Mene je zanimalo to njeno mučenje, kroz život. Kad je napokon našla nešto sreće, ta teška bolest, posljedice koje je umorstvo šestoro djece i napokon suicid. To je strašno a kažu Bog uvijek sve okrene na dobro.
Pitanje ti je zapravo izvanredno, šteta da više ljudi ne napiše mišljenje. Vrtim ga već dva dana kroz glavu.
Ako sam išta naučio od svih pročitanih knjiga i iskustva života koji je već debelo zagazio u peto desetljeće, onda je to da je kršćanstvo puno apsurda i kontradikcija.
Vjerojatno se mnogima neće svidjeti takav zaključak, ali eto, moj je.
Isus kaže da treba samo malo, malo vjere i brda možeš premještati. Ja ne vidim da itko premješta brda, pa ni oni koje Crkva ističe za primjer kao svece.
Isus kaže da tražimo i dati će nam se. I onda roditelj moli za bolesno dijete onako kako samo roditelj može, a dijete ti ipak umre. U očaju i boli tražiš odgovore, a kažu ti da nebo nije trgovina u kojoj možeš birati što želiš.
Kršćanstvo kaže da Bog sve okreće na dobro onima koji ga ljube. I eto, gledam kako mi umire prijateljica koja ljubi Boga iznad svega.
Isus, svemogući Bog, dopušta da ga rimski vojnici raščetvore i pribiju na križ. Zašto?!? Koji je, ljudskim očima gledano, smisao toga?
A nismo ni dotakli okretanje drugog obraza, jakosti u slabosti, tko je zadnji biti će prvi...
U teologiji nisam našao odgovore. Knjige mi nisu dale odgovore. Pola života sam proveo tražeći odgovore na krivom mjestu, među policama biblioteka.
Jedini smisleni odgovor, do kojeg nisam došao nego mi je dan u jednom konrektnom trenutku milosti uz Prisustvo kakvo vjerojatno neću više osjetiti za svojeg života, jest luda vjera koja ide onkraj pameti, logike, očiju... Ponizno priznanje malenosti i prihvaćanje da ne znam i ne mogu znati ništa, mogu samo vjerovati svojem Bogu. Povjerenje. Tako ludo povjerenje zbog kojeg uđeš u amfiteatar i dozvoliš lavovima da te rastrgaju.
Mislim da je to razlog zbog kojeg oni izvan vjere jako teško razumiju vjernike, čak i kada gledaju dobronamjernim očima. Kao kada netko sa strane gleda zaljubljeni par i čudi se kako ona ne vidi na njemu ovo, ili on na njoj ono, pa gdje im je pamet i oči ... nema ih, zaljubljeni su i fokusirani na esenciju. To je vjera, to je povjerenje. Bože, znam da je dobro, i bolest i zdravlje i sreća i nesreća i život i smrt... sve je dobro jer me moj Bog vidi i poznaje.