Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon stu 10, 2025 11:18

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 53 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet svi 15, 2025 11:04 

Zanima me službeni stav KC o ovom pitanju.

Ono što površno znam je da su se pravoslavci smatrali šizmaticima do 2.vat. a poslije navodno više ne.

Bilo bi dobro da odgovorimo na ovo pitanje jer znamo koje su sankcije za neposlušnošunost saborima Crkve.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 14:45 

Da.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 16:13 

Jesu li grkokatilici polušizmatici ma što to značilo :;

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 16:18 

Da.

Da li su kod njih valjani sakramenti, koliko znam šizmatici su oni koji više nisu u Crkvi i to je gore nego što su heretici jer Crkva može tolerirati heretike koliko smatra potrebnim kao i valjanost njihovih sakramenata dok ne dobiju isključenje, moguće da su u takvom stanju neki koji ne priznaju 2.vat. i ako je hereza ko ne prizna sabor.

Mislim da je tolerancija Crkve na herezu prilično velika te da ne žuri dati im isključenje već se češće dogodi obrnuto sami heretici se isključe ali i dalje Crkva može da ne odsječe granu i da čeka neki njihov eventualni povratak.

Ja sam u razgovoru sa jednim veoma učenim svećenikom čuo od prilike ovo da katolička Crkva nikad nije potpuno odsjekla pravoslavnu premda to može jer ih ne želi ostaviti van Crkve tj. predati propasti.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 16:28 

Da li su kod njih valjani sakramenti..

Ne.

Ja sam u razgovoru sa jednim veoma učenim svećenikom..

Ime i prezime.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 16:58 

Ne.

Ime i prezime.

pokojni Franjo Šipušić išao sam kod njega često u posjetu.

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... vRtYxt3V0k

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 17:03 

..pokojni Franjo Šipušić..

Možeš li ti to nekako dokazati, da ti je pokojni Franjo Šipušić to rekao što tvrdiš da ti je rekao?!

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 17:26 

Možeš li ti to nekako dokazati, da ti je pokojni Franjo Šipušić to rekao što tvrdiš da ti je rekao?!

Pa nisam na sudu, mogu dati samo časnu riječ, inače bio je distnciran prema pravoslavnima i znam da mu se nije svidjelo što je za sahranu papu Ivana Pavla 2. služen grkokatolički obred.

Ali jasno je rekao to da papa ako želi može potpuno isključiti pravoslavne iz Crkve ali ne čini to radi njihova spasenja.

Znači ja sam to razumio da papa ima takvu vlast da može ako hoće ali ne čini to.

A to po meni znači sljedeće katolička Crkva je ostavila mogućnost da pravoslavci i ako su u raskolu crpe sakramente Crkve te su im iz tog razloga valjani jer želi njihovo spasenje i to djeluje i ako pravoslavni toga nisu svjesni.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 17:37 

Pa nisam na sudu, mogu dati samo časnu riječ..

Drugim rečima - nemereš. A ja mogu citirati, citiram;

Šizma i hereza ni na koji način nisu "pogrdni" nazivi. Pravoslavci po samoj definiciji pojma jesu istočni raskolnici (šizmatici) i heretici.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 18:16 

Drugim rečima - nemereš. A ja mogu citirati, citiram;

Pa nisu heretici koliko znam ne ispovijedaju ni jednu herezu a da li su šizmatici još uvijek to bi želio čuti nekog ko bolje poznaje materiju, odnosno jasno mi je da se taj termin koristio do 2.vat pa me samo zanima da li je bilo promjena ili ne, a pošto sam lijen da sam čitam i proučavm pa se nadam da će to netko drugi odraditi.

Otkud tebi da su heretici o kojoj se herezi radi ako ti nije problem navesti?

Isto tako koliko znam kod prelaska pravoslavca u katolike ne vrši se ponovno krštenje a ni krizma jedino je potrebno da ispovjedi podložnost papi. Pa ako me logika ne vara vjerojatno bi bilo potrebno sve to ponoviti ako je kako ti kažeš ne vrijedeći njihovi sakramenti.

Ne volim kad nešto logički ne štima nismo djeca u vrtiću...

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 18:31 

Pa nisu heretici koliko znam ne ispovijedaju ni jednu herezu a da li su šizmatici još uvijek to bi želio čuti nekog ko bolje poznaje materiju, odnosno jasno mi je da se taj termin koristio do 2.vat pa me samo zanima da li je bilo promjena ili ne, a pošto sam lijen da sam čitam i proučavm pa se nadam da će to netko drugi odraditi.

Otkud tebi da su heretici o kojoj se herezi radi ako ti nije problem navesti?

Tvrdiš li ti da ovaj čovjek koji piše pod nickom JMertz1917 laže?! Jesam li te dobro razumio?! Čovjek je napisao, citiram;

Šizma i hereza ni na koji način nisu "pogrdni" nazivi. Pravoslavci po samoj definiciji pojma jesu istočni raskolnici (šizmatici) i heretici.

Je li se definicije šizme ili hereze ikada mijenjala? Nije. Jesu li po definicijama ta dva pojma pravoslavci i heretici? Jesu. Tko je postavio definicije? Crkva.

Odbacuju dogme i heretici su uz to što su šizmatici.

Crkva ih je od samog raskola tako nazivala upravo zato što to i jesu.

A Majkićka je dodala, citiram;

Heretici i šizmatici su ispravni termini koji označavaju krivovjerje ili odijeljenost od Katoličke Crkve.

Tvrdiš li ti da ova žena koji piše pod nickom Majkićka laže?! Jesam li te dobro razumio?! :|

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 18:50 

Tvrdiš li ti da ovaj čovjek koji piše pod nickom JMertz1917 laže?! Jesam li te dobro razumio?! Čovjek je napisao, citiram;

A Majkićka je dodala, citiram;

Tvrdiš li ti da ova žena koji piše pod nickom Majkićka laže?! Jesam li te dobro razumio?! :|

Koja si ti komedija čovječe, pa navedene osobe su upravo reprezentativni primjerci šizmatika, ja sa takvima ne raspravljam ni o lijepom vremenu...njihovo mi je mišljenje nebitno ko ono od rejs ul uleme Šefka Omernašića zapravo ovog zadnjeg ću prije poslušati nego njih.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 18:55 

Koja si ti komedija čovječe..

Jesu li ti i ovo komedije?! Citiram;

Mary was assumed body and soul into Heaven. (De fide.)

Mary was concieved without stain of Original sin. (De fide.)

The souls of the just which, in the moment of death, are burdened with venial sins or temporal punishment due to sins, enter Purgatory. (De fide.)

Vrh

PostPostano: Pet svi 16, 2025 10:35 

Jesu li ti i ovo komedije?! Citiram;

Mary was assumed body and soul into Heaven. (De fide.)

Mary was concieved without stain of Original sin. (De fide.)

The souls of the just which, in the moment of death, are burdened with venial sins or temporal punishment due to sins, enter Purgatory. (De fide.)

Ovo nisu hereze, ja sam mislio da si ti ozbiljan sugovornik.

Dakle ovo prvo u vezi uznesenja Marijina na nebo to je poznati svakom imalo prosječnom čovjeku čak i da nije vjernik. jesi ikad čuo da pravoslavci slave uznesenje Bogorodice 15.08 po julijanskom kalendaru?
Osim toga katolici su ovaj blagdan preuzeli od istoka što znači da su oni po ovome ispred nas.

A za ovo dvije druge za koje katolici imaju dogmu o bezgrešnom začeću i čistilištu...reci ti meni može li se tražiti od djela Crkve sa kojima smo u prekidu odnosa preko 1000 godina da njih obavezuje ovo. Postoji nešto što se zove crkveno pravo i koje određuje ovakve probleme a apsurdno je primjenjivanje zakona retro--aktivno zar ne, kosi se sa zdravim razumom i logikom npr.

Što se tiče čistilišta katolici to ne traže ni od grkokatolika jer je istočna crkva oblikovala drugačiji način odnosa prema pokojnima od zapadnog dijela, u suštini je slično jer i jedni i drugi mole za pokojne i vjeruju da im molitva pomaže.

Vrh

PostPostano: Pet svi 16, 2025 14:49 

Ovo nisu hereze..

Nisu. To su dogme.

.. ja sam mislio da si ti ozbiljan sugovornik.

Vidiš! Ja za tebe to nikad nisam mislio. 100% sam siguran da si pravoslavac, a ono što je još deset puta gore, siguran sam da si srbin. A takve ljude teško da će netko u Hrvatskoj doživljavati ozbiljno. :|

Dakle ovo prvo u vezi uznesenja Marijina na nebo to je poznati svakom imalo prosječnom čovjeku čak i da nije vjernik. jesi ikad čuo da pravoslavci slave uznesenje Bogorodice 15.08 po julijanskom kalendaru?
Osim toga katolici su ovaj blagdan preuzeli od istoka što znači da su oni po ovome ispred nas.

Još nisam upoznao takvog pravoslavca, pravo da ti kažem. Znači, vi priznajete uznesenje Blažene Djevice Marije kao dogmu?!

A za ovo dvije druge za koje katolici imaju dogmu o bezgrešnom začeću i čistilištu...reci ti meni može li se tražiti od djela Crkve sa kojima smo u prekidu odnosa preko 1000 godina da njih obavezuje ovo. Postoji nešto što se zove crkveno pravo i koje određuje ovakve probleme a apsurdno je primjenjivanje zakona retro--aktivno zar ne, kosi se sa zdravim razumom i logikom npr.

Možda nisi dobro razumio, ne ovisi Katolička Crkva o pravoslavnoj, nego pravoslavna crkva ovisi o Katoličkoj. Katolička Crkva je postavljena da donosi dogme i da proglašava heretikom koga hoće, ne pravoslavna. Nešto si pobrkao.

Što se tiče čistilišta katolici to ne traže ni od grkokatolika jer je istočna crkva oblikovala drugačiji način odnosa prema pokojnima od zapadnog dijela, u suštini je slično jer i jedni i drugi mole za pokojne i vjeruju da im molitva pomaže.

Lažeš! Grkokatolici vjeruju u sve dogme Katoličke Crkve, doslovno sve. :|

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 53 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata