Ovo nisu hereze..
Nisu. To su dogme.
.. ja sam mislio da si ti ozbiljan sugovornik.
Vidiš! Ja za tebe to nikad nisam mislio. 100% sam siguran da si pravoslavac, a ono što je još deset puta gore, siguran sam da si srbin. A takve ljude teško da će netko u Hrvatskoj doživljavati ozbiljno.
Dakle ovo prvo u vezi uznesenja Marijina na nebo to je poznati svakom imalo prosječnom čovjeku čak i da nije vjernik. jesi ikad čuo da pravoslavci slave uznesenje Bogorodice 15.08 po julijanskom kalendaru?
Osim toga katolici su ovaj blagdan preuzeli od istoka što znači da su oni po ovome ispred nas.
Još nisam upoznao takvog pravoslavca, pravo da ti kažem. Znači, vi priznajete uznesenje Blažene Djevice Marije kao dogmu?!
A za ovo dvije druge za koje katolici imaju dogmu o bezgrešnom začeću i čistilištu...reci ti meni može li se tražiti od djela Crkve sa kojima smo u prekidu odnosa preko 1000 godina da njih obavezuje ovo. Postoji nešto što se zove crkveno pravo i koje određuje ovakve probleme a apsurdno je primjenjivanje zakona retro--aktivno zar ne, kosi se sa zdravim razumom i logikom npr.
Možda nisi dobro razumio, ne ovisi Katolička Crkva o pravoslavnoj, nego pravoslavna crkva ovisi o Katoličkoj. Katolička Crkva je postavljena da donosi dogme i da proglašava heretikom koga hoće, ne pravoslavna. Nešto si pobrkao.
Što se tiče čistilišta katolici to ne traže ni od grkokatolika jer je istočna crkva oblikovala drugačiji način odnosa prema pokojnima od zapadnog dijela, u suštini je slično jer i jedni i drugi mole za pokojne i vjeruju da im molitva pomaže.
Lažeš! Grkokatolici vjeruju u sve dogme Katoličke Crkve, doslovno sve.