Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri vel 12, 2025 18:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 10, 2025 15:15 

Da, nekad se čini kao da nema te ljubavi i čovjek zaglavi u suhoći kada ništa ne osjeća niti duhovno vidi.
Ipak ne treba očajavati jer kako kažu učitelji duhovnosti (razni sveci, odnosno crkveni oci) suhoća je normalna pojava bez koje nema rasta u vjeri.
Dvije stvari bih ti predložio: prvo ovo što je Adrijana spomenula - vježbanje u zahvalnosti i drugo, ako ikako možeš idi na Ignacijevske duhovne vježbe (mislim da imaš i on-line) gdje se jako puno radi baš na tome kako prepoznati Božju blizinu, kako prihvatiti suhoću, razlučivati duhove itd.

Hvala. :))

Vrh

PostPostano: Pon sij 13, 2025 20:15 

Hvala adrijana...
Međutim, Ivančić se molio za iskustvo živoga Boga i doživio je to.
Meni se obratno od tebe dogodi da ne vjerujem u Boga ali vjerujem Bogu.
Pada mi npm jedan poznati pisac (imam negdje to sačuvano) koji je napisao pred smrt kako je čitav život tražio Boga na sve načine pa i očajnički ali od Boga nikad ni traga ni glasa i zato umire kao ateist.
Kaže se, tko Boga traži, taj ga i nađe, hm..
Ma da, imam te povremene pozitivne bljeskove.

:wink: Nije tako teško, čim vjeruješ Bogu, znači da za tebe On negdje postoji.. Možda ovo "ne vjerujem u Boga" isto je kao "ne vjerujem u takvu, krivu sliku Boga koju mi žele nametnuti". Jer krive slike treba odbaciti, one samo remete pravu spoznaju.
Također i s onim ateistom - ako je on cijeli život tražio - zapravo je cijeli život na neki način vjerovao, jer ne možeš tražiti nešto za što si uvjeren da ne postoji (!).
Mnogi kršćani nažalost umiru kao ateisti, bez imalo nade, ufanja u spasenje i ljubavi prema Bogu. (Sačuvati ufanje je kod umiranja izuzetno bitno.)
Ja znam jednog ateista koji je pokušao moliti ovako: "Bože, ako postojiš, daj da te upoznam!" I nije prošlo dugo, dogodilo se upravo to. Našao Ga je i stavio cijeli život u njegove ruke i njegovu službu (postao je svećenik i pustinjak). To je mali brat Karlo (sv. Charles de Foucauld). On je kasnije zapisao puno dobrih stvari kao ovo: "Kad sam spoznao da Bog postoji, shvatio sam da ne mogu živjeti drugačije nego samo za Njega."

Vrh

PostPostano: Uto sij 14, 2025 08:56 

Međutim, Ivančić se molio za iskustvo živoga Boga i doživio je to.
Meni se obratno od tebe dogodi da ne vjerujem u Boga ali vjerujem Bogu.
Pada mi npm jedan poznati pisac (imam negdje to sačuvano) koji je napisao pred smrt kako je čitav život tražio Boga na sve načine pa i očajnički ali od Boga nikad ni traga ni glasa i zato umire kao ateist.
Kaže se, tko Boga traži, taj ga i nađe, hm..
Ma da, imam te povremene pozitivne bljeskove.

Ivančić je preporučio da svi molimo za iskustvo živog Boga, odnosno kako on kaže molimo za milost Božju da možemo reći da znamo (a ne samo vjerujemo) da Bog postoji.
I meni se poput tebe događa da mi se ponekada čini kao da Boga nema, odnosno kao da moje molitve ne dopiru do njega.
I kada čitam razna svjedočanstva u kojima se Bog na čudesan način očitovao u nečijem životu često se pitam što ja radim krivo u svom odnosu s Bogom pa nemam takvih iskustava.
Ipak svjestan sam kako je svačiji duhovni rast drugačiji i Božja pedagogija je različita u svačijem životu. Netko vrlo brzo napreduje u duhovnom životu, dok netko poput mene ide polako, gotovo puzajući. Razmatrajući iskustva nekih drugih ljudi mislim da trebam puno više moliti da bih iz ove faze "početne" duhovnosti popeo se stepenicu bliže Bogu. Problem je što uz obiteljske i poslovne obaveze nemam vremena za intenzivan molitveni život koji bi mi pružio potreban rast (skok) u vjeri i zato moram polako, malim koracima. Ključno je strpljenje, uostalom i sveci su prolazili kroz suhoće (osobit dojmljiv je primjer Majke Terezije opisan u knjizi "Dođi budi moje svjetlo").

Vrh

PostPostano: Pon sij 20, 2025 20:23 

u kom smislu bi Bog tada trpio...ne kažeš eksplicite, ali impliciraš na to
Odnosno postavljaš to pitanje kao da se ne slažeš sa mojom tvrdnjom da Bog ne trpi

Ajde , uzmimo hipotetski da Bog trpi na svetoj misi...kako bi se dalo zaključiti po tvome upisu
Možeš li nam pojasniti u kom dijelu mise Bog trpi i na koji način?

Što se tiče filozofiranja o trpljenju Isusa kao pravog čovjeka i pravog Boga sve je napisano sažeto u uvodnom članku „Trpi li Bog?“ ili zašto nam treba bestrasni Bog? s bloga Konzervativac. O ovakvim stvarima beskrajno se raspravlja na zajedničkoj temi "Isus pravi Bog i čovjek".

Vrh

PostPostano: Sri sij 22, 2025 10:14 

Što se tiče filozofiranja o trpljenju Isusa kao pravog čovjeka i pravog Boga sve je napisano sažeto u uvodnom članku „Trpi li Bog?“ ili zašto nam treba bestrasni Bog? s bloga Konzervativac. O ovakvim stvarima beskrajno se raspravlja na zajedničkoj temi "Isus pravi Bog i čovjek".

pa najviše neodređeno filozofiraš ti
ako ne znaš odgovorti nego se pozivaš na uvodni članak i da tamo sve piše onda nisi ni trebala ni pisati ništa...kad sve piše u članku
U članku ne piše šta si ti pisala

Vrh

PostPostano: Sri sij 22, 2025 15:53 

hrki je napisao/la:
U članku ne piše šta si ti pisala

U članku koji sam spomenula i koji je naveden uvodno Luka Ilić kroz riječi Thomasa Weinandyja zaključuje da trpeći Bog uništava čitavo kršćansko evanđelje i radosnu vijest koju utjelovljuje. To je meni nepotpuno i moderno tumačenje do kojeg su oni došli jer u razmatranju nisu uključili stvarnost Sv. Misne žrtve. Kad sam ti postavila ono pitanje nisam tvrdila da si ti nešto krivo rekao već sam htjela da zajedno upotpunimo sliku koju je filozofija već dala u tom spomenutom članku. Pokazalo se da ti to nisi sposoban napraviti zbog prevelikog subjektivnog animoziteta.

Vrh

PostPostano: Sri sij 22, 2025 17:27 

Meni je sv. Misa slavljenje.

Vrh

PostPostano: Čet sij 23, 2025 13:41 

U članku koji sam spomenula i koji je naveden uvodno Luka Ilić kroz riječi Thomasa Weinandyja zaključuje da trpeći Bog uništava čitavo kršćansko evanđelje i radosnu vijest koju utjelovljuje. To je meni nepotpuno i moderno tumačenje do kojeg su oni došli jer u razmatranju nisu uključili stvarnost Sv. Misne žrtve. Kad sam ti postavila ono pitanje nisam tvrdila da si ti nešto krivo rekao već sam htjela da zajedno upotpunimo sliku koju je filozofija već dala u tom spomenutom članku. Pokazalo se da ti to nisi sposoban napraviti zbog prevelikog subjektivnog animoziteta.

Patristi i svi veliki teolozi KC su rekli u vezi toga
Ja se priklanjam njihovom mišljenju, a ne modernističkim filozofijama

Vrh

PostPostano: Čet sij 23, 2025 15:13 

Patristi i svi veliki teolozi KC su rekli u vezi toga
Ja se priklanjam njihovom mišljenju, a ne modernističkim filozofijama

To je jako pohvalno

Vrh

PostPostano: Sub sij 25, 2025 08:29 

Meni je sv. Misa slavljenje.

Nije samo to jer se ne smije zanemariti njen žrtveni karakter.
Papa Benedikt je jednom rekao: Crkva stoji i pada s liturgijom. Kad opadne štovanje božanskoga Trojstva, kad se vjera više ne pojavljuje u svojoj punini u liturgiji Crkve, kad ga guše čovjekove riječi, njegove misli, njegove nakane, tada će vjera izgubiti mjesto na kojem se izražava i gdje stanuje. Zbog toga je ispravo slavlje svete liturgije središte svake obnove Crkve.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata