Hvala adrijana...
Međutim, Ivančić se molio za iskustvo živoga Boga i doživio je to.
Meni se obratno od tebe dogodi da ne vjerujem u Boga ali vjerujem Bogu.
Pada mi npm jedan poznati pisac (imam negdje to sačuvano) koji je napisao pred smrt kako je čitav život tražio Boga na sve načine pa i očajnički ali od Boga nikad ni traga ni glasa i zato umire kao ateist.
Kaže se, tko Boga traži, taj ga i nađe, hm..
Ma da, imam te povremene pozitivne bljeskove.

Nije tako teško, čim vjeruješ Bogu, znači da za tebe On negdje postoji.. Možda ovo "ne vjerujem u Boga" isto je kao "ne vjerujem u takvu, krivu sliku Boga koju mi žele nametnuti". Jer krive slike treba odbaciti, one samo remete pravu spoznaju.
Također i s onim ateistom - ako je on cijeli život tražio - zapravo je cijeli život na neki način vjerovao, jer ne možeš tražiti nešto za što si uvjeren da ne postoji (!).
Mnogi kršćani nažalost umiru kao ateisti, bez imalo nade, ufanja u spasenje i ljubavi prema Bogu. (Sačuvati ufanje je kod umiranja izuzetno bitno.)
Ja znam jednog ateista koji je pokušao moliti ovako: "Bože, ako postojiš, daj da te upoznam!" I nije prošlo dugo, dogodilo se upravo to. Našao Ga je i stavio cijeli život u njegove ruke i njegovu službu (postao je svećenik i pustinjak). To je mali brat Karlo (sv. Charles de Foucauld). On je kasnije zapisao puno dobrih stvari kao ovo: "Kad sam spoznao da Bog postoji, shvatio sam da ne mogu živjeti drugačije nego samo za Njega."