Možda mi je nešto promaklo :??
Mada sam o tome jako puno čitao, bolje reći istraživao

Vrh

PostPostano: Uto pro 31, 2024 13:25 

Ali ne sagledavaš cijelu situaciju i pozadinu cijele Darwinsowske prevare ili barem zablude
Nevažno je da li je Bog stvarao 6 dana ili 60 ili xy godina
Bitno je da je Bog sve stvorio

A TE to ne uči! Ona kaže da je životo nastao slučajno, milijardama mutacija i da Bog nije sudjelovao u tom činu!
Znači , TE pobija božje stvaranje a indirektno i postojanje Boga!

Evo reci nam ti , šta TE uči...barem šta uči mainstream struja TE
Šta oni kažu...i kako se to može uklopiti u Božje stvaranje ( kreacionizam)??
Možda mi je nešto promaklo :??
Mada sam o tome jako puno čitao, bolje reći istraživao

Teorija evolucije primjećuje određe zakonitosti i mehanizme prirodne selekcije i u tom segmentu (tzv mirkoevolucija) postoje vrlo čvrsti argumenti koji je podupiru.
Na osnovu toga je kreirana teza kako se sličan mehanizam odvio i u makroevoluciji (prijelaz iz vrste u vrstu) ali koliko mi je poznato tu nema čvrstih argumenata.

U niti jednoj verziji TE znanost se ne bavi pitanjem Boga, odnosno Božjeg utjecaja na te procese. Znanost tu nema što reći.
TE dolazi u sukob isključivo sa doslovnom slikom stvaranja u 6 dana, i opet filozofski gledano nitko ne može ni potvrditi ni opovrgnuti tu mogućnost, ali metodologija koju znanost koristi i na koju se oslanja ne podupire takvu tezu. Jednostavno, znanost nikada ne može govoriti u apsolutnim izjavama, uvijek se govori o količini argumenata koji podupiru neku teoriju (a dovoljan je jedan čvrsti kontra argument da sruši cijelu teoriju).

Druga stvar su znanstvenici koji imaju svoj svjetonazorski i politički background, bias, koji koriste znanost za obračune koji sa znanosšću veze nemaju (a pri tom se pozivaju na svoj znanstveni autoritet). Ja ih baš ne doživljavam ozbiljno u tom segmentu, neka pričaju što hoće.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata