|
Imas u 2 Sam 16,5 i dalje kako Šimej proklinje Davida. A David podnosi u duhu pokore,iako ga okružuje vojska. Podnositi nepravdu dakle nije slabost nego jedno od 5 duhovnih djela milosrđa.
Ne sjećam se jesam li spominjao Sedlarov dokumentarac o ubijenoj djeci u Domovinskom ratu. O majkama ubijene djece koje su govorile o tome, ali nisu mogle oprostiti, devet od deset, koliko se sjećam. Nije isto oprostiti psovku, šamar ili ubojstvo, iako i za šamar moze proći vremena,pogotovo ako je od bliske osobe sa autoritetom. Kad pričamo o teškim stvarima redovito je puno vremena potrebno. Život nije igra, ili: kako ćemo, lako ćemo. Osobe koje imaju teška iskustva osjećaju dodatnu nepravdu lamentiranjem drugih kršćana o praštanju, kako treba opraštati, kako su oni oprostili i sl. a većina njih je oprostila razbijen prozor ili ružnu riječ. A velika je razlika. Velika. I posljedice nisu iste. Čak i kad netko izgovori opraštam npr. ubojstvo. Iznimno možda može biti riješeno. Osoba može nakon toga osjetiti trenutno olakšanje, a za godinu dana Bog pokaže unutarnju bol a čega prije nije bila u potpunosti svjesna. To su posljedice povrede, i onda ponovno. Kao kod teške nesreće kada nije dovoljan samo jedan kirurški zahvat, nego više njih. Ne znam otkuda ta ideja sveprisutna, kao Krist je oprostio pa ćemo tako i mi. Hoćemo, ali redovito malo po malo. U svoje vrijeme ili u Božje vrijeme. Treba tu i psihičke snage. Mozda zato i padamo u grijehe. Da bi osjetili koliko smo potrebni oproštenja, ali isto tako i drugi. Na kraju krajeva drugi koji mi nanosi zlo žrtva je Zla. I ta svijest biva najboljom apologijom čovjeka. Opravdati ću drugog jer i sam sam žrtva često nemoćan pod navalom Zla. Zlo je, dakle, neprijatelj ne čovjek. Čuo sam jedanput prigovor: Zašto je Bog stvorio vraga? Olako tu mozemo posezati za angeologijom i brzim odgovorom. Bolje reći sa sv. Augustinom: Tražio sam odgovor na pitanje:Odakle zlo? (unde malum) I nisam ga nalazio.'
Ako netko ima težih stvari najprije neka ide od lakših. Ne vjerujem da i to čovjek može sam, često puta ni kada hoće. Npr. molim 30 dana na nakanu praštanja i ništa. Zašto? Ne znamo. Drugi put se moze dogoditi da nisam ni molio za to, npr. hodočastio sam na drugu nakanu a Bog mi daruje milost praštanja. Toj i toj osobi. A to opet ne znači da sam tada oprostio svima. Još manje da ne bismo smjeli moliti Oče naš. Naprotiv. Kako ucjena kad sigurno moram znati da sam veliki dužnik osobno Bogu, a ne On meni, a zašto dopušta nepravde ne znamo. Teologija kaže da Bog to ne želi ali dopušta. Ali kada nama prašta očekuje isto. Ili sam možda 'nemilosrdni dužnik'. Kako bilo radi se o duhovnoj kirurgiji ovdje ili ako dospijemo u čistilište ondje. Čišćenje od posljedica nepraštanja. Da bi se došlo do praštanja potrebno je nekada najprije iscjeljenje nutrine, srca. Nužni su nam takvi seminari, iako ne znam ima li kompetentnih za to. Srce radi povreda okameni i teško više može u samoći, gotovo nemoguće. Sve ga vrijeđa agresivan je prema drugima, a to su te rane nutarnje često duboke. Ponekada nastale od začeća, u utrobi, ranom djetinjstvu. Radi svega su zajednički molitveni susreti gdje se moliš sa vjernicima nevezanima uz tvoju osobnu situaciju, tragediju. Kod takvi susreta srce se lakše otvara u prisutnosti drugih. Osjeti drugoga čovjeka a time i samoga sebe, a toliko više djeluje onda Božja snaga, ljubav, sa kojom idem i prema neprijateljima, a tu počinje kršćanstvo. Ljubav prema neprijateljima je imperativ. Radi pale ljudske naravi drugog puta nema. Do toga treba doć, zahtjevnog kršćanstva. Ljudima nemoguće...
Ono što sam se dugo pitao jest slijedeće. Trebamo li ljubiti Boga svojom snagom ili Božjom? Mislim i jednom i drugom s time da je dominantna Božja. 'živim ali ne više ja...' ili 'uzalud sam se mučio, nizašto naprezao snagu.' Ili vrhunac kalvarijske žrtve' po Kristu s Kristom i u Kristu'. Ljubav Božja u meni prema svima i prema neprijateljima. I što se događa? Otkrivam da su mi neprijatelji ustvari prijatelji koji su mi pokazali ego:uvrijeđenost, taštinu, zlopamćenje, osvetoljubivost, mržnju. Jer kad te se nagazi kod čišćenja sve izlazi van. Bog to malo po malo pokazuje, a nekada i više. Ko santu leda koju vidiš najprije samo izvana. A onda i ono ispod kada se ne pada u depresiju radi viđenoga nego čak i zahvaljuje. O tome Ps ' tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo'. Bog je svjetlost i pokazuje nam grijehe i to je svjetlo, ne kao da bi grijeh bio svjetlo, nego je svjetlo što ga prepoznajemo kao takvog i onda ga se odričemo. Vrh sante leda je tama, prema onoj: 'Bože, hvala ti što nisam kao drugi ljudi...' a što je oholost, potajna i skrivena, i tu prođu godine. A onda vidim da sam sam veliki dužnik Bogu i ljudima, i zahvaljujem za sve pa i za neprijatelje. I sve prikazujem Bogu. Jer mnoge smo sablaznili, ili ja. I što mogu? Prikazivati zasluge Rana Isusovih da me otkupe od grijeha koje su mi drugi nanijeli ali i od grijeha i rana koje sam i ja drugima zadao. Ne znam jel ti šta koristilo, ali citirao bi Restrepa: 'Moja bol samo je moja taština.'
|