Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 11:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub tra 26, 2008 10:06 
Administrator

Na ovoj temi možemo raspravljati i upoznavati bogatstvo istočnog obreda i duhovnosti, koje u Katoličkoj Crkvi možemo susresti kod grkokatolika.
Papa Ivan Pavao II, čija majka je bila grkokatolkinja, napomenuo je da tu duhovnost vrijedi bolje upoznati:

"Kršćanski Istok i Zapad slažu se u shvaćanju da Bog, premda dopušta da ga se na neki način dokuči razumom, još nam više dolazi ususret na putu ljubavi. Istočna duhovnost osobito ističe da naše misli i naše riječi neće nikada moći, da tako kažemo "obuhvatiti" Božje otajstvo. Pred njime se može biti samo u poklonstvenoj šutnji."
"U tom smislu nije malo onih koji primjećuju hitnu potrebu vratiti se na korijene, intimnu želju za šutnjom, kontemplacijom, traženjem apsolutnoga. Među tolikim riječima, često dalekima i ispraznima, traži se riječ života.
Toj potrebi kršćanstvo oduvijek pruža odgovor koji izvire iz biblijske Objave i potkrijepljen je iskustvom bezbrojnih svetaca. Danas želim istaknuti doprinos koji dolazi iz istočnog kršćanstva, duhovnost koja zaslužuje da se sve bolje upoznaje ne samo po izvanjskim izričajima, nego nadasve u dubokim obrazloženjima."

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub tra 26, 2008 19:48 
Administrator

Rade Kumitkata, možeš priložiti link na glazbu o kojoj si govorio, ja sam svojedobno trebao više pjesama, a našao sam tek desetak koje su me oduševile, iz liturgije sv. Ivana Zlatoustog, od velikana čajkovskog i Rahmanjinova.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon tra 28, 2008 18:25 

Giovi, hocu, pokusati cu u najskoro vrijeme. Mislim da treba da se upoznate sa vizantijskom duhovnom muzikom, jer ona je u Pravoslavnoj Crkvi jedina avtenticna duhovma muzika (glazba-jedna predivna rijec!) bez primesa svjetovne glazbe (ili cak prevage svetovne glazbe), kao kod Cajkovskoga, Rahmanjinova ili drugih, osobito ruskih, kompozitora.
Giovi, da li ovdje mozemo da razmenjujemo razlicite stavove o vjerskim pitanjima na relacija Pravoslavie-Rimokatolicizam?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon tra 28, 2008 19:05 
Administrator

Pa ne bih rekao različite stavove, već bih želio da upoznamo bogatstvo istočnog obreda i duhovnosti, koje kod nas katolika možemo vidjeti kod grkokatolika. O tom bogatstvu se može stvarno puno pisati.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 03, 2008 18:29 

Evo na ovome sajtu se mogu skinuti pesme vizantijskoga znamenitog napeva. Ko zeli neka ode na link:http://www.analogion.com

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 11:20 
Administrator

U duhovnosti kršćanskog Istoka ističe se sklonost kontemplaciji, unutarnjem razmatranju, jer su istočnjaci više nego ljudi akcije svjesni da se nalaze pred misterijem.
Istočnjak želi vidjeti Boga u svemu. Istočne liturgije sa svojim raskošnim obredima i pjesmama te sjajnim ikonama nastoje pokazati i malo približiti Božju nazočnost pozivajući nas da uđemo u crkve kako bismo osjetili i doživjeli predokus raja na zemlji.

Imaš li koju od pjesama za preporučiti? Preslušao sam jednu ali mi nije "legla", ili su sve slične?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 18:23 

Giovi, preporacuvam da otides na gornji link koji sam postavio, i da tamo udjes u opciju ponudenu sa lijeve strane-opciju "choirs". Kada stranica bude otvorena, potrazi od ponudenih opcija "kovil monastery choir". Pored kovilskih melodija ispod su i hor "Decani", odakle bih ti preporucio skoro sve, po meni jako dobre kompozicije. Isto tako, kada sse otvori stranica "analogiona"(gore ponuden link) sa iste lijeve strane ima ponudena opcija "st.anthony's" gdje mozes cuti i bogosluzbenu (avtenticnu) muziku Pravoslavne Crkve na grckom i na engleskome jeziku! Hor "Mojsej Petrovic" je veoma dobar, od cijega prvopevaca i ja ucim vizantisku muziku (preporacuvam pjesme "Hristos voskrese","Aliluja".(Nafpliotis ti je sa lijeve strane isto ponuden, kao i Stanitsas, ali tu postoji bas velika jezicka bariera, pa neznam koliko bi ti to bilo blisko) Isto tako, odlican je Australian-byzantine choir. Ovo su sve pjesme Liturgije, koje se redovno pjevaju na bogosluzenjima.Kada jos mlo potrazim, ukazacu ti i na druge kompozicij koje se meni posebno dopadaju!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 22:39 

Rade Kumitkata je napisao/la:
Evo na ovome sajtu se mogu skinuti pesme vizantijskoga znamenitog napeva. Ko zeli neka ode na link:http://www.analogion.com

...Lijepo :D Rade Kumitkata, hvala ti...!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 22:52 

Nema na cemu Domenika i Bogu hvala. Dovolno "hvala" je to da ti se dopada! Svako dobro od Gospoda!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 08, 2008 11:35 
Administrator

Evo, preslušao sam nešto i čuo razliku. Kor "Decani" mi je nekako najbliži grkokatoličkim liturgijskim pjesmama, pa mi se valjda zato i najviše svidio.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 08, 2008 12:50 

Pa imaš ti kakvu glazbu za poslušati? Mogao bi staviti link na mjesto za poslušati.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 13, 2008 08:38 

" Velika tajna poboznosti-ocovjecenje Sina Bozjeg, tajna od vjeka utajena i angelima nepoznata obnavlja se svakodnevno u zivotu hriscana kroz evharistijsko liuturgijsko svestenosluzenje"-Arhimandrit Kiprijan Kern,"Evharistija"
Liturgija, za svakog pravoslavnoga krscanina vjerujem, predstavlja istu onu Tajnu i tajanstvenu Veceru Gospoda Isusa Hrista sa Njegovim ucenicima pred Njegovo Stradanje. Pri tome, svaka Liturgija prdstavlja istu tu Veceru, bez i najmanje sustinske razlike, koju je tada obavio Gospood Isus Kristos. Isti onaj hleb(kruh) koji je pretvoren Kristom u Njegovo Tijelo, i isto ono vino koje je pretvoreno u Njegovu Krv, i danas i svagda su prisutni tu-na Svetoj Liturgiji-koja se vrsi u, za to, predvidjeno vrijeme (subota, nedjelja i praznici). Pri tome, Sami (Isti Onaj) Hristos koji je na Tajnoj Veceri vrsio evharistiju, i sada i ovdje vrsi (preko svestenika, kao ikone Hristove) istu tu evharistiju, sada na Liturgiji. Prisecujuci se Svetim darovima (Tijelom i Krvlju Hristovom) covjek i sam postaje nalik Hristu, naravno u onoj mjeri u kojoj se ocistio od grijeha, posto sami Darovi(posto su Oni u stvari isto sto i Hristos) u sebi poseduju, ispunjeni su silom Duha Svetoga, silom Bozjom, te se, zahvalujuci Njima, covjek i sam ispunjava tom istom silom Duha, cime stice iste osobine koje je imao i Hristos (opet ponavljam, u onoj mjeri u kojoj se ocistio od grijeha), te na taj nacin, postajuci pomalo nalik Hristu, postaje zajednicar, dijel, bozanskoga zivota Svete Troice (posto Bog voli one koji vole Hrista i nalik su mu, prema Pismu), sto je i ostvarenje zadatka i cilj Hristovog dolaska i ocovjecenja, tj. da bi nas vratio duhovnoj zajednici sa Bogom Ocem.
Na ovaj nacin, putem Pricesca, krscanin, ispunivski se silom Duha Svetoga (tj osobinama duha:radost, ljubav i mir "koji prevazilazi svaki um") koja je sadrzana u Pricescu, zivot poinje da dozivljava kao duhovnu radost, ljubav i mir "koji prevazilazi svaki um", tj jednom rijecju, zivot postaje isti onaj Raj iz kojega su praroditeli Adam i Eva bili grijehom protjerani...Iskustvo.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 13, 2008 22:27 

...Rade...radosni brate :D ...
I Nebo se raduje...tvojem nadahnutom postu...!!
Bog te blagoslovio brate..!!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 14, 2008 16:22 
Administrator

Evo nekih izreka od istočnih otaca koje su mi se svidjele u vezi ljubavi prema bližnjemu:

Ako ne činiš zla bližnjemu - to nije dovoljno; ne želeći zla, čini mu dobro,
inače ćeš biti sličan drvetu koje samo cvjeta, i roda ne donosi.
(Ksenokrat)

Braća te tvoja trpe onakvoga kakav jesi; trpi i ti njih ma kakvi oni bili.
Ne čini i ne poželi drugome ono što samome sebi ne želiš. Teško ti je kada ti se smiju; ne smij se ni ti drugome.
(Filaret černigovski)

Voljeti bližnje i činiti im dobro nužno je ne samo zbog zakona Staroga i Novoga Zavjeta,
nego i stoga što se u toj ljubavi i pomaganju bližnjemu, sadrži i naša vlastita sreća i dobro.
(sv. Ivan Zlatousti)

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 14, 2008 21:07 

Ej Giovi, hvala, dao si mi ideju.

O MOLITVI

1. "Molitva je ogledalo za krscanina."- Sveti Antonije Veliki.
2. "Zbog naseg napustanja molitvenoga pravila, Gospod napusta nasu dusu."-Sveti Nil Sinajski.
3." Navikavajte se da ne zapocinjete ni jedan posao bez molitve." - shiarhimandrit Zosima.
4."Molitva koja se izgovara od srca, uvijek moze biti samo korisna za dusu i tijelo, a nikada ne moze biti stetna za tijelo onoga koji se moli, pa makar on imao lose zdravje." -Sveti Ivan Kronstatski, svetitelj savremenoga doba.
5. "Molitva je pricescivamje zivotom. Njeno napustanje donosi dusi nevidljivu smrt."-Sveti Ignjatije (Ignacije) Brjancaninov, ruski svetitelj.
6."Dusa molitve je paznja. Kao sto je tijelo bez duse mrtvo, tako je i molitva bez paznje mrtva."-Sveti ignacije Brjancaninov.
7."Ne napustajte ni jednu noc bez molitve, ako mozete, poklonite se do zemlje; ako ste iznureni, onda uradite tri puta. Ne zaboravljajte to i ne lijenstvujete, jer tim nocnim poklonom i molitvom covjek pobjedjuje djavla i sto sagrijesi tekom dana time se covjek izbavlja. "-Pouka Vladimira Monomaha
8. "Uzrastanje u molitvi nema kraja. Ako se zaustavi ovo uzrastanje, znaci da se i zivot zaustavio."-Sveti teofan Zatvornik.

DRUGE POUKE

1. "Nevjerovanje potijece od porocnoga zivota i tastine (sujete)"-Sveti Ivan Zlatoust.
2."Bog je oganj koji zagrijeva srca i utrobe."-Sveti Ivan Kronstatski
3."Jedan od otaca kaze:'Pao si? Ustani. Pao si opet? opet ustani, itd."-Starac Dorotej.
4. "Onaj koji ima ljubav, ima u sebi Boga."-Sveti Vasilij Veliki.
5."Prekrasna je skrusenost srca, ona lijeci ljudske diuse."-sveti Jefrem Sirijac.
6."Kada dusa pocne da se osjeca zdravom, tada pocinje imati snove ciste i spokojne."-Sveti Maksim Ispovjednik.
7."Voleti je blazenstvo, a mrzeti muka."-Sveti Ignacije Brjancaninov.
8."Nema niceg prijatnijeg, od covjeka koji ne ume da se gnjevi."-Sveti Ivan Zlatoust.

Bice jos...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata